ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αυτά τα μπούτια θα σε μυήσουν στους κύκλους της διανόησης

24 Media

Τα μπούτια δεν λένε ποτέ ψέματα και αυτό δεν χρειάστηκε να το πει κανένας Scarface. Η δημιουργός του instagram account με τίτλο «Μπούτια και Διανόηση», μάς καλωσορίζει στο προφίλ της παραφράζοντας μια viral κινηματογραφική στιγμή. Λογοπαίγνια, φούστες με χαρακτήρα, μπούτια – πολλά μπούτια, τίτλοι βιβλίων και κριτικές με άποψη που σου κλείνουν το μάτι, συνθέτουν ένα αμάλγαμα κουλτούρας και περιρρέοντος ερωτισμού. Δεν του αντιστάθηκα και δεν ντρέπομαι γι’ αυτό.

To intellectual thighs είναι αυτή η σελίδα που συνδυάζει τον άρρητο αισθησιασμό με την ενδιαφέρουσα προσωπικότητα της μυστηριώδους γυναίκας που δεν μας δείχνει μόνο τα μπούτια της. Αλλά κυρίως, το γούστο της στα βιβλία.

Η bookstagrammer που προτιμά να παραμένει ανώνυμη, ξεκίνησε αυτή τη σελίδα μετά από μια κουβέντα που είχε σχετικά με την ποσότητα και την ποιότητα του «δηθενισμού» που μπορεί να προσελκύσει η τέχνη. Είτε αυτή είναι μια έκθεση, ένα βιβλίο ή μια ταινία. Πόσο μακριά μένει ο κόσμος από τη λογοτεχνία ή και τις γκαλερί, ακριβώς επειδή νιώθει ότι δεν θα καταλάβει τίποτα προσεγγίζοντας αυτού του είδους την τέχνη. Δεν είναι λίγες οι φορές που αρκετοί «Απαράδεκτοι Κονσταντέν» μάς έχουν απωθήσει από τους κύκλους της διανόησης, παρουσιάζοντάς τους ως κάτι που απευθύνεται σε μια ελίτ με συγκεκριμένο υπόβαθρο και αναφορές.

Η «Μπούτια και Διανόηση» επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει ή και να απαλείψει αυτή τη σοβαροφάνεια που καλύπτει ενίοτε τη λογοτεχνία, πλασάροντας τα εξώφυλλα των βιβλίων που διαβάζει, με φόντο τα μπούτια της. Ή έστω έτσι το εκλαμβάνω εγώ. Ακολουθούν οι περιγραφές της, οι οποίες συνδυάζουν χιούμορ, αλλά και ό,τι ένιωσε η ίδια μετά την ανάγνωση ενός βιβλίου, σε συνδυασμό με τα βιώματά της.

«Με το που κλείσω το βιβλίο που διαβάζω, θα προσπαθήσω να γράψω αμέσως αυτό που έζησα διαβάζοντάς το, γιατί ξεχνάω τόσο εύκολα. Τα posts μου είναι πάντα προσωπικά, δεν κάνω κριτική, περισσότερο γράφω για τη δική μου εμπειρία ανάγνωσης. Προσπαθώ τα ρούχα μου να έχουν κάποια σύνδεση με το εξώφυλλο, με ενδιαφέρει πολύ το αισθητικό κομμάτι, είναι ο τρόπος που επιλέγω να παρουσιάσω τον εαυτό μου. Κάθομαι λοιπόν στην πολυθρόνα μου, απλώνω τις φούστες μου, βάζω στα πόδια μου το βιβλίο και βγάζω τη φωτογραφία μου», αναφέρει όταν της ζητώ ένα κάποιο tutorial για το πώς δημιουργεί τις αναρτήσεις της.

Μια δεύτερη σκέψη που στάθηκε αφορμή για τη δημιουργία του bookstagram Μπούτια και Διανόηση, ήταν η σεξουαλικότητα της γυναίκας, όταν αυτή γίνεται μάνα. Η δημιουργός του intellectual thighs έχει έναν γιο.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ξαναβρεί κάποια τον εαυτό της και να κοντράρει τις κοινωνικές νόρμες που συνεπάγονται του να είσαι “μανούλα”; Πού πάει το sexiness όταν έρχεται, μάνα το παιδί;

«Τον εαυτό μου, μάλλον αυτό που ήμουν πριν γίνω μητέρα, έχω σταματήσει να τον ψάχνω. Η μητρότητα είναι μια εμπειρία που σε αλλάζει τόσο ριζικά ώστε όλα τα προηγούμενα να φαίνονται μια άλλη ζωή. Ο τωρινός εαυτός μου, τώρα αρχίζει να ξυπνάει από το mode που μπήκε τα πρώτα χρόνια με το παιδί. Σε αυτή τη φάση της ζωής μου, η κόντρα και οι ρήξεις δεν είναι τακτικές που μου ταιριάζουν.

Πιστεύω ότι οι αλλαγές γίνονται όταν αφήνουμε το διαφορετικό, το μη σύνηθες εντός μας να εκφραστεί, μέχρι να επικρατήσει. Ή τουλάχιστον να είναι τόσο ορατό που να υποστηρίζει και να παροτρύνει άλλους να ακολουθήσουν. Το όνομα για τον λογαριασμό μου επιλέχτηκε γιατί μου φάνηκε fun, δεν ήθελα να δηλώσω κάτι ή να προκαλέσω.

Δηλώνω κάτι υπάρχοντας, όπως όλοι μας. Έχει σημασία ότι είμαι 41, γυναίκα, μητέρα και μέσα από τα κείμενά μου βρίσκω τρόπο να μιλήσω για όσα μπορεί να απασχολούν μια μητέρα της γενιάς μου. Ότι είμαι μητέρα και αισθάνομαι καλά με το σώμα και τη σεξουαλικότητά μου. Έχει σημασία για εμένα ότι μιλάω με το δικό μου ύφος, ανάλαφρα, αστειευόμενη για τα βιβλία, χωρίς να χάνεται το ζουμί».

 Έχει σημασία ότι μου αρέσει να διαβάζω και συγχρόνως να συζητάω για ρούχα και για μπότοξ. Αυτό ήθελα να κάνω, αυτό είμαι και αυτό κάνω.

Κομμάτι της επιτυχίας του προφίλ σου, έγκειται, πιστεύω, και στο μυστήριο που αποπνέεις. Σ’ αυτόν τον διάχυτο αισθησιασμό του να μην ξέρουμε ποια ακριβώς είσαι. Έχεις πλάσει μια κάποια περσόνα ξεκινώντας από τα μπούτια σου; Κι αν ναι, σε ποιο βιβλίο θα την τοποθετούσες;

«Δεν είμαι σίγουρη ότι αποπνέω κάποιο μυστήριο ή αισθησιασμό. Έχω την εντύπωση ότι το βασικότερο χαρακτηριστικό του λογαριασμού μου είναι η αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους που ακολουθούν και η ελαφρότητα που καμιά φορά βαραίνει.

Αστειεύομαι πολύ, κακοποιώ λέξεις παραφράζοντάς τες και παίζοντας μαζί τους αφήνοντας σεξουαλικά υπονοούμενα περισσότερο σαν θεία παρά σαν γκόμενα. Συγχρόνως, προσπαθώ να χώσω μέσα σε αυτό το ανάλαφρο κλίμα πιο βαθιές σκέψεις που γεννιούνται από τα βιβλία που διαβάζω. Δεν είναι μυστήριο η ταυτότητά μου, οι περισσότεροι bookstagrammers εξάλλου δεν παρουσιάζουν τον εαυτό τους, παρά μόνο τα βιβλία τους.

Αισθάνομαι ότι έχω εκτεθεί πολύ περισσότερο από το να πόσταρα καθημερινά κι από μια σέλφι.

