ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μαριάννα Οικονόμου: Η Ελληνίδα σκηνοθέτρια που έκανε ταινία στα παρασκήνια του Dior Fashion Show, μιλά στο LadyLike

Το νέο ντοκιμαντέρ της βραβευμένης σκηνοθέτριας Μαριάννας Οικονόμου, The Greek Bar Jacket, προσφέρει μια σπάνια ματιά πίσω από το φαντασμαγορικό Dior Fashion Show  που πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, τον περασμένο Ιούνιο.

Με σπάνια πρόσβαση στα άδυτα του διεθνούς οίκου μόδας, το ντοκιμαντέρ The Greek Bar Jacket ακολουθεί την ομάδα Dior, με επικεφαλής την καλλιτεχνική διευθύντρια Maria Grazia Chuiri από το Παρίσι μέχρι το Άργος, το Σουφλί, την Θάσο, τον Πειραιά και τελικά την Αθήνα, καθώς σταδιακά δημιουργούν το εμβληματικό Cruise Show 2022, εμπνευσμένο από την αρχαία αλλά και τη σύγχρονη Ελλάδα.

Μαριάννα Οικονόμου – Η Ελληνίδα δημιουργός του ντοκιμαντέρ The Greek Bar Jacket

 

Η Μαριάννα Οικονόμου ασχολείται περισσότερα από 20 χρόνια με το ντοκιμαντέρ. Το ταξίδι στη διαφορετικότητα και η ανακάλυψη νέων κόσμων, είναι αυτά που την ώθησαν να ασχοληθεί με αυτό. «Το ντοκιμαντέρ για εμένα είναι ένας τρόπος για να προσεγγίσω αυτούς τους διαφορετικούς κόσμους και να αποκτήσω μια σχέση μαζί τους» δηλώνει η ίδια μιλώντας στο LadyLike.

Το τελευταίο της ντοκιμαντέρ, Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες, που έκανε πρεμιέρα στην Berlinale, ήταν η ελληνική πρόταση για τα Όσκαρ το 2020. H ταινία κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Και έγινε η αιτία για τη συνεργασία της με τον Dior.

Μιλώντας για τη δημιουργία του The Greek Bar Jacket και τη συνεργασία της με την ομάδα του οίκου Dior, η Μαριάννα Οικονόμου, μας είπε:

«Ήταν μια τελείως απρόσμενη πρόταση από τον Dior να κάνω το ντοκιμαντέρ The Greek Bar Jacket. Τα ντοκιμαντέρ που κάνω είναι αποκλειστικά για κοινωνικά θέματα και ανθρώπινες ιστορίες.

«Όταν ήρθε αυτή η πρόταση από το Παρίσι, πέσαμε από τα σύννεφα».

Είχαν δει την προηγούμενη μου δουλειά Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες και θέλανε ακριβώς μια ματιά ελληνική, ανθρωποκεντρική, η οποία δεν είχε καμία σχέση με τη μόδα.

Ξεκαθαρίσαμε από την αρχή, ότι δεν θα μπορούσα να κάνω ένα ντοκιμαντέρ με αυτό το φαντασμαγορικό κομμάτι που συνήθως έχει η μόδα. Θα γινόταν κάτι πιο ανθρώπινο. Έτσι επικεντρώθηκα στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε o Dior, εδώ στην Ελλάδα. Εκείνο που με ενδιέφερε και στο οποίο ήθελα να εστιάσω, ήταν αυτή η συνάντηση των δύο εντελώς διαφορετικών κόσμων. Από τη μία ενός πολύ μεγάλου οίκου μόδας με τεράστια ιστορία και εμπειρία και μικρών, τοπικών βιοτεχνών και χειροτεχνών στην Ελλάδα, που ασχολούνται με την παραδοσιακή, λαϊκή Τέχνη, από την άλλη».

Η πρόταση για τη δημιουργία του The Greek Bar Jacket

Πώς όμως ήρθε τελικά η πρόταση από τον Dior;

«Η εταιρεία παραγωγής με την οποία είχα συνεργαστεί για την προηγούμενή μου δουλειά, έλαβε ένα mail τον Δεκέμβριο του 2020.  Αυτό που λίγο-πολύ έλεγε, ήταν ότι είδαμε το Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες, μας άρεσε πάρα πολύ και θέλουμε να συνεργαστούμε με την Μαριάννα Οικονόμου για να μας κάνει το ντοκιμαντέρ για ένα project που θέλουμε να κάνουμε στην Αθήνα και για το οποίο υπάρχει απόλυτη μυστικότητα» μάς λέει η Μαριάννα Οικονόμου.

Η ίδια δηλώνει πως το ταξίδι αυτό την εντυπωσίασε από την αρχή μέχρι το τέλος του.

«Ήταν ένας κόσμος πρωτόγνωρος και εντελώς άγνωστος για εμένα. Ο λόγος που ασχολούμαι με τα ντοκιμαντέρ, είναι ακριβώς ότι μου αρέσει να γνωρίζω νέους κόσμους. Έτσι προσέγγισα και τον κόσμο της μόδας. Από τη μία ήταν τα ατελιέ του Παρισιού. Εκεί ήταν απίστευτος ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουν και μεταμορφώνουν τα υφάσματα σε έργα Τέχνης. Από την άλλη είχα την τύχη να γνωρίσω αυτούς τους απίστευτους τεχνίτες που έχουμε εδώ στην Ελλάδα, που με πάθος και πείσμα διατηρούν  την παραδοσιακή και λαϊκή Τέχνη. Και οι οποίοι φυσικά μπόρεσαν και ανταπεξήλθαν στις απαιτήσεις του Dior.

