ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Δέσποινα Μαντά πώς είναι να είσαι γυναίκα πρόξενος της Ιορδανίας;

Photos: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η συμμετοχή των γυναικών στη διπλωματία παραμένει περιορισμένη. Σύμφωνα με στοιχεία από τον ΟΗΕ, μόνο το 25% των πρεσβευτών παγκοσμίως είναι γυναίκες. Αυτή η ανισορροπία υπογραμμίζει την ανάγκη για ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας σε διπλωματικές θέσεις.

Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών στη Διπλωματία είναι μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε και να γιορτάσουμε την παρουσία και την επιρροή των γυναικών σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα. Η Δέσποινα Μαντά, Επίτιμη Πρόξενος του Χασεμιτικού Βασίλειου της Ιορδανίας στη Βόρεια Ελλάδα, αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα γυναικείας ηγεσίας και αφοσίωσης στη διπλωματική υπηρεσία.

Η Δέσποινα Μαντά, με την αφοσίωση και το πάθος της για τη διπλωματία, έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της Ιορδανίας στην Ελλάδα. Η πορεία της αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλές γυναίκες που επιθυμούν να ακολουθήσουν μια καριέρα στη διπλωματία.

Η συμβολή της στον ενισχυμένο ρόλο των γυναικών στις διπλωματικές υπηρεσίες αναδεικνύει τη σημασία της γυναικείας παρουσίας και της ισότητας σε διεθνές επίπεδο. Με την υποστήριξη και την εκπαίδευση περισσότερων γυναικών για την ανάληψη ηγετικών ρόλων, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο πιο δίκαιο και ισορροπημένο.

Κάτι που μου έδωσε και η ίδια να καταλάβω σε μια συζήτηση που είχα μαζί της ένα καλοκαιρινό πρωινό του Ιουνίου στο Athénée που μας φιλοξένησε; H γυναικεία παρουσία στη διπλωματία δεν είναι απλά αναγκαία, αλλά επιτακτική. Με προσωπικότητες όπως αυτή της Δέσποινας Μαντά, ο δρόμος για μια πιο ίση και ισορροπημένη διεθνή κοινότητα είναι πιο ξεκάθαρος από ποτέ.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Η πρώτη επαφή της Δέσποινας Μαντά με τη διπλωματία και ο ρόλος της ως πρόξενος

Πώς αποφασίζει όμως κανείς να ακολουθήσει μια καριέρα στο συγκεκριμένο χώρο; Για τη Δέσποινα Μαντά ο δρόμος ήταν από νωρίς ήδη χαραγμένος:

«Η ενασχόλησή μου με τη διπλωματία ξεκίνησε μέσα από το πάθος μου για τις διεθνείς σχέσεις και την πολιτιστική ανταλλαγή» λέει η ίδια, ενώ μιλώντας για την Ιορδανία συγκεκριμένα το πρόσωπό της φωτίζεται:

«Η Ιορδανία, με τον πλούσιο πολιτισμό και την ιστορία της, με ενέπνευσε να συμβάλλω όσο μπορώ στην ενίσχυση των δεσμών της με την Ελλάδα».

Εξηγώντας μου το ρόλο της ως Επίτιμη Πρόξενος της Ιορδανίας στη Βόρεια Ελλάδα, τους στόχους και τις αρμοδιότητές της, η Δέσποινα Μαντά δηλώνει: «Ως επίτιμη Πρόξενος, ο ρόλος μου είναι να προωθώ τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ιορδανίας και Ελλάδας, εστιάζοντας στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό περιλαμβάνει την ενίσχυση των οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών, την υποστήριξη των Ιορδανών πολιτών στην περιοχή και την προώθηση του τουρισμού και των επενδύσεων». 

Η ίδια μου εξηγεί άλλωστε πως η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ιορδανίας είναι ισχυρή και εξελίσσεται συνεχώς.

«Επικεντρωνόμαστε στην ενίσχυση των οικονομικών δεσμών, στην προώθηση του τουρισμού και των πολιτιστικών ανταλλαγών, καθώς και στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση».