Σε σχέση με την περσόνα, με έχει απασχολήσει πολύ ο εαυτός μας στα σόσιαλ κι αυτός στην “αληθινή ζωή”. Είμαι ένας άνθρωπος πολύ αυστηρός, με δυσκολία στο να εκφράζω τα συναισθήματά μου και πλησιάζω ανθρώπους με μεγάλη επιφύλαξη.

Έχω βρει πολλά κοινά με την Όλιβ Κίττριτζ, ένα βιβλίο που έχω προτείνει πολύ φέτος γιατί κάπου εκεί βλέπω εμένα μάλλον. Στα σόσιαλ η συμπεριφορά μου είναι αυτή που έχω στην πραγματική ζωή όταν γύρω μου βρίσκονται άνθρωποι που εμπιστεύομαι και συμπαθώ. Οπότε δεν ξέρω αν είναι περσόνα αυτό που είμαι ονλάιν ή αν είναι η πιο αληθινή εκδοχή του εαυτού μου».

Τι είναι αυτό που σου έχει κάνει περισσότερο εντύπωση μέσα στο community που έχεις χτίσει στο instagram και από τις κουβέντες που κάνεις με τον κόσμο στο inbox;

«Τον πρώτο καιρό, μάλλον εξαιτίας του ονόματος και του ύφους μου, υπήρχε κάποια επιφυλακτικότητα απέναντί μου. Συγχρόνως ήταν και η εποχή που δέχτηκα και τα περισσότερα αρνητικά ή και σεξιστικά σχόλια.

Πλέον είμαι πολύ περήφανη και μου δίνουν μεγάλη χαρά οι άνθρωποι που με έχουν πλησιάσει, έχω πλησιάσει, πλησιαστήκαμε, αποκτήσαμε δικούς μας κώδικες επικοινωνίας και αισθάνομαι το instagram σαν ένα safe place. Απολαμβάνω τα inbox μου, έχω γνωρίσει έτσι πολύ κόσμο που δεν θα είχα τη δυνατότητα να γνωρίσω αλλιώς, πολλά κορίτσια, γυναίκες που μου έχουν ανοιχτεί και έχουμε κάνει συζητήσεις για θέματα δύσκολα».

Στο inbox έχω και αγόρια που στέλνουν φωτογραφίες με βιβλία του Philip Dick για να λέω κι εγώ ότι παίρνω ντικ πιξ.

Τι αναλογία αντρών- γυναικών έχει το κοινό σου και γιατί πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό; Τι σύνδεση βρίσκουν οι μεν και τι οι δε στα Μπούτια και τη Διανόηση;

«Η αναλογία είναι περίπου 80/20 με τις γυναίκες να επικρατούν. Θυμάμαι τον πρώτο καιρό, που υπήρχαν σχόλια για το ότι χρησιμοποιώ τα μπούτια μου για να μαζέψω άντρες, ότι σκεφτόμουν πως κάτι πρέπει να έχω κάνει εξαιρετικά λάθος.

Οι γυναίκες διαβάζουν περισσότερο, οι περισσότεροι bookstagrammers είναι γυναίκες, οπότε βρίσκω λογική και αυτή την επικράτηση. Δεν έχω ιδέα τι σύνδεση βρίσκουν οι άνθρωποι που ακολουθούν, αλλά χαίρομαι πολύ που συμβαίνει γύρω από ένα όχι τόσο εμπορικό αντικείμενο όπως είναι το βιβλίο».

Ξέρει ο σύντροφός σου για το account; Είναι κάτι που μοιράζεσαι γενικά με τον κύκλο σου ή προτιμάς να το κρατάς κρυφό, έτσι για το μυστήριο;

«Είμαι παντρεμένη περίπου 12 χρόνια με έναν άνθρωπο που πιστεύει τόσο απόλυτα σε μένα, με στηρίζει και βρίσκει οτιδήποτε κάνω υπέροχο. Είναι τόσο περήφανος για το account που το διαδίδει πολύ περισσότερο από ότι εγώ. Οι φίλοι μου ξέρουν ότι έχω αυτόν τον λογαριασμό, αλλά γενικώς δεν βγαίνω και με ντουντούκα».

