FASHION NEWS

Οι τσάντες του Ganni είναι φτιαγμένες από δέρμα από βακτήρια. Sustainable sick

Launchmetrics Spotlight

Έχει δημιουργηθεί μια σύγχυση, τον τελευταίο καιρό, σχετικά με τις εναλλακτικές δέρματος. Από τη μια, η εφεύρεση και δημιουργία υλικών, που μιμούνται το δέρμα, είναι σημαντική στην προσπάθεια να οδηγηθούμε στο οριστικό τέλος της χρήσης αληθινού δέρματος. Από την άλλη, οι απομιμήσεις δέρματος δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία του πλανήτη, γιατί χρησιμοποιούν ακόμη συνθετικά υλικά με βάση το πετρέλαιο, ώστε να είναι πιο ανθεκτικές. Οπότε και στις 2 περιπτώσεις γίνεται ένας συμβιβασμός. Είτε θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε ΟΚ με την ιδέα ότι φοράμε ρούχα ή παπούτσια από ζώα, είτε θα προτιμάμε εναλλακτικές δέρματος που όμως, είναι επιβλαβείς για τον πλανήτη. Αν και το να επιλέξεις ανάμεσα στα 2 μπορεί να σου φαίνεται «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», υπάρχουν brands σαν το Ganni, που προσπαθούν να βρουν μια λύση που δεν μας αφήνει με πικρή γεύση στο στόμα.

Το Ganni πειραματίζεται διαρκώς με νέες τεχνολογίες και ακόμη κι αν δεν έχει βρει ακόμα κάποια λύση που θα κρατάει τη συνείδησή μας καθαρή, κάνει βήματα προς τα μπρος. Εξάλλου, χωρίς τους απαραίτητους πειραματισμούς, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να βρούμε μια εναλλακτική δέρματος ή άλλων υφασμάτων, που να είναι αληθινά sustainable. Μια πιο πρόσφατη ανακάλυψη πάντως, αν και δεν είναι η πιο υγιής λύση για το περιβάλλον, μάς φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε 100% βιοδιασπώμενες εναλλακτικές δέρματος. Το δέρμα που τρέφεται από βακτήρια είναι η νέα προσθήκη στα βιώσιμα υλικά. Ίου ή ένα καινοτόμο υλικό;

Το Ganni κυκλοφορεί τσάντες από δέρμα που τρέφεται από βακτήρια

Τα τελευταία χρόνια, έχουν κυκλοφορήσει ένα σωρό διαφορετικές εναλλακτικές δερμάτων, κάτι που δείχνει την εξέλιξη της μόδας -μια βιομηχανία που ευθύνεται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό για την κλιματική κρίση, ως δεύτερος μεγαλύτερος ρυπαίνων κλάδος στον πλανήτη. Την τελευταία 5ετία, η άνοδος του vegan leather είναι ραγδαία, με τις εναλλακτικές αυτές δέρματος να αποτελλούνται από φύλα ανανά, καρύδια, σταφύλια μέχρι και πούλπα ντομάτας. Υπάρχουν, λοιπόν, αρκετές νέες προτάσεις στην κατηγορία αυτή.

Το δέρμα έχει ταυτιστεί με την πολυτέλεια και αυτές οι εναλλακτικές δεν απογοητεύουν. Αυτό ισχύει και για το Celium, η πιο πρόσφατη ανακάλυψη του Polybion (μια εταιρία που δουλεύει στην ανακάλυψη βιοδιασπώμενων υλικών). Σε συνεργασία με το brand Ganni, οι 2 εταιρίες, μάς πρωτοσύστησαν στο Celium, μέσω ενός jacket τον Ιούλιο του 2023. Τώρα, οι 2 τους ισχυροποιούν τις σχέσεις τους με την δημιουργία τσαντών, που χρησιμοποιούν αυτό το καινοτόμο υλικό.

