ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Robin Sharma έχει 5 tips για να ζήσεις μια πραγματικά πλούσια ζωή

Raajessh Kashyap/Hindustan Times via Getty Images/Ideal Image

«Σε ευχαριστώ που ήσουν καλά προετοιμασμένη», έγραψε στην αφιέρωσή του στο βιβλίο του Ο πλούτος που δεν αγοράζεται με χρήμα, ο Robin Sharma. Ένιωσα αυτομάτως περήφανη. Είναι κάπως ανακουφιστικό να λαμβάνεις μία απλή θετική δήλωση από έναν life coach, που έχει κάνει σκοπό της ζωής του να βοηθά τους άλλους να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. «Κάνω ήδη κάτι καλά, λοιπόν», σκέφτηκα.

Τα ίδια σκεφτόμουν διαβάζοντας το βιβλίο του που χωρίζει τον πραγματικό πλούτο σε 8 τομείς της ζωής και μιλά για όσα σε βοηθούν να αποκτήσεις ευδαιμονία και αφθονία στον καθένα από αυτούς. Κάποια πράγματα τα κάνω ήδη καλά. Σε άλλα, χρήζω σημαντικών βελτιώσεων. Κι είναι πάντα χρήσιμο ένας άνθρωπος, όπως ο Robin Sharma, να νοιάζεται από μακριά, γράφοντας στο γραφείο του σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον για όλα αυτά που εγώ, εσύ, ο καθένας μας έχει ανάγκη.

Ο Robin Sharma είναι life coach και επιτυχημένος συγγραφέας, «γκουρού» στον τομέα του Leadership και αδιαμφισβήτητα ένας επιδραστικός άνθρωπος και ήρθε στην Ελλάδα για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου, με τίτλο Ο πλούτος που δεν αγοράζεται με χρήμα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Με αυτή την αφορμή, μιλήσαμε πριν από λίγο καιρό στο κέντρο της Αθήνας, λίγο μετά τις 9 το πρωί. Η μέρα του είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, με όλα αυτά που τον κάνουν να είναι αυτός που είναι. Εγώ μόλις που είχα προλάβει να πιώ καφέ. Ίσως γι’ αυτό επιδέχομαι βελτίωσης.

Robin Sharma O Robin Sharma στην Αθήνα κατά την παρουσίαση του βιβλίου του.
O Robin Sharma στην Αθήνα κατά την παρουσίαση του βιβλίου του.

-Διάβασα ότι ξεκινήσατε να γράφετε στην ηλικία των 25. Είχατε ήδη καταλήξει σε κάποια πρώτα συμπεράσματα για το πώς να ζεις μία ευτυχισμένη ζωή σε τόσο μικρή ηλικία;

Το internet γράφει 25. Στην πραγματικότητα ήμουν γύρω στα 30. Είναι και πάλι νωρίς. Εγώ εργαζόμουν ως δικηγόρος στα δικαστήρια, αλλά πάντα ένιωθα να με συνεπαίρνει το πώς οι άνθρωποι ζουν μεγάλες ζωές. Πάντα με ενδιέφεραν οι ζωές σπουδαίων ανθρώπων.

Με προβλημάτιζε το πώς μπορούμε να είμαστε πιο χαρούμενοι, πώς μπορούμε να είμαστε πραγματικά πιο επιτυχημένοι, με αφορμή τις ζωές των μεγάλων προσωπικοτήτων.

«Όταν συνειδητοποίησα ότι ήμουν δυστυχής ως δικηγόρος, ξεκίνησα να γράφω εκείνο το πρώτο βιβλίο».

-Και η συγγραφή σας έκανε χαρούμενο φαντάζομαι;

Ναι ναι, η συγγραφή με κάνει πολύ χαρούμενο. Είναι δύσκολο, το αποκαλώ «όμορφο βάσανο» γιατί δεν είναι μία εύκολη διαδικασία. Σκεφτόμουν σήμερα το πρωί αυτό το βιβλίο που έχω γράψει τώρα. Το έγραψα περίπου 20 φορές.

