ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Όταν ο Leon of Athens δεν παίζει μουσική, παίζει μπάλα

24MEDIA Αγγελική Καλαμαρά

Το ραντεβού μας με τον Leon of Athens (aka Τιμολέων Βερέμης) δόθηκε κεντρικά, στο πολυσυζητημένο Λοκάλι στου Ψυρρή. «Λοκάλια» και οι 2 μας –και γείτονες όπως ανακαλύψαμε στη διάρκεια της κουβέντας μας-, είχαμε πολλά να συζητήσουμε για στέκια και βόλτες στο κέντρο της Αθήνας. Για live και συναυλίες. Για μουσική, χόμπι και όνειρα. Αν τον γνωρίσεις λίγο καλύτερα θα καταλάβεις ότι μαζί του μπορείς να μιλήσεις για πολλά. Είναι κουλ και συνειδητοποιημένος. Όπως και η μουσική του.

Ο Leon of Athens, ένα όνομα που προέκυψε το διάστημα που ήταν στο Λονδίνο (ένας φόρος τιμής στο δέσιμό του με την Αθήνα), ακούει σε πολλά ονόματα. Για αρχή τον ρωτάω πως προτιμά να τον αποκαλώ. Μου λέει πως οι φίλοι τον φωνάζουν Τίμο. Κάποιοι άλλοι Leon. Επιλέγω πολύ γρήγορα ότι θα τον αποκαλώ Τίμο.

Ο Τίμος μένει στο Παγκράτι και είναι ξεκάθαρα παιδί του κέντρου. «Ξεκινάω από το Παγκράτι, περνάω από το Καλλιμάρμαρο και φτάνω μέχρι το Μοναστηράκι. Μου αρέσει να κάνω βόλτα στο κέντρο. Και με το πατίνι. Αν και οδηγώ προτιμώ να μην το παίρνω», λέει.

Με total look Yiorgos Eleftheriades / 24media / Αγγελική Καλαμαρά

Αν περάσεις κάτω από το σπίτι του στη γειτονιά του είναι πιθανό να ακούσεις να παίζει το τραγούδι «Ένα μικρό πλεούμενο» του Παύλου Παυλίδη. Θα τον βρεις κεντρικά στο Odeon να πίνει χαλαρά το ποτό του και να τρώει στο Μαύρο Πρόβατο. Γυμνάζεται πολύ. Προπονείται 5 φορές την εβδομάδα με αεροβική γυμναστική, βάρη και Pilates.

«Δεν διάβαζα. Δεν ήμουν καθόλου καλός μαθητής. Με ενδιέφεραν μόνο 2 πράγματα. Η μπάλα και η μουσική».

Έχει έναν αδερφό που ζει στην Αμερική. Είναι 7 χρόνια μεγαλύτερος. Από εκείνον έμαθε και τη μουσική, αφού είχε μία απίστευτη συλλογή από δίσκους. «Έχω και 2 ανιψιές. Μου λείπουν. Η δεύτερη είναι 6 μηνών και δεν την έχω γνωρίσει καν. Σχεδίαζα να πάω και το ταξίδι μου ακυρώθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.  Είναι Ελληνοκινεζοκαναδεζοαμερικανές» μου λέει και το επαναλαμβάνω με δυσκολία. Η σύζυγος του αδερφού του είναι από την Κίνα. Πρόκειται για μία πολυπολιτισμική οικογένεια και κάπως έτσι ξεκινά να μου μιλά για τις ρίζες του.

Ο Leon of Athens γεννήθηκε στο Λονδίνο. «Ο πατέρας μου (Ελληνοαμερικανός) δούλευε στην Αγγλία εκείνη την περίοδο ως μηχανικός. Η μητέρα μου Ελληνίδα σπούδαζε εκεί χορό. Γύρισαν κατευθείαν στην Ελλάδα. Ήρθα εδώ μωρό, περίπου 2 μηνών. Μέχρι τα 15 μου μεγάλωσα στα βόρεια προάστια και στη συνέχεια μετακόμισα στα Εξάρχεια».

«Έφτιαχνα έναν δικό μου κόσμο»

Leon of Athens Το δεύτερο ελληνόφωνο κομμάτι του θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο με τίτλο «Σελήνη». / 24media / Αγγελική Καλαμαρά

Όπως μου παραδέχεται ήταν ατίθασο παιδί. «Δεν διάβαζα. Δεν ήμουν καθόλου καλός μαθητής. Με ενδιέφεραν μόνο 2 πράγματα. Η μπάλα και η μουσική». Μάλιστα, στο ποδόσφαιρο ήταν πολύ καλός. Τώρα αρκείται να παίζει με τους φίλους του σε 5×5.