Τι είναι το Celium;

Στο Global Fashion Summit που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2023 στην Κοπεγχάγη, το Polybion σε συνεργασία με το Ganni, παρουσίασαν ένα jacket φτιαγμένο από δέρμα από βακτήρια, δηλαδή το Celiumένα υλικό-ορόσημο για τη βιωσιμότητα. Τι είναι όμως ακριβώς το Celium και πώς φτιάχνεται;

Στην ουσία, αυτή η εναλλακτική δέρματος είναι plant-based και «τρέφεται» με βακτήρια κυτταρίνης και με υπολείμματα από μάνγκο τα οποία η εταιρία προμηθεύεται από γεωπόνους. Μέσα από μια φυσική διαδικασία, τα βακτήρια μετατρέπονται σε ζάχαρη που υπάρχει στην κυτταρίνη, πράγμα που δημιουργεί στο δέρμα κάτι σαν μια σταθερή μεμβράνη.

Έπειτα, το δέρμα αυτό μπαίνει σε επεξεργασία μέσω μιας διαδικασίας που θυμίζει αυτή που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία δέρματος από τομάρι βοδιού. Η μεμβράνη αυτή δουλεύεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχει την υφή και το εφέ δέρματος. Αυτό το δέρμα, είναι ελαφρύ και αρκετά versatile, σύμφωνα με την εταιρία. «Είναι ένα versatile ύφασμα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αμέτρητους τρόπους στον σχεδιασμό ρούχων ή αξεσουάρ. Μπορεί να βαφτεί, να γίνει ανάγλυφο, είναι αδιάβροχο -όλα αυτά ενώ είναι εξαιρετικά ανθεκτικό», αναφέρεται στο site της Polybion. Το Ganni το χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει ένα πράσινο jacket με used εφέ, το οποίο επιβεβαιώνει ότι το Celium μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. To brand όμως, εξαπλώνει τη χρήση του, σχεδιάζοντας stylish τσάντες φτιαγμένες από αυτό το καινοτόμο υλικό.

Σε κάθε περίπτωση, ο ιδρυτής του Ganni Nicolaj Reffstrup, τονίζει ότι δεν θα πρέπει να συγκρίνουμε το Celium ή άλλες εναλλακτικές δέρματος, με το παραδοσιακό δέρμα. «Είναι ένα εξαιρετικό, πολλά υποσχόμενο καινούργιο υλικό», σχολιάζει στη βρετανική Vogue. Φυσικά, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι δεν είναι 100% φυσικό.

Όπως και τα περισσότερα vegan δέρματα, έτσι και το Celium χρησιμοποιεί το πετρέλαιο και συνθετικά υλικά, όπως την πολυουρεθάνη -που είναι επιβλαβή στο περιβάλλον-, για να μπορεί να είναι ανθεκτικό. Το Celium δεν χρησιμοποιεί πλαστικό, αλλά χρειάζεται μια στρώση πολυουρεθάνης, αλλά και μια «ενίσχυση» από κάποιο άλλο συνθετικό ή βιοδιασπώμενο υλικό, ανάλογα με τη χρήση που θα του κάνει κανείς. Υπάρχει, λοιπόν, χώρος για βελτίωση.

Το Ganni πάντως, αξιοποιεί ήδη το Celium και το χρησιμοποιεί στις τσάντες του, μαζί με άλλα υλικά. Το brand που έχει βάση στη Δανία, είναι από τους πολυτελείς οίκους μόδας που συστήνει συχνά στο ευρύτερο καταναλωτικό κοινό νέα, βιώσιμα υλικά ενημερώνοντας τον κόσμο για τις νέες τεχνολογίες, που χρησιμοποιούνται στη μόδα. Εκτός από το Celium, έχει κυκλοφορήσει και τσάντες φτιαγμένες από πορτοκάλια, δέρμα από κάκτο αλλά και υλικά με ίνες από υπολείμματα μπανάνας.