Φαντάσου, κάποια στιγμή ήμουν στα βουνά της Σλοβακίας και είχα μαζί μου ένα χειρόγραφο 400 σελίδων, που είχε ήδη υποστεί επεξεργασία και έπρεπε να κάτσω να το διαβάσω πάλι στην αρχή ενός 5ήμερου ταξιδιού, ενώ ήδη το έχω δουλέψει 6 μήνες. Οπότε ναι, είναι βάσανο. Αλλά όταν εκφράζεις τη δημιουργικότητά σου υπάρχει μια ομορφιά και μία απόλαυση σε αυτό.

-Ήταν οι γονείς σας οι πρώτοι σας μέντορες στη ζωή και τι μάθατε από εκείνους; Έχετε ξεχωρίσει ως μορφή πλούτου μία ευτυχισμένη οικογένεια και βλέπω στο βιβλίο ότι αναφέρεστε συχνά στους γονείς σας…

Έχω τεράστιο σεβασμό στους γονείς μου. Και νομίζω ότι οι γονείς μας, είναι πάντα οι πρώτοι μας μέντορες. Μας μαθαίνουν πώς λειτουργεί ο κόσμος, μας δίνουν τα καλά πράγματα που έχουν μάθει και τη σοφία τους. Και νομίζω ότι επίσης μας δίνουν και κάποιες από τις πληγές και τους περιορισμούς τους.

Υπάρχει ένα κεφάλαιο στο βιβλίο που αφορά το να Επουλώσεις τις Ουλές σου. Νομίζω ότι πρέπει να πάρουμε τα καλά πράγματα από τους γονείς μας και χρειάζεται να δούμε τα πράγματα που μας κρατούν περιορισμένους και να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία για τα οποία μιλάω σε αυτό για να τα δουλέψουμε και να τα λύσουμε.

-Σε ποιον από τους τομείς του πλούτου στο βιβλίο σας τα έχετε πάει καλύτερα και πότε νιώσατε ότι δεν είχατε καλή ισορροπία μεταξύ αυτών;

Λοιπόν, τώρα νιώθω πολύ ισορροπημένος. Ξέρεις, σε αυτή τη φάση της ζωής μου, χρησιμοποιώ αυτές τις εκτιμήσεις των 8 πεδίων του πλούτου επειδή πιστεύω ότι είναι ένα πολύ καλό μοντέλο για να απαντήσεις στην ερώτηση «Που είμαι;». Σε κάθε πιθανή στιγμή μπορείς να βγάλεις ένα τετράδιο και να σημειώσεις τις 8 μορφές πλούτου και να δεις, πώς τα πας. Αν με ρωτάς αν ήμουν κάποια στιγμή αδύναμος σε κάποιον από τους τομείς αυτούς, τότε ναι, σίγουρα υπήρξα αδύναμος σε όλους σε κάποιο σημείο της ζωής μου.

Raajessh Kashyap/Hindustan Times via Getty Images/Ideal Image

-Φαντάζομαι ότι σε κάποιον από αυτούς τους τομείς πλούτου θα υπήρξατε καλός εξαρχής. Δεν χρειάστηκε να προσπαθήσετε τόσο…

Ναι, είναι σωστή επισήμανση αυτή. Δεν προσπάθησα πολύ για την ανάπτυξή μου, επειδή είναι κάτι που αγαπώ. Ξυπνάω νωρίς το πρωί, γυμνάζομαι, πάω μια βόλτα, διαβάζω, προσεύχομαι, κάνω όλα αυτά τα πράγματα. Οπότε μπορεί να φαίνεται σαν να προσπαθώ αλλά είναι διασκεδαστικό για μένα. Και μου λένε καμιά φορά: «Γιατί να ξυπνάς στις 5 το πρωί ή στις 4;». Μα γιατί είναι υπέροχα.

