Γιατί η Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών μού είπε να λύνω Wordle και Sudoku;
- 21 ΣΕΠ 2024
Το πρόγραμμά της Παρασκευής Σακκά είναι γεμάτο για το μήνα Σεπτέμβριο. Λογικό, είναι Παγκόσμιος Μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη νόσο Alzheimer και η πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και νευρολόγος-ψυχίατρος που διευθύνει το Τμήμα Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων Εγκεφάλου – Ιατρείου Μνήμης του Νοσοκομείου Υγεία, είναι η γυναίκα που μπορεί να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις μας για τη νόσο.
Το «σωστό στίγμα» της νόσου και η καταπολέμηση των στερεοτύπων για το Alzheimer
«Δεν υπάρχει λάθος στίγμα για τη νόσο» μου λέει η Δρ. Παρασκευή Σακκά, Πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer. Μου εξηγεί ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ζουν περίπου 250.000 πάσχοντες και κάθε 3 δευτερόλεπτα κάποιος στον κόσμο εμφανίζει άνοιά. Επίσης, στην Ελλάδα 350.000 άτομα πάσχουν από ήπια νοητική διαταραχή που είναι προστάδιο της άνοιας. Aν συνυπολογίσουμε ότι για κάθε ασθενή με άνοια επηρεάζεται σημαντικά η ζωή 2-3 φροντιστών- μελών της οικογένειας, η πάθηση αφορά άμεσα σε 1,5 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες. Το κοινωνικό στίγμα πρέπει να καταπολεμηθεί. Πώς; Αν κατανοήσουμε τι σημαίνει πραγματικά η νόσος και δημιουργήσουμε όλες τις συνθήκες για την ένταξη και την αποδοχή των πασχόντων.
Ηλικία και κληρονομική προδιάθεση
Ξεχνάς; Μπερδεύεις τα λόγια σου; Χάνεσαι ή δεν θυμάσαι το δρόμο για να γυρίσεις σπίτι; Μπερδεύεις τις ημέρες; Νιώθεις θυμωμένη; Έχεις κατάθλιψη; Κάνεις μονίμως καυγάδες; Νιώθεις απαθής για όσα συμβαίνουν γύρω σου; Μάλλον, πρέπει να κάνεις ένα δωρεάν προληπτικό έλεγχο μνήμης σε κάποιο Ιατρείο Μνήμης. Η πρώιμη διάγνωση δίνει τα χρονικά περιθώρια ενημέρωσης, αποδοχής της κατάστασης, διατήρησης της ποιότητας ζωής και προγραμματισμού για το μέλλον.
Οδηγίες για καλή νοητική υγεία από την ειδικό
Η Παρασκευή Σακκά παίζει πιάνο, κολυμπά, κάνει ποδήλατο, διαβάζει και ασχολείται με την εγγονή της. Ξέρει ότι με την αεροβική γυμναστική και με τα νοητικά παιχνίδια βοηθά στην πρόληψη της νόσου. «Είναι εφικτή η πρόληψη της νόσου Alzheimer. Πρέπει να υιοθετήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Να κάνουμε αεροβική γυμναστική (τρέξιμο, κολύμπι) και να ασκούμε καθημερινά το μυαλό μας (με το διάβασμα, την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ή ενός μουσικού οργάνου, ακόμη και παίζοντας νοητικά παιχνίδια στο κινητό μας).
Να μειώσουμε το κόκκινο κρέας στη διατροφή μας. Να τρώμε ψάρια. Να μην καπνίζουμε. Η υψηλή πίεση, το υψηλό ζάχαρο, η υψηλή χοληστερίνη και η παχυσαρκία φαίνεται να σχετίζονται και με τη νόσο Alzheimer. Να μην χάνουμε το κέφι μας. Να είμαστε κοινωνικοί. Η έλλειψη άσκησης, τα προδιαθεσιακά γονίδια και η ηλικία (μετά τα 65 χρόνια) συμβάλλουν στην εμφάνιση της νόσου Alzheimer».
Πώς μιλάμε σε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, στη μητέρα ή τον πατέρα μας για την ασθένειά;
«Κάθε ασθενής είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Δεν υπάρχουν γενικές οδηγίες. Αν κατανοεί και θέλει να μάθει, οφείλουμε να του πούμε την αλήθεια. Αν το αρνείται (άλλο ένα σύμπτωμα/ ένδειξη της άνοιας) δεν επιμένουμε και αποφεύγουμε να του δημιουργήσουμε ταραχή» λέει η Δρ. Παρασκευή Σακκά.
Υπάρχει ελπίδα;
«Υπάρχουν φάρμακα που βοηθούν. Κάπως φρενάρουν τη νόσο. Στην Αμερική κάνουν έρευνα πάνω σε καινούργιες θεραπείες με ενδοφλέβια φάρμακα αντιαμυλοειδικών μονοκλωνικών αντισωμάτων (απαιτείται νοσηλεία 2 φορές το μήνα). Είναι πάρα πολύ ακριβή θεραπεία και είναι αυστηρές οι προϋποθέσεις για να χορηγηθούν τα συγκεκριμένα φάρμακα. Πρέπει ο ασθενής να είναι σε αρχικό στάδιο της νόσου με επιβεβαιωμένη νόσο με βιοδείκτες. Να πούμε ότι δεν έχει υπάρξει έγκριση του φαρμάκου για την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Πλήττονται περισσότερο οι γυναίκες από τη νόσο;
«Σίγουρα όχι ως ασθενείς» απαντά η Δρ. Παρασκευή Σακκά. Σύμφωνα όμως με αυτή την έρευνα της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, το 74,1% των οικογενειακών φροντιστών ατόμων με άνοια είναι γυναίκες και μόλις το 25,9% άνδρες. Οι αριθμοί λένε τη συντριπτική αλήθεια.
Υγ: Το μήνυμα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Alzheimer για το έτος 2024, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Alzheimer (ADI), είναι: «Ώρα για δράση κατά της άνοιας, Ώρα για δράση κατά του Αλτσχάιμερ» (Time to act on dementia, Time to act on Alzheimer’s). Μπορείς να κάνεις ένα δωρεάν Τεστ Μνήμης σε Ιατρεία Μνήμης των νοσοκομείων.