SIZE MATTERS

Θα αγαπώ για πάντα τα μπούτια μου κι ας νιώθεις άβολα

24 Media Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

«Αστο δ**** χοντρή!». «Έχεις ωραίο πρόσωπο. Να έχανες και λίγο και θα ήσουν μοντέλο». «Ωραίο το σωματάκι σου. Εδώ “θέλεις” λίγο να χάσεις». «Πήρες από την πλευρά του πατέρα σου που έχουν παχιές γάμπες και μεγάλη περιφέρεια». «Θέλω να σε δω να είσαι στα καλύτερά σου. Πέντε κιλάκια να χάσεις και θα είσαι τέλεια». Σχόλια για το σώμα μου που έχω ακούσει πολλάκις στη ζωή μου. Στα 33 μου χρόνια, έχω κριθεί αμέτρητες φορές για τα κιλά μου, για το στιλ μου και για την μεγάλη μου περιφέρεια. Έχω κριθεί και συνεχίζω να κρίνομαι καθημερινά, για τη «διαφορετικότητά» μου (έτσι όπως οι άλλοι τελοσπάντων ορίζουν τη διαφορετικότητα).

Όταν ζεις σε μια τέτοια κοινωνία που ο σωματότυπος ενός ανθρώπου είναι ο λόγος που κρίνεται κάποιος ως διαφορετικός, τότε δεν μπορείς παρά να κρίνεις και η ίδια τον εαυτό σου. Να τον βάλεις κάτω και να τον χτυπάς ανελέητα, γιατί δεν πας πιο συχνά γυμναστήριο, γιατί απολαμβάνεις το φαγητό, γιατί γεννήθηκες με έναν συγκεκριμένο σωματότυπο που δεν μπορείς να αλλάξεις. Δεν είναι μόνο οι, φίλοι, οι συγγενείς, οι συνάδελφοι, οι αγενείς άνθρωποι στον δρόμο που έχουν κρίνει την πληθωρική σου παρουσία. Είσαι και εσύ η ίδια που κρίνεις τον εαυτό σου.

Και κάπως έτσι καταλήγεις να «απολογηθείς» (στον εαυτό σου πάνω απ’ όλα) γιατί είσαι «έτσι» όπως είσαι. Το αποτέλεσμα; Να γίνεις το ίδιο με αυτούς που αποδέχονται μόνο τη γυναίκα των 50 κιλών, αυτή με τις «τέλειες αναλογίες». Γιατί δεν μπορούμε απλά να πούμε ότι όλες οι αναλογίες είναι τέλειες; Γιατί κάπως έτσι τελικά, προσπαθείς να γίνεις η αντιγραφή μιας γυναίκας που δεν είσαι τελικά εσύ. Και το κόστος; Πέρα από τις ατελείωτες δίαιτες χωρίς αποτέλεσμα, γιατί μέχρι και ο οργανισμός σου αποβάλλει αυτό το «αντί-εσύ» που προσπαθείς να γίνεις, να είσαι δυστυχισμένη. Όλα αυτά, γιατί ζεις σε μια κοινωνία που δεν μπορεί να βρει χώρο για κάποια σαν εσένα; Μήπως πρέπει ν’ αλλάξουμε την κοινωνία;

Το πρώτο βήμα είναι η αποδοχή

Έχω, λοιπόν, κριθεί πολλές φορές για το σώμα μου. Από γνωστούς και άγνωστους. Με αποτέλεσμα να κρίνω και η ίδια τον εαυτό μου, προσπαθώντας να αλλάξω. Την αντίληψη αυτή με έκανε να αναθεωρήσω η μόδα. Η μόδα έχει διττή προσωπικότητα. Από τη μία, είναι ένας χώρος που έχει συμβάλλει αρκετά στο να υπάρχει μια ανθυγιεινή αντίληψη του πώς πρέπει να είμαστε εμείς οι γυναίκες. Από την άλλη, όσο ηθικά αντίθετη κι αν είμαι με αυτή της την πλευρά, υπάρχει και αυτή που σε βοηθάει να εκφράσεις τον πραγματικό σου εαυτό. Είναι αυτή η πλευρά της μόδας, που έδωσε και σε εμένα τη δύναμη να αποδεχτώ τον εαυτό μου. Γιατί, at the end of the day, το πραγματικό επίτευγμα είναι να αποδεχτείς εσύ τον εαυτό σου και όχι οι άλλοι εσένα. Σκέψου πόσο καλύτερος θα ήταν ο κόσμος μας, αν οι άνθρωποι αποδέχονταν τον εαυτό τους, γι’ αυτό που είναι.

Η σκληρή πραγματικότητα της μόδας

Η μόδα, λοιπόν, με βοήθησε να αγαπήσω τον εαυτό μου, μέσα από το στιλ μου. Να καταλάβω ότι τα «για καλό στα λέω» σχόλια που έχω ακούσει για το «ελαττωματικό» σώμα μου, είναι τελικά αυτά που με κάνουν να ξεχωρίζω και αρμονικά με τον εαυτό μου. Είναι όλες αυτές οι φορές που περήφανα έχω βγάλει έξω τις παχιές γάμπες και τα παχιά μπούτια μου, φορώντας ρούχα που τα τιμούν. Κάθε φορά που φοράω ένα αποκαλυπτικό ρούχο που μια, so called, χοντρή γυναίκα σαν εμένα δεν θα έπρεπε να φοράει, νιώθω και λίγο πιο ελεύθερη.

