ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μαργαρίτα Ζορμπαλά και Μαρία Παπαγεωργίου, τι ενώνει τις γενιές και τις φωνές σας;

Άκης Χρήστου

Η Μαργαρίτα Ζορμπαλά και η Μαρία Παπαγεωργίου συναντήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Επταπυργίου στη Θεσσαλονίκη και με το βλέμμα στραμμένο στις γυναίκες δημιουργούς, μάγεψαν με τις φωνές τους το κοινό. Τώρα ετοιμάζονται να επαναλάβουν τη μαγεία στο Θέατρο Άλσος. Οι δυο ερμηνεύτριες θα συναντηθούν ξανά για 4 Κυριακές στο Θέατρο Άλσος (3-10-24/11 και 1/12) και θα μας ταξιδέψουν με τη μουσική παράσταση Γυναίκες Δημιουργοί.

Η Μαργαρίτα Ζορμπαλά και η Μαρία Παπαγεωργίου ανήκουν σε διαφορετικές γενιές ερμηνευτριών κι όμως τις συνδέουν πράγματα κοινά. Ίσως ένα από τα κοινά τους να είναι ότι και οι 2 καταπιάστηκαν με πολλά στην πορεία τους, τόσα που δεν θα μπορούσες να τις χωρέσεις κάτω από μία «στενή» ταμπέλα.

Η Μαργαρίτα Ζορμπαλά μάς συγκινεί με τη φωνή της από τα 70s μέχρι σήμερα. Έχει ερμηνεύσει από τις Μπαλάντες του Μίκη Θεοδωράκη για τις οποίες ήρθε στην Ελλάδα από τη Μόσχα όπου μεγάλωνε, συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι, του Λουκιανού Κηλαηδόνη αλλά και του Διονύση Σαββόπουλου, ενώ σύστησε στο ελληνικό κοινό ξανά τα τραγούδια του ’30 και σημάδεψε με τη φωνή της την pop των 80s.

Η Μαρία Παπαγεωργίου είναι μία γυναίκα δημιουργός με 5 δίσκους στο ενεργητικό της σε πρωτογενείς συνθέσεις, έχει επανεκτελέσει συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, έχει γράψει μουσική για τον κινηματογράφο, αλλά και για videogames, έχει δημιουργήσει μία σημαντική παράσταση- αφιέρωμα στο έργο του Θάνου Μικρούτσικου, είναι περφόρμερ σε χοροθέατρο κι έχει συμβάλλει σε παιδικές μουσικοθεατρικές παραστάσεις της ομάδας Κοπέρνικος.

Οι 2 τους ετοιμάζονται να ανέβουν στη σκηνή του θεάτρου Άλσους μαζί. Πριν το κάνουν μάς αποκαλύπτουν τι είναι αυτό που τις ενώνει, ποιες Γυναίκες Δημιουργοί τις επηρέασαν και ποιες γυναίκες ήταν τα πρότυπα της ζωής τους.

Οι απολαυστικές Μαργαρίτα Ζορμπαλά και Μαρία Παπαγεωργίου μάς ανοίγουν μαζί τα χαρτιά τους.

Ζορμπαλά Παπαγεωργίου, Μαργαρίτα Ζορμπαλά

– Πώς προέκυψε η καλλιτεχνική σας συνάντηση και πώς νιώσατε η μία για την άλλη στην προετοιμασία όλου αυτού του εγχειρήματος;

Μαργαρίτα Ζορμπαλά: Η πρώτη συνάντηση με την Μαρία ήταν στη Tαράτσα του Φοίβου,ίσως η αφορμή να μας συνδέσει να ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης, εγώ τραγουδίστρια δική του και η Μαρία είχε ήδη παρουσιάσει το εξαιρετικό άλμπουμ  Αλληλογραφία με τη δική της επιλογή τραγουδιών του.

Το διάστημα εκείνο εγώ ήδη επεξεργαζόμουν την ιδέα και έψαχνα το ρεπερτόριο με τραγούδια που είχαν γράψει είτε τη μουσική είτε τον στίχο γυναίκες, ήξερα από την  αρχή ότι αυτή τη παράσταση ήθελα να τη μοιραστώ και η συνάντησή μου επί σκηνής με τη Μαρία ήταν καταλυτική. Ένιωσα ότι θα ήταν η ιδανική συνοδοιπόρος.

Από τότε πέρασε καιρός και όταν μου έγινε η πρόσκληση από το φεστιβάλ Επταπυργίου να διαλέξω και να παρουσιάσω 2 συναυλίες συνέβη αυτό που ονειρευόμουν.

Μαρία Παπαγεωργίου: Καταλαβαίνετε ότι στο τηλεφώνημα της Μαργαρίτας η απάντησή μου ήταν ακαριαία. Θυμάμαι όλους τους μήνες που συζητούσαμε για την παράσταση να της λέω ότι δεν αγχώνομαι καθόλου, εγώ που είμαι πάντα αγχώδης. Ένιωσα από την αρχή εμπιστοσύνη, αγάπη και εργατικότητα, τα συστατικά ήταν ιδανικά.

Δεν υπήρξε η παραμικρή δεύτερη σκέψη, η Μαργαρίτα ήταν γενναιόδωρη σε όλα και ξέραμε με τον ίδιο τρόπο τι θέλαμε να υπηρετήσουμε μέσα από αυτήν την παράσταση.

– Ποιες ήταν οι γυναίκες της μουσικής που είχαν την πιο σημαντική επιρροή σε εσάς; Θα ακούσουμε δημιουργίες τους στις συναυλίες σας;

Μ.Ζ.: Όλες οι γυναικείες δημιουργίες που διαλέξαμε είχαν προ πολλού μιλήσει μέσα μας, με όλες αισθάνομαι  ότι συνδέομαι βαθιά, με κάποιες έχω και προσωπική σχέση ή έχω συνεργαστεί στο παρελθόν, με άλλες έχω απεριόριστο θαυμασμό. Ενδεικτικά να αναφέρω την Ελένη Καραΐνδρου, τη Λένα Πλάτωνος, τη Χαρούλα Αλεξίου, τη Νένα Βενετσάνου, τη Μαριανίνα Κριεζή τη Λίνα Νικολακοπούλου, την Ευανθία Ρεμπούτσικα την Αφροδίτη Μάνου κ.ά.

Μ.Π.: Εγώ έχω μέσα μου αρκετές αναφορές του ξένου ρεπερτορίου, όμως με τη Μαργαρίτα δίπλα μου ένιωσα την ανάγκη να εκφραστώ στη μητρική μου γλώσσα. Επίσης ψάχνω πάντα μέσα μου το πάντρεμα του αρσενικού και του θηλυκού στοιχείου, όπως στο Υπόγειο, όπου ο γυναικείος ποιητικός λόγος της Ρίτας Παππά συναντά τη φωνή των Κατσιμιχαίων.

– Με ποιο κριτήριο επιλέξατε τα τραγούδια που θα ακουστούν στις συναυλίες στο Θέατρο Αλσος;

Μ.Π.: Γράφοντας κάτω όσα αγαπάμε, φτιάχνοντας μετά συναισθηματικές συνδέσεις, προτείνοντας η μία στην άλλη αυτά που θα ήθελε να ακούσει με τη φωνή της.

Μ.Ζ.: Διαλέξαμε τραγούδια που μιλάνε στην ψυχή μας, που ακουμπάνε την αλήθεια μας, που μας εκφράζουν συναισθηματικά.

– Εκτός μουσικής ποια ήταν τα πιο ισχυρά γυναικεία σας πρότυπα και τι σας δίδαξαν με την ύπαρξή τους;

Μαργαρίτα Ζορμπαλά: «Το πρώτο και καθοριστικό πρότυπο για μένα ήταν η μητέρα μου, τραγουδίστρια ηθοποιός και αγωνίστρια».

Μ.Ζ.: Μετά ήρθαν στη ζωή μου και την καθόρισαν τα ποιήματα δύο σπουδαίων Ρωσίδων, της Άννα Αχμάτοβα και της Μαρίνας Τσβετάγιεβα. Τέλος είχα την τύχη όταν επιστρέψαμε οικογενειακώς στην Ελλάδα από τη Μόσχα να γνωρίσω και να συνδεθώ με την μεγάλη Έλλη Λαμπέτη, να με τιμήσει με την φιλία της.

Μ.Π.: Και μένα η μητέρα μου. Θαυμάζω τον δυναμισμό της, το ήθος και την τρυφερότητά της. Έτσι είναι και η δασκάλα φωνητικής μου, η Ελισάβετ Καρατζόλη, που σε όλη την ενήλικη ζωή μου, μου στέκεται σαν μάνα.

Θαυμάζω τις γυναίκες που μεγαλώνουν παιδιά και κυνηγούν παράλληλα τα όνειρά τους. Θαυμάζω τις τραγουδοποιούς, όπως η Tori Amos, που έκανε τον βιασμό της τραγούδι. Χαίρομαι που, όπως λέει η Μαργαρίτα για τη Λαμπέτη, θα έχω να λέω πως με τιμά με τη φιλία της η Τάνια Τσανακλίδου και μου δείχνει τον δρόμο, όταν νομίζω ότι τον χάνω.