Υπήρξε ένας καταπληκτικός διάλογος μεταξύ της Maria Grazia Chiuri και αυτών. H Maria Grazia Chiuri ήρθε πραγματικά για να ακούσει, να μάθει και να μπει σε έναν διάλογο με τους Έλληνες τεχνίτες. Δεν ήρθε με προκαθορισμένες αντιλήψεις  και απόψεις. Αυτό είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί πραγματικά υπήρξε μια καλλιτεχνική ανταλλαγή, βασισμένη στην εμπιστοσύνη».

Γοητευμένη πια από τον κόσμο της μόδας, η ίδια δηλώνει πως θα ήθελε πολύ να κάνει ξανά ένα ντοκιμαντέρ μόδας. «Τώρα που μπήκα σε αυτόν τον κόσμο γοητεύτηκα απολύτως».

The Greek Jacket – Μια σπάνια ματιά στα άδυτα του οίκου Dior

Τον Ιούνιο 2021, πυροτεχνήματα φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό της Αθήνας, καθώς ο διεθνής οίκος μόδας Dior παρουσίασε ένα από τα πρώτα ζωντανά Cruise Show του από την αρχή της πανδημίας Covid-19.

Το όραμα της καλλιτεχνικής διευθύντριας της Dior, Maria Grazia Chiuri, ήταν να τιμήσει τον ελληνικό πολιτισμό και τη λαϊκή τέχνη, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Και για να το καταφέρει, χρειάστηκε να ταξιδέψει από το ένα άκρο της Ελλάδας ως το άλλο. Nα συνεργαστεί με δεξιοτέχνες της ραπτικής και της υφαντικής, οικογενειακά εργαστήρια και βιοτεχνίες.

To The Greek Bar Jacket , ακολουθεί την Maria Grazia Chiuri και τη δημιουργική ομάδα της Dior για επτά μήνες, καθώς ταξιδεύουν από το Παρίσι για να επιλέξουν τους Έλληνες δημιουργούς και να παρασκευάσουν τα ρούχα της νέας κολεξιόν.

Το ταξίδι του οίκου Dior στην Ελλάδα

Στο Άργος γνωρίζουν τον Άρη Τζονευράκη, βαθύ γνώστη των παραδοσιακών ρούχων και κεντημάτων, με τον οποίο αποφασίζουν να ξανασχεδιάσουν το θρυλικό Bar Jacket που δημιούργησε ο ίδιος ο Christian Dior το 1947, αλλά και την εμβληματική τσάντα Book Tote, επενδυμένα αυτή τη φορά με ελληνικά λαϊκά μοτίβα. Στο Σουφλί, δυο από τους στυλοβάτες της μεταξουργίας της περιοχής, ο Κώστας Μουχταρίδης και η Δήμητρα Κολοτούρα, παρασκευάζουν για τον Dior, υφάσματα μοναδικής ποιότητας με πρωτότυπα σχέδια από μετάξι και μεταλλική κλωστή, για να ράψουν με αυτά ρούχα εμπνευσμένα από αρχαιοελληνικά πέπλα.

Στη Θάσο, η Maria Grazia Chiuri συνεργάζεται στενά με την εικαστικό Χριστιάνα Σούλου, για να δημιουργήσουν ένα σπάνιο δείγμα υψηλής ραπτικής με ύφανση fil coupé, με αναφορές από την ελληνική μυθολογία. Και στην Αττική, ο διάσημος Βρετανός πιλοποιός Stephen Jones, η νηματουργία Μέντης-Αντωνόπουλος του Μουσείου Μπενάκη και ένα παραδοσιακό εργαστήριο καπέλων στην Δραπετσώνα, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μια νέα εκδοχή του κλασσικού ναυτικό ελληνικού κασκέτου.

Μετά από επτά μήνες σκληρής δουλειάς, πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων και ξέφρενης δημιουργικότητας, θα βρεθούν όλοι τους στην Αθήνα. Τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Στα παρασκήνια, ο Άρης, ο Κώστας, η Δήμητρα, η Βιργινία και ο Ζαχαρίας, εκπροσωπούν τους τολμηρούς και ταλαντούχους δημιουργούς που κρατούν ζωντανή την τέχνη του κεντήματος, της νηματουργίας και της υφαντικής στην Ελλάδα. Αυτή τη βραδιά, είναι αισιόδοξοι ότι δεν θα είναι και οι τελευταίοι.

To ντοκιμαντέρ «The Greek Bar Jacket» είναι μια παραγωγή της ΑΝΕΜΟΝ Productions σε συνεργασία με τον οίκο μόδας Dior.

Βασικοί συντελεστές

  • Σκηνοθεσία/Σενάριο: Μαριάννα Οικονόμου
  • Παραγωγοί: Ρέα Αποστολίδη, Γιούρι Αβέρωφ,
  • Μοντάζ: Δημήτρης Πεπονής,
  • Δ/νση Φωτογραφίας:  Carlos Munoz,
  • Ηχοληψία: Άρης Καφετζής,
  • Μίξη Ήχου: Σπύρος Τσίτσης,
  • Χρωματική επεξεργασία: Carlos Munoz,
  • Line Producer: Ηλέκτρα Πέππα
  • Εταιρεία Παραγωγής: ΑΝΕΜΟΝ PRODUCTIONS
Exit mobile version