Σπάσε τους κανόνες του στιλ και ξαναγεννήσου
- 3 ΣΕΠ 2015
Από το 2013, μπορείς να δεις μια χάρτινη κούτα ανακύκλωσης ρούχων σε κάθε κατάστημα H&Μ. Αν ακόμα δεν έχεις ρίξει τη δική σου σακούλα εκεί ή - χειρότερα - δεν έχεις ρωτήσει καν περί τίνος πρόκειται, χάνεις κάτι πολύ καλό.
Η πρωτοβουλία της εταιρείας για ανακύκλωση των παλιών ρούχων των πελατών της, και δημιουργία νέων που προέρχονται από το ανακυκλωμένο ύφασμα είναι σίγουρα πολύ καινοτόμα, αλλά σου δίνει και επιβράβευση 15% έκπτωση για την επόμενη αγορά σου.
Φέτος το Σεπτέμβριο, η H&M θα παρουσιάσει 16 νέα στυλ τζιν, κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο βαμβάκι από υφάσματα που συλλέγονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Garment Collecting στα καταστήματα H&M. Τα ανδρικά, γυναικεία και παιδικά κομμάτια αποτελούν τα νεότερα βήματα προς την επίτευξη του στόχου της H&M να δημιουργήσει έναν κλειστό κύκλο ζωής του ρούχου και θα διατίθενται σε όλα τα καταστήματα παγκοσμίως.
“Η δημιουργία ενός κλειστού κύκλου ζωής του ρούχου, στο πλαίσιο του οποίου ανεπιθύμητα ρούχα μπορούν να ανακυκλώνονται ώστε να κατασκευάζονται καινούργια, δεν θα ελαχιστοποιήσει μόνο τα απόβλητα ρούχων, αλλά θα μειώσει σημαντικά και την ανάγκη φυσικών πόρων, καθώς και άλλες επιπτώσεις που έχει η μόδα στον πλανήτη μας”, λέει ο Karl-Johan Persson, CEO της H&M.
Η H&M επιθυμεί να δημιουργήσει έναν κλειστό κύκλο ζωής για τα υφάσματά, στο πλαίσιο του οποίου τα ανεπιθύμητα ρούχα μπορούν να ανακυκλώνονται για να κατασκευάζονται καινούργια ρούχα. Ο στόχος της είναι να μειώσει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της βιομηχανίας της μόδας, περιορίζοντας τα απόβλητα που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής και εξοικονομώντας φυσικούς πόρους που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υφασμάτων.
Σήμερα, η εταιρεία έχει καταφέρει να χρησιμοποιεί σε ποσοστό 20% ανακυκλωμένο βαμβάκι από τα ρούχα που έχουν συγκεντρωθεί, ενώ επενδύει σε μια νέα τεχνολογία, ώστε να αυξηθεί αυτό το ποσοστό, χωρίς να μειωθεί η ποιότητα. Ο στόχος της H&M είναι να αυξήσει κατά 300% σε σχέση με το 2014 τον αριθμό των ρούχων που κατασκευάζονται από ανακυκλωμένα υλικά υφαντουργίας σε ποσοστό τουλάχιστον 20%.
Αν ακόμα δεν πείστηκες ότι πρέπει να ανακυκλώσεις τα παλιά ρούχα που δε φοράς, δες το ακόλουθο βίντεο. Έχει μερικά ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ επιχειρήματα.