Η Δήμητρα Μπολούτσου μετέτρεψε σε Τσηζ! το τυροπωλείο του παππού της στη Βαρβάκειο
- 23 ΝΟΕ 2022
Το παραδοσιακό τυροπωλείο του παππού Δημήτρη από το Γαρδίκι Τρικάλων, άλλαξε σε Τσηζ!. Η εγγονή του, η Δήμητρα Μπολούτσου, κρύβεται πίσω από τη σύγχρονη ματιά που σέβεται όμως την παράδοση της οικογένειας και την αυθεντικότητα της Βαρβακείου Αγοράς.
Η Δήμητρα Μπολούτσου μιλά για τον αγαπημένο της παππού και δάκρυα ξεπηδούν από τα αμυγδαλωτά μάτια της. «Ένας ίσιος και γνήσιος άνθρωπος», λέει, ήταν ο παππούς Δημήτρης και πολύ γρήγορα καταλαβαίνω ότι αυτά τα δυο ακριβά χαρακτηριστικά έχουν περάσει στο DNA της οικογένειας. Ο μπαμπάς της ο Πέτρος, ο θείος της ο Τόλης αλλά και η ίδια δεν αργεί κανείς να αντιληφθεί πως είναι άνθρωποι με γνήσιο χαμόγελο και καλή καρδιά που αγαπούν το τυρί. Το Τσηζ! έρχεται να επαναπροσδιορίσει τη σχέση μας μαζί του.
Τα χρόνια μπορεί να πέρασαν από τότε που το τυροπωλείο του παππού Δημήτρη σήκωσε ρολά στην αγορά, όμως τίποτα δεν άλλαξε στον χώρο αλλά και στη σκέψη τους για την οικογενειακή επιχείρηση. Όλοι μαζί είπαν το μεγάλο ναι στη Δήμητρα η οποία χωρίς δεύτερη σκέψη «έστησε» με μεράκι το Τσηζ!.
Τι είναι το Τσηζ!; Η δημιουργία γευστικών ποικιλιών με διάφορα είδη τυριών (και αλλαντικών) τις οποίες οι πελάτες θα μπορούν να παραγγείλουν και τις απολαύσουν σε κάθε περίσταση.
«Έχουμε το τυρί το σωστό, το αυθεντικό, το τερψιλαρύγγιο», λέει με χιούμορ η Δήμητρα Μπολούτσου. Τυρί αυθεντικό σε ποικίλες μοιρασμένο, φτάνει από τη Βαρβάκειο στην πόρτα σου. Πες Τσηζ! κι έφτασε. Και για να πάρεις μια γεύση. Θα βρεις ποικιλίες όπως η νέτη, η μερακλίδικη, η αλοιφών και η ανάμεικτη.
Η Δήμητρα Μπολούτσου μάς μιλά για το Τσηζ!, για τα παιδικά της χρόνια μέσα στο μαγαζί, για τις πιο δυνατές αναμνήσεις της, αλλά και για τη δημιουργικότητα και το άγχος που κρύβει το επιχειρείν.
Μια σύντομη ιστορία γιατί τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη ζωή: Το τυροπωλείο της οικογένειας Μπολούτσου θα το βρεις στη Βαρβάκειο στην οδό Φιλοποίμενος.
Φιλοποίμενος: Αρχαίο ελληνικό όνομα που σημαίνει «αυτός που του αρέσει η ποιμενική ζωή». Έχει τις ρίζες του στις λέξεις φιλώ+ποιμήν που σημαίνουν «αγαπώ και βοσκός».
Η Δήμητρα μού είπε πως ένα κομμάτι τυρί και ένα κομμάτι ψωμί ήταν το εύκολο φαγητό που είχαν μαζί τους οι άνθρωποι στα βουνά, όπως και ο παππούς της ο οποίος ήταν βοσκός πριν κατέβει στην Αθήνα.
