ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έρωτας με το πρώτο DM; Η Gen Z μας απαντά για τις σχέσεις στην εποχή των social

24Media Creative Team

Ίσως να ακουστεί κλισέ, αλλά όντως η τεχνολογία δεν αφήνει κανέναν τομέα της ζωής μας ανεπηρέαστο. Δεδομένο γνωστό εδώ και χρόνια. Και ποιο είναι το πιο δυναμικό και πολυδιάστατο παρακλάδι της τεχνολογικής εξέλιξης; Τα social media φυσικά. Από τον εργασιακό τομέα μέχρι και την προσωπική μας ζωή, τίποτα δεν μείνει σταθερό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Νέες γνώσεις, καινούργια δεδομένα, new age δυνατότητες, γρήγορες εξελίξεις, ρευστότητα: Tα social είναι το μέλλον, το αβέβαιο μέλλον. Ένα το κρατούμενο. Βάλε τώρα στην εξίσωση και τους digital natives. Tα άτομα δηλαδή, που γεννήθηκαν στην άνθιση της ψηφιακής εποχής.

Μια νέα γενιά στην εποχή του Ίντερνετ, λοιπόν. Πόσα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και πόσα δεδομένα μπορούν να μεταβληθούν συγκριτικά με τις πεπατημένες παλαιότερων γενιών; Σίγουρα πολλά, με πρώτες και καλύτερες τις ερωτικές σχέσεις. Πώς φλερτάρουν, ερωτεύονται, αναζητούν σύντροφο και «βλέπουν» τις σχέσεις άτομα της Gen Z που μεγάλωσαν κυριολεκτικά με ένα κινητό στο χέρι; Που θα προτιμήσουν να αναζητήσουν κάποιον στο Instagram από το να του μιλήσουν από κοντά; Που βιώνουν (ή κάνουν) ghosting; Που παγιδεύονται σε situationships; Που τσεκάρουν τα likes στα stories για να δουν αν ανάμεσά τους βρίσκεται και το επίμαχο όνομα;

Αν κάτι μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι το γεγονός ότι επί εποχές άνευ μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά και σίγουρα πιο άμεσα. Την απάντηση στις παραπάνω ερωτήσεις, από την άλλη, τη δίνουν εκπρόσωποι της Gen Z που έχουν ζήσει (ή ζουν) σοσιαλμιντιακό έρωτα και μίλησαν στο LadyLike. Την ημέρα των ερωτευμένων.

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου; Passé γιορτή, αγκαλίτσες και φιλάκια με σύντροφο ή βόλτα με φίλους;

«Δεν τη θεωρώ ξεπερασμένη όσο πιο εμπορική. Ωστόσο, μ’ αρέσει να περνάω εκείνη την ημέρα με τον άνθρωπό μου. Συνήθως βγαίνουμε για φαγητό κάπου ατμοσφαιρικά», λέει η Σάντυ. Το ίδιο και η Ελένη: «Επιδιώκω να κάνω κάτι με τον σύντροφο μου αλλά μου αρέσει πολύ να περνάω αυτή την ημέρα με τις φίλες μου που είναι οι forever Bαλεντίνοι μου».

Έρευνες, από την άλλη, έχουν δείξει ότι η Gen Z προτιμά να γιορτάσει αυτήν τη μέρα με φίλους ή οικογένεια, ΑΝ τη γιορτάσει. «Την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου την αντιμετωπίζω σαν μία κανονική μέρα, όπως όλες οι υπόλοιπες. Κι αυτό ισχύει είτε βρίσκομαι σε σχέση, είτε είμαι single. Αν θέλω να κάνω με τον σύντροφό του θα είναι απλά επειδή θέλω και όχι γιατί είναι η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου», λέει η Μαρία.

Η Κωνσταντίνα φαίνεται να άλλαξε γνώμη με την πάροδο του χρόνου, όπως μας λέει: «Αν και παλιότερα ήμουν η τύπισσα που περίμενε τις σοκολάτες και τα λουλούδια, πλέον το θεωρώ τόσο καπιταλιστικό όσο και ειρωνικό αυτό που συμβαίνει με τη συγκεκριμένη ημέρα.

Στην τελική δεν με πειράζει αν δεν κανονίσω να κάνω κάτι με τον σύντροφο μου. Ούτε καν το επιδιώκω».

Σύγχρονη εποχή και τρόπος που κανείς ερωτεύεται: Τι έχει αλλάξει;

«Τα social media και αυτό που προβάλλουν, έχουν καταφέρει να αλλάξουν τον τρόπο που ερωτευόμαστε και σίγουρα όχι προς το καλύτερο. Δημιουργούν μια εικόνα και ερωτευόμαστε με βάση αυτή», λέει η Ελένη που πιστεύει ότι «κολλάμε» σε μια εικόνα και χάνουμε την ουσία.

