Πώς ο Άγγελος Μπράτης κάνει μόδα που δεν καταπιέζει τις καμπύλες σου
- 17 ΦΕΒ 2021
Η καλοκαιρινή συλλογή που ετοιμάζει ο Άγγελος Μπράτης κατασκευάστηκε για έναν κόσμο έτοιμο να πάρει ανάσα από την πανδημία. «Από τη μία έχουμε τον χρόνο να κάνουμε πράγματα που πριν δεν είχαμε χρόνο να κάνουμε, από την άλλη έχουμε τρομερές καθυστερήσεις», μου εξηγεί για τη βιομηχανία επί Covid-19. «Καθυστερήσεις στην παραγωγή, καθυστερήσεις στα υφάσματα, καθυστερήσεις σε όλα».
Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να είναι πιο αισιόδοξος πάντως. «Όχι απλώς θα εξομαλυνθεί [η κατάσταση], είμαι τρομερά αισιόδοξος», μου είπε γρήγορα όταν με υποδέχτηκε στο ατελιέ του. «Το θέμα είναι να μπορέσουμε να επιβιώσουμε, τίποτε άλλο. Με τις λιγότερες απώλειες». Την επιβίωσή μας την έχει φανταστεί εκρηκτική, για λίγο έστω χωρίς κοινωνικές συμβάσεις, και αυτό ακριβώς ήθελε να αποτυπωθεί στην καλοκαιρινή του συλλογή. «Είναι βασισμένη στο abstract οπότε δεν υπάρχει καμία λογική, δεν μπορείς να βρεις την αρχή και το τέλος του κάθε φορέματος», περιγράφει. «Δεν υπάρχει βασικά. Είναι όλο συναίσθημα, δεν υπάρχει καμία συμμετρία. Εγώ αυτό νιώθω, ότι ο κόσμος θα θέλει να βγει έξω και θα θέλει να εκφραστεί. Και για να εκφραστείς με τρόπο καινούριο, δεν πρέπει να έχεις αναφορές. Πρέπει να αφήσεις το ένστικτό σου ελεύθερο». Κοιτώντας τα δείγματα γύρω μας, μπορούσα να διακρίνω τόσο τη ρευστότητα στη φόρμα και την αγάπη στο χρώμα που ήταν πάντοτε αναπόσπαστο μέρος της υπογραφής Μπράτης, όσο και την ανυπομονησία του να έρθει η ώρα για να φτάσει η συλλογή του στον κόσμο.
«Άμα δεν αφορά τον απλό κόσμο δεν είναι μόδα», θα μου έλεγε λίγο αργότερα. «Τι μόδα είναι αυτή που δεν μπορείς να πας να την αγοράσεις; Δεν είναι μόδα αυτό».
Η υπογραφή Μπράτης για το γυναικείο σώμα
Η μόδα όμως δεν είναι πάντοτε φιλική για όλους τους γυναικείους σωματότυπους και δεν το αρνείται. Αντιθέτως, γνωρίζει πολύ καλά το γιατί και το δηλώνει εντελώς απενοχοποιημένα. Σχεδόν αφοπλιστικά.
«Σε όλες τις κολεξιόν των σχεδιαστών αν προσέξεις, η σιλουέτα είναι μία για να είναι πολύ σαφές το μήνυμα», επεξηγεί. «Γιατί οι περισσότεροι είναι διακοσμητές, δεν είναι σχεδιαστές. Έχουν ένα πατρόν και το διακοσμούν συνεχώς – άλλο χρώμα, ένα λουλούδι επάνω, λίγος γιακάς. Είναι μία η φόρμα. Σαράντα τα looks; Σαράντα φορές το ίδιο πράγμα θα είναι, συνέχεια. Αυτό όμως τι κάνει; Αναγκάζεις με την κολεξιόν σου μία γυναίκα που θέλει να αγοράσει το τάδε brand, να πρέπει να βάλει το σώμα της στη σιλουέτα που εσύ έχεις σχεδιάσει».
«Κι άμα δεν της κάνει δηλαδή αυτή η σιλουέτα; Άρα αυτή η γυναίκα δεν πρέπει να ντυθεί από τη συλλογή σου;».
Ως couturier που βάσισε την τεχνική του σε αυτήν της ριζοσπαστικής Madeleine Vionnet, της Γαλλίδας σχεδιάστριας που ξόρκισε στις αρχές του 20ου αιώνα τους κορσέδες, το padding, και οτιδήποτε άλλο παραμόρφωνε τις φυσικές καμπύλες μίας γυναίκας, η δική του φιλοσοφία είναι απολύτως συνεπής με την απελευθέρωση του σώματος.
«Αν έχω είκοσι φορέματα σε μία συλλογή, θα έχουν και τα είκοσι διαφορετικά πατρόν και θα είναι φτιαγμένα για διαφορετικό τύπο σώματος», διευκρίνισε. «Κρατάω την ίδια ιδέα για όλη τη συλλογή και της δίνω είκοσι διαφορετικές φόρμες. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπει εδώ μία πελάτισσα, με οτιδήποτε κιλά ή ύψος έχει, και εγώ να μην της βρω ένα φόρεμα από τα samples, αυτά που φοράνε τα μοντέλα στο show δηλαδή».
Ναι, καλά κατάλαβες. Για τα δείγματα των κολεξιόν μιλάει.
«[Έχει έρθει πελάτισσα] και της έχω πει, μπορείτε να το δοκιμάσετε; Μου λέει αποκλείεται, δεν μπαίνει. Καλά, της λέω, μπορείτε να το βάλετε; Το φοράει και παθαίνει σοκ. Το θέμα δεν είναι να της κάνει, είναι να δείχνει ωραίο πάνω της. Και μου λέει, είσαι σίγουρος ότι αυτό φορούσε το μοντέλο; Τα ρούχα μου πρέπει να παίρνουν τη μορφή του σώματος. Του δικού σου. Εγώ θα σου δώσω αυτό που θέλω να σου δώσω, αλλά είναι το σώμα σου που θα του δώσει τις σωστές αναλογίες».
Για την υπόλοιπη κουβέντα μας γύρω από την καλοκαιρινή του κολεξιόν, τη unisex Stereo/Types συλλογή που ετοιμάζει και θα είναι διαθέσιμη online, τα παιδικά του χρόνια, την καριέρα του, την τοξική αρρενωπότητα, τη σεξουαλική παρενόχληση εντός και εκτός μόδας, και το μεγάλο του όνειρο, μπορείς να διαβάσεις περισσότερα εδώ.