Πηνελόπη Αναστασοπούλου- Ζέτα Δούκα: Δύο δυνατές γυναίκες που αγαπιούνται πολύ, μιλούν στο LadyLike
- 1 ΔΕΚ 2021
Έξω από το θέατρο Βέμπο, ένα Σάββατο, πριν από λίγο καιρό, περίμενα τη Ζέτα Δούκα και την Πηνελόπη Αναστασοπούλου να βγουν από το θέατρο για να τους πω «ευχαριστώ». Ένα ευχαριστώ πολύ ειλικρινές, πηγαίο που είχα ανάγκη να εκφράσω. Η παράσταση «Η κυρία Επιθεώρηση» ήταν το καλύτερο δώρο που θα μπορούσα να έχω κάνει στον εαυτό μου εκείνο, το συγκεκριμένο Σάββατο.
Καθισμένη στο θέατρο, με χίλιες δύο σκέψεις στο κεφάλι μου κι 1μιση χρόνο πανδημίας, φωνών διχαστικών, ειδήσεων που πληγώνουν να έχουν γραφτεί μέσα μου, ήταν σαν αυτοί οι άνθρωποι στη σκηνή να ύφαναν ένα πάπλωμα γέλιου, τραγουδιού, χαράς, συγκίνησης, χορού, λάμψης και να το γέμισαν με τα πούπουλα των στολών τους για να με σκεπάσουν. Χαρά κι ευγνωμοσύνη, αυτά ένιωθα όταν βγήκα από το θέατρο, περιμένοντας τη Ζέτα Δούκα και την Πηνελόπη Αναστασοπούλου. Κι ήμουν συντονισμένη με όλους όσοι γύρω μου περίμεναν να πουν κι εκείνη με τη σειρά τους ευχαριστώ στους συντελεστές της παράