Νίκη Κεραμέως: “Οι γυναίκες πολιτικοί πρέπει να αποδείξουμε ότι οι στρεβλές, εν μέρει παγιωμένες, αντιλήψεις δεν ισχύουν”
- 4 ΙΟΥΛ 2019
Ρόλοι πολλαπλοί που απαιτούν προσήλωση. Ρόλοι που καλείται μία γυναίκα να αναλάβει. Κόπος, χρόνος και τελικά δικαίωση. Μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα που ως δια μαγείας καταφέρνει να καταργήσει όσα μέχρι σήμερα ξέραμε για το χρόνο. Για πολλές γυναίκες εκεί έξω το 24ωρο δεν έχει μόνο 24 ώρες, στο τελικό μέτρημα βγαίνουν πολλές παραπάνω. Τις γεμίζουν και με το παραπάνω δίνοντας κομμάτια του εαυτού τους σε όσους και όσα αγαπούν. Η Νίκη Κεραμέως είναι μία από αυτές τις γυναίκες. Μητέρα, σύντροφος, πολιτικός. «Οργάνωση, αντοχή και υποστήριξη από την οικογένεια» ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στους απαιτητικούς ρόλους, όπως κάθε εργαζόμενη μητέρα. Η Νίκη Κεραμέως εξελέγη πρώτη φορά Βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία στις 25 Ιανουαρίου 2015 και επανεξελέγη στις 20 Σεπτεμβρίου 2015. Είναι Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας και στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου θα δώσει για πρώτη φορά τη μάχη του σταυρού. Μιλά στο Ladylike για τα στερεότυπα που ακόμα συνοδεύουν τις γυναίκες πολιτικούς, τη βαρύτητα που πρέπει να δοθεί στην εκπαίδευση και την παιδεία αλλά και τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν ώστε όσοι νέοι έφυγαν από τη χώρα την περίοδο της βαθιάς ύφεσης να επιστρέψουν.
Πολιτική, οικογένεια και προσωπική ζωή. Πώς συνδυάζονται; Υπάρχει χρόνος για όλα;
Δύσκολος ο συνδυασμός, όπως για κάθε εργαζόμενη μητέρα που καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς, απαιτητικούς ρόλους. Χρειάζεται οργάνωση, αντοχή, αλλά κυρίως μία υποστηρικτική οικογένεια. Χρόνος δεν υπάρχει για όλα, αλλά προσπαθώ να βρίσκω ποιοτικό χρόνο για τα σημαντικά, δηλαδή για τον σύζυγο και τα παιδιά μου.
Ποιες δυσκολίες έχει να αντιμετωπίσει μια γυναίκα πολιτικός στη σύγχρονη Ελλάδα; Ξεκινά από την ίδια αφετηρία με τους άνδρες συναδέλφους της;
Μια γυναίκα, όπως και ένας άνδρας πολιτικός, οφείλουν να αποδεικνύουν ότι εκπροσωπούν επάξια τους πολίτες που τους εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους. Δυστυχώς, όμως μια γυναίκα πολιτικός έχει να αποδείξει πολλά περισσότερα, καθώς τα στερεότυπα με βάση το φύλο συνεχίζουν να υφίστανται, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν έτει 2019. Για παράδειγμα, υπάρχει σε ένα βαθμό η αντίληψη ότι η γυναίκα πολιτικός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις, εξαιτίας της γυναικείας ευαισθησίας της, και ότι είναι καλή μόνο για κοινωνικά χαρτοφυλάκια, ή ότι προωθείται χάρη σε ιδιαίτερες σχέσεις που μπορεί να διατηρεί. Επομένως, οι γυναίκες πολιτικοί πρέπει να αποδείξουμε επιπλέον ότι οι στρεβλές, εν μέρει παγιωμένες αντιλήψεις δεν ισχύουν, αλλά ότι έχουμε τη γνώση και την ικανότητα να αναλάβουμε θέσεις ευθύνης.
Γιατί ακόμα και στις μέρες μας οι γυναίκες σε θέσεις ευθύνης στην Ελλάδα, παραμένουν μειοψηφία;
Εξαιτίας των υφιστάμενων στερεοτύπων που μόλις αναφέραμε, αλλά και εξαιτίας των αντικειμενικών δυσκολιών που συνεπάγονται οι πολλαπλοί μας ρόλοι.
Οι γυναίκες μπορούμε και οφείλουμε να διεκδικήσουμε περισσότερες θέσεις στον δημόσιο βίο.
