ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ήρα Κατσούδα, πώς είναι μια stand up comedian σε καραντίνα; Το φλερτ, οι γείτονες και το Τσερνόμπιλ

Φόρεμα BSB. 24MEDIA Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Με την Ήρα Κατσούδα κάναμε την τελευταία μας φωτογράφιση πριν η ζωή μας μπει σε καραντίνα. Πριν αρχίσουμε να μετράμε μέρες καθώς #ΜένουμεΣπίτι, η Ήρα φωτογραφιζόταν στο συνεργείο αυτοκινήτων του Δημήτρη Καραπιστόλη και μας μιλούσε για την παράστασή της «Για γυναίκα καλή είναι». Τα πράγματα άλλαξαν για όλους μας. Οι καλλιτέχνες ήταν από τους πρώτους που είδαν τις παραστάσεις και τα μελλοντικά τους σχέδια να ακυρώνονται. Για καλλιτέχνες όπως η Ήρα Κατσούδα όμως, το χιούμορ δεν χάθηκε ποτέ.

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Styling: Έφη Καρύδη

Hair and Make Up: Ελένη Γερογιαννάκη/ The Heads

Η stand up comedian Ήρα Κατσούδα περνά αυτές τις μέρες του περιορισμού στο σπίτι της με τον γάτο της τον Σουίφερ. Και αντιμετωπίζει τις καθημερινές καταστάσεις της καραντίνας όπως όλοι μας. Της ζήτησα, λοιπόν, να μας περιγράψει τη δική της καραντίνα μέσα από θεματικές που συνεχώς προκύπτουν αυτές τις μέρες στη ζωή μας. Μαζί με αυτές μοιράστηκε και σημεία πιο σκοτεινά από αυτές τις ημέρες στην άδεια μας πόλη. Και ευτυχώς για όλους μας, μοιράστηκε και το πώς το stand up comedy θα επιστρέψει στη ζωή μας, αυτούς τους δύσκολους καιρούς που τόσο έχουμε ανάγκη για λίγο παραπάνω γέλιο.

Πουλόβερ H&M. / 24MEDIA / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
Πουλόβερ H&M.

Μιλήσαμε στο τηλέφωνο με την ανάμνηση της φωτογράφισης στο μυαλό μας. Στην αρχή το τηλεφώνημά μας έμοιαζε με αυτά των ερωτευμένων ζευγαριών που λένε ο ένας στον άλλο «Όχι, εσύ κλείσε». Στη δική μας περίπτωση το θέμα ήταν ποιος θα πάρει ποιον τηλέφωνο. «Μα έχω δωρεάν, σε παίρνω εγώ». «Μα κι εγώ έχω δωρεάν, έλα σε παίρνω». Κάπως έτσι κυλούσε ο διάλογος. Καταλήξαμε να συμφωνούμε πως τα δωρεάν λεπτά προς σταθερά τηλέφωνα δεν εξαντλούνται ούτε μέσα στην καραντίνα. «Κάναμε Πάσχα μακριά από τους δικούς μας αλλά θα αναπληρώσουμε όλες τις οικογενειακές μας συζητήσεις. Κληρονομικά, περιουσιακά γιατί όχι; Ευκαιρία να τακτοποιηθούν κι αυτά», θα μου πει και θα γελάσουμε.

Είναι καλά, καθημερινά βγαίνει και περπατά στο Ζάππειο, αναλαμβάνει project και μένει δραστήρια και μέσα στο σπίτι. Κι έπειτα μου απαντά σε μια σειρά από καταστάσεις που όλοι ζούμε σε αυτή την καραντίνα.

Φλερτ στην καραντίνα

«Υπάρχει», θα μου πει γελώντας. «Γίνεται. Πάντα σε τέτοιες καταστάσεις περίεργες, ο έρωτας κάπως αναβιώνει. Έχουμε έναν ρομαντισμό βρε παιδί μου, όταν υπάρχει έξω κάποιος κίνδυνος. Ειδικά τώρα που όλοι μιλάνε σε όλους, μιλάμε για πολλαπλό φλερτ στην καραντίνα».

