ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ελένη Γερουλάνου: Μία νεραΐδα που γεμίζει με βιβλία τα άδεια ράφια των σχολείων

Η Ελένη Γερουλάνου είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να αλλάξει ακόμη και τη ζωή σου όταν τον συναντήσεις. Σίγουρα, θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπεις τον κόσμο, τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τα παιδιά, τον τρόπο ζωής σου εν τέλει. Η βαθιά ανεπιτήδευτη, σεμνή και ουσιαστική ευγένεια με την άπλετη αγάπη καθρεφτίζονται στο πηγαίο ζεστό της χαμόγελο.

Τη γνώρισα στη Σχολή Μωραΐτη όταν γράψαμε τον γιο μας εκεί. Πήγαινα σε αυτό το σχολείο, ήθελα να πάει ο Άρης εκεί αλλά καθώς ποτέ δεν ξέρεις τι θα φέρει η ζωή οικονομικά, θέλαμε τουλάχιστον να κάνει εκεί τις 3 τάξεις του νηπιαγωγείου – βρεφικός, προνήπιο, νήπιο. Κάθε ψυχολόγος θα σου πει ότι μέχρι τα 5 διαμορφώνεται η ψυχική του υγεία και πολλοί μας είχαν μιλήσει για το έργο της Ελένης Γερουλάνου που δημιούργησε ένα νηπιαγωγείο, πρότυπο και παράδειγμα για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Aπλώς γιατί θέλει και μπορεί και κάποιος την άφησε. Στην Ελλάδα, είναι αρκετοί εκείνοι που μπορούν αλλά δεν βρίσκουν τρόπο. Η Ελένη Γερουλάνου, ένα φαινόμενο στον χώρο της και μια αληθινή νεράιδα για τα παιδιά κατάφερε να αφήσει μία τεράστια παρακαταθήκη αλλά να μην σταματήσει να παλεύει γενικώς για τα παιδιά. Για τα άλλα παιδιά, που δεν έχουν την τύχη να πηγαίνουν σε ένα ιδιωτικό σχολείο, για τα άλλα, τα πολλά παιδιά που έχουν ανάγκη από τόσα που δυστυχώς το σύστημα δεν τους τα δίνει.

Ελένη Γερουλάνου: Μία νεραΐδα για τα παιδιά

Ετσι, και παράλληλα με τη δουλειά της, δημιούργησε τη ΜΚΟ Library4all για όλα εκείνα τα παιδιά σε σχολεία με «άδειες» βιβλιοθήκες στην Ελλάδα.
«Ιδρύθηκε το 2013, όταν στο πλαίσιο του αυστηρού προγράμματος λιτότητας, αναζητούσαμε τρόπους για να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε τις σχολικές βιβλιοθήκες της χώρας και να βοηθήσουμε στη δημιουργία νέων. Αφορμή στάθηκε η γνωριμία μας με τη Susan Robbins, ιδρύτρια του περίφημου Project Cicero, μιας πρωτοβουλίας που συλλέγει βιβλία για τα υποβαθμισμένα σχολεία της Νέας Υόρκης. Με την πολύτιμη καθοδήγηση του Project Cicero, τον Σεπτέμβριο του 2013 ιδρύσαμε το Library4all, με στόχο να κάνουμε κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα. Όραμά μας είναι όλα τα σχολεία να έχουν μία προσβάσιμη, ενημερωμένη βιβλιοθήκη, συνδεδεμένη με τη ζωή του σχολείου, με ράφια γεμάτα βιβλία, με βιβλιοθηκονόμο και με ετήσια κονδύλια για την αγορά βιβλίων. Μία βιβλιοθήκη πραγματικά για όλους και όλες, με όλους και με όλες», εξηγούν στο site, αυτό το γεμάτο όνειρα site.
Πήγα λοιπόν στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς, εκεί που κάτι από το βλέμμα των ζωγραφισμένων κολιμπρί- συμβόλου του Library4all – έφθαναν τα βιβλία και έμπαιναν στα κουτιά για να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Και μόνο να το βλέπεις αυτό, αρκεί. Χιλιάδες βιβλία και εθελοντές που τα φυλλομετρούν ένα ένα κυριολεκτικά για να ξεχωρίζουν το οποιοδήποτε ελαττωματικό βιβλίο που θα χρησιμοποιηθεί αλλιώς.