Γυναίκες στη διπλωματία

Photo: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Μιλώντας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον συγκεκριμένο χώρο η Δέσποινα Μαντά, εξηγεί πως οι έμφυλες διακρίσεις δεν λείπουν: «Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έπρεπε να ξεπεράσω, ήταν η υπέρβαση των στερεοτύπων που υπάρχουν σε έναν παραδοσιακά ανδροκρατούμενο χώρο. Με επιμονή, σκληρή δουλειά και την απόδειξη των ικανοτήτων μου, όμως κατάφερα να κερδίσω τον σεβασμό και την αναγνώριση».

Της ζητάω να μου μιλήσει για την εξέλιξη του ρόλου των γυναικών στη διπλωματία τα τελευταία χρόνια και για το κατά πόσο έχουν γίνει βήματα προς την ισότητα των φύλων στον χώρο. Η ίδια, δηλώνει αισιόδοξη αναγνωρίζοντας ωστόσο πως υπάρχει ακόμα δρόμος μπροστά:

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική πρόοδος στην ενδυνάμωση των γυναικών στη διπλωματία. Όλο και περισσότερες γυναίκες αναλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους, συμβάλλοντας με τις μοναδικές τους δεξιότητες και οπτικές στην επίλυση διεθνών ζητημάτων».

Βέβαια δεν είναι όλα πάντα ρόδινα. Όπως μου εξηγεί, η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι κοινός τόπος, για όλες τις γυναίκες σε κάθε επαγγελματικό στίβο:

«Η ισορροπία είναι μια συνεχής πρόκληση, αλλά είναι σημαντικό να θέτουμε προτεραιότητες και να αφιερώνουμε χρόνο για τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας. Η υποστήριξη από το οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον είναι επίσης πολύτιμη», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

 

Η Δέσποινα Μαντά εξάλλου, πιστεύει ψυχή τε και σώματι στις ικανότητες των γυναικών: «Οι γυναίκες φέρνουν στη διπλωματία ενσυναίσθηση, διαπραγματευτικές ικανότητες και μια ολιστική προσέγγιση στην επίλυση προβλημάτων. Αυτές οι δεξιότητες είναι απαραίτητες για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων σε σύνθετα διεθνή ζητήματα».

Γυναίκες στη διπλωματία: Δέσποινα Μαντά πώς είναι να είσαι πρόξενος της Ιορδανίας; Photos: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Photos: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Τη βαθιά της εμπιστοσύνη στις γυναίκες, την καταλαβαίνω και από όσα μου λέει για μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας της ως Επίτιμη Πρόξενος της Ιορδανίας: «Η διοργάνωση μιας σειράς εκδηλώσεων, που ανέδειξαν την πολιτιστική κληρονομιά της Ιορδανίας και την ενδυνάμωση των γυναικών στην περιοχή, είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές στην μέχρι τώρα πορεία μου. Αυτές οι εκδηλώσεις προσέλκυσαν το ενδιαφέρον και την υποστήριξη από σημαντικούς φορείς και συνέβαλαν στην προώθηση της ισότητας των φύλων».

Όσο για το τι θα συμβούλευε νέες γυναίκες που ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν μια καριέρα στη διπλωματία;

«Θα τις συμβούλευα να είναι επίμονες, να κυνηγούν τα όνειρά τους, να αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους και να μην φοβούνται να διεκδικήσουν ηγετικούς ρόλους».

«Η διπλωματία χρειάζεται τη φωνή και την οπτική των γυναικών». 

Πριν τελειώσουμε τη κουβέντα μας κι ενώ πίνει τις τελευταίες γουλιές του καφέ της, μου μιλά για τα σχέδια της όσον αφορά την ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ιορδανίας και τα μάτια της για άλλη μια φορά λάμπουν:

«Στοχεύω στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιορδανίας σε όλους τους τομείς, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρουν οι σύγχρονες προκλήσεις και ευκαιρίες. Επιθυμώ να συνεχίσω να προωθώ τον διάλογο και την αλληλοκατανόηση, καθώς και να υποστηρίζω ενεργά πρωτοβουλίες που προάγουν την ειρήνη, την ευημερία και την κοινωνική πρόοδο στην περιοχή».

Photo: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson