ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

H Έλενα έμεινε έγκυος με δανεικά ωάρια και θέλει να ξέρεις την πάσα λεπτομέρεια για την επιλογή της

Unsplash

Η θέα από τον λόφο πάνω από το σπίτι της Έλενας στη Βούλα σού κόβει την ανάσα. Η μέρα είναι παραδομένη στη λιακάδα και οι ακτές τη Βάρκιζας, του Καβουριού και της Βουλιαγμένης στραφταλίζουν από ψηλά. Καθόμαστε σε ένα στρωματάκι για γυμναστική ανάμεσα στα δέντρα, «δεν είναι καλύτερα εδώ να κουβεντιάζουμε;», μου λέει χαμογελώντας, είναι από τους πιο θετικούς και ορεξάτους ανθρώπους που έχω γνωρίσει.

Η κόρη της, η Μαλλού, είναι πια 2,5 χρονών και βρίσκεται στο σχολείο. Είναι ήδη τρίγλωσση. Εκτός από τα ελληνικά, η Έλενα, γεννημένη και μεγαλωμένη στη Βραζιλία από Έλληνες γονείς, της μιλάει πορτογαλικά και στο σχολείο μιλάει αγγλικά. Έχει πάρει, άλλωστε, όπως όλα τα παιδιά, δεκάδες πράγματα από τη μαμά της.

Εκτός από το DNA της. Σε κάποιους αυτό μπορεί να ακούγεται μεγάλο και σημαντικό. Και στην Έλενα φαινόταν, όταν ξεκίνησε στα 36 να αναζητά τον τρόπο να κάνει παιδί. Όταν έμαθε από τις ορμονικές της εξετάσεις ότι δεν μπορεί να μείνει έγκυος, μπήκε σε άρνηση. Δεν μπορούσε να δεχτεί ότι δεν θα κατάφερνε να κάνει βιολογικά παιδιά. «Κάπως έτσι έχασα 4 χρόνια. Τόσο μου πήρε για να το χωνέψω, κι αυτό γιατί οι συλλογικές πεποιθήσεις σε έχουν πείσει ότι είναι τόσο σημαντικό να διαιωνίσεις το DNA σου, και οτιδήποτε άλλο αποτελεί ακόμα τεράστιο ταμπού», λέει σήμερα. «Αυτό είναι το μόνο πράγμα που μετανιώνω. Για αυτό και έχω αποφασίσει να μιλάω, να μεταφέρω την εμπειρία και τη γνώση μου σε άλλες γυναίκες. Πρέπει να μοιραζόμαστε, να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον, ώστε καμιά γυναίκα να μη νιώσει λίγη, ένοχη ή δυστυχισμένη, κανένα ζευγάρι να μην στερηθεί τη γονεϊκότητα, αν αυτή επιθυμεί, όταν η επιστήμη έχει δώσει λύσεις. Όταν τελικά κι η ίδια η επιστήμη είναι ένα θαύμα.»

«Έχασα 4 χρόνια»

«Όταν μου συνέβησαν όλα αυτά, έλεγα δεν είναι δυνατόν να είμαι μια γυναίκα μορφωμένη, ενημερωμένη, να έχω γυρίσει όλο τον κόσμο και να μην είμαι ενήμερη για τις επιλογές που έχω ως γυναίκα. Όταν γνώρισα τον άντρα μου ήμουν 36 κι έτσι μετά από παρότρυνση φίλου γιατρού, αποφασίσαμε να καταψύξουμε ωάρια για να μην αγχωθούμε αργότερα. Όταν είπα στον γυναικολόγο τη σκέψη μου, το πρώτο που με ρώτησε ήταν “πόσο καιρό είσαι με τον σύντροφό σου;”. Ήμασταν μόλις 6 μήνες μαζί. Μου λέει “ωραία, μείνε μαζί του ένα εξάμηνο ακόμα να δεις αν σου κάνει και μετά άρχισε να προσπαθείς για παιδί. Αν μετά από 6 μήνες δεν τα έχεις καταφέρει, έλα να δούμε τι θα κάνουμε”».

Έμεινα όντως έγκυος αλλά έχασα παιδιά. Κι αυτό είναι τεράστια απώλεια και απέραντη θλίψη. Κι όλα αυτά γιατί δεν ήθελα να δεχτώ τη λύση των δανεικών ωαρίων, που ήταν το πρώτο πράγμα που μου πρότεινε ο γιατρός.

Ο γιατρός της Έλενας δηλαδή αποφάσισε να αναλάβει τον οικογενειακό της προγραμματισμό. «Εδώ αρχίζει το θέμα μου με τον εαυτό μου και τη δική μου έλλειψη ενημέρωσης. Αντί να πω “όχι, θα κάνω τώρα ορμονικές να δω που βρίσκομαι και θα καταψύξω ωάρια, τον άκουσα. Γιατί να βιαστώ να προσπαθήσω για παιδί με έναν άνθρωπο που δεν ήξερα καλά; Κι έπειτα έξι μήνες στο περίμενε και 6 μήνες προσπάθειας μετά κάνουν ένα χρόνο, που μπορεί να είναι κρίσιμος για τη γονιμότητά μου. Όπως και ήταν».