Η Μαρία συμφωνεί: «Υπάρχουν αλλαγές 100%. Θεωρώ πως επειδή έχουμε πρόσβαση σε όλα, επειδή βομβαρδιζόμαστε από παντού και ζούμε στην εποχή των social media, μία εποχή που κυριαρχεί η “εικόνα”, το “ωραίο” και το “τέλειο” είμαστε πιο επιφανειακοί.

Πλέον βιαζόμαστε και δεν δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο σε ένα συναίσθημα, σε μία σχέση να ανθίσει. Αν κάτι δεν σ’ αρέσει, έχεις εξαφανιστεί, γιατί έχεις πληθώρα επιλογών.

Επίσης, θεωρώ ότι εποχή μας χαρακτηρίζεται από ευθυνοφοβία και εσωστρέφεια. Πολλοί φοβούνται να αφεθούν, να εξωτερικεύσουν συναισθήματα, να πουν “σε θέλω”, “σ’ αγαπώ”. Θεωρούν πως θα είναι πιο ευάλωτοι ή ότι δεν θα είναι πια ελεύθεροι».

Η Κωνσταντίνα επεσήμανε μια άλλη αλλαγή: αυτήν της εμπιστοσύνης που δείχνουμε απέναντι σε αυτόν που μιλάμε. «Πιστεύω πως ήταν πιο εύκολο κ πιο αθώο να ερωτευτείς παλιότερα μιας και δεν υπήρχε τόση καχυποψία, κυρίως λόγω των social».

Γνωριμία με ερωτικούς partners από κοντά ή από social; Πού υπάρχει μεγαλύτερη οικειότητα και άνεση ανάμεσα στους Gen Zers;

«Από κοντά έχω γνωρίσει τους περισσότερους που έχω κάνει κάτι. Αλλά την τωρινή μου σχέση τη γνώρισα μέσω social. Νιώθω εξίσου άνετα και με τα 2 αλλά προτιμώ από κοντά», μας λέει η Ελένη. Για τη Μαρία ισχύει το αντίθετο όσον αφορά τη γνωριμία με τους συντρόφους της, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν προκύψει από τα social.

«Αλλά μου έχει τύχει κι από κοντά, κυρίως από κοινή παρέα. Δεν με αγχώνει το από κοντά, είμαι άνετη και στις 2 περιπτώσεις. Απλά θεωρώ πιο “ιδανικό” το διά ζώσης, γιατί έχεις απευθείας επαφή με κάποιον.

Στα social, όταν ξεκινάς να μιλάς με τον άλλον, πριν τον γνωρίσεις από κοντά, έχεις ήδη πλάσει μία εικόνα για εκείνον βάσει των όσων σου λέει.

Θα σου πει αυτά που θέλεις να ακούσεις. Υπάρχει άπειρος χρόνος να επεξεργαστεί κανείς τις απαντήσεις του- και των όσων βλέπεις στο προφίλ του, δηλαδή τα highlights της ζωής του». Η Κωνσταντίνα έχει γνωρίσει τους περισσότερους ερωτικούς της συντρόφους από τα social αλλά προτιμάει η πρώτη επαφή να γίνεται από κοντά.

«Είμαστε η γενιά των social media και γι’ αυτό και οι περισσότεροι ερωτικοί μου partners ήταν μέσω αυτών.

Βέβαια προτιμώ να γνωρίζω τον άλλο από κοντά γιατί είναι πιο άμεση η επικοινωνία και βλέπεις και την γενική συμπεριφορά του άλλου».

Τα dating apps περνάνε κρίση στη Gen Z γενιά

Αν και οι περισσότεροι θα περίμεναν το αντίθετο, η Gen Z γενιά ρίχνει Χ στις εφαρμογές γνωριμιών.

«Δεν είχα ποτέ τέτοιο app καθώς δεν μ΄αρέσει αυτός ο τρόπος προσέγγισης»– Σάντυ

«Έχω χρησιμοποιήσει και το έκανα λόγω βαρεμάρας. Δεν περίμενα κάτι από αυτό» – Ελένη.

«Δεν χρησιμοποίησα ποτέ, όχι γιατί είμαι κατά, αλλά διότι δεν μου χρειάστηκε» – Μαρία.

«Όχι δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ και δεν νομίζω να την κατεβάσω κιόλας δεν είναι της φάσης μου. Ωστόσο, σε πρόσφατη συζήτηση που είχα υπάρχουν και κάποια διαμαντάκια σε αυτές τις εφαρμογές τελικά χαχαχα» – Κωνσταντίνα.

Social media & πρώτο βήμα: Σημειώσατε Χ

Καλώς ή κακώς, τα social media έχουν κάνει τα δύσκολα, εύκολα. Δηλαδή, από το να αναγκαστείς να πας να μιλήσεις σε κάποιον που είδες έξω και σου άρεσε, θα τον ψάξεις πρώτα στα social media. Η ευκαιρία δεν χάνεται σε αντίθεση με το παρελθόν που ήταν πολύ πιο δύσκολο να βρεις κάποιον αν δεν του μίλαγες για όσο διάστημα βρισκόσασταν στον ίδιο χώρο. Όλα τα Gen Z girls συμφώνησαν.

Σάντυ: «Θεωρώ βοηθούν στο να γίνει πιο εύκολα το πρώτο βήμα αφού δεν είναι τόσο άμεση η επικοινωνία».

Ελένη: «Έχουν επηρεάσει οι εφαρμογές τον τρόπο που κάνεις το πρώτο βήμα!

Σίγουρα θα τον ψάξω στα social. Δεν θα μιλήσω την ίδια στιγμή εκτός αν δω σημάδια και νιώσω άνετα».

Μαρία: «Σίγουρα. Είναι πιο safe επιλογή για κάποιον που δεν θέλει να αντιμετωπίσει μία ενδεχόμενη απόρριψη από κοντά. ΟΚ. Εδώ που τα λέμε κανείς δεν θέλει- το να στείλει πρώτα στα social.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάποιος θα στείλει, δεν θα απαντήσεις και θα σβήσει το μήνυμά του».

Κωνσταντίνα: «Σίγουρα έχει αλλάξει. Πλέον είσαι ένα κουμπί και μια πληκτρολόγηση μακριά από το να γνωρίσεις κάποιον.

Όλοι πάνω-κάτω το έχουμε με το λέγειν πίσω από μια οθόνη.

Όμως, ως γυναίκα θα πω ότι υπάρχει και ένα μικρό αίσθημα φόβου για το τι άνθρωπο θα αντικρίσεις. Δεν έχουν γίνει και λίγες γυναικοκτονίες άλλωστε. Οπότε το να κάνεις αυτό σαν πρώτο βήμα είναι και λίγο πιο safe στις μέρες μας».

Σχέση χωρίς δέσμευση, το γνωστό situationship

Situationships, αυτή η μάστιγα. Oι σχέσεις χωρίς δέσμευση, είναι σαν το ψωμί χωρίς γλουτένη. Από τότε που τη μάθανε, όλοι την αποφεύγουν (αλλά και τη βρίσκουν παντού). Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να μπουν σε μια τέτοια κατάσταση εν γνώση τους, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή στο μέλλον αυτό θα αλλάξει. Αλλά εν τέλει μάντεψε. Ή μάλλον δες τι έχουν να σου πουν τα κορίτσια.

Σάντυ: «Δεν έχω πέσει σε τέτοια περίπτωση. Θεωρώ ότι σημαντικό ρόλο παίζει το τι ζητάει ο καθένας. Είναι μια συνειδητή κατάσταση σχέσης».

Ελένη: «Δεν έχω πέσει σε αυτήν τη περίπτωση και πιστεύω συμβαίνει γιατί ο κόσμος φοβάται να αφεθεί και να δείξει τον πραγματικό του εαυτό όπως και να πληγωθεί (τα social έχουν επηρεάσει πολύ σε αυτό)».

Μαρία: «2 είναι οι λόγοι που οδηγούν σε ένα situationship κατά την άποψη μου: Ευθυνοφοβία και fast food εποχή. Σήμερα βλέπω ότι όλα έχουν γίνει πιο δύσκολα στις σχέσεις.

Οι άνθρωποι φοβούνται να δεθούν ή δεν θέλουν, γιατί θεωρούν ότι έτσι δεν είναι ελεύθεροι.

Κάποιο νομίζουν ότι η “σχέση” είναι φυλακή, ότι ξαφνικά θα πρέπει να ξεχάσουν τη single life τους και να μπουν σε άλλα καλούπια. Τους κανόνες σε μία σχέση τους βάζεις εσύ με τον σύντροφό σου, αλλά μία σχέση απαιτεί προσπάθεια και υποχωρήσεις. Και δεν νομίζω ότι σήμερα υπάρχει διάθεση για υπομονή και προσπάθεια.

Δεν μας αρέσουν οι δεσμεύσεις. Μας αρέσει αντίθετα, να δοκιμάζουμε από όλα, δεν θέλουμε αποκλειστικότητες, νιώθουμε ότι πνιγόμαστε.

Και πώς να είσαι ικανοποιημένος με έναν μόνο σύντροφο, όταν όλα γύρω σου φωνάζουν “υπερκαταναλωτισμός”. Θες κι αυτό, θες κι εκείνο, θες και το άλλο. Τα θέλεις όλα».

Κωνσταντίνα: «Υπάρχει και η μερίδα ανθρώπων που δεν μπορεί τη δέσμευση/σχέση και στην ιδέα αυτής, δεν αντέχει καθόλου και είναι απολύτως κατανοητό. Δεν είναι όλοι για σχέσεις. Αρκεί να είναι αμοιβαίο πάντα».

Για τη Gen Z, η εύρεση του έρωτα είναι δύσκολη αλλά υπάρχουν και αυστηροί «κανόνες»

«Θεωρώ πως είναι δύσκολο. Αυτά που αναζητώ εγώ είναι αγάπη, πίστη και σεβασμός και από τους 2 για να δημιουργηθεί και να κρατήσει μια σχέση», σημειώνει η Σάντυ και η Ελένη προσθέτει: «Είναι πολύ δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Για να μπω σε μια σχέση πρέπει να θαυμάζω αυτόν που έχω απέναντί μου, να έχει αρχές και καλή ψυχή, να βλέπω το οικογενειακό του background και τον τρόπο που μεγάλωσε, να έχω την ελευθερία μου και να μην περιορίζομαι».

«Είναι πιο δύσκολο, αλλά όχι και ακατόρθωτο. Πολλές φορές ο έρωτας περνάει από δίπλα σου, αλλά έχεις κλειστά τα μάτια. Κάποιες φορές είναι το κακό timing, κάποιες άλλες η σειρά των προτεραιοτήτων σου. Αυτό που εγώ έχω καταλάβει είναι ότι πρέπει να ζυγίζεις καλά τα συν και τα πλην. Ο πρίγκιπας που έχουμε όλες πλάσει στο μυαλό μας, αυτός ο ιδανικός άντρας, δεν υπάρχει, δεν θα έρθει, και στην τελική, δεν χρειάζεται να ψάχνεις το τέλειο, όχι γιατί είναι ουτοπικό, γιατί ούτε εσύ είσαι τέλεια», λέει με τη σειρά της η Μαρία.

Εγώ δεν ψάχνω το άλλο μου μισό. Θέλω έναν άνθρωπο ολόκληρο, κάποιον που να είναι καλά με τον εαυτό του, ικανοποιημένος με αυτό που έχει φτιάξει.

Κάποιον που να μην είναι στάσιμος, αλλά να θέλει να εξελίσσεται. Θεωρώ σημαντικό να νιώθει ένας άνθρωπος παραγωγικός και “αρκετός’, διότι το πώς νιώθει εκείνος για τον εαυτό του καθρεφτίζεται και στο πώς εσύ τον βλέπεις. Από εκεί και πέρα, θεωρώ σημαντικό να υπάρχει επικοινωνία, να μιλάτε για όλα και να μπορεί ο ένας να καταλάβει τον άλλον χωρίς πολλά λόγια».

«Δεν θεωρώ ότι είναι δύσκολο αρκεί να ξέρεις τι θέλεις και σε τι φάση είσαι. Εγώ αυτό που κοιτάω αρχικά είναι η σωστή συμπεριφορά και οι σωστές απόψεις. Και παιδιά όχι ζήλεια Ε!», καταλήγει η Κωνσταντίνα.

Ψυχική υγεία και οικονομική εξέλιξη over everything: Το mindset της Gen Z

Στη σύγχρονη εποχή της οικονομικής κρίσης και οικονομικής αστάθειας, των ραγδαίων εξελίξεων, του FOMO και των αυξημένων φιλοδοξιών, η ψυχική υγεία είναι η προτεραιότητα της Gen Z. «Βάζω την ψυχική μου υγεία πάνω από μια σχέση», σημειώνει η Σάντυ. Η Ελένη βάζει πίσης σε προτεραιότητα την ψυχική υγεία και έπειτα την οικονομική εξέλιξη. «Αν η σχέση σου σε εμποδίζει σε ένα από τα 2, τότε κακώς βρίσκεσαι μέσα σε αυτή!».

«Στην ηλικία που είμαι, στα 25, προτεραιότητά μου είναι να είμαι καλά εγώ και να πετύχω τους προσωπικούς στόχους που έχω θέσει.

Ο λόγος που ανέφερα την ηλικία είναι γιατί θεωρώ, πως οι προτεραιότητες μεταβάλλονται ανάλογα το πλαίσιο κάθε φορά. Ένα πράγμα, όμως, δεν πρέπει ποτέ να αλλάζει, είτε είσαι 20, είτε 25, είτε 40, είτε 60. Κι αυτό είναι η ηρεμία της ψυχής σου».

Και κλείνουμε με το inspirational quote της Κωνσταντίνας:

Δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης η ψυχική σου υγεία. Πρώτα ο εαυτός σου και μετά όλα τα υπόλοιπα.

Exit mobile version