Η δική της συμβουλή για την κατάλληλη διαχείριση του πολλαπλού αυτού φλερτ είναι απλή. «Δεν χρειάζεται να απαντάς σε όλα. Το γεγονός ότι έχουμε καραντίνα δεν χρειάζεται να μας κάνει και πολύ πιο ευγενικούς. Μπορείς να φλερτάρεις μόνο με αυτόν ή αυτή που θέλεις και τους υπόλοιπους να τους κρατάς σε ένα ευγενικό επίπεδο», θα πει.

«Υπάρχει μοναξιά, εγώ το βλέπω. Πάρα πολύς κόσμος μου στέλνει μηνύματα, όχι μόνο για φλερτ, αλλά άσχετα. Μου ήρθε μήνυμα πριν από κάποιες ημέρες που με ρωτούσε αν πιστεύω ότι η Κιάρα από το “My Style Rocks” ντύνεται μόνη της ή έχει στιλίστα. Δεν ξέρω καν ποια είναι αυτή. Θέλει ο κόσμος να πιάσει κουβέντα», σημειώνει.

Γυμναστική στην καραντίνα

«Υπάρχει ένα σατανικό σχέδιο. Τώρα στην καραντίνα που όλοι θα βάλουν κιλά, αν δεν τρως πολύ και γυμνάζεσαι, όταν βγουν όλοι από αυτήν που θα έχει τρελαθεί και θα έχει γυαλίσει το μάτι τους, εσύ θα είσαι εκεί και fit. Οπότε πρέπει να γίνουν κάποιες θυσίες γιατί κάποια στιγμή θα ξεκλειδωθούμε», θα πει και θα μας πιάσουν τα γέλια.

«Εγώ γυμνάζομαι στην καραντίνα. Πρώτα από όλα πάω για τρέξιμο, το οποίο δεν ήταν το αγαπημένο μου σε καμία περίπτωση. Αλλά πάω και για να προαυλίζομαι και για να κουνιέμαι λίγο. Δεν μπορώ αλλιώς, είμαι και υπερκινητική γενικά σαν άνθρωπος και μέσα στο σπίτι γίνομαι κάτι απογεύματα σαν παιδάκι που έχει φάει πολλή ζάχαρη. Οπότε βγαίνω να ξεδώσω ή κάνω γυμναστική εδώ στο στρωματάκι μου. Το οποίο βέβαια το έχει ξεσκίσει το γατί. Είναι το καλύτερο ονυχδρόμιο για τις γάτες».

Ήρα Κατσούδα Φόρεμα BSB, παπούτσια Envie Shoes. / 24MEDIA. / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
Φόρεμα BSB, παπούτσια Envie Shoes.

«Προαυλισμός» στην καραντίνα

«Νόμιμα πάντα βγαίνω από το σπίτι», διευκρινίζει η Ήρα Κατσούδα. Ο προαυλισμός τον καιρό της καραντίνας είναι ζωτικής σημασίας. Όσο ζωτικής είναι και το να κρατάμε τις αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ μας. «Βγαίνω με μία φίλη μου με την οποία μένουμε στην ίδια οδό και πάμε για τρέξιμο. Συναντάμε κι άλλο κόσμο έξω, τους βλέπω δυο δυο να τηρούν τις αποστάσεις. Είναι πολύ βοηθητικό να βλέπεις φίλους με αυτόν τον τρόπο, τηρώντας πάντα τα μέτρα. Ειδικά αν μένεις μόνος σου δεν γίνεται διαφορετικά», εξηγεί.

Πάω κάθε πρωί στο Ζάππειο. Και σκεφτόμουν στο τέλος ότι θα μου λείψουν αυτά τα πρωινά. Ακούς μόνο τα πουλάκια και το συντριβάνι και είναι σαν να είναι prive κήπος. Μετά με βλέπω να πηγαίνω κάποιο πρωί στο Ζάππειο και να δω κόσμο και να αρχίζω τα μπινελίκια λες και είναι δικό μου.

Ηθικό δίδαγμα αν πας στο Ζάππειο μετά την καραντίνα, απόφυγε να προκαλέσεις την «οργή» της Ήρας.