«Έπαιζα στην ομάδα του Χαλανδρίου και στον Πανερυθραϊκό. Με κέρδισε η μουσική 100%. Στα 15 μου άρχισα να γράφω τραγούδια. Μου έβγαινε φυσικά. Μου έρχονταν μελωδίες στο μυαλό και ήταν σαν ένα παιχνίδι. Και στο μάθημα που βαριόμουν απίστευτα άκουγα γκρούβες, έγραφα λέξεις, ζωγράφιζα. Έφτιαχνα έναν δικό μου κόσμο».

Η μουσική για τον Leon of Athens ήταν μία ανάγκη που έβραζε

Στην εφηβεία του είχε φτιάξει την πρώτη του μπάντα μαζί με τους κολλητούς του. Από τότε είχε πάρει την ενασχόλησή του με τη μουσική πολύ σοβαρά. «Ήθελα να προχωρήσω με τη μουσική. Το κυνηγούσα. Δεν ήταν για μένα χόμπι. Ήταν μία ανάγκη που έβραζε. Μετά το σχολείο το κυνήγησα. Στα 17 μου πήγα στο Λονδίνο για να σπουδάσω ηχοληψία. Και όταν γύρισα, ξεκίνησα τις σπουδές στην κλασική κιθάρα. Στη συνέχεια σπούδασα “Μουσική και Φιλοσοφία” στο Deree. Δεν έχω πάρει ακόμα πτυχίο. Μου λείπουν λίγα μαθήματα. Στόχος μου είναι να το πάρω».

Η απόφαση να φύγει μόνιμα για το Λονδίνο προέκυψε μετά από την πρόταση μίας μάνατζερ στην Ελλάδα να παίξει με το συγκρότημά του στο Λονδίνο. «Το live έγινε sold out. Με δεδομένο ότι υπάρχουν πολλοί Έλληνες εκεί σκέφτηκα ότι ήταν η στιγμή να φύγω και να δοκιμάσω πράγματα στο Λονδίνο. Όταν ξαναπήγα ήμουν 27 χρόνων. Ήξερα ακριβώς τι πάω να κάνω. Είχα στόχο. Έμεινα εκεί 7 χρόνια. Σε ένα live μου στο Λίβερπουλ γνώρισα έναν συνεργάτη που είχε έρθει μόλις από Ελλάδα και ξεκινήσαμε μία εταιρεία για διοργανώσεις συναυλιών. Φέρναμε Έλληνες καλλιτέχνες στην Αγγλία για συναυλίες.

Έχουμε κάνει μεταξύ άλλων live με τον Παύλο Παυλίδη, τον Γιάννη Αγγελάκα, τον Κωσταντίνο Βήτα και συνεχίζουμε. Αυτό ήταν ένα από τα εισοδήματά μου. Εκτός από τη μουσική. Θεωρώ τον εαυτό μου τρομερά τυχερό. Έχω φίλους στο Λονδίνο που ήταν μουσικοί και οι περισσότεροι έκαναν 2 δουλειές απλά για να πληρώσουν το ενοίκιό τους. Σε σημείο που λες “χίλιες φορές να βγάζω λιγότερα χρήματα και να ζω στην Ελλάδα με πολύ καλύτερο επίπεδο ζωής και δίπλα στους δικούς μου ανθρώπους”».

24media / Αγγελική Καλαμαρά

Η Φαραντούρη, ο Παυλίδης και ο Λάνθιμος

Τα πρώτα του ελληνικά ακούσματα ήταν ο Θεοδωράκης, ο Χατζηδάκις και ο Λοΐζος. «Η μαμά του παιδικού μου φίλου είναι η Μαρία Φαραντούρη, τα πρώτα κομμάτια που άκουσα ήταν αυτά» λέει. Μία φιλία που κρατάει ακόμα και με τον παιδικό του φίλο και με την κορυφαία καλλιτέχνιδα.

Και η αλήθεια είναι πως έχει πολύ «ωραίους» φίλους. «Ο Παύλος (σ.σ. Παυλίδης) είναι σπουδαίος καλλιτέχνης. Μακάρι να είχαμε πολλούς ανθρώπους σαν τον Παύλο στην τέχνη. Είναι τέτοιες οι εποχές που χρειάζονται οι καλλιτέχνες που έχουν “φωνή”. Είναι μεγάλος δάσκαλος και επιρροή για εμένα. Γνωριστήκαμε σε ένα φεστιβάλ στα Κουφονήσια, σε μία συναυλία που παίξαμε μαζί. Από τότε κάνουμε πολλή παρέα. Και φυσικά τον συμβουλεύομαι».

Ακόμα μία ευτυχής συγκυρία στη ζωή του ήταν και η συνάντησή του με τον Γιώργο Λάνθιμο. Η γνωριμία τους ξεκίνησε μέσα από ένα γράμμα. «Η μάνατζερ του Γιώργου με ήξερε μουσικά και της είχα εκφράσει την επιθυμία μου να τον γνωρίσω. Εκείνη την περίοδο ήμασταν και οι 2 στο Λονδίνο. Εκείνη μου πρότεινε να του γράψω γράμμα. Του έγραψα την ιστορία μου και τα βιώματά μου και του ζήτησα να βρεθούμε και να δοκιμάσουμε να συνεργαστούμε. Το εκτίμησε νομίζω και έτσι συναντηθήκαμε. Τελικά, φτιάξαμε μαζί το βίντεο κλιπ μου για το τραγούδι “Baby Asteroid”. Είναι σαν μία ταινία μικρού μήκους».

«Θα μου άρεσε να γράφω μουσική για ταινίες»

Μετά από αρκετή ώρα κουβέντας, αναφέρω στον Τίμο ότι θα μου ταίριαζε στη φιλοσοφία και την αισθητική του Βασίλη Κεκάτου. «Γνωριζόμαστε με τον Βασίλη. Θα ήθελα πολύ να δουλέψω μαζί του. Θα μου άρεσε να γράφω μουσική για ταινίες. Μου άρεσε και η δουλειά που έκανε (σ.σ. “Όταν κοιμάσαι ο κόσμος αδειάζει”) μέσα στην πανδημία. Φανταστική και η επιλογή του “Περιμένω” του Παύλου Παυλίδη».

Το Better Love που έγραψε μαζί με την Κατερίνα Ντούσκα και τον Ντέιβιντ Σνέντον τον έστειλε στη Eurovision, κάτι που ποτέ δεν είχε σκεφτεί. «Πιστεύω πως με βοήθησε. Έχω αποκτήσει ανθρώπους που αγάπησαν τη μουσική μου από τότε. Η θέση που πήρε δεν με απογοήτευσε καθόλου, ούτε εμένα, ούτε την Κατερίνα. Το τραγούδι πήγε πολύ καλά σε παγκόσμια charts».

24media / Αγγελική Καλαμαρά

Μετά ήρθε το αγαπημένο «Άνεμος» σε συνεργασία και πάλι με την Κατερίνα Ντούσκα. Ένα τραγούδι που έγραψαν μαζί το καλοκαίρι του 2019 στην Κέρκυρα. Και αργότερα το ξεχωριστό «Communication».

Ο τραγουδοποιός έχει επιλέξει να μην μιλάει για την προσωπική του ζωή. Κι ενώ κανείς τους- ούτε ο Leon ούτε η Κατερίνα Ντούσκα- δεν έχει σχολιάσει τα δημοσιεύματα που τους θέλουν μαζί, αναρωτιέμαι αν οι συνεργασίες τους έχουν δώσει αφορμή για κάποια δημοσιεύματα που τον έχουν κάνει να ενοχληθεί.

«Ο καθένας μπορεί να λέει ό, τι θέλει. Καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι θέλουν να μάθουν για την προσωπική ζωή των καλλιτεχνών που αγαπούν. Δεν είναι κάτι που με θυμώνει. Μου αρέσει η μουσική μου να μεταδίδεται και μου αρέσει να την ακούει πολύς κόσμος. Γουστάρω να έρχομαι σε επαφή με τον κόσμο. Δεν θεωρώ όμως ότι είμαστε υποχρεωμένοι να μιλάμε για την προσωπική μας ζωή. Όπως νιώθει ο καθένας πράττει. Δεν είναι κακό ούτε το ένα, ούτε το άλλο».

 «Θέλω πολύ να έχω παιδιά κάποια στιγμή. Δεν νιώθω όμως ότι αυτή είναι η στιγμή»

Ο Leon αγαπά τα παιδιά και την οικογένεια. «Τα 34 είναι ένα κομβικό σημείο. Από τη μία θέλω πολύ να έχω παιδιά κάποια στιγμή. Δεν νιώθω όμως ότι αυτή είναι η στιγμή. Και δεν ξέρω αν θα έρθει η στιγμή που θα νιώθω ότι είναι η κατάλληλη. Αγαπώ όμως την οικογένεια. Με τους δικούς μου ανθρώπους είμαι πολύ δεμένος».

Αν και είδαμε τον Τίμο και την Κατερίνα μαζί σε ένα online live κατά την περίοδο της καραντίνας, την Πέμπτη 30 Ιουλίου μας δίνουν μαζί ραντεβού, στο πρώτο τους «κανονικό» live on stage. Στην Τεχνόπολη. Και φυσικά θα τα ξαναπούμε εκεί.

Ευχαριστούμε θερμά το Το Λοκάλι (Σαρρή 44, Ψυρρή) για τη φιλοξενία.