ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Αλεξάνδρα Κωτσάκη γεννήθηκε κωφή. Φέτος παρουσιάζει το TEDxAthens και απευθύνεται σε όλους

Πώς θα ήταν αν είχες γεννηθεί κωφή και σου ζητούσαν να παρουσιάσεις ένα συνέδριο που απευθύνεται σε όλους; Δύσκολο μάλλον. Για την Αλεξάνδρα Κωτσάκη όμως, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Μπορεί φέτος, να κλήθηκε να ξεπεράσει τα όρια που πίστευε πως έχει, αλλά δεν δίστασε στιγμή να το τολμήσει, παρουσιάζοντας το TEDxAthens.

 

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1985 και είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πατρών στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Από το 2008 εργάζεται και ζει στην Αθήνα. Είναι δασκάλα και Υπεύθυνη Σπουδών της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας στο Κέντρο Τεχνολογίας και Επικοινωνίας (Κ.Ε.Τ.) στην Κηφισιά. Παράλληλα, έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νεολαίας Κωφών (EUDY) και έχει εργαστεί για 6 χρόνια ως υπεύθυνη επιτροπής που έχει κύριο έργο την ενδυνάμωση και δημιουργία οργανώσεων Νεολαίας Κωφών σε αναπτυσσόμενες χώρες Ευρώπης. Έχει συνεργαστεί με την Επιτροπή Νεολαίας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωφών (WFDYS) ως βασική εισηγήτρια σε workshops Ηγεσίας και Ομαδικής Εργασίας σε οργανώσεις Κωφών στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Επιπλέον, έχει διατελέσει πρόεδρος Νεολαίας της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας, Υπεύθυνη Νεολαίας και Γενικός Γραμματέας στην Πανελλήνια Ένωση Κωφών.

Το Σάββατο, 13 Μαΐου, θα είναι η παρουσιάστρια του φετινού TEDxAthens. Ας την γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

Ποια είναι τα δικά σου όρια και πώς πήρες την απόφαση να τα σπάσεις με τη συμμετοχή σου στο φετινό TEDx;

Όρια. Μια ουσιώδης λέξη. Για πολλά χρόνια εργαζόμουν σε παρουσιάσεις, σε work shops, ως εισηγήτρια σε ευρωπαϊκές και παγκόσμιες κατασκηνώσεις, διαλέξεις, σεμινάρια, αλλά πάντα στην κοινότητα των κωφών/βαρήκοων. Περιστασιακά μικρές ομιλίες σε ομάδες ακουόντων. Φέτος όμως σπάω τα όρια μου κάνοντας κάτι πολύ διαφορετικό από ότι έχω συνηθίσει. Παρουσιάστρια στο TEDx, η οποία απευθύνεται σε όλους. Είναι κάτι καινούργιο για μένα, αλλά όταν μαθαίνεις τα όρια σου, μπορείς και να τα ξεπερνάς. Επίσης πρέπει να σημειώσω ότι το πνεύμα της φοβερής ομάδας του TEDx με έκαναν να πω το ναι επί τόπου!

 

Για ποιο πράγμα απ’ όσα έχεις κάνει στη ζωή σου είσαι πιο περήφανη και γιατί;

Ταξίδεψα πολύ και εργάστηκα σε ξένες χώρες. Για αυτό είμαι περήφανη. Εξερεύνησα τα όρια μου. Ήταν παιδικό όνειρο να γνωρίσω τον κόσμο. Δεν τον έχω γυρίσει βέβαια, αλλά γνώρισα διάφορους πολιτισμούς, ανθρώπους, πόλεις, χωριά κτλ. Αυτό έχτισε την προσωπικότητα μου και το τρόπο στάσης προς την ζωή. Το 2015 έκανα πραγματικότητα ένα ταξίδι όνειρο. Οδοιπορικό ταξίδι σε χώρες Κεντρικής και Νότιας Αμερικής επί τέσσερις μήνες. Πρέπει να αναφέρω ότι όσο πιο πολύ ταξίδευα τόσο μεγάλωνε η αγάπη μου ως προς την χώρα μου. Όλες οι χώρες είναι καταπληκτικές με τον δικό τους τρόπο. Όμως κατάλαβα ότι για μένα σπίτι είναι εκεί που είναι οι άνθρωποι σου.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή έως τώρα; Υπήρξε κάποια πόρτα που έκλεισε εξαιτίας του προβλήματος ακοής σου;

Γεννήθηκα Κωφή. Σίγουρα υπήρξαν διάφορες δυσκολίες. Έπρεπε να αποδεικνύεις συχνά την αξία σου σε στιγμές που δεν χρειάζονται. Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποια στιγμή. Δεν σκέφτομαι τον εαυτό μου ως Κωφή, αλλά ως Αλεξάνδρα που χρησιμοποιεί μια άλλη γλώσσα. Νομίζω ότι οι πιο δύσκολες στιγμές είναι όταν βρίσκεσαι σε δημόσιες υπηρεσίες όπου τα γραφεία είναι σε δωμάτια με κλειστές πόρτες η πίσω από τζαμί με μικρές τρυπούλες. Δεν είναι και το καλύτερό μου. Επίσης η συμπεριφορά τους καμία φορά είναι απαράδεκτη. Πολλές φορές αναγκάζομαι να πιέζω για να με εξυπηρετήσουν, αλλά και οι ακουόντες αυτά περνάνε! Χαχα. Για όλα υπάρχει λύση άμα υπάρχει θέληση. Οκ, υπάρχει ένα πρόβλημα, αλλά έχεις άλλα τόσα καλά. Δεν εστιάζω προσωπικά ποτέ στο πρόβλημα. Είναι πλέον μέρος της ζωής μου που έγινε σχεδόν αόρατο.