Όταν ένα χρόνο αργότερα δεν είχε καταφέρει να μείνει έγκυος και πήγε πάλι στο γιατρό, ήταν 38 και τα αποτελέσματα των ορμονικών της εξετάσεων ήταν αποκαρδιωτικά. «Με έπιασαν τα κλάματα. Έκλαιγα για μέρες. Συνειδητοποίησα αργότερα ότι μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να χωνέψουμε ότι δεν θα περάσουμε το DNA μας. Πείσμωσα και είπα “όχι, εγώ θα τα καταφέρω, θα αλλάξω τη ζωή μου, τη διατροφή μου, θα φτιάξω το σώμα μου και θα το κάνω”. Έμεινα όντως έγκυος αλλά έχασα παιδιά. Κι αυτό είναι τεράστια απώλεια και απέραντη θλίψη. Κι όλα αυτά γιατί δεν ήθελα να δεχτώ τη λύση των δανεικών ωαρίων, που ήταν το πρώτο πράγμα που μου πρότεινε ο γιατρός.

Όταν μού το είπε τσαντίστηκα! Είπα “θέλει να βγάλει λεφτά, μόνο αυτό σκέφτεται.” Αυτή ήταν η αντίληψή μου πάνω στο θέμα. Όμως μπορείς να κλαις, να χτυπιέσαι, κάποια πράγματα δεν αλλάζουν. Θαύματα γίνονται, όμως όχι πάντα και να σου πω κάτι; Για μένα κι η επιστήμη είναι ένα θαύμα τεράστιο».

 

Αρνούμενη να δεχτεί να προσπαθήσει για παιδί με δανεικό ωάριο, ξεκίνησε προσπάθειες για εξωσωματική, στην αρχή με τον φυσικό κύκλο κι ύστερα με ορμόνες. «Είναι τρομερή ταλαιπωρία όλο αυτό, οι περισσότερες γυναίκες το ξέρουν. Είναι σαν να είσαι άρρωστη. Πρέπει να κάνεις ενέσεις, να παίρνεις φάρμακα, είναι τρομερά ψυχοφθόρο. Κι έχασα 3 χρόνια προσπαθώντας με εξωσωματική, γιατί δεν το δεχόμουν. Ξέρεις τι με κάνει πολύ περήφανη; Ο πατέρας μου είναι πολύ μεγάλος, αλλά έχει πολύ ανοιχτό μυαλό. Ήταν ο πρώτος που μου είπε “κορίτσι μου, γιατί δεν δοκιμάζεις τα δανεικά ωάρια, σιγά το πράγμα, το θέμα είναι να γίνεις μητέρα αφού το θες”. Ξανά και ξανά μου το έλεγε και δεν τον άκουγα. Είχε τόσο δίκιο. Κι ίσως αν ήταν πιο διαδεδομένο, πιο συζητημένο, αν ήξερα 5 άτομα που το είχαν κάνει και όχι 1 στα μουλωχτά που μου το έλεγαν λες κι είχε κάνει κάτι παράνομο, να μην μου έπαιρνε 4 χρόνια να το αποφασίσω. Δεν θα αντιμετώπιζα ύποπτα ένα θαύμα. Γιατί αυτό είναι, δεν είναι λιγότερο θαύμα από ότι οποιαδήποτε άλλη γέννα.»

Για αυτό μιλάω, γιατί πρέπει να είμαστε ελεύθεροι μέσα στη χαρά μας. Να μην κρυβόμαστε, να μην ντρεπόμαστε, να νιώθουμε περήφανες για αυτό.

Στα 40 της τελικά το αποφάσισε. «Στην Ελλάδα είσαι δακτυλοδεικτούμενη αν επιλέξεις να μη γίνεις μαμά μέχρι τα 40. Όμως αυτή είναι η ζωή τώρα, και δόξα τω Θεό υπάρχουν σήμερα πράγματα που μας βοηθάνε. Είναι χάσιμο ενέργειας να καθόμαστε να το σκεφτόμαστε. Στις φίλες μου λέω “αν έχεις ένα πρόβλημα στην καρδιά και πας στο γιατρό κι αυτός σου πει μπορώ να το φτιάξω, δεν θα το κάνεις; Θα ντραπείς να το πεις; Όμως κι εγώ όταν διάβασα τα αποτελέσματα των εξετάσεων ένιωσα λίγη. Γιατί έχουμε μεγαλώσει νομίζοντας ότι αν δεν μπορούμε να κάνουμε παιδιά είμαστε άχρηστες. Καταλαβαίνω πόσο πόνο έχουν περάσει τόσες και τόσες γυναίκες, τόσες γενιές. Για αυτό πρέπει να φέρουμε αγάπη και χαρά σε αυτό, να επουλώσουμε το τραύμα. Κι αν το επουλώσουμε για μας, το κάνουμε και για τις προηγούμενες. Για αυτό μιλάω, γιατί πρέπει να είμαστε ελεύθεροι μέσα στη χαρά μας. Να μην κρυβόμαστε, να μην ντρεπόμαστε, να νιώθουμε περήφανες για αυτό.»

΄’Εγκυος με δανεικά ωάρια, μια απλή διαδικασία

Η διαδικασία είναι όπως μιας εξωσωματικής, μόνο εξαιρετικά πιο απλή. Το σπερματοζωάριο του πατέρα γονιμοποιείται με το δανεικό ωάριο και τοποθετείται στη μήτρα της μητέρας. Η Έλενα κυοφόρησε κανονικά και γέννησε την κόρη της. Και δεν είναι η μόνη. Χιλιάδες γυναίκες το κάνουν, πολλές εξ αυτών διάσημες, που όμως δεν το συζητούν. «Κι αυτό είναι κρίμα. Κοίτα πόσο μπροστά πήγε το θέμα των διακρατικών υιοθεσιών η Angelina Jolie. Μας αρέσει ή δεν μας αρέσει σαν ηθοποιός, έκανε πολύ σοβαρή δουλειά, μια ολόκληρη γενιά Αμερικανών και όχι μόνο, άρχισε να σκέφτεται και να προχωρά σε διακρατικές υιοθεσίες γιατί η Jolie το έκανε γνωστό, το έκανε αποδεκτό. Αυτό θα μπορούσε να γίνει και με τα δανεικά ωάρια, είναι δεκάδες οι επώνυμες γυναίκες που το κάνουν, αλλά δεν το λένε. Κι αυτό έχει κι ένα έξτρα μειονέκτημα. Εγώ πχ δεν ήξερα ότι είναι εξαιρετικά μειωμένες οι πιθανότητες να μείνω έγκυος μετά τα 38-39. Με τη ζωή που κάνουμε, είσαι 38 και νιώθεις 25. Κι όταν βλέπεις και ακούς γυναίκες -διάσημες και μη- να κάνουν παιδιά στα 45, στα 50 και μεγαλύτερες, χωρίς να διευκρινίζεται ο τρόπος, λες εντάξει, θα τα καταφέρω, δεν εξετάζεις τις επιλογές σου, δεν ενημερώνεσαι.

Για αυτό μιλάω, γιατί πρέπει να είμαστε ελεύθεροι μέσα στη χαρά μας. Να μην κρυβόμαστε, να μην ντρεπόμαστε, να νιώθουμε περήφανες για αυτό.

Έχουμε ευθύνη να το περάσουμε αυτό στις υπόλοιπες. Κι έναν άνθρωπο να βοηθήσεις με την ιστορία σου είναι σημαντικό. Κι επειδή υπάρχει κι ένα γενετικό θέμα, θέλω να πω και κάτι άλλο. Οι γονείς πρέπει να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους και με την επιλογή τους, για να μπορούν να το λένε και στα παιδιά τους. Όσοι ξέρω εγώ που έχουν κάνει κάτι τέτοιο, δεν το λένε και δεν έχουν πρόθεση να το πουν. Είναι σημαντικό τα παιδιά να ξέρουν την αλήθεια τους, ίσως ιατρικά τους χρειαστεί και στο μέλλον.

Πρέπει να σπάσει το ταμπού. Κι εγώ σιγά σιγά τα έσπασα τα ταμπού μου. Κι εγώ φοβήθηκα, κι εμένα μου πήρε χρόνο να το δεχτώ. Αυτό που θέλω να τους πω είναι μη χάνετε χρόνο, μην κολλάτε σε ασήμαντα πράγματα, ξεπερνάω τους ενδοιασμούς μου να μοιραστώ την ιστορία μου μόνο και μόνο για αυτό. Όταν εγώ αφήνω πίσω τις παρωχημένες αντιλήψεις μου, τότε κι οι άλλοι είναι πιο πιθανό να κάνουν το ίδιο. Είναι υποχρέωσή μου. Έχω μια πολύ υγιή και υπέροχη κόρη, έχω μια ωραία ζωή. Γιατί να μην το ευχηθώ αυτό σε οποιαδήποτε γυναίκα το θέλει;»

INFO: Για όλους αυτούς τους λόγους η Έλενα έχει ξεκινήσει ένα σχετικό blog. Ωστε το θέμα να συζητιέται και τα ζευγάρια να διαβάζουν για τις επιλογές τους, αλλά και ιστορίες που θα αποτελέσουν για αυτούς έμπνευση.