Μεγαλώνεις ένα αγόρι. Ποια βιβλία θα του δώσεις να διαβάσει μόλις μάθει ανάγνωση;

«Έχει μάθει, ίσως παραμάθει ανάγνωση, είναι 8. Από πολύ μικρό του διαβάζουμε βιβλία ενηλίκων, κυρίως για το λεξιλόγιο. Δεν πέρασε καθόλου από τη φάση των παιδικών βιβλίων. Οπότε τώρα, σε αυτή την ηλικία, διαβάζει κάποια κλασικά βιβλία που θα μπορεί να καταλάβει την πλοκή τους.

Επιλέγω για εκείνον κάποιες μεταφορές βιβλίων σε κόμικ. Σήμερα πήρε για δεύτερη φορά την κόμικ εκδοχή του Σφαγείο Νο5 μαζί του στο κρεβάτι».

Πώς μπορεί κανείς να συνεχίσει να διαβάζει όταν όλα γύρω μας, μας αποσπούν;

«Δεν είναι απαραίτητο όλοι να διαβάσουμε. Το νόημα είναι να προσπαθούμε να βρίσκουμε τρόπους να προχωράμε και να γινόμαστε καλύτεροι. Το διάβασμα είναι ένας τρόπος να μαζεύουμε εμπειρίες με τον κώλο μας καλυμμένο, χωρίς να τις έχουμε ζήσει δηλαδή, όμως δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο.

Αν κάποιος νιώθει να προχωράει βλέποντας ένα καλό ντοκιμαντέρ, μια καλή ταινία, μια ωραία σειρά στο νετφλιξ, να διαβάσει ένα άρθρο στο κινητό του, μια χαρά είναι κι αυτό, ό,τι δουλεύει για τον καθένα».

Πρόσφατα έκλεισες και τα 2 χρόνια ως bookstagrammer. Πόσα βιβλία έχεις διαβάσει; Έχεις κάποιο μελλοντικό σχέδιο για τον λογαριασμό σου;

«Στον λογαριασμό έχω μέχρι τώρα παρουσιάσει κοντά στα 200 βιβλία σε αυτά τα 2 χρόνια, όσα είναι περίπου αυτά που έχω διαβάσει. Αυτό που σκέφτομαι σαν επόμενο βήμα του λογαριασμού είναι η φυσική συνέχεια του ξεκινήματος.

Θέλω να βρω έναν τρόπο να εξωτερικεύσω αυτή την εσωτερική διεργασία του διαβάσματος. Να δείξω πώς με το διάβασμα, αλλά και με τα πάντα εδώ που τα λέμε, ρουφάμε και γερνάμε. Εισπνέουμε ερεθίσματα και ωριμάζουμε γεννώντας».

Ποια είναι τα 5 καλύτερα βιβλία που διάβασες το 2021;

«Είμαι Ζυγός, δεν θα μπορούσα να καταλήξω στα καλύτερα 5».

Όλιβ Κίττεριτζ – Elisabeth Strout (Άγρα)
Στη γη είμαστε πρόσκαιρα υπέροχοι – Ocean Vuong (Gutenberg)
Ανάσκελα – Rita Bullwinkel (Χαραμάδα)
Σάγκι Μπέιν – Douglas Stuart (Μεταίχμιο)
Αν δεν μιλάμε για τα σπουδαία πράγματα – Jon McGregor (Άγρα)
Το πέρασμα του Μακελάρη – John Williams (Gutenberg)
Η Ανωμαλία – Herve le Tellier (Opera)
Το Ολλανδέζικο Σπίτι – Ann Patchett (Δώμα)

Exit mobile version