Grapevine Digital: Η Βίκυ Γούλου μετασχηματίζει ψηφιακά την πραγματοποίηση των ονείρων σου
- 18 ΝΟΕ 2022
Υπολογιστές, κώδικες, αριθμοί, τεχνολογία και ψηφιακός κόσμος. Λέξεις που ακόμα και σήμερα, σπάνια τοποθετούνται πλάι σε ονόματα γυναικών, αφού στατιστικά μιλώντας, πρόκειται για έναν επαγγελματικό κλάδο που απασχολεί περισσότερο άντρες. Σε αυτό εδώ το θέμα όμως, θα σου συστήσω μια πολύ ενδιαφέρουσα εξαίρεση σε αυτόν τον άγραφο κανόνα.
Τα γραφεία της τεχνολογικής startup, Grapevine, βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας σε έναν υπέροχο πεζόδρομο. Εκεί, ανάμεσα σε κάδρα με τον Steve Jobs και πορτραίτα που ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να “Think Different”, βρίσκεται και ένα πιάνο που προσφέρεται να χαλαρώσει όποιον ξέρει να χαϊδέψει στα πλήκτρα του λίγο Schubert ή Χατζηνάσιο. Η Βίκυ Γούλου είναι CEO της εταιρείας και ενώ πάντα τα στερεότυπα που είναι κολλημένα σαν τσίχλες στο ασυνείδητό μας, φροντίζουν να μου δίνουν μια κάποια εντύπωση για το πώς θα είναι ο άνθρωπος που θα συναντήσω, δεν μπορούσα να διαμορφώσω a priori μια εικόνα για τη γυναίκα που διαπρέπει στον τομέα της τεχνολογίας. Όταν τη γνώρισα και μου μιλούσε, συνειδητοποίησα και το γιατί. Eπειδή δεν ξέρω στην πραγματικότητα καμία γυναίκα που να ξεχωρίζει σε αυτόν τον κλάδο. Η Βίκυ δεν είναι σε αυτή τη λίστα για να σπάσει τα στερεότυπα, αλλά για να δημιουργήσει νέα καλούπια. Κάπως έτσι, βρέθηκε «μπλεγμένη» ανάμεσα σε κώδικες, αριθμούς και μια ιδιοφυή ιδέα, αυτή της Grapevine.
Πώς προέκυψε το ενδιαφέρον σου για την τεχνολογία, ώστε να σκεφτείς να το κυνηγήσεις και επαγγελματικά;
Έχω σπουδάσει μηχανολόγος μηχανικός στο ΕΜΠ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) και στη συνέχεια έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων (MBA). Από τότε άρχισε να με έλκει η τεχνολογία και ήθελα να μπορέσω κάποια στιγμή να αξιοποιήσω τις εφαρμογές της σε μία δική μου επιχείρηση. Αν και μετά τις σπουδές μου ξεκίνησα να εργάζομαι σε μία μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, τελικά με κέρδισε ο χώρος των νεοφυών, τεχνολογικών επιχειρήσεων. Ήταν η εποχή της κρίσης, όπου από τη μία πολλοί νέοι έφευγαν για να εργαστούν στο εξωτερικό και από την άλλη δειλά δειλά ξεκινούσε να αναπτύσσεται το οικοσύστημα των startups στην Ελλάδα. Εγώ ήμουν από αυτούς που αποφάσισαν να μείνουν και να ασχοληθούν με το επιχειρείν ελπίζοντας να καταφέρουν μέσα από αυτό να συνεισφέρουν στην χώρα τους.
Τι ακριβώς είναι και πώς προέκυψε η ιδέα για τη Grapevine Digital;
Η Grapevine Digital είναι μία νεοφυής τεχνολογική επιχείρηση που παρέχει εξειδικευμένο λογισμικό σε εταιρείες μεσαίου και μεγάλου μεγέθους για την ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών τους. Γεννήθηκε το 2020, εν μέσω της πανδημίας, στο πλαίσιο της γενικότερης ανάγκης που δημιουργήθηκε για ψηφιακό μετασχηματισμό.