«Είδα την Πανσέληνο δίπλα στην Ακρόπολη απόψε στις 4 το πρωί. Ο κόσμος ήταν ήσυχος κι αυτό ήταν ένα κομμάτι αληθινής μαγείας. Γιατί να μην ήθελα να το δω αυτό;»

Επίσης μου είναι εύκολη η 4η μορφή πλούτου η τέχνη. Βλέπω τον εαυτό μου σαν καλλιτέχνη με πολλούς τρόπους. Οπότε είναι πολύ όμορφο για μένα το να εξερευνώ την τέχνη μου και να βλέπω πόσο μακριά μπορώ να φτάσω. Αυτό το βιβλίο είναι διαφορετικό από τα άλλα μου. Προσπάθησα να το γράψω πιο απλά, να το κάνω πιο προσβάσιμο. Δούλεψα πραγματικά στις ιστορίες.

Η προσφορά επίσης, λόγω της κουλτούρας της οικογένειάς μου. Ο μπαμπάς μου ήταν κοινοτικός γιατρός για 54 χρόνια. Ο πατέρας του ήταν ιερέας. Είναι μέρος της οικογένειάς μας.

-Πιστεύετε ότι μία πραγματικά πλούσια ζωή είναι εφικτή για όλους, ανεξάρτητα από τις συνθήκες στις οποίες γεννήθηκαν, όπως για παράδειγμα όσοι ζουν σε εμπόλεμες ζώνες ή σε τρομερή φτώχεια;

Αυτή είναι μια μεγάλη ερώτηση και επικίνδυνη συνάμα. Οπότε θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρος στον τρόπο που θα την απαντήσω. Προφανώς αν είσαι σε μία εμπόλεμη ζώνη θα υποφέρεις. Προφανώς αν είσαι φτωχός –και υπάρχει μία κρίση στο κόστος ζωής στον κόσμο τώρα- αυτό σου προκαλεί ένα τεράστιο βαθμό ταλαιπωρίας. Εγώ θα είμαι ο πρώτος που θα το αναγνωρίσω αυτό.

Ωστόσο έχοντας πει όλα αυτά, υπάρχουν και ιστορίες ανθρώπων που ήταν φυλακισμένοι σε στρατόπεδα αιχμαλώτων, που χρησιμοποίησαν αυτή τη συνθήκη για να βρουν μία μορφή εσωτερικής ειρήνης μέσα τους. Κι έτσι κατάφεραν να πλοηγηθούν σε μία δύσκολη περίοδο. Κι όταν πέρασε αυτό, αντί να βρίσκονται μέσα στο τραύμα και στην πικρία, χρησιμοποίησαν το βίωμα σαν μία πλατφόρμα για να βρουν απροσδόκητη ευτυχία.

«Στην επιστήμη ξέρουμε για το μετατραυματικό στρες αλλά υπάρχει και η μετατραυματική ανάπτυξη. Μας επιτρέπει να εξελισσόμαστε μέσα από πολύ επώδυνες εμπειρίες».

Επιπλέον έχω διαβάσει την βιογραφία του μεγάλου Έλληνα εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση. Προήλθε από μία επιχειρηματική οικογένεια, αναμφίβολα, αλλά ξεκίνησε χωρίς πολλά χρήματα. Ο Steve Jobs επίσης δεν είχε περιουσία όταν ξεκίνησε, αλλά είχε μία ιδέα και ο Wozniac ξεκίνησε την Apple σε ένα γκαράζ. Υπάρχουν πολλές περισσότερες ιστορίες ανθρώπων που ξεκίνησαν από ένα πολύ λιτό υπόβαθρο. Έχουμε πολλή περισσότερη δύναμη από όση νομίζουμε. Και νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις 8 μορφές πλούτου για να ζήσει μια πολύ πιο πλούσια ζωή.

Το τελευταίο που έχω να πω πάνω σε αυτό είναι ότι πολλοί από εμάς θέλουμε τις ανταμοιβές που έχουν οι άνθρωποι παγκόσμιας κλάσης, χωρίς να κάνουμε αυτό που απαιτεί το να είσαι παγκόσμιας κλάσης. Για παράδειγμα βλέπεις τους ανθρώπους να είναι στο κινητό τους όλο το πρωί, να βλέπουν video, να ξοδεύουν τον χρόνο τους, να κουβεντιάζουν. Δεν κάνουν τίποτα υγιές για να ξεκινήσουν την μέρα τους. Και δεν έχουν ενέργεια μέσα στη μέρα. Είναι δυστυχείς και αναρωτιούνται γιατί. Επιστρέφουν σπίτι και πίνουν πολύ και βλέπουν υπερβολικά πολλή τηλεόραση. Παίζουν με το κινητό τους και μετά δεν κοιμούνται καλά και λένε «Ε δεν μπορώ να είμαι μέρος του κλαμπ των 5 π.μ.». Και «δεν είμαι δημιουργικός».

«Εμείς, ως άνθρωποι δεν θέλουμε να δούμε τον καθρέφτη».

Robin Sharma

-Έχετε κάποια tips για το πώς να μείνουμε συγκεντρωμένοι στους στόχους μας και την προσωπική μας ανάπτυξη;

Το πρώτο που θα έλεγα είναι να έχεις μία μέρα χωρίς καμία συσκευή μία φορά την εβδομάδα. Κλείσε το κινητό σου, βάλτο στο συρτάρι. Υπάρχει μεγάλη δύναμη στο να κλείνεις το κινητό σου και να το βάζεις στο συρτάρι. Αν είναι μπροστά σου θα το σηκώσεις και θα το κοιτάξεις. Και όλοι ξέρουμε πώς έχουν σχεδιαστεί τα social media. Το scroll για παράδειγμα είναι προϊόν ερευνών στους κουλοχέρηδες του Las Vegas. Είναι ειδικά σχεδιασμένα να μας «παγιδεύουν».

Επίσης μην χρησιμοποιείς το κινητό σου για 60 λεπτά κάθε μέρα. Χρησιμοποίησε τον χρόνο σου για κάτι άλλο.

Το επόμενο tip είναι αυτό που αποκαλώ «το πρωτόκολλο των 2 κινητών». Έχε 2 τηλέφωνα. Στο ένα θα έχεις όλα σου τα social media και όλα όσα σε αποσπούν. Και το άλλο μπορεί να είναι κι ένα παλιό τηλέφωνο με κουμπιά. Εγώ έχω 2 τηλέφωνα. Σε αυτό δεν έχω social media για παράδειγμα. Οπότε όταν δουλεύω και πρέπει να κάνω έρευνα για ένα βιβλίο, έχω αυτό μαζί μου στο οποίο δεν έρχονται ούτε ειδοποιήσεις ούτε τίποτα. Γιατί ξέρεις, παρακουβεντιάζουμε, παραεπικοινωνούμε, μοιραζόμαστε υπερβολικά.

Επόμενο είναι να καταλάβεις τη διαφορά μεταξύ της πολυάσχολης δουλειάς και της πραγματικής δουλειάς. Μην μπερδεύουμε τις πολλές ασχολίες με την παραγωγικότητα. Νομίζουμε ότι είμαστε σημαντικοί και πολυάσχολοι και ασχολούμαστε με ασήμαντες επιδιώξεις.

Και τέλος είναι σημαντικό να «χάνεσαι» έστω για μια ώρα την ημέρα. Βρες τη δική σου «δημιουργική σπηλιά», είτε είναι μία βιβλιοθήκη είτε ένα δωμάτιο στο οποίο τίποτα δεν θα υπάρχει να σε αποσπά και θα μπορείς να μπεις σε μία κατάσταση ροής και θα κάνεις την καλύτερη δουλειά.

