ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Μαριλίνα είναι η απόδειξη ότι οι σωστές σπουδές μπορούν να σου βρουν δουλειά

Είναι 20 χρόνων. Δεν τα βάζει εύκολα κάτω και προσπαθεί να πετύχει αυτά που θέλει. Ήξερε από πιτσιρίκι τι ήθελε να γίνει όταν μεγαλώσει. Επέλεξε λοιπόν ναυτιλιακά, καθαρά από δική της επιλογή. Θεωρεί πως έχουν τρομερή ανάπτυξη και αυτό την ενθουσιάζει. Αν και πέρασε σε μια δημόσια σχολή κάτι που δεν ήθελε, αποφάσισε μετά από μια καλή έρευνα πως το BCA είναι το καλύτερο κολέγιο για να σπουδάσεις ναυτιλιακά. Είναι ένας γλυκύτατος άνθρωπος που είναι ευχαριστημένος με τις επιλογές του. Δεν χρειάζεται να ξέρεις τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο για να καταλάβεις πόσο συνειδητοποιημένος άνθρωπος είναι η Μαριλίνα Θεοδοσίου. 

”Είναι ένας κλάδος πολύ ανεπτυγμένος και θεωρεί πως η χώρα μας είναι επίγειος παράδεισος για την ναυτιλία”.

Το κολέγιο

 

Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε τις σπουδές της στο BCA, ανακάλυψε πως είναι ένα πανεπιστήμιο που μπορεί σου δώσει πολλά εφόδια. Είναι πανευτυχής που μαθαίνει πράγματα από καπετάνιους και ανθρώπους που έχουν δουλέψει στο χώρο και θεωρεί πως το να παίρνεις γνώσεις και εμπειρίες κατευθείαν από την ζωή τους, είναι ότι καλύτερο. 

Έχει πολλά αγαπημένα μαθήματα, κυρίως αυτά που εξειδικεύονται στα ναυτιλιακά αλλά αυτό που έχει ξεχωρίσει είναι το chartering. Δεν μου είπε ποιο είναι το χειρότερο της μάθημα αλλά δεν θα μπορούσε να μου ξεφύγει. Όταν περπατήσαμε στην βιβλιοθήκη του BCA, έκανε μια γκριμάτσα όταν είδε το βιβλίο της ναυτιλιακής λογιστικής. Εκεί, την τσάκωσα.

 

Αν γυρνούσε το χρόνο πίσω δεν θα άλλαζε τίποτα και πάλι θα κατέληγε στο BCA. ” Τα εφόδια που σου δίνουν εκεί είναι τρομερά σημαντικά για το μέλλον, το έχω διαπιστώσει τώρα που έχω ξεκινήσει να δουλεύω και που βλέπω πως όλα όσα έχω ακούσει στην σχολή, με έχουν βοηθήσει στην δουλειά μου”.

Η ευκαιρία

Δεν είναι η πρώτη φορά που της είχε δοθεί η ευκαιρία για μια καλή δουλειά.”Το BCA έχει πολλές επαφές με καταξιωμένες ελληνικές και ξένες ναυτιλιακές εταιρείες και μπορεί να σου προσφέρει πολλά”.  Είχε πάει σε τρεις με τέσσερις συνεντεύξεις, οι οποίες δεν την βόλευαν λόγω του part time ωραρίου που ήθελε, γι αυτό και δεν κατάφερε να συνεργαστεί μαζί τους.

Της δόθηκε λοιπόν η ευκαιρία για μια ακόμα συνέντευξη, στην οποία την επέλεξαν κατευθείαν. Κλείσανε ραντεβού την ίδια μέρα για να μιλήσουν και την επομένη την προσέλαβαν κανονικά, κάνοντας δεκτό το partime ωράριο που ήθελε, λόγω της σχολής. ”Είναι από τις πιο μεγάλες ελληνικές εταιρείες στο χώρο της ναυτιλίας και είναι πραγματικά πολύ σημαντικό να δουλεύω εκεί και να ξεκινώ την καριέρα μου από μια τέτοια εταιρεία”. Όλο αυτό το χρωστάει φυσικά στο  BCA και στον καθηγητή που την είχε προτείνει γι αυτή τη θέση.

”Η αντίδραση μου δεν ήταν καθόλου φυσιολογική”. Χάρηκε πάρα πολύ όταν άκουσε πως θα δουλέψει σε μια τόσο καταξιωμένη ναυτιλιακή εταιρεία. Δεν ήταν κάτι που περίμενε παρόλες τις προτάσεις που της είχαν γίνει στο παρελθόν. Ήξερε πως ήταν δύσκολο έως αδύνατον να δεχτεί μια εταιρεία ένα κορίτσι 20 ετών με part time ωράριο. Κι όμως, έγινε. Δεν ήθελε να χαρεί πριν το σιγουρέψει αλλά δεν μπορούσε να συγκρατήσει την χαρά της. ”Βρίσκομαι στην δεύτερη βδομάδα εργασίας και ακόμη να το πιστέψω”.