Η πλατφόρμα μας δίνει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μεταφέρουν τις χειροκίνητες διαδικασίες τους στον ψηφιακό κόσμο, όπως ακριβώς συνέβη και στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης με την ψηφιοποίηση της διαδικασίας εμβολιασμού κατά του COVID. Δηλαδή, όπως το ελληνικό κράτος ανέπτυξε μία καινοτόμα διαδικτυακή υπηρεσία λογισμικού για την διαδικασία του εμβολιασμού, καταργώντας τις πολύπλοκες και χρονοβόρες χειροκίνητες και τηλεφωνικές διαδικασίες κλεισίματος ραντεβού, έτσι και η Grapevine Digital μετασχηματίζει ψηφιακά από τις πιο απλές (πχ. εγκριτικές ροές), έως τις πιο σύνθετες διαδικασίες των επιχειρήσεων (πχ. διαδικασία δημιουργίας ενός νέου προϊόντος).
Ένιωσες ποτέ να σε υποτιμούν επειδή είσαι γυναίκα και «εσύ δεν ξέρεις απ’ αυτά»;
Είχα πάντα την τύχη να δουλεύω με ανθρώπους (συνεργάτες, επενδυτές, συμβούλους, πελάτες) που όχι μόνο δεν με υποτίμησαν ως γυναίκα, αλλά αντιθέτως με υποστήριξαν και πίστεψαν σε εμένα. Μία στάση την οποία υιοθετώ και εγώ στην δική μου επιχείρηση. H Grapevine Digital όχι μόνο σέβεται τις γυναίκες εργαζόμενες, αλλά τους δίνει και ίσες ευκαιρίες. Διοικείται κατά 50% από γυναίκες, σε όλα τα τμήματα (ακόμα και τα τεχνικά), υπάρχει σημαντική εκπροσώπηση από γυναίκες, ενώ συνεχώς ενθαρρύνεται η επαγγελματική τους ανάπτυξη και ανέλιξη σε ηγετικές θέσεις.
Πώς φτάνει κανείς από μια καλή ιδέα, στην επιτυχημένη επιχείρηση;
Αυτό που ξεχωρίζει μία ιδέα και κρίνει αν τελικά θα πετύχει, είναι ο συνδυασμός τριών συστατικών: υλοποίησης, ομάδας, χρονικής συγκυρίας. Η χρονική συγκυρία καθορίζει το κατά πόσο είναι ώριμη η αγορά για να δεχτεί την ιδέα, η υλοποίηση – ως φυσικό επακόλουθο της ιδέας – είναι το πιο δύσκολο στάδιο, που φυσικά πραγματοποιείται με τη στελέχωση μιας καλής ομάδας. Μιας ομάδας που αποτελείται από ανθρώπους με συμπληρωματικές δεξιότητες και χαρακτήρες εξοπλισμένους με υπομονή και επιμονή.
Σκεφτήκες ποτέ να τα παρατήσεις;
Όχι, δεν σκέφτηκα ποτέ να τα παρατήσω. Δεν θα κρύψω, βέβαια, ότι κατά τη διάρκεια της πορείας μου στον κόσμο του επιχειρείν συνάντησα πολλές δυσκολίες, όπως την άντληση χρηματοδότησης κατά την περίοδο της κρίσης, τις συναλλαγές με το κράτος πριν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του, την στελέχωση μιας καλής ομάδας, την αγωνία της επόμενης μέρας λόγω της πανδημίας. Ο δρόμος του επιχειρείν είναι γεμάτος προκλήσεις, ρίσκα, αβεβαιότητα, κάθε άλλο παρά εύκολος είναι. Παρόλα αυτά είναι τόσο μεγάλη η χαρά της δημιουργίας που αντισταθμίζει κάθε εμπόδιο και σου δίνει δύναμη να συνεχίσεις.
Η επιχειρηματικότητα είναι άβολη, αλλά σίγουρα επιβραβεύει όσους τολμούν!
