ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Ρέα κάνει τον καρκίνο έργο τέχνης

"Η πρώτη φορά ήταν λίγο αμήχανη στην αρχή γιατί κι εγώ δεν είχα ξαναδεί στήθος με μαστεκτομή και δεν ήταν μια εύκολη περίπτωση. Η συγκεκριμένη γυναίκα είχε υποστεί πάρα πολλά χειρουργεία γιατί προσπαθούσε να κάνει τα δύο στήθη να μοιάζουν και δεν το είχε καταφέρει. Φτιάξαμε κλαδιά από λουλούδια όπου ένα άνθος ήταν στο σημείο της θηλής. Όλη η διαδικασία, από την εμπιστοσύνη που δείχνει η μια στην άλλη γιατί χρειάζεται αμφίπλευρα αυτό, αλλά και το αποτέλεσμα και η χαρά μετά, έκανα εκείνη την πρώτη φορά, ασύγκριτη".

Τη Ρέα την είχα γνωρίσει ένα χρόνο πριν, όταν κάναμε ένα αφιέρωμα σε γυναίκες tattoo artists. Aυτό που μου είχε κάνει εντύπωση όταν μιλούσαμε, ήταν ότι μου δημιουργούσε την αίσθηση πως ο βασικός λόγος που κάνει αυτή τη δουλειά, είναι για να βλέπει στο τέλος τον πελάτη να κοιτάζεται στον καθρέφτη και να χαμογελάει.

Κοιτάζοντας τον φάκελο με τις δουλειές της, θα δεις κάπου ανάμεσα στα εκατομμύρια σχέδια, και ορισμένα πάνω σε γυναικεία στήθη. Και κάποια άλλα που δεν καταλαβαίνεις γιατί βρίσκονται εκεί. Στις φωτογραφίες βλέπω απλά ένα γυναικείο στήθος, κανένα τατουάζ, τι δείγμα δουλειάς μπορεί να είναι αυτό(;), αναρωτιέμαι.

Ο λόγος που έγινε αυτή η συνέντευξη και γράφεται αυτό το κείμενο στην ενότητα OctoberBreast, είναι γιατί η Ρέα αναλαμβάνει να κάνει tattoo πάνω στο γυναικείο στήθος, (και) όταν αυτό έχει περάσει καρκίνο, έχει υποβληθεί σε μαστεκτομή και αποκατάσταση. Αυτή η μέθοδος αποκατάστασης γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία δύο χρόνια, αφού βοηθά τις γυναίκες που έχουν νοσήσει, να ξαναδούν το στήθος τους (σχεδόν) όπως πριν – και λέω σχεδόν, γιατί τις περισσότερες φορές είναι ακόμα καλύτερο.

 

“Όταν τελειώσει η δουλειά των γιατρών, το προτείνουν οι ίδιοι στις γυναίκες. Αυτή είναι μια από τις περιπτώσεις που η ιατρική και το τατουάζ δε συγκρούονται, αλλά μπορεί να αναδείξει το ένα το άλλο. Πλέον έχεις να κάνεις με την ψυχολογία της γυναίκας, αλλά και με την αισθητική του αποτελέσματος, ακόμα και της δικής τους δουλειάς. Πολλοί γιατροί έχουν τις δουλειές αυτές και στο portfolio τους σαν ολοκληρωμένη διαδικασία”, μου λέει όταν τη ρωτάω για τη διαδικασία που ακολουθείται μέχρι να φτάσει κάποια να ξαπλώσει στο κρεβάτι του Scripta Manent Tattoo Studio.

Η διαδικασία

Τι ακριβώς γίνεται λοιπόν; Αφού σταθεροποιηθεί η κατάσταση και με τις επεμβάσεις από τον πλαστικό χειρούργο, αλλά αφού περάσει και η περίοδος που δίνουν οι γιατροί για επανεξέταση, μπορεί μια γυναίκα να μιλήσει με τη Ρέα για να κάνει tattoo. “Φυσικά δε θα σου δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα το τατουάζ, απλά ένας οργανισμός που έχει επιβαρυνθεί από χειρουργεία, ακτινοβολίες, χημειοθεραπείες, είναι κρίμα να τον επιβαρύνουμε με κάποια επιπλέον παρέμβαση. Συνήθως έρχονται μετά την τρίτη χρονιά. Αν ομως το συζητήσει με τον γιατρό και της επιτρέψει, εγώ το αναλαμβάνω και νωρίτερα. Πάντα παίρνουμε τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού. Υπάρχει μια ασφάλεια γιατί ο γιατρός που την παρακολουθεί, ξέρει πολύ καλύτερα”.

Η πιο διαδεδομένη επιλογή είναι η ψεύτικη θηλή. Για να επιλέξει μια γυναίκα να κάνει σχέδιο προκειμένου να καλύψει τη μαστεκτομή, θα πρέπει να είναι από τους ανθρώπους που θα έκαναν ούτως ή άλλως τατουάζ, ενώ θηλή θα κάνει και κάποια που δε θα έκανε ποτέ τατουάζ. Δεν είναι το ίδιο αισθητικά. Όταν πρόκειται λοιπόν για την αποκατάσταση μιας θηλής, εκεί βοηθάει αν υπάρχει το άλλο στήθος, ώστε να δει η Ρέα τα χρώματα και το πώς είναι η ανατομία της υπάρχουσας θηλής και προσπαθεί να το φέρει όσο πιο κοντά γίνεται σε μέγεθος, σχήμα και χρώμα.