Μαγειρική και τσιμπολόγημα στην καραντίνα

«Τσιμπολόγημα πάντα» θα πει αρχικά και νομίζω ότι δεν υπάρχει κανείς που να μην ταυτίζεται με αυτό. «Με τη μαγειρική υπάρχουν μέρες που με πιάνει ένας οίστρος να μαγειρέψω κάτι ωραίο και δύσκολο και άλλες που πεινάω και βαριέμαι να φτιάξω κάτι να φάω. Αυτή είναι η τρίτη μέρα για παράδειγμα που τρώω τορτελίνια. Είμαι σε αυτή τη φάση», εξηγεί.

«Το μόνο με το οποίο πειραματίστηκα στην καραντίνα ήταν με το γλυκό γιατί δεν το είχα καθόλου», μου λέει όταν τη ρωτάω αν υπέκυψε στον πειρασμό των συνεχών tutorials που βλέπουμε στα social media και το YouTube τις ημέρες που #ΜένουμεΣπίτι. «Έφτιαξα ένα πράγμα που μοιάζει με ψωμί με κακάο. Υποτίθεται ότι είναι lava cake. Είναι όμως δομικό υλικό, μπορείς να κάνεις κατασκευές με αυτό. Μπορώ να ψήνω μέχρι το καλοκαίρι και να κάνουμε ένα μικρό χωριό», σημειώνει γελώντας.

Γείτονες στην καραντίνα

Οι γείτονες έχουν γίνει το νέο μας κομμάτι συναναστροφής στην καθημερινότητα. Για χρόνια μιλούσαμε για την απρόσωπη ζωή στη μεγαλούπολη και τις πολυκατοικίες της. Τώρα όλα αυτά δεν ισχύουν. Τι νέο έχει ανακαλύψει για τους γείτονές της, η Ήρα Κατσούδα;

«Νομίζω πως είμαι τυχερή γιατί όσους γείτονες είχα βλαμμένους, ήταν βλαμμένοι και πριν την καραντίνα. Δεν έμαθα κάτι νέο γι’ αυτούς. Το μόνο ωραίο που έχει συμβεί στο πλαίσιο καραντίνας, ήταν όταν τις προάλλες ήμουν στο μπάνιο μου που έχει παράθυρο στο φωταγωγό, στο οποίο βλέπει και το δίπλα διαμέρισμα και τραγουδούσα. Άρχισε να τραγουδάει μαζί μου και ο δίπλα. Ζει μια οικογένεια εκεί, μαμά μπαμπάς και δύο μεγάλα παιδιά και τραγουδούσαμε μαζί με τον μπαμπά», περιγράφει η Ήρα Κατσούδα.

Ήρα Κατσούδα Φόρεμα BSB, παπούτσια Envie Shoes. / 24MEDIA / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
Φόρεμα BSB, παπούτσια Envie Shoes.

«Το άλλο περίεργο που γίνεται από την αρχή της καραντίνας είναι ότι τα γιαγιαδάκια μαζεύονται πλέον μέσα στην οικοδομή. Οπότε έβγαινες και κυκλοφορούσαν διάφορα γιαγιαδάκια στους διαδρόμους. Ήταν οριακά θριλερικό αυτό. Είναι random γιαγιαδάκια σε κάθε όροφο. Δεν ήξερα ότι ήταν τόσα πολλά στην πολυκατοικία μας. Είναι σαν κάποιος να κλωνοποιεί γιαγιαδάκια και να τα πετάει μέσα στην οικοδομή μου, δεν ξέρω τι γίνεται», συμπληρώνει.

Super Market στην καραντίνα

«Είναι το χειρότερο. Καταρχάς βαριέμαι πολύ όλη τη διαδικασία του να ντυθείς, να πάρεις τα απολυμαντικά, την κάρτα, να γράψεις το σημείωμα, για να πας απέναντι από το σπίτι στο super market», θα μου πει και συμπάσχουμε για λίγο σιωπηλά.

«Στην αρχή ήμουν πιο χαλαρή, αλλά μετά είδα έναν παππού να βήχει τα πνευμόνια του πάνω στις συσκευασίες, χωρίς μάσκα. Δηλαδή είχε μάσκα αλλά τη φορούσε στο λαιμό, γιατί ξέρουμε όλοι ότι η μάσκα είναι αξεσουάρ για τον λαιμό, εκτός κι αν συναντήσεις κάποιον», εξηγεί στη συνέχεια. «Από τότε που το είδα αυτό, άρχισα να απολυμαίνω και τις συσκευασίες», θα μου πει.

Η γενιά μας σε καραντίνα

«Δεν περίμενα ότι θα γίνει τέτοιος άθλος στη ζωή μας το να πηγαίνουμε super market. Αλλά γενικά δεν περίμενα έτσι στα ξαφνικά να βαρέσει μία πανδημία. Αν και αυτό που σκεφτόμουν είναι ότι στη γενιά μας τι περιμέναμε;», θα πει στη συνέχεια η Ήρα Κατσούδα και τη ρωτώ τι εννοεί.

Ξεκινήσαμε τη ζωή μας με Τσερνόμπιλ, άρα για ποιο λόγο να μην γίνει μια πανδημία έτσι κάπου στη μέση της;

«Δεν έχουμε κλείσει τα 40 και έχουμε ζήσει Τσερνόμπιλ, έχουμε δει την 11η Σεπτεμβρίου, έχουμε δει οικονομικό κραχ, πολέμους και όλη την Αραβική Άνοιξη, τώρα η πανδημία, μετά άλλο οικονομικό κραχ, το Τσερνόμπιλ πήγε να ξανακάνει άλλη μία λαμψούλα αλλά μάλλον το μάζεψε. Είδες που λένε ότι θα σκάσει και το ηφαίστειο της Σαντορίνης; Εγώ το περιμένω γύρω στον Αύγουστο, που θα αρχίσουμε να χαλαρώνουμε και να πάμε διακοπές. Αν δεν σκάσει τα λεφτά μας πίσω. Κάπως πρέπει να κλείσει η χρονιά. Εξωγήινοι δεν θα έρθουν; Γιατί έτσι μόνοι μας;», λέει και γελάμε.

Stand Up Comedy και καραντίνα

«Μου λείπει πάρα πολύ η δουλειά μου. Το λέω και θέλω να κλάψω. Σταμάτησε και πάνω στο pick. Με την παραδοσιακή μορφή παράστασης stand up δεν μπορεί να γίνει. Βγάζουν παραστάσεις, μουσική και χορό στο internet που μπορείς να παρακολουθήσεις και όλα είναι καλά. Αλλά το stand up είναι κάτι ζωντανό. Αν δεν ακούγεται γέλιο, δεν είναι αστείο. Δεν είναι μια εύκολη φόρμα για να την κάνεις live. Οπότε οι κωμικοί περιορίζονται σε επίπεδο live στο Instagram χωρίς να έχουν κείμενα. Απλά έτσι για μια πιο ευχάριστη παρουσία», μου λέει η Ήρα Κατσούδα.

Ήρα Κατσούδα Πουλόβερ, γόβες H&M. / 24MEDIA / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
Πουλόβερ, γόβες H&M.

«Δεν έχω όρεξη να γράψω στην καραντίνα και μερικές φορές δεν έχω ψυχολογία. Θέλεις και πέντε ερεθίσματα για να γράψεις, να μιλήσεις με έναν άνθρωπο να σου ιντριγκάρει το μυαλό λίγο αλλιώς», εξηγεί και συμπληρώνει: «Είναι πολύ ιδρυματικό όλο αυτό. Γράφω κάποια πράγματα λοιπόν που δεν ξέρω τι θα τα κάνω, δεν ξέρω αν είναι για stand up αλλά κάτι θα τα κάνω».