Τι θα συμβούλευες μια γυναίκα που κυνηγά τα όνειρά της; Τι χρειάζεται για να ξεπεράσει την «κοινωνική πίεση» της δημιουργίας οικογένειας;
Η δημιουργία είναι κοινός παρονομαστής είτε μία γυναίκα φτιάχνει μία επιχείρηση ή δημιουργεί την οικογένειά της. Και οι γυναίκες είναι δημιουργικά όντα από την φύση τους. Ως γυναίκα επιχειρηματίας στον χώρο των ελληνικών τεχνολογικών startups, θα ήθελα να αναδείξω την επιμονή, την πολλή και σκληρή δουλειά, την οργανωτικότητα, την ευελιξία, την πίστη καθώς την αισιοδοξία που συνοδεύουν την δημιουργικότητα όλων των γυναικών που επιχειρούν. Ακριβώς όπως και αυτών που γεννούν, αναθρέφουν παιδιά και δημιουργούν την δική τους οικογένεια. Και οι σύγχρονες Ελληνίδες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να συνδυάσουν επαγγελματική σταδιοδρομία με οικογένεια και να ανταποκριθούν επάξια και στα δύο.
Συμβουλεύω κάθε νέα γυναίκα να κυνηγήσει το όνειρό της και να τολμήσει και τα δύο. Όταν αισθανθεί έτοιμη για το καθένα. Παράλληλα, ή το ένα μετά το άλλο. Χωρίς να πιέζεται για το ποιο θα έρθει πρώτο. Και με την ενθάρρυνση και την υποστήριξη πάντα των συγγενικών της προσώπων και των συνεργατών της.
Τι χρειάζεται για να γίνει μια γυναίκα CEO ή να ιδρύσει τη δική της επιχείρηση;
Σκληρή δουλειά, θετική στάση και αποφασιστικότητα. Και κυρίως, επιμονή και ευελιξία. Δύο χαρακτηριστικά που εκ πρώτης όψεως φαίνονται αντίθετα, αλλά στην ουσία συμπληρώνουν το ένα το άλλο.
Γιατί, ο δρόμος της ηγεσίας ή και της επιχειρηματικότητας είναι μακρύς και δύσκολος, δίνει όμως στην γυναίκα την ευκαιρία να ανακαλύψει στο έπακρο τις ικανότητές της, να σταθεί στα πόδια της δυνατά και να νιώσει ότι μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους που την ακολουθούν, να εμπνεύσει τους συνεργάτες της και εν τέλει να αφήσει το προσωπικό της στίγμα στην κοινωνία.
Από την εμπειρία σου, πόσο κοντά/μακριά είμαστε στο να επιτευχθεί η μισθολογική ισότητα;
Από όσα γνωρίζω για τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούμαι, θεωρώ ότι δεν είμαστε μακριά. Ο κόσμος των νεοφυών τεχνολογικών επιχειρήσεων αμείβει με βάση τις ικανότητες και την εμπειρία, ανεξαρτήτως φύλου. Αν και ακόμα -πρέπει να ομολογήσω- παραμένουν λιγότερες οι γυναίκες που ασχολούνται με την τεχνολογία.
Πώς φαντάζεσαι το μέλλον της Grapevine Digital;
H Grapevine Digital, ακριβώς λόγω του τεχνολογικού της αντικειμένου, φιλοδοξεί να γίνει μία παγκόσμια εταιρεία, με εταιρικούς πελάτες δηλαδή και εκτός Ελλάδας, κυρίως σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αμερική. Η τεχνολογία δεν έχει σύνορα, όπως δεν έχει σύνορα και η ανάγκη των επιχειρήσεων μεσαίου και μεγάλου μεγέθους για ψηφιακό μετασχηματισμό μέσω του λογισμικού μας για την ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών τους.
Έχεις άλλα όνειρα που ανυπομονείς να πραγματοποιήσεις;
Τα επαγγελματικά και προσωπικά μου όνειρα θα έχουν πραγματωθεί όταν θα μπορώ πλέον να απολαμβάνω περισσότερο ελεύθερο χρόνο μαζί με αγαπημένα μου πρόσωπα. Και πραγματικά ανυπομονώ για αυτό!