– Ως γυναίκες δημιουργοί θεωρείτε ότι είχατε σημαντικότερα εμπόδια να υπερπηδήσετε από τους άντρες συναδέλφους σας και ποια ήταν αυτά;

Μ.Ζ.: Σαν τραγουδίστρια, γιατί εγώ δεν είμαι δημιουργός, δεν θυμάμαι να έχω υποστεί αδικίες από τους άνδρες συναδέλφους.

Μ.Π.: Στη δουλειά πάνω δεν ένιωσα ποτέ ότι αδικούμαι λόγω φύλου. Σίγουρα και μόνο το γεγονός της περιοδικής αδιαθεσίας μας, οι ορμονικοί κύκλοι που επηρεάζουν την απόδοση και την ψυχολογία μας είναι κάτι που μας στερεί τη σταθερότητα σε σχέση με τους άντρες, αυτός όμως είναι και ο πλούτος μας.

Το κομμάτι της προσωπικής ζωής, κυρίως στη γενιά μου, θεωρώ ότι είναι πιο δύσκολο για τις γυναίκες. Η δημιουργία, οι συναυλίες με τις συνεχείς μετακινήσεις, αλλά και η λογιστική γνώση που πρέπει να έχεις σήμερα, ακόμα κι αν είσαι καλλιτέχνης, κάνει δύσκολη την επιλογή να εντάξεις π.χ. το ενδεχόμενο της μητρότητας.

– Τι είναι αυτό που ενώνει τις γενιές σας και ανακαλύψατε ότι είναι εντελώς κοινό μεταξύ σας;

Μ.Ζ.: Η αισθητική μας, πολλές ίδιες αναφορές παρά την ηλικιακή διαφορά, η αγάπη μας για το έργο του Μίκη και τέλος η αφοσίωσή μας στη μουσική.

Μαρία Παπαγεωργίου: «Πρέπει να μας δείτε στις συναντήσεις μας. Διεκδικούμε και οι δύο τον τίτλο της καλύτερης μαθήτριας». 

Μ.Π.: Έχουμε τον ίδιο τρόπο να γράφουμε χειρόγραφα τους στίχους, να σκεφτόμαστε τη ροή, κρατάμε τις ίδιες σημειώσεις. Μπορεί να ακούγεται μικρό, μα για μένα αυτά τα τετράδια ήταν η επισφράγιση μέσα μου ότι η συνεργασία μας θα είναι απολύτως υγιής και αρμονική.

– Έχετε συγκρατήσει κάποιο σχόλιο που σας εξέπληξε για τη συνεργασία σας, δεδομένου ότι ήταν μία πολύ επιτυχημένη σύμπραξη;

Μ.Ζ.: Οι επαναλαμβανόμενες εκφράσεις των θεατών που βρέθηκαν στο Επταπύργιο για το πόσο ταιριάζουν οι φωνές μας, δεδομένου ότι σε όλο το πρόγραμμα είμαστε επί σκηνής και οι δύο και συμμετέχουμε στα τραγούδια, ήταν κάτι που το είχα εισπράξει εξ αρχής, αλλά με εξέπληξε η άμεση αντίδραση του κόσμου.

Μ.Π.: Έχει δίκιο, το βλέμμα τους τα έλεγε όλα.

– Ποιο τραγούδι θα αφιερώνατε η μία στην άλλη και γιατί;

Μ.Ζ: Το Αερικό του Μάνου Χατζιδάκι είναι το πρώτο αυθόρμητο και ειλικρινές συναίσθημα.

Μ.Π.: Αχ τι ωραίο! Εγώ το Ψηφιδωτό της Δανάης Παναγιωτοπούλου.

Η Μαργαρίτα Ζορμπαλά και η Μαρία Παπαγεωργίου σας περιμένουν τις Κυριακές στο θέατρο Άλσος, για 4 ξεχωριστές παραστάσεις!

Η συναυλία Γυναίκες δημιουργοί με τη Μαργαρίτα Ζορμπαλά και την Μαρία Παπαγεωργίου πρωτοπαρουσιάστηκε στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ 2024, που διοργανώνεται από το Κέντρο πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και φέτος ήταν θεματικά αφιερωμένο στη Γυναίκα.

INFO:

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΣ | Ευελπίδων 4, Κυψέλη-Πεδίον του Άρεως

Τηλέφωνα επικοινωνίας – κρατήσεων : 210 8831487 & 210 8227471

Ώρα έναρξης: 21:00

Προπώληση: more.com

www.theatroalsos.gr

Exit mobile version