Φωτογραφίες: Γιώργος Βελλής / 24MEDIA
Ποια είναι η άποψή σας για το κίνημα #MeToo;
Το κίνημα #MeToo, το οποίο αναπτύχθηκε το 2017, επιχείρησε να απαλλάξει τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από το δισταγμό καταγγελίας του περιστατικού και του θύτη, ευαισθητοποιώντας τον κόσμο γύρω από τη σεξουαλική παρενόχληση και τον σεξισμό στο χώρο της εργασίας. Δεν έλειψαν, βέβαια, και οι περιπτώσεις εργαλειοποίησης του κινήματος αλλά και οι γραφικότητες. Θεωρώ πάντως ότι το #MeToo ήταν υγιής αντίδραση και ξεκίνησε με καλές προθέσεις.
Έχετε εργαστεί προσφέροντας αφιλοκερδώς νομικές υπηρεσίες σε ομάδες αστέγων της Νέας Υόρκης. Τι σας δίδαξε αυτή η εμπειρία και τι πρέπει να κάνουμε εδώ στην Ελλάδα για τους άστεγους, που πολλαπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία;
Oι διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας είναι χαώδεις. Άλλα μεγέθη, άλλη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, άλλη ιστορία, παράδοση και νοοτροπία. Στην Ελλάδα έχουμε οικογενειακούς και κοινωνικούς δεσμούς που σε μεγάλο βαθμό υποκαθιστούν ελλιπείς κρατικές δομές και υπηρεσίες. Ωστόσο, τα χρόνια της κρίσης έχουν επιδεινώσει τους δείκτες φτωχοποίησης, καθώς κανένα σύστημα κοινωνικής προστασίας, ακόμα και το πιο προηγμένο, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τη φτώχεια, όσο η οικονομία υπολειτουργεί και όσο οι θέσεις απασχόλησης που δημιουργούνται είναι επισφαλείς ή αντιστοιχούν σε εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς που δεν επαρκούν ούτε για τα στοιχειώδη. Η βελτίωση της κατάστασης προϋποθέτει επιστροφή της οικονομίας σε ισχυρή ανάπτυξη, αλλά και στοχευμένες πολιτικές στήριξης αυτών που έχουν πραγματικά ανάγκη. Η Νέα Δημοκρατία προτείνει μέτρα όπως την καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για 800.000 συμπολίτες μας, με ετήσια δαπάνη 1 δις αντί 760 εκ. που ισχύει σήμερα, την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας και τον πολλαπλασιασμό των δικαιούχων, τη χρηματοδότηση προγραμμάτων κατάρτισης για τους μακροχρόνια ανέργους, την αξιοποίηση, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, διαθέσιμων ακινήτων που δεν χρησιμοποιούνται για να δοθούν για την άμβλυνση του προβλήματος των αστέγων. Χρειάζεται, επίσης, ευαισθητοποίηση υπέρ της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού, κατά του κοινωνικού αποκλεισμού, ιδανικά από τις μικρές ηλικίες.
Έχετε καταγγείλει την παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου, ακόμα και μέσα στη Βουλή, όταν μάλιστα ήσασταν έγκυος. Γιατί αυτόν το νόμο δεν τον εφαρμόσαμε ποτέ;
Δυστυχώς, όπως σωστά επισημαίνετε, το πρόβλημα έγκειται στην εφαρμογή του νόμου, καθώς η χώρα μας έχει αντικαπνιστικό νόμο από το 2008. 11 χρόνια μετά, δεν εφαρμόζεται σχεδόν πουθενά, ευτελίζοντας όχι μόνο το αγαθό της δημόσιας υγείας, αλλά και κάθε έννοια νομιμότητας. Είναι προσβλητικό για όλους μας, τη στιγμή που όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν ενσωματώσει και εφαρμόσει την αντικαπνιστική νομοθεσία με αυστηρότητα, εμείς να κερδίζουμε διαρκώς αρνητικές πρωτιές. Για παράδειγμα, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του Μαΐου του 2015, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό καπνιστών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, 38% έναντι 26% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ. Λείπουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, αλλά κυρίως λείπει η νοοτροπία συμμόρφωσης με τους κανόνες και ο σεβασμός του άλλου.
Τι πρέπει να αλλάξουμε στην εκπαίδευση, ώστε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο;
Για τη Νέα Δημοκρατία, η πιο σημαντική επένδυση για τη χώρα, με πραγματικά μακροπρόθεσμα οφέλη, είναι η επένδυση στην Παιδεία. Από την Παιδεία που θα δώσουμε στη νέα γενιά θα εξαρτηθεί εν πολλοίς το μέλλον της χώρας. Τον περασμένο Νοέμβριο παρουσιάσαμε το πρόγραμμά μας για την Παιδεία, που εισάγει μια συνολική και σε βάθος μεταρρύθμιση, με θαρραλέες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος. Ξεκινώντας από τη βάση της πυραμίδας προς τα πάνω, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, με στόχο να μην μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού.