-Υπήρξε ποτέ μία δύσκολη συγκυρία που να σας έκανε να αναθεωρήσετε τα διδάγματά σας;

Νομίζω ότι μονίμως τα αναθεωρώ. Έγραψα τον Μοναχό που πούλησε τη Ferrari του πάνω από 25 χρόνια πριν και πιστεύω ότι εκείνο το βιβλίο είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που κυκλοφόρησα τώρα. Άνθρωποι με έχουν απογοητεύσει και προδώσει. Κι όταν συμβαίνει αυτό σε βάζει να αναρωτηθείς για πράγματα. Εγώ προσπαθώ να είμαι ένας χαρούμενος ρεαλιστής, οπότε αυτά σε κάνουν πιο σοφό και ακόμα πιο πρακτικό. Αλλά πρέπει να τα αντιμετωπίσεις χωρίς να χάσεις την ελπίδα και την πίστη σου στους ανθρώπους.

Robin Sharma Raajessh Kashyap/Hindustan Times via Getty Images/Ideal Image

-Τα τραυματικά γεγονότα που εσείς χρησιμοποιήσατε για να αναπτυχθείτε τι σας έμαθαν;

«Πρώτα απ’ όλα με τους ανθρώπους ένα red flag είναι red flag. Πρόσεχέ το, μην το παραβλέπεις, οι ευσεβείς πόθοι μπορεί να σου κοστίσουν χρόνια ζωής».

Επιπλέον θα έλεγα ότι ο πόνος σε εξαγνίζει. Αν μείνεις με τον πόνο σε μία δύσκολη στιγμή, θα δεις ότι σηματοδοτεί μία εποχή εξέλιξης. Για τον εγωισμό είναι απαίσιο, αλλά η ψυχή σου μεγαλώνει.

-Βλέποντας τη ζωή σας τι νομίζετε ότι σας κάνει να ξεχωρίσετε και να γίνετε επιτυχημένος;

Αγαπώ αυτό που κάνω. Είναι το οξυγόνο μου. Δεν είναι μία δουλειά, είναι ο λόγος που είμαι ζωντανός. Και νομίζω ότι οι αναγνώστες μου το νιώθουν. Νιώθουν την αγάπη μου και πόσο νοιάζομαι και πόσο σκληρά δουλεύω γι’ αυτά τα βιβλία. Δευτερευόντως, σέβομαι πραγματικά τους αναγνώστες μου. Ζούμε μια ιστορία αγάπης μεταξύ μας σε όλο τον κόσμο.

Συχνά έχουμε ένα όραμα και μετά το σαμποτάρουμε κυνηγώντας το επόμενο πράγμα που θα μας φανεί φανταχτερό. Εγώ δεν ήξερα τι θα έκανα χωρίς αυτό. Παρέμεινα σε αυτή την αποστολή να βοηθώ τους ανθρώπους να ζουν πιο πλούσια ζωή, να καταλάβουν τα ταλέντα τους, να είναι πιο ευτυχισμένοι, πιο υγιείς και πιο δυνατοί για πάνω από 30 χρόνια. Οπότε αν έχεις μείνει σε ένα πράγμα για 30 χρόνια και είσαι προσεκτικός, συγκεντρωμένος και αφοσιωμένος θα το πετύχεις. Θα χτίσεις ένα κίνημα.

Και το τελευταίο είναι ότι τα βιβλία μου έχουν ιστορίες. Και οι άνθρωποι αγαπούν τις ιστορίες. Ο πλούτος που δεν αγοράζεται με χρήμα είναι γεμάτος ιστορίες για μένα, για ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Θυμάσαι μία ιστορία που σου άρεσε μερικές φορές πολύ καλύτερα από πράγματα που σε δίδαξαν στο σχολείο. Θυμόμαστε τις ιστορίες. Οπότε μου αρέσει να μοιράζομαι ιστορίες.

«Κοίτα, ζούμε σε έναν κόσμο τώρα, που αν δεν συνδεθείς γρήγορα με τους ανθρώπους, θα αφήσουν το βιβλίο κάτω και θα πιάσουν το τηλέφωνο. Εγώ προσπαθώ να κάνω τα βιβλία μου ευκολοδιάβαστα και διασκεδαστικά, αλλά συνάμα χρήσιμα».

*Info: Το βιβλίο Ο πλούτος που δεν αγοράζεται με χρήμα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.