 

 

 

Σαν γυναίκα με μεγάλη περιφέρεια, λοιπόν, δυσκολευόμουν και συνεχίζω να δυσκολεύομαι να βρω ρούχα. Η πρώτη μου σκέψη όταν μπω σε ένα κατάστημα ρούχων; Να βρω ρούχα που μου χωράνε. Τόσο απλά. Ακόμα και σήμερα, δεν βρίσκω ρούχα στο νούμερό μου. Και ξέρω ότι δεν είμαι η μόνη. Θέλεις την ειλικρινή μου γνώμη; Ένας λόγος που δεν ψωνίζω από ελληνικά fashion brands, είναι η έλλειψη μεγεθών. Μια κοινωνία που μεγαλώνει γυναίκες με μεσογειακά σώματα, δεν μπορεί να τις εκπροσωπήσει.

Γι’ αυτό και από μικρή ηλικία κατέφυγα στο online shopping. Ανακαλύπτοντας έναν καινούργιο κόσμο που προσφέρει επιλογές σε ρούχα για όλους τους σωματότυπους, που δεν περιλαμβάνουν αποκλειστικά και μόνο φαρδιά ρούχα που σε κάνουν να δείχνεις σαν σακί με πατάτες, κατάφερα να εκφράσω τον εαυτό μου μέσω του στιλ μου. Σε παγκόσμιο επίπεδο, θα βρεις fashion brands που εκπροσωπούν όλους τους σωματότυπους. Ακόμη κι αν είναι μέρος ενός καλοκουρδισμένου marketing plan και μιας φιλοσοφίας που θεωρείται τάση. Γιατί δεν μπορούμε και στην Ελλάδα να «αντιγράψουμε» την απελευθερωτική πλευρά αυτής της τάσης; Γιατί μας είναι ακόμα δύσκολο να εκπροσωπήσουμε όλα τα είδη ομορφιάς, μέσω της μόδας;

Η δύναμη της αποδοχής μέσα από το «ολόδικό σου» στιλ

Όταν δεν σου χωράνε τα ρούχα που φοράνε όλοι, λοιπόν, αναγκάζεσαι να σκαρφιστείς τρόπους να γίνεις δημιουργική. Θέτοντας τους δικούς μου κανόνες για το τι «μπορώ» να φοράω, έγινα δημιουργική. Μέσω της μόδας αποδέχτηκα την εικόνα μου και έγινα πιο δημιουργική με το στιλ μου. Κατάφερα να εκφράσω το ποια είμαι, μέσω αυτού. Μέσα απ’ αυτή τη δημιουργικότητα, άρχισα να βλέπω τα πλεονεκτήματα του να έχεις ένα «διαφορετικό» σώμα. Μπορείς να ξεκινήσεις από το μηδέν. Να σκαρφιστείς συνδυασμούς που είναι κομμένοι και ραμμένοι για τον σωματότυπό σου. Να είσαι μοναδική. Το σημαντικό όμως είναι ότι μέσα από τον ενδυματολογικό μου πειραματισμό, έμαθα να αναδεικνύω και εντέλει, να αγαπώ σώμα μου. Και αυτή η ενδυματολογική αναζήτηση με οδήγησε στο να τολμάω, δείχνοντας ακόμα και αυτά τα σημεία του σώματός μου που ένιωθα ότι έπρεπε να κρύβω όλη μου τη ζωή. Η μόδα με έκανε να αγαπήσω τη μεγάλη μου περιφέρεια.

Η αλλαγή ξεκινάει από εσένα

Να, όμως που η κοινωνία αλλάζει. Έχουμε φτάσει σε αυτό το επίπεδο κοινωνικά που με πολλή προσπάθεια, οι διαφορετικοί σωματότυποι έχουν αρχίσει να γίνονται αποδεκτοί. Υπάρχει «χώρος» για ακόμη περισσότερη διαφορετικότητα. Η πραγματικότητα όμως έχει ως εξής: ίσως να μην νιώσεις ποτέ απόλυτα την κοινωνική αποδοχή. Πάντα θα υπάρχει ένας άνθρωπος που θα σε κρίνει γι’ αυτό που είσαι. Αλλά μάντεψε. Η ζωή είναι γεμάτη στερεότυπα και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Αυτό όμως που μπορεί ν’ αλλάξει είναι η αποδοχή προσωπικού εαυτού. Έτσι θα προκύψει τελικά και η κοινωνική αποδοχή.

Γιατί αποδεχόμενη τον εαυτό σου, μπορείς να βοηθήσεις και κάποιον άλλον να κάνει το ίδιο. Η άποψή σου, λοιπόν, έχει σημασία. Έχει αντίκτυπο σε μια κοινωνία που τόσο διψάει για αλλαγή και αποδοχή. Χρησιμοποίησε, λοιπόν, τη διαφορετικότητά σου προς όφελός σου. Κηρύττοντας τις διαφορετικές ιδέες σου, γιορτάζοντας το διαφορετικό στιλ σου, το διαφορετικό σου σώμα. Το διαφορετικό σου «εγώ». Το δικό μου «εγώ» εκφράζεται κάθε φορά που βγάζω τα μπούτια μου στη φόρα. Και αν κάποιοι νιώθουν άβολα μ’ αυτό, ας έχει. I can live with that.

Exit mobile version