Θα απελευθερώσουμε το δημόσιο σχολείο από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του Υπουργείου Παιδείας, οργανωτικά και διοικητικά, θα δώσουμε έμφαση στην καλλιέργεια των ήπιων και των ψηφιακών δεξιοτήτων, δείχνοντας παράλληλα περισσότερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς.
Κεντρική προτεραιότητα, επίσης, η ενίσχυση της ελευθερίας, της αυτοδυναμίας και εξωστρέφειας των Ιδρυμάτων, με παράλληλη επέκταση των πολιτικών διασύνδεσής τους με την αγορά εργασίας. Μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσουμε απαρέγκλιτα με γνώμονα το συμφέρον των λειτουργών της εκπαίδευσης, των μαθητών και φοιτητών, των γονέων τους, και εν τέλει ολόκληρης της κοινωνίας, εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευτούν.
Είναι η Παιδεία, ένας τομέας που θα έπρεπε να υπάρχει μακροχρόνιος σχεδιασμός ανεξαρτήτως κυβέρνησης; Γιατί δεν έχει γίνει αυτό μέχρι σήμερα;
Ασφαλώς η Παιδεία είναι πεδίο συναινέσεων και θα έπρεπε να έχει έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Δε γίνεται να χτιστεί ένα συνεκτικό εκπαιδευτικό σύστημα με συνέχεια, όταν αλλάζει δομικά χαρακτηριστικά με κάθε εναλλαγή κυβέρνησης ή ακόμη και Υπουργού εντός του ίδιου κυβερνητικού σχήματος. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει, γιατί υπήρχαν θεμελιώδεις διαφορές στην αντίληψη για τα πράγματα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Στο παρελθόν, όμως, υπήρχαν και στιγμές συναίνεσης, όπως για τον νόμο του 2011 για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ποια κίνητρα πρέπει να δώσει η επόμενη κυβέρνηση στους νέους που έφυγαν εκτός Ελλάδος στα χρόνια της κρίσης, ώστε να επιστρέψουν;
Η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει ένα συνεκτικό πρόγραμμα που αποσκοπεί στην άμεση βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Επιπλέον, το πρόγραμμα της ΝΔ επιμένει στην ανάγκη μιας γενναίας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, αλλά και στην ανάγκη δημιουργίας μιας αποτελεσματικότερης δημόσιας διοίκησης, με μηχανισμούς διαφάνειας και λογοδοσίας, που θα στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία. Η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας θα βελτιώνεται διαρκώς και ο στόχος θα παραμένει διττός: αφενός να επαναπατριστούν οι νέοι που έφυγαν, αφετέρου να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε να μην φύγουν άλλοι. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει, ενδεικτικά, τη στήριξη στις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις με γενναία φορολογικά κίνητρα που θα δημιουργήσουν ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, τη δημιουργία ειδικών θέσεων στα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα για διακεκριμένους νέους Έλληνες επιστήμονες που έφυγαν στο εξωτερικό, αλλά και για εκείνους που παραμένουν στη χώρα, και την ουσιαστική σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, ώστε όλοι οι νέοι να έχουν καλύτερες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης.
Ποιο ήταν ίσως το σημαντικότερο μάθημα που πρέπει να κρατήσουμε ως χώρα, από την περιπέτεια των μνημονίων;
Πρώτο και κύριο, ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να πάμε τη χώρα μπροστά. Ο διχαστικός λόγος που καλλιέργησε η απερχόμενη κυβέρνηση δηλητηρίασε το δημόσιο διάλογο, πυροδότησε κοινωνικές εντάσεις και επέτεινε την παρατεταμένη κρίση. Δεύτερον, ότι ο λαϊκισμός και η άκριτη παροχολογία ζημιώνουν το κράτος και αποβαίνουν εν τέλει εις βάρος όλων. Και τρίτον, ότι οι Έλληνες είμαστε δημιουργικοί, εργατικοί, φιλότιμοι και μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Δίνετε τη μάχη του σταυρού για πρώτη φορά. Τι θα λέγατε σε έναν συμπολίτη μας, ώστε να τον κάνετε να σας προτιμήσει και να σας εμπιστευθεί;
Αυτό που προσωπικά κομίζω, και το οποίο ευελπιστώ να διακρίνουν οι πολίτες στο πρόσωπό μου, είναι η συνέπεια, εργατικότητα και η διάθεσή μου για προσφορά. Επιθυμώ να αγωνιστώ, με Πρόεδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να αλλάξει η χώρα σελίδα και να συνδιαμορφώσουμε την Ελλάδα που αξίζουμε, για εμάς και τα παιδιά μας. Στις εκλογές διεκδικώ την εμπιστοσύνη και την ψήφο των συμπολιτών μου στο Βόρειο Τομέα της Β1 Εκλογικής Περιφέρειας Αθηνών.