STYLE

Τα 10 ολέθρια στιλιστικά λάθη περασμένων χρόνων

Όλες μας έχουμε κάνει στη ζωή μας και ένα και δυο και τρία και (πολύ) περισσότερα στιλιστικά λάθη.

Και θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Εξάλλου, είναι απολύτως λογικό να ενθουσιαζόμαστε με μια τάση τη μία στιγμή και την άλλη να την απορρίπτουμε με όλο μας το ”είναι” ειδικά αν πρόκειται για κάτι extreme, που δεν ταιριάζει καθόλου στο γενικότερο στιλ μας.

Ορισμένα στιλιστικά λάθη του παρελθόντος, όμως, μπορούμε να πούμε πως είναι ασυγχώρητα. Τουλάχιστον, τα κάναμε όλες μαζί κι έτσι αισθανόμαστε κάπως καλύτερα.

Τα κολιέ – τσόκερ

 

Κανείς ποτέ δεν κατάλαβε σε τι εξυπηρετεί ένα glorified κολάρο, που μας κόβει το λαιμό στη μέση, μας παχαίνει και, κυρίως, καθιστά το σύνολό μας (όποιο κι αν είναι αυτό) παράταιρο.

Τα κακά νέα είναι ότι το τσόκερ επιστρέφει. Τα καλά, ότι πλέον θυμόμαστε πόσο δε μας πήγαινε, οπότε δε θα το αγοράσουμε.

Τα γυαλιά τύπου Oakley

 

Αρχικά τα φορούσαν τα ”in” αγόρια του σχολείου και στη συνέχεια η ‘επιδημία’ επεκτάθηκε και στον γυναικείο πληθυσμό. Περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα, έτσι κι αλλιώς, αλλά ένα σκούρο ζευγάρι γυαλιά που υποδηλώνει ‘σκάβω τις οφθαλμικές σου κοιλότητες με μίσος’ μάλλον δεν κολάκευε ιδιαίτερα όποια τα φορούσε.

Βελούδινες φόρμες με μεγάλες στάμπες

 

Η φόρμα πράγματι βολεύει, αλλά ο συνδυασμός βελούδο, συν έντονο χρώμα, συν μεγάλη στάμπα, συν ένας Θεός ξέρει τι άλλο διακοσμητικό, ήταν υπερβολικός και βαθιά κακόγουστος.

Η Paris Hilton την έκανε μόδα, αλλά μετά έβγαλε την ουρά της απέξω και μας έμεινε το ”trend” και ο εξής τερματισμός του συνδυασμού (και της λογικής ταυτόχρονα): το combo ”φόρμα συν αθλητικά παπούτσια με τακούνι συν τσάντα με το γνωστό μονόγραμμα”.

Κοντές πλισέ τζιν φούστες

 

Ομολογώ πως έχω βγει κι εγώ έξω με τέτοια φούστα και όχι μόνο για να πάω στη θάλασσα (ή κάπου χωρίς κανέναν άλλο άνθρωπο) και όχι μόνο μια φορά. Κάπου στις αρχές των 00s η φούστα αυτή καθιερώθηκε, ξεβάφτηκε, στολίστηκε και συνδυάστηκε με τεράστιες ζώνες και ψηλές μπότες. Δεν περιγράφω άλλο.

Δαχτυλίδια – ρολόγια

 

Μια φορά πήρε ένα η ξαδέρφη μου, γυμνάσιο πηγαίναμε, αν θυμάμαι καλά, πέσαμε όλοι πάνω της, μπας κι αλλάξει γνώμη και το επιστρέψει. Δεν την πείσαμε. Σήμερα λογικά θα το έχει θάψει στον κήπο, κάτω από της ντοματιές, κοντά στον μετροπόντικα.

Τζιν με στρας

 

Και σκισίματα. Και ξεβαμμένα σημεία. Και γκλίτερ. Όλα μαζί, σε όλη την επιφάνεια, για να μπορείς να φωταγωγείς τον Δήμο Χαλανδρίου, καθώς περπατάς. Τα κακά νέα είναι ότι και αυτά έρχονται ξανά στη μόδα. Τα καλά είναι ότι ο μινιμαλισμός πλέον μας επηρεάζει βαθιά στην ψυχή και κάπως συγκρατιόμαστε.

Φαρδιές ζώνες μέσης

 

Γνωστές και ως ”early era Kardashian belts” Δεν είναι τύπου obi-belts. Είναι Kim – belts. Όχι, ευχαριστώ, αν θέλει η κυρία Kim να τις χαρίσει στις αδερφές της, να έχουν να συχναλλάζουν, εγώ δε θα πάρω άλλο, έγκωσα στα τέλη του 2003 περίπου.

Πόντσο

 

Ο Μεξικανός (κατά πάσα πιθανότητα) εφευρέτης του πόντσο βαριόταν να φοράει συνέχεια μια κουβέρτα, αλλά ταυτόχρονα βαριόταν και να ράψει μανίκια. Η τρύπα στη μέση της κουβέρτας, για να χωράει το κεφάλι, ήταν μια πολύ βολική λύση. Ωστόσο το effect του πόντσο, όπως πέφτει έτσι ανέμελα πάνω σου και σε κάνει να μοιάζεις με κομοδίνο με υπερμέγεθες σεμεδάκι, δεν είναι πολύ κολακευτικό. Κι επίσης, αν φυσάει πολύ, μπάζει από παντού και δε σε ζεσταίνει. Γενικά μιλώντας, μερικές μόδες είναι καλύτερο να παραμένουν εντός των ορίων των περιοχών απ’ όπου ξεπήδησαν.

Παντελόνια εργασίας τύπου cargo

 

Στα μέσα του ’90 διαπράχθηκε ένα ακόμα μαζικό στιλιστικό έγκλημα. Τα παντελόνια εργασίας, του ”υδραυλικού”, που θα λέγαμε, μπήκαν στη γυναικεία ντουλάπα και κάθισαν εκεί για μια περίπου πενταετία. Δεν είμαι υπέρ της άποψης ότι το γυναικείο ντύσιμο είναι αυτό που περιλαμβάνει απαραίτητα γόβες. Για κανένα λόγο. Αλλά ένα παντελόνι χωρίς καλή ραφή και με 132 τσέπες στο πλάι κάθε γλουτού, δεν κολακεύει κανέναν. Ρωτήστε και τον υδραυλικό σας, που αναγκάζεται να το φοράει καθημερινά.

Οτιδήποτε με απεικόνιση yin – yang

 

Καλό πράγμα η ισορροπία στη ζωή, πολύ ενδιαφέρουσες και οι ανατολικές φιλοσοφίες, αλλά αυτή η εμμονή με το φοράμε το yin και το yang σε σκουλαρίκια/ βραχιόλια/ κολιέ είναι ακόμα ανεξήγητη. Δε θυμάστε να κάνουμε τέτοιο πράγμα; Ναι, τώρα που το λέτε, ούτε κι εγώ το θυμάμαι (ας κάψω τις φωτογραφίες στις οποίες φαίνονται ξεκάθαρα όλα τα παραπάνω).

Πείτε μας κι εσείς το trend του παρελθόντος που θα θέλατε να διαγράψετε από τη μνήμη σας. Συμπάσχουμε προκαταβολικά.