Τον υπόλοιπο χρόνο, βιβλία μαζεύονται στο σπίτι της ίδιας. Αμα θέλεις πολύ, ε;

-Τα καταφέρατε τελικά, κυρία Γερουλάνου.
Όταν ξεκινήσαμε το Library4all το 2013 ονειρευτήκαμε να γεμίσουμε τα σχολεία με βιβλία. Όλα αυτά τα 11 χρόνια, έχουν περάσει από τα χέρια μας περισσότερα από ένα εκατομμύριο βιβλία, περισσότερα από 8 χιλιάδες εξακόσια κουτιά με βιβλία για τις σχολικές βιβλιοθήκες της χώρας. Έχουμε χαρίσει αμέτρητα παιδικά χαμόγελα, χάρη σε όλες και όλους τους φίλους και τις φίλες που μας εμπιστεύτηκαν και μας στηρίζουν.

-Θυμάστε κάτι που σας έχει συγκινήσει ιδιαιτέρως;
Από τις πιο συγκινητικές στιγμές σε αυτά τα 11 χρόνια είναι η δωρεά βιβλίων στο Δημοτικό Σχολείο που βρίσκεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. και Α. Κυριακού». Τον Μάρτιο του 2023 λάβαμε ένα συγκινητικό μήνυμα από την κ. Κολλάρα, νηπιαγωγό, εθελόντρια στο Νοσοκομείο Παίδων που μας ζητούσε βιβλία για το Δημοτικό Σχολείο του Νοσοκομείου. Κινητοποιηθήκαμε άμεσα. Σε συνεργασία με τη Δικηγορική εταιρεία Ζέπος & Γιαννόπουλος, αποφασίσαμε εκτός από βιβλία να στηρίξουμε την πρωτοβουλία των εθελοντών και να στήσουμε από την αρχή μία άρτια σχολική βιβλιοθήκη, που έλειπε, για τα νοσηλευόμενα παιδιά, στην προκατασκευασμένη αίθουσα στον χώρο του Νοσοκομείου. Έχοντας δίπλα μας τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, τον Διευθυντή του Δημοτικού και τους εκπαιδευτικούς το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Από τότε κάθε χρόνο επισκέπτομαι τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά, προσφέρουμε βιβλία, διαβάζουμε και πραγματοποιούμε μία δραστηριότητα στην αίθουσα Τεχνητού νεφρού και στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Ογκολογικού.

Ελένη Γερουλάνου: «Κάθε μας πράξη μετράει! Ο εθελοντισμός μπορεί να κάνει θαύματα. Λέξη κλειδί: μαζί».

-37 χρόνια στο Νηπιαγωγείο της Σχολής Μωραΐτη…

Eμαθα πολλά, εγώ είμαι που έμαθα κοντά στα παιδιά, κοντά στις συναδέλφους μου, κοντά στα μέλη της διεύθυνσης. Αυτό που περισσότερο αγάπησα στο Σχολείο αυτό είναι ότι μπόρεσα με όλες μου τις αισθήσεις και το μυαλό μου να είμαι κοντά στα παιδιά, με ευθύνη και σεβασμό προς εκείνα. Αγάπησα τα βιβλία και τη χαρά της αφήγησης και είδα από πρώτο χέρι τη σημασία της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτά, χάρη στις οργανωμένες βιβλιοθήκες που διαθέτει το Σχολείο.