 

Πόσο υπαρκτή είναι η προσβασιμότητα στη χώρα/πόλη μας; Είναι εύκολο για τους ανθρώπους με προβλήματα ακοής να μετακινηθούν/ψυχαγωγηθούν;

Δυστυχώς η προσβασιμότητα εδώ στην Ελλάδα είμαστε κάποια έτη πίσω. Τα τελευταία χρόνια βέβαια σημειώνεται κάποια πρόοδος. Ελληνικές ταινίες δεν παρακολουθώ, γιατί δεν βάζουν υπότιτλους. Θέατρο επίσης δεν μπορώ. Καμία φορά όμως βάζουν υπέρτιτλους ή διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Απλά δεν έχω την πολυτέλεια να διαλέξω. Κατά τα άλλα δεν έχω κάποιους περιορισμούς ως προς την ψυχαγωγία. Βγαίνουμε και διασκεδάζουμε όπως εσείς. Στα Πανεπιστήμια στο εξωτερικό υπάρχουν άνθρωποι που μεταφράζουν ή κάποιος που γράφει ότι λέει ο καθηγητής γιατί εμείς δεν προλαβαίνουμε να κοιτάμε και να γράφουμε ταυτόχρονα σημειώσεις. Επίσης, όλοι μπορούν να ανέβουν σε οποιαδήποτε επαγγελματική θέση γιατί υπάρχει παροχή διερμηνείας ή κάποιου βοηθού για τις επικοινωνιακές ανάγκες (πχ τηλέφωνο). Εδώ είναι πιο περιορισμένες οι ευκαιρίες αν και υπάρχουν βέβαια αρκετές εξαιρέσεις!

Όταν δεν μπορείς να υψώσεις την φωνή σου για να πεις όσα θες και να διεκδικήσεις τα δικαιώματά σου, ποιο είναι το πιο δυνατό μέσο που έχεις για να πάρεις αυτό που θες;

Όπως λέγανε παλιά, ένα ξυλαράκι το σπας εύκολα, τα 20 πολύ δύσκολα. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να διεκδικούμε τα δικαιώματα μας. Επίσης, να βγαίνεις εκτός ορίων. Να γνωρίζεις άτομα που δεν είναι από τον κύκλο σου. Έτσι πληροφορείται καλύτερα ο κόσμος. Η ενημέρωση είναι η θεραπεία της άγνοιας.

Ποιες ευθύνες και υποχρεώσεις έχεις όταν εκπροσωπείς μια κοινότητα ΑμεΑ;

Να ενημερώνεις. Ό,τι μπορώ να κάνω εγώ δεν σημαίνει ότι μπορεί να το κάνει και άλλος. Αυτό ισχύει και αντίστροφα. Ο καθένας έχει ευθύνες και υποχρεώσεις όσον αφορά αυτό. Όχι μόνο εγώ επειδή είμαι Κωφή και αυτόματα ανήκω στην μερίδα των ΑΜΕΑ. Δεν μου αρέσει αυτός ο διαχωρισμός.

Είμαι η Αλεξάνδρα και λέω ό,τι γνωρίζω, προσπαθώ να στηρίζω προσπάθειες άλλων ανεξάρτητα αν είναι ΑΜΕΑ η όχι. Γιατί όλοι είμαστε άνθρωποι και ίσοι.

Ποιο ήταν το κίνητρό σου όλα αυτά τα χρόνια που σε έκανε να μην το βάζεις κάτω; Από πού παίρνεις δύναμη;

Μερικές φορές, βλέπω κάτι τίτλους πχ η δύναμη της σιωπής κτλ. Και κάποιοι “μεγαλουργημένοι” τίτλοι… Νομίζω πως δεν με εκφράζουν. Είμαι ένας απλός άνθρωπος που απλά είναι Κωφη. Το αντιμετωπίζω με τον τρόπο μου. Δεν το σκέφτομαι σαν υπέρ άθλο. Μιλάω πάντα για μένα προσωπικά βέβαια. Έχει μεγάλη σημασία το περιβάλλον που μεγαλώνεις. Στο δικό μου ποτέ δεν ένιωσα διαφορετική. Επομένως έκανα ό,τι μου άρεσε.

 

Τι ονειρεύεσαι και τι φοβάσαι για το μέλλον;

χμ…. ίσως κανα ταξιδάκι στην Νέα Ζηλανδία και Μογγολία. Χαχα. Να είμαι καλά και ευτυχισμένη όπως είμαι τώρα. Προβλήματα πάντα θα υπάρχουν, αλλά το πώς τα λύνεις είναι η ουσία. Εύχομαι η Ελλάδα να σηκωθεί από τις πληγές και όλοι να ζουν μια ζωή όπως τους αξίζει χωρίς οικονομικές πιέσεις.

Περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια, στο site του TEDxAthens.

Exit mobile version