 

Πολύ συχνή είναι η περίπτωση της προληπτικής αφαίρεσης και των δυο μαστών, όπου συνήθως δεν υπάρχει καμία θηλή, οπότε το σχηματίζουμε ανάλογα με το μέγεθος τους στήθους, τα χρώματα της γυναίκας – μια ξανθιά γυναίκα δε μπορεί να έχει πολύ σκούρες θηλές. Άλλες πάνε προς το ροζ, άλλες προς το καφέ, είναι μια παλέτα χρωμάτων ιδιαίτερη. Το συζητάμε και καταλήγουμε μαζί στο χρώμα“.

Αν όμως αποφασίσουμε ότι δε θα κάνουμε θηλή, είτε γιατί δεν το επιτρέπει η μορφολογία τους, είτε γιατί θέλει ένα σχέδιο αντί για μια ψεύτικη θηλή, εκεί το συζητάμε τελείως διαφορετικά και η φαντασία μπορεί να πάει όπου θέλει. Μπορούμε να βελτιώσουμε και το σχήμα, να δώσουμε μια οφθαλμαπάτη, λίγο όγκο παραπάνω.

Δε χρειάζεται επιπλέον χειρουργείο. Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι, ακόμα και τεχνήτρια που κάνει μόνιμο μακιγιάζ αναλαμβάνει αυτή τη διαδικασία. Αυτό ονομάζεται ιατρικό τατουάζ. Είναι όμως ένα σημείο στο οποίο η γυναίκα θέλει ένα μόνιμο αποτέλεσμα κι επειδή έχω δει και ορισμένες οι οποίες έχουν έρθει μετά από την εφαρμογή του μόνιμου μακιγιάζ, καλό είναι να γίνει μόνιμα και να μη χρειάζεται να μπει η ενδιαφερόμενη στη διαδικασία να το ανανεώνει κάθε χρόνο. Γι’ αυτό προτείνω τη μέθοδο του tattoo, το οποίο έχει και χαμηλότερο κόστος τελικά για τη γυναίκα“.

To αποτέλεσμα

Το tattoo εκεί συνήθως δεν πονάει γιατί το δέρμα λόγω των ουλών και των επεμβάσεων δεν είναι και πολύ ζωντανό. Σε οποιαδήποτε περίπτωση όμως χρησιμοποιείται το τοπικό αναισθητικό κι έτσι καμία δεν έχει παραπονεθεί για τον πόνο. Το αποτέλεσμα είναι προσαρμοσμένο ξεχωριστά σε κάθε γυναίκα. Η Ρέα κάνει τη θηλή τρισδιάστατη ώστε να μοιάζει όσο πιο αληθοφανής γίνεται και να μη δείχνει σαν αυτοκόλλητο.

 

Το να βλέπουν το στήθος τους ξανά όπως ήταν είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτές τις γυναίκες και την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους. Βοηθά στην αυτοπεποίθησή τους, τη σεξουαλικότητά τους, τη σχέση που έχουν με το σώμα τους. Είναι μια πολύ ωραία και ασφαλής διαδικασία.

Η ίδια ξεχωρίζει το τατουάζ αυτό από τα υπόλοιπα. Ναι μεν είναι δέρμα, γράφει μελάνι, το αντιμετωπίζει σαν μια περιοχή σώματος, αλλά ξέρει πολύ καλά πως δεν πρόκειται για ένα ακόμα σχέδιο. “Οι περισσότερες γυναίκες την ώρα που κάνουν το τατουάζ μοιράζονται μαζί μου και την ιστορία τους. Μια ιστορία πολύ προσωπική, πολύ δύσκολη, παίρνεις το θετικό μήνυμα απ’ αυτήν ότι δεν το έβαλε κάτω ότι το πολέμησε, ότι τα κατάφερε ότι βγήκε αλλώβητη απ΄αυτό. Η σχέση που αναπτύσσεις με τον άλλον, ακαριαία γίνεται πολύ πιο βαθιά“, μου λέει και χαμογελάει συνειδητοποιώντας συγκρατημένα πόσο σημαντικότερα και ξεχωριστά μπορούν να είναι ορισμένα tattoo σε σχέση με κάποια άλλα.

 

“Να το τολμήσουν γιατί είναι πολύ πιο δυνατές έτσι κι αλλιώς. Να μην το φοβηθούν. Αυτό είναι πραματικά το κερασάκι στην τούρτα”, μου λέει και αστειευόμαστε με το σχήμα του στήθους και την παρομοίωσή της. Στα δικά μου μάτια, οι εικόνες που βλέπω είναι κάτι περισσότερο από όμορφοι συμβολισμοί. Ανεξάρτητα με το τι θα επιλέξει μια γυναίκα να κάνει τελικά, όποιο κι αν είναι το σχέδιο που της αρέσει, το τατουάζ δεν είναι κάτι για να κρύψει τον καρκίνο που πέρασε στα μάτια των τρίτων ή στον εαυτό της όταν θα κοιτάζεται γυμνή. Το σημαντικό είναι να ξανανιώσει όπως πριν. Η μάλλον καλύτερα από πριν. Και η Ρέα μπορεί με τα χέρια της να σε κάνει να νιώσεις έργο τέχνης. Με ουλές ναι, αλλά έργο τέχνης.

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Ευχαριστούμε το Scripta Manent Tattoo Studio για τη φιλοξενία

Exit mobile version