Το αυθεντικό τυρί ξεκινάει εδώ και στο Τσηζ! έχουν ποικιλία εις τας ποικιλίας
«Αυτό το μαγαζί υπάρχει από το 1965. Το είχε ξεκινήσει ο παππούς Δημήτρης ο οποίος μεγάλωσε στο Γαρδίκι και ήταν βοσκός. Κατέβηκε στην Αθήνα κι άνοιξε με πολύ κόπο ένα μαγαζί στον Πειραιά κι έπειτα αυτό το μαγαζί στη Βαρβάκειο Αγορά. Μέσα στο τυρί μεγάλωσε και μας μεγάλωσε κι εμάς δίνοντάς μας τις γνώσεις και την αγάπη του για το προϊόν.
Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και παράλληλα με την άνοδο των σούπερ μάρκετ ο καταναλωτής κατέβαινε όλο και λιγότερο στη Βαρβάκειο για να προμηθευτεί τα προϊόντα του. Άρχισε το μαγαζί να έχει πτώση κι αυτό ήταν κάτι που με πονούσε. Είχα συνηθίσει στο μυαλό μου μια άλλη εικόνα. Είχαμε όλοι διαφορετικές αναμνήσεις για αυτό και θελήσαμε να βρούμε εναλλακτικές.
Φτιάξαμε το Τσηζ! το 2019. Εν μέσω covid το σούπερ μάρκετ πήγε στο σπίτι κι έτσι είπαμε κι εμείς να προσεγγίσουμε την αγορά με διαφορετικό τρόπο.
Ο παππούς ο Δημήτρης έφυγε από τη ζωή και δεν πρόλαβε να δει το εγχείρημά μας. Ο παππούς μου είχε πάρει σύνταξη κι όμως δεν μπορούσε να μην έρχεται στο μαγαζί το οποίο μαζί με εκείνον και μετά από αυτόν το έτρεχε ο θείος μου ο Τόλης. Το μαγαζί για όλη την οικογένεια είναι το σπίτι μας.
Ο μπαμπάς μου, ο θείος μου κι εγώ καθίσαμε σε ένα τραπέζι για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Εκείνοι έβαλαν τη γνώση πάνω στο τυρί κι εγώ τις γνώσεις μου στο μάρκετινγκ και την επικοινωνία. Σκεφτήκαμε την ιδέα με τις ποικιλίες τυριών, οι οποίες στο μυαλό του καταναλωτή είχαν συνδεθεί με κάτι premium σε κάποιο wine bar.
Εμείς, ποικιλίες τυριών είχαμε πάντα στο σπίτι μας. Αυτό έτρωγε ο άνθρωπος στα βουνά. Είχαμε πει ότι το πρώτο ελληνικό fast food. Η φράση ‘’ποικιλία τυριών’’ απομακρύνθηκε από το μυαλό μας ως κάτι προσβάσιμο και ελληνικό. Αυτό θελήσαμε να το αλλάξουμε και να το φέρουμε στο μαγαζί μας, στην καρδιά της αγοράς και της Αθήνας.
Υπάρχουν πέντε διαφορετικές ποικιλίες τυριών που φρεσκοκόβονται μόλις γίνει η παραγγελία. Φτιάξαμε πέντε τύπους ποικιλιών. Για παράδειγμα η ‘’νέτη’’ περιέχει τα βασικά τυριά που μπορείς να έχεις στο ψυγείο σου: λίγη φέτα, λίγη γραβιέρα, λίγο κασέρι.
Χρησιμοποιούμε τη φρασεολογία της αγοράς γιατί θέλουμε να δείχνουμε τις καταβολές μας. Είμαστε το μοναδικό τυράδικο μέσα στη Βαρβάκειο και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό.
«Η οικογένειά μου πίστευε πάντα πάρα πολύ σε μένα. Είναι πολύ σημαντικό και δεν το παίρνω καθόλου ως δεδομένο. Ό,τι κι αν κάνω είναι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές μου».
Η σχέση μας είναι πολύ δυνατή. Είχαν πάντα τόσο ενθουσιασμό με όσα πράγματα έκανα στη δουλειά που όταν καθίσαμε στο οικογενειακό τραπέζι για να βρούμε μια λύση για το μαγαζί μού έδειξαν αμέσως την εμπιστοσύνη τους, τη χαρά τους και τον ενθουσιασμό τους.
Σχεδιάζαμε τα αυτοκόλλητα για το Τσηζ! μαζί με τον συνάδελφό μου, τον Αριστοτέλη Γιαπράκα, κάποια από τα οποία είναι πιο street, πιο ”προχωρημένα”. Σκέφτηκα ότι το ”τράβηξα” αλλά αμέσως μου είπαν: ‘’πάμε να το κάνουμε’’.
Κρατάμε την αυθεντικότητα του μαγαζιού ζωντανή. Το μαγαζί είναι αυτή τη στιγμή όπως φτιάχτηκε την πρώτη μέρα. Δεν έχουμε αλλάξει τίποτα απολύτως κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για όλους μας.
Το Τσήζ! είναι ένα concept που αγκαλιάζει την αισθητική την παλιά και τις καταβολές του μαγαζιού. Αυτό θέλουμε να το σεβαστούμε, να το δείξουμε στον κόσμο και να έχει αντίκρισμα και στις τιμές μας. Οι υψηλές τιμές αντιβαίνουν στον λόγο ύπαρξής μας για αυτό και υποστηρίζουμε τους μικρούς παραγωγούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε για πάνω από τρεις δεκαετίες.
«Η Βαρβάκειος έχει τους δικούς της κανόνες. Είναι ένα δύσκολο περιβάλλον το οποίο όμως εγώ το έβλεπα και το βλέπω μέσα από τα παιδικά μου μάτια. Πρόκειται για έναν χώρο ανδροκρατούμενο».
Πώς αντιμετώπισε η αγορά το Τσηζ!; Εδώ υπάρχει η κουλτούρα του πειράγματος. Τα λατρεύω τα πειράγματα και τα αστεία τους. Το Τσηζ! το υποδέχθηκαν με χαρά ως μια νέα προσπάθεια.
Δεν έπεσαν πολλά ονόματα στο τραπέζι. Το Τσηζ ήταν εξαρχής το επικρατέστερο.
Την έμπνευση για το concept του project την έχω πάρει από τον Τσιφόρο. Θυμάμαι τον μπαμπά μου στις διακοπές να μας διαβάζει Τσιφόρο με φωνή παλιού μάγκα. Κι αυτό το tone of voice με συνεπαίρνει, μου φαίνεται φανταστικό. Ο Τσιφόρος έχει το ελληνικό χιούμορ οπότε το Τσηζ είναι ένας νεωτερισμός, μια ξένη λέξη που τη γράφουμε με ελληνικούς χαρακτήρες. Και με ήτα για να είναι πιο ‘’χορταστικό’’. Το λογότυπό μας ακολουθεί τη λογική των παλιών πινακίδων.
Η ανταπόκριση του κόσμου από την πρώτη κιόλας στιγμή είναι συγκινητική. Το αγκάλιασαν το Τσηζ!. Είδαμε πως το χρησιμοποιούσαν με τρόπους που είχαμε στο μυαλό μας όταν το στήναμε. Σε πάρτι, σε βραδιές με φίλους, ως δώρο σε ένα κάλεσμα.
Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη. Το μόνο που με στενοχωρεί είναι ότι δεν είναι εδώ ο παππούς μου να δει τι έχουμε καταφέρει. Το μαγαζί ήταν η κοινότητά μας, ένας χώρος γεμάτος ζωντάνια και νομίζω θα ήταν πολύ χαρούμενος αν έβλεπε τι έχουμε κάνει και πόσο πολύ το αγαπάμε όλοι.
Το αγαπημένο μου τυρί είναι το κασέρι γιατί ήταν το πρωινό μου μαζί με κουλούρι Θεσσαλονίκης όταν ερχόμουν στο μαγαζί.
Μέσα από τη γνωριμία του κόσμου με το Τσηζ! ελπίζω κι εύχομαι να αγαπήσουν τη Βαρβάκειο και να επιστρέψουν σε αυτήν για να στηρίξουν όλα τα μαγαζιά και τους επαγγελματίες που την κρατούν ζωντανή παρά τις δυσκολίες».
Τσηζ! Βαρβάκειος, Φιλοποίμενος 3
Τηλέφωνο Παραγγελιών: 698 791 0600