Η Μαριλίνα ήταν η μαθήτρια που ήταν ευχαριστημένη μόνο και μόνο που κάποιος καθηγητής θα την πρότεινε για συνέντευξη. Ξέρει πως αν δεν υπήρχε η σχολή, τα όνειρα της δεν θα πραγματοποιούνταν τόσο γρήγορα, μπορεί και ποτέ. Γιατί θεωρεί πως ο χώρος της ναυτιλίας είναι πολύ κλειστός και πως αν δεν έχεις κάποιον να δουλεύει στην ναυτιλία ή αν δεν σπουδάζεις σε μια καλή σχολή, δεν μπορείς εύκολα να πετύχεις. Όλο αυτό που έγινε στη ζωή της, αυτή η αλλαγή την έχει κάνει να θέλει να μάθει ακόμα περισσότερα, να εξελιχθεί και να γίνει καλύτερη.

 

Η αλλαγή

Πλέον η Μαριλίνα, φοράει το μαύρο της παντελόνι, το άσπρο πουκάμισο, τα oxford παπουτσάκια της και το μπορντό blazer της για να καθίσει στην καρέκλα που εργάζεται. Τα απογεύματα μετατρέπεται και πάλι σε μαθήτρια(χωρίς να αλλάξει ρούχα, αφού δεν προλαβαίνει) και κάθετε στις καρέκλες του  BCA για να ακούσει προσεκτικά τους καθηγητές της. Μέχρι στιγμής τα πάει μια χαρά, έχει καταφέρει να μοιράσει τον χρόνο της και να δώσει την ίδια έμφαση και στα δυο. Μπορεί να μην προλαβαίνει να διαβάζει όσο παλιά αλλά προσπαθεί να τα έχει όλα σε ένα καλό επίπεδο.

 

Δουλεύει στο technical apartment της εταιρείας, το οποίο έχει να κάνει με την επικοινωνία με τα καράβια. ”Είμαι στην υποστήριξη των καραβιών για οποιοδήποτε πρόβλημα έχουν”, μου λέει με το κεφάλι ψηλά. Το βλέπω στο πρόσωπο της, της αρέσει πάρα πολύ εκεί που βρίσκεται γιατί το το συγκεκριμένο τμήμα ασχολείται καθαρά με την ναυτιλιακή. Το θεωρεί πολύ σημαντικό (και είναι) τμήμα εφόσον θα επικοινωνεί συνέχεια με τους μηχανικούς των καραβιών έτσι ώστε αν χαλάσει κάτι στο καράβι, να μπορέσει να βοηθήσει.

Κάπου εκεί εγώ, αφού είχα κτίσει μια εικόνα στο μυαλό μου για το τι ακριβώς κάνει, της λέω πως άκουσα πως θα γίνει νέος τιτανικός και με διορθώνει λέγοντας μου πως απ’ ότι έχει ακούσει θα είναι ακόμα μεγαλύτερος και πως σε λίγο καιρό θα γίνει το παρθενικό ταξίδι. Και με διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για αυτό το ταξίδι, εφόσον από τότε, η τεχνολογία έχει προχωρήσει πάρα πολύ και δεν πρέπει να φοβάσαι αλλά να χαίρεσαι που θα μπεις σε ένα καινούργιο καράβι. Και ακόμα καλύτερα σε ένα μεγάλο καράβι. ”Δεν χρειάζεται κάποιος να φοβάται. Υπάρχει συχνή επικοινωνία καραβιού με το γραφείο έτσι ώστε αν υπάρξει πρόβλημα, θα διορθωθεί”. Απ’ ότι βλέπεις, πλήρως ενημερωμένη.

Με πείθει, έχει τον τρόπο να πείθει απ’ ότι έχω καταλάβει. Στο τέλος θα αλλάξω επάγγελμα και θα ακολουθήσω ναυτιλιακά. Αν δεν λάτρευα την δημοσιογραφία θα ακολουθούσα τον δρόμο της. Μιλάει με τόση χαρά και σιγουριά που πραγματικά σε πείθει.

Οι συμβουλές

Δεν θεωρεί πως υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες στην ναυτιλία αλλά ότι δεν έχει τίποτα το αρνητικό. Δεν πιστεύει πως ο χώρος είναι ανδροκρατούμενος αν σκεφτείς πως στην εταιρία της, το 70% είναι γυναίκες. Θα μπορούσε κάποιος να πει πως είναι ανδροκρατούμενος επειδή μόνοι οι άντρες δουλεύουν πάνω στα καράβια. ”Όπως μπορεί να καταξιωθεί ένας άντρας μπορεί να καταξιωθεί και μια γυναίκα σε αυτό τον χώρο. Η μόνη διαφορά είναι ότι η γυναίκα κάποια στιγμή θα κάνει οικογένεια και θα πρέπει να κάνει θυσίες για να φτάσει τον άντρα”.

Κλείνοντας της ζήτησα να μου πει τι θα έλεγε σε μια γυναίκα που θέλει να ασχοληθεί με την ναυτιλία:

 

– Αν της αρέσει, να ασχοληθεί οπωσδήποτε.

– Αν έχει ενδοιασμούς, να τους ξεπεράσει γιατί δεν υπάρχει λόγος να έχει.

– Να διαλέξει ένα καλό κολέγιο που θα της δώσει τα σωστά εφόδια. Το BCA είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή για σπουδές πάνω στα ναυτιλιακά.

– Να προσπαθεί, να δίνει τον καλύτερο της εαυτό. ”Και όταν τον δίνεις, στα μαθήματα σου κυρίως, θα έρθει η δουλειά και η μεγάλη καριέρα που ονειρεύεσαι. Αυτές τις ευκαιρίες μπορείς θα τις βρεις στο BCA. ”

*Φωτογραφίες: SOOC/ Νίκος Λυμπερτάς

Exit mobile version