FASHION NEWS

Τα εμβληματικά summer looks στην ιστορία του κινηματογράφου

Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images/Ideal Images

Οτιδήποτε προσφέρει εικόνες που διευρύνουν τους αισθητικούς μας ορίζοντες, εμείς είμαστε φαν. Είτε πρόκειται για ένα έργο τέχνης, είτε για ένα ρούχο ή για μια ταινία με όμορφα κοστούμια. Ειδικά το τελευταίο, αν συνδυάζεται με μια ενδιαφέρουσα πλοκή, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να μην μας κεντρίσει το ενδιαφέρον.

Η μόδα και ο κινηματογράφος είναι δυο αλληλεξαρτώμενες βιομηχανίες. Η μόδα δεν υπάρχει χωρίς τον κινηματογράφο, επηρεάζει συχνά τους σχεδιαστές και τις δημιουργίες τους, και το αντίστροφο. Ταινίες χωρίς κοστούμια δεν γίνονται, ενώ μερικοί από τους πιο εμβληματικούς σχεδιαστές μόδας έλαβαν ακόμα μεγαλύτερη αναγνώριση σχεδιάζοντας κοστούμια για τη μεγάλη οθόνη- ο Hubert de Givenchy έλαβε διεθνή αναγνώριση, μετά το Breakfast at Tiffany’s-.

Ο αντίκτυπος των κοστουμιών σε μια ταινία μπορεί να είναι τόσο μεγάλος, ώστε οι άνθρωποι που τα φόρεσαν να συνδέονται με αυτά -και με τους χαρακτήρες που υποδύθηκαν-, για το υπόλοιπο της καριέρας τους. Ένα μεγάλο κεφάλαιο στα εμβληματικά κοστούμια στη μεγάλη οθόνη, έχουν και οι καλοκαιρινές ταινίες.

Οι ταινίες που διαδραματίζονται καλοκαίρι, συνήθως διακρίνονται μια έμφυτη χαλαρότητα, ένα χωρίς πολλά-πολλά σασπένς, που τις κάνει ιδιαίτερα αγαπητές. Η νοσταλγία, το εξωτικό setting και φυσικά, τα κοστούμια, προσφέρουν μια ελαφρότητα σε αυτές τις ταινίες, ακόμα κι αν πρόκειται για δράμα.

Η ανάγκη για διαφυγή, ειδικά το καλοκαίρι, είναι πολύ μεγαλύτερη από το να κρατήσουμε το οποιοδήποτε ύφος της ταινίας, όταν το σκηνικό μάς δείχνει ακρογιαλιές και αστέρια. Σε αυτό το συναίσθημα συμβάλλουν και τα κοστούμια που σε κάποιες περιπτώσεις, έχουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο που συνεχίζουν να εμπνέουν μέχρι και σήμερα: τις συλλογές και καμπάνιες μόδας μεγάλων οίκων, τα κοστούμια των νεότερων παραγωγών μέχρι και το στιλ μας.

Ο συνδυασμός αυτής της «γλυκιάς νωχελικότητας» που χαρακτηρίζει το καλοκαίρι και που «ηχεί» στο ύφος αυτών των ταινιών, μαζί με τα κοστούμια που βασίζονται στους βασικούς κώδικες του καλοκαιρινού ντυσίματος, κάνουν την εμπειρία ακόμα πιο μοναδική. Αυτό ισχύει και για τις παρακάτω ταινίες και τα κοστούμια τους, που αναδείχθηκαν από τις ηθοποιούς που τα φόρεσαν και που έχουν βάλει το δικό τους λιθαράκι στην ιστορία της ποπ κουλτούρας και που αποτελούν έμπνευση ακόμα και για το στιλ μας, κάθε καλοκαίρι.

Roman Holiday (1953)

Αν κάνεις διακοπές σε κάποιον καλοκαιρινό προορισμό στην Ευρώπη, δεν υπάρχει περίπτωση να μην θέλεις να μιμηθείς το στιλ της Audrey Hepburn από την ταινία Roman Holiday. Αυτό το must classic φιλμ, δείχνει μια πριγκίπισσα (που υποδύεται η Hepburn) να βιώνει τη ζωή, με πολύ διαφορετικό τρόπο από πριν. Αυτό επηρεάζει και το στιλ του χαρακτήρα που στην ταινία χαρακτηρίζεται για το κλασικό 50s ύφος του, με ένα (summer) twist. Σκέψου αέρινες μίντι φούστες, κοντομάνικα πουκαμισάκια, μαντήλια στον λαιμό και πολλές βόλτες με Vespa.

To Catch A Thief (1954)

Ο Alfred Hitchcock δεν είναι τυχαία ένας από τους εμβληματικούς σκηνοθέτες στην ιστορία του κινηματογράφου. Στις ταινίες του «μάστερ του σασπένς», κάθε σετ, κάθε ρούχο, κάθε σκηνικό, είχε νόημα και σκοπό. Εκείνος του ο «ψυχαναγκασμός» για τελειότητα, αφορούσε και τα κοστούμια, που σε όλες τις ταινίες του Hitchcock, είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτό οφείλεται και στην ταλαντούχα ενδυματολόγο και σχεδιάστρια Edith Head, που ο σκηνοθέτης έφερνε σε όλες τις παραγωγές του. Αν και οι δυο τους έχουν κάνουν θαύματα στη μεγάλη οθόνη (τα κοστούμια στην ταινία Rear Window, είναι ένας fashion οργασμός), η μόδα στο To Catch A Thief, ξεχωρίζει.

Η ταινία που διαδραματίζεται καλοκαίρι στη Γαλλία (γυρίστηκε κι εκεί) με πρωταγωνιστές τον Cary Grant και την Grace Kelly, έχει από τα πιο ωραία κοστούμια που έχουμε δει στο σινεμά. Από εκπληκτικά βραδινά φορέματα, μέχρι και καθημερινά summer dresses. Βέβαια, ένα από τα εμβληματικά κοστούμια της ταινίας, είναι το ύμνος-στο-resortwear ασπρόμαυρο σύνολο της Grace Kelly: ένα μαύρο τοπ που έδενε στον λαιμό, μαύρο κάπρι παντελόνι, μια λινή λευκή φούστα από πάνω, μαύρο τουρμπάνι, matching λευκό καπέλο και ένα εσπαντρίγιες, συνθέτουν το απόλυτο resortwear σύνολο που έχει φορέσει ποτέ η Kelly στη μεγάλη οθόνη.

La Piscine (1969)

Ο ρόλος της Marianne που υποδύθηκε η Romy Schneider στην ταινία του Jacques Deray, La Piscine, είναι ακόμα και σήμερα από τους πιο καλοντυμένους χαρακτήρες στην ιστορία του κινηματογράφου. Αν και πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ που διαδραματίζεται στην Côte d’ Azur, το καλοκαίρι του ‘68, αυτό που οι περισσότεροι θυμούνται (ή τουλάχιστον εμείς οι fashion lovers), είναι τα κοστούμια. Ο Γάλλος σχεδιαστής, André Courrèges που σχεδίασε όλη την γκαρνταρόμπα της ηθοποιού στην ταινία, έφτιαξε πραγματικά αριστουργήματα: από ψυχεδελικά βραδινά looks που εκπροσώπησαν άψογα τον μεγαλοαστό χαρακτήρα, απλά λευκά σύνολα που ήταν μια ωδή στον μινιμαλισμό αλλά και εκπληκτικά μαγιό, όπως το εμβληματικό μαύρο, μικροσκοπικό μπικίνι και το απλό λευκό ολόσωμο. Ο υποβόσκων αισθησιασμός που εξέπεμπε ο χαρακτήρας ταίριαξε τέλεια με τα δυναμικά κοψίματα στις δημιουργίες του Courrèges που είναι επίκαιρα μέχρι και σήμερα.

Grease (1978)

Τα πρώτα πράγματα που μπορεί να σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι το Grease, είναι δυο: το δερμάτινο jacket του John Travolta και το σέξι, εφαρμοστό total black σύνολο της Olivia Newton-John με τα κόκκινα πέδιλα που έδειχναν τη μεταμόρφωση του χαρακτήρα. Ακόμα κι αν αυτό είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα κοστούμια της ταινίας, εμείς ξεχωρίζουμε τα πανέμορφα «αθώα» summer dresses και τα καλοκαιρινά preppy σύνολα της Sandy Olsson (του χαρακτήρα που υποδύθηκε η Newton-John), που ήταν ένα masterclass στο αμερικάνικο στιλ των γυναικών της μεσαίας τάξης. Μια αισθητική που ακόμα και σήμερα, παραμένει επίκαιρη και που εμπνέει -όπως και το iconic στιλ της Sandy.

Talented Mr. Ripley (1999)

Αν και δεν πρόκειται για την πιο ανάλαφρη ταινία, το ονειρικό ευρωπαϊκό σκηνικό και τα εμβληματικά καλοκαιρινά κοστούμια, κάνουν το Talented Mr. Ripley, από τις must καλοκαιρινές ταινίες. Η Marge Duval (που υποδύεται η Gwyneth Paltrow), ξεχωρίζει με τα φανταστικά κοστούμια της που περιλαμβάνουν από crisp πουκάμισα και πανέμορφες, αέρινες printed φούστες, κομψά ψηλόμεσα μπικίνι με μοτίβα μέχρι και low-key συνδυασμούς λευκά τοπ και λευκές φούστες. Η μόδα στην ταινία αποτελεί ακόμα και σήμερα από τις must ταινίες για να δει κανείς, αν θέλει να πάρει ιδέες για το πώς να «χτίσει» την απόλυτη καλοκαιρινή γκαρνταρόμπα.

Exit mobile version