-Γιατί colibri – γιατί αυτό για σύμβολο και σήμα;
Αγαπώ τα παραμύθια. Στο παραμύθι λοιπόν του Michael Nicoll Yahgulanaas, “The Little Hummingbird” βλέπουμε το κολιμπρί να βοηθάει σταγόνα-σταγόνα να σβήσει η φωτιά στο δάσος. Έτσι και εμείς στο Library4all σταγόνα-σταγόνα συγκεντρώνουμε βιβλία για να γεμίσουμε τις σχολικές βιβλιοθήκες της χώρας. Ο καθένας από μας μπορεί να κάνει τη διαφορά, ασχέτως πόσο μικροί είμαστε ή πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα. Το μήνυμα του βιβλίου ήταν για μας πηγή έμπνευσης. Στη λέξη του colibri συνυπάρχει η έννοια της συνεργασίας μαζί με τη λέξη βιβλίο και αυτό είναι το μήνυμα του Library4all.

Co+libri θα πει συνεργασία+βιβλία. Όλο αυτό που κάνουμε είναι μια σαν σταγόνα στον ωκεανό. Κάθε μέρα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Library4all έρχονται δεκάδες αιτήματα από σχολεία 1.012 σχολεία περιμένουν υπομονετικά να έρθει η σειρά τους. Καλά διαβάσατε.  Αρκεί όμως ένα παιδικό χαμόγελο, το χέρι βοήθειας ενός πιστού εθελοντή, η εμπνευσμένη ομάδα μία εταιρείας που στέκεται δίπλα μας με γενναιοδωρία, μια ζεστή κουβέντα από τον εκπαιδευτικό για να γεμίσει ξανά τις μπαταρίες μου και να με κάνει να σκεφτώ ότι αξίζει τον κόπο όλο αυτό που κάνουμε, όπως το μήνυμα του κολιμπρί.

-Ετσι και αντέχετε, φαντάζομαι…
Και οι δικές μου σταγόνες μοναδικές είναι. Οικογένεια, δουλειά, εθελοντισμός. Σταγόνες αμέτρητες, φωτεινά σημεία στον χάρτη της προσωπικής μου διαδρομής. Γεμάτα με αγαπημένους συνεργάτες, συναδέλφους, εθελοντές, φίλες και φίλους, την οικογένειά μου. Μαζί με τους ανθρώπους έμαθα να ακούω, να συνομιλώ. Να είμαι πλάι σε όλους και όχι απέναντι. Να παίρνω δύναμη από μια αγκαλιά και να ξεπερνώ τις δυσκολίες. Να μην τα παρατάω όταν οι δίσκοι στη σπονδυλική μου στήλη διαμαρτύρονται από το βάρος των βιβλίων. Με υπομονή και επιμονή. Με πείσμα, λαχτάρα και ενθουσιασμό!

Ελένη Γερουλάνου: «Τα βιβλία και η γνώση είναι δημόσιο αγαθό. Είναι δικαίωμα. Πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στις σχολικές βιβλιοθήκες, προκειμένου να συνεχίσουν να ενισχύουν και να οχυρώνουν αθόρυβα το εκπαιδευτικό μας σύστημα και την κοινωνία μας».

-Τι ελπίζετε για τα παιδιά που τόσο αγαπάτε;
Ευχή μας όλα τα σχολεία να έχουν καλύψει την ανάγκη τους σε βιβλία και να μην μας χρειάζονται πια. Nα έχουν μία προσβάσιμη, ενημερωμένη βιβλιοθήκη, συνδεδεμένη με τη ζωή του σχολείου, με ράφια γεμάτα βιβλία, με βιβλιοθηκονόμο και με ετήσια κονδύλια για αγορά βιβλίων. Μία βιβλιοθήκη πραγματικά για όλους και όλες, με όλους και με όλες.

Η Ελένη Γερουλάνου-Φράγκου αποφοίτησε από τη Σχολή Νηπιαγωγών Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της στο Wheelock College της Βοστόνης, όπου ειδικεύτηκε σε προγράμματα μουσείων για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Το 1986 προσελήφθη στη Σχολή Μωραΐτη ως υπεύθυνη του προγράμματος μουσειακής αγωγής των παιδιών του νηπιαγωγείου και το 2000 ανέλαβε τη διεύθυνση του νηπιαγωγείου. Έχει γράψει αρκετά βιβλία ενώ από το 2013 η καρδιά της χτυπά για την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Library 4 All.

Exit mobile version