ΜΟΔΑ

Τα mondrian dresses του Yves Saint Laurent άφησαν ιστορία

Η ιστορία της μόδας είναι γεμάτη με κομμάτια που έχουν αφήσει το στίγμα τους και θα τα θυμόμαστε όσα χρόνια κι αν περάσουν. To InStyle.gr μας μιλά για το mondrian φόρεμα του Yves Saint Laurent.

Αυτό συνέβη είτε γιατί έφεραν κάποιου είδους ”επανάσταση”, είτε γιατί είχαν κάποιο μοναδικό χαρακτηριστικό που πολύ απλά δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από τον κόσμο της μόδας και όχι μόνο. Ένα τέτοιο ρούχο είναι και το Mondrian dress, το φόρεμα που σχεδίασε το 1965 ο θρυλικός Yves Saint Laurent και πήρε το όνομά του από τον Piet Mondrian, τον Ολλανδό ζωγράφο, βασικό εκπρόσωπο του κινήματος  De Stijl.

Ο Yves Saint Laurent με αφορμή λοιπόν αυτόν τον καλλιτέχνη, αλλά και το καλλιτεχνικό αυτό κίνημα, στην πραγματικότητα δε σχεδίασε ένα, αλλά μια σειρά από φορέματα σε γραμμή 1960s, τα οποία έμοιαζαν με πίνακες ζωγραφικής.

Λευκό φόντο, με γραμμές κάθετες, που σχημάτιζαν παραλληλόγραμμα, τα οποία με τη σειρά τους βάφτηκαν με κόκκινο, κίτρινο και μπλε -ενώ κάποια άλλα έμειναν λευκά- ήταν το μοτίβο της εν λόγω συλλογής, που έγινε μια από τις πιο εμπορικές όλων των εποχών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μόλις ο γνωστός δημιουργός την παρουσίασε, την αντέγραψαν αμέτρητες εταιρείες ρούχων, με αποτέλεσμα η αγορά να γεμίσει Mondrian dresses, που φόρεσαν από τις πιο διάσημες, μέχρι και τις καθημερινές κοπέλες σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

 

Δεν ήταν μόνο η ιδέα όμως, που έκανε αυτά τα ρούχα ιδιαίτερα και μοναδικά για την εποχή τους. Ο ιδιοφυής σχεδιαστής χρησιμοποίησε για την κατασκευή τους μια άριστη τεχνική. Έκοψε κομμάτια και λωρίδες ζέρσεϊ σε διαφορετικά χρώματα και τα ένωσε μεταξύ τους με τέτοιον τρόπο, έτσι ώστε οι ραφές σχεδόν να μη φαίνονται και η επιφάνεια του ρούχου να μοιάζει περισσότερο με καμβά παρά με ραμμένο ύφασμα.

Το 2002, o οίκος Yves Saint Laurent παρουσίασε μια συλλογή υψηλής ραπτικής, η οποία στην ουσία απαρτιζόταν από τα εικονικά κομμάτια με την υπογραφή του δημιουργού. Μεταξύ αυτών ήταν και ένα από τα  Mondrian dresses το οποίο φυσικά καταχειροκροτήθηκε και θύμισε στο κοινό την color block τεχνική που είχε χρησιμοποιήσει τότε για να ”αντιγράψει” τον πίνακα του Ολλανδού καλλιτέχνη.

Σήμερα κομμάτια από την ιστορική συλλογή, βρίσκονται στο Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης και στο Victorian and Albert Museum στο Λονδίνο, σε περίοπτη θέση, ανάμεσα σε άλλα σημαντικά εκθέματα.

Το λατρεύουμε, όπως και άλλα ιστορικά ρούχα, αλλά το αγαπάμε λίγο περισσότερο γιατί έχει χρώμα, την θηλυκή -με καινοτόμο τρόπο- γραμμή των 1960s αλλά και γιατί είναι είναι πραγματικά ένα έργο τέχνης, που όλες θα θέλαμε να είχαμε την ευκαιρία να φορέσουμε κάποια στιγμή της ζωής μας.

 

Διαβάστε ακόμα στο InStyle.gr

Γράμμα στα κορίτσια που δεν πλένουν το πρόσωπό τους

Walk the walk: Ταιριάξαμε τα πιο όμορφα φθινοπωρινά πέδιλα με τα πιο hot βερνίκια νυχιών

Exit mobile version