«Συνδιοργανώνω το φεστιβάλ κωμωδίας Θεσσαλονίκης. Μας προσέγγισε το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και ουσιαστικά τώρα κάνουμε ένα project που λέγεται “Κωμικοί μένουνε σπίτι”. Σε αυτό συμμετέχουμε 12 stand up comedians και ο καθένας από εμάς κάνει ένα video με την καθημερινότητα της καραντίνας. Εγώ έχω πάρει το “Κατοικίδια και καραντίνα”, θα δείτε τον Σουίφερ. Σε όλο το video ακούγονται οι σκέψεις του Σουίφερ, δεν είμαι εγώ», μου λέει και η συζήτηση πάει μοιραία στις γάτες μας, στα σπίτια των οποίων έχουμε κατσικωθεί τόσο καιρό. Μια ιδέα για το πόσο αστεία μπορεί να γίνει η Ήρα Κατσούδα όταν μιλάει για τα κατοικίδια μπορείς να πάρεις παρακάτω.

H σκοτεινή και η φωτεινή πλευρά της καραντίνας

Η επιστροφή του stand up comedy είναι ένα πολύ ευχάριστο νέο. Ειδικά τώρα, αυτή την εποχή, που όσο κι αν γελάμε με τα ευτράπελα της καθημερινότητάς μας τα πράγματα εξακολουθούν και παραμένουν δύσκολα. Υπάρχει πάντα και η άλλη πλευρά που μας τρομάζει σε αυτή την καραντίνα, πέρα από την ίδια την απειλή του κορονοϊού. Οι άδειοι δρόμοι, οι πόλεις και οι ζωές μας σε αναμονή.

«Τώρα που βγαίνω για τρέξιμο έχω παρατηρήσει ότι είναι κάπως ανατριχιαστικό που ο δρόμος είναι άδειος κι ας είναι μέρα μεσημέρι. Δεν είχα ποτέ την αίσθηση του φόβου, αλλά πριν από μία εβδομάδα γυρνούσα από το Ζάππειο και ήταν άδειος ο δρόμος, δεν περπατούσε κανείς. Και κάθεται ένας τύπος στο πεζούλι δίπλα από την οικοδομή μου και περνάω και μου λέει “Μαζί θα την κάνουμε την ένεση”. Νόμιζα πως εννοούσε ότι αυτή η κατάσταση είναι δύσκολη όποτε έκανα ένα συγκαταβατικό νεύμα με το πρόσωπο και συνέχισα. Ο τύπος έβγαλε το χέρι του, είναι μελανιασμένο και τρώει μια φρίκη και αρχίζει να με κυνηγάει για να κάνουμε μαζί όντως ένεση. Και να είναι πίσω μου και να μην υπάρχει άνθρωπος γύρω. Ευτυχώς κατέβηκαν δύο παιδιά από μία πολυκατοικία και κάπως έκοψε ο τύπος. Ήταν η πρώτη φορά που σκέφτηκα τον φόβο. Αν είσαι γυναίκα και κυκλοφορείς μόνη σου υπάρχουν στιγμές που το νιώθεις πολύ εχθρικό το περιβάλλον», εξομολογείται.

«Είναι περίεργα. Στα θετικά από την άλλη είναι ότι όσοι είμαστε έξω βλέπουμε ο ένας τον άλλο και έχουμε αρχίσει να λέμε καλημέρα», σημειώνει. «Δεν περίμενα να είμαστε τόσο υπάκουοι. Τα πήγαμε πολύ καλά και τώρα με το ξεκλείδωμα να δούμε τι θα γίνει. Και με την οικονομία βασικά», σημειώνει στη συνέχεια.

Η πορεία της Ήρας Κατσούδα έκρυβε πολλές εκπλήξεις

Η Ήρα Κατσούδα δεν ξεκίνησε από το stand up comedy, αλλά από τον χώρο της διαφήμισης. «Είχα ασχοληθεί για πολλά χρόνια με τη διαφήμιση και το marketing, είναι κάτι πολύ δημιουργικό και κάποιες φορές μου λείπει. Αλλά ήρθε η κρίση, πολλοί πελάτες μου άρχισαν να κλείνουν, οπότε έκανα στροφή καριέρας. Δεν ήταν δύσκολο γιατί έκανα ήδη stand up comedy. Επιπλέον σίγουρα είμαι υπεύθυνη κωμικός, αλλά αυτό το επάγγελμα έχει μικρότερη ευθύνη από τη διαφημιστική. Και ήταν και το θέμα το οικονομικό που με οδήγησε εκεί», εξηγεί.

Και στα δύο ελεύθερη επαγγελματίας ήμουν και επέλεξα να γίνω ελεύθερη επαγγελματίας στη showbiz. Είναι πόνος, αλλά πάει καλύτερα. Φαντάσου πόσο άσχημα πήγαινε η διαφημιστική δηλαδή.

Όσο για την ενασχόλησή της με το stand up comedy, αυτή προέκυψε κάπως έτσι στη ζωή της. «Τελείωσα Οικονομικά στη Νομική Θεσσαλονίκης. Παράλληλα σπούδαζα σε μια σχολή θεάτρου. Τότε, δεν είχαμε YouTube, ήταν εκείνες οι εποχές. Το πρώτο special που είδα ήταν του Eddie Murphy. Μου άρεσε πολύ σαν είδος, δεν το ήξερα και κάπως έγινε και κάναμε μια παράσταση τελείως τυχαία στο θέατρο, stand up comedy και συμμετείχα. Και κάπως έτσι ξεκίνησα να ασχολούμαι με την κωμωδία. Συνέχισα και τα τελευταία χρόνια βιοπορίζομαι αποκλειστικά από αυτό».

Ήρα Κατσούδα Φόρεμα BSB. / 24MEDIA / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
Φόρεμα BSB.

Τα στερεότυπα, η κωμωδία και οι κωμικοί

Όσο για τα θέματα που την αφορούν στο stand up comedy η ίδια εξηγεί: «Δεν ασχολούμαι ούτε με επικαιρότητα, ούτε με πολιτική. Με αφορούν καθημερινά και βιωματικά πράγματα πολύ. Με τις σχέσεις ασχολούμαι με άλλον τρόπο. Δεν μου αρέσουν τα στερεότυπα, οι άνδρες είναι αυτό και οι γυναίκες είναι το άλλο. Όλοι έχουμε ζήσει σουρεάλ καταστάσεις τις οποίες μπορείς να τις πάρεις και να τις ανάγεις σε κάτι πιο κοινωνικό».

«Δεν είμαι στο άλλο άκρο να ακούω στερεότυπα και να βγάζω σταυρούς κι ασήμια. Το θέμα είναι να υπάρχει σωστό timing στο τι λέγεται κάθε φορά και να υπάρχει και το σωστό context για το τι λέγεται κάθε φορά. Όχι, δεν μου αρέσουν τα στερεότυπα και όχι μόνο για ηθικούς και ιδεολογικούς λόγους, αλλά και αν το πάρεις τελείως εμπορικά, έχουν χιλιοειπωθεί», σημειώνει.

«Δεν είναι μόνο ότι πιστεύουν ότι οι γυναίκες δεν έχουν χιούμορ. Θα σου πω ένα παράδειγμα σχετικά με τα στερεότυπα και τη διαφορά άνδρα και γυναίκας στο κοινό και τη σκηνή. Ήμουν σε μία παράσταση στην Πάτρα κι έλεγα κάπου στο κείμενο μου ότι όταν ήμουν μικρή και με ρωτούσαν τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω απαντούσα “Άλογο”. Έτσι έλεγα γιατί οι γονείς μου μου είχαν πει ότι μπορούσα να γίνω οτιδήποτε. Απαντάει λοιπόν ένας από κάτω “Κι έγινες”. Αυτό δεν θα το έλεγαν ποτέ σε άνδρα κωμικό. Ούτε μια γυναίκα από το κοινό θα το έλεγε σε έναν άνδρα», καταλήγει μιλώντας για τα στερεότυπα. Αυτά που η εικόνα της σε αυτή την φωτογράφιση καταργεί με τον πιο περιγραφικό τρόπο. Αυτά στα οποία η Ήρα Κατσούδα θα επανέλθει κάποια στιγμή ελπίζοντας ίσως ότι ο κόσμος θα καταλάβει πόσα λάθη υπάρχουν στη φράση «Για γυναίκα καλή είναι». Ανυπομονούμε.

*Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία το Service Karapistolis.

**Ευχαριστούμε το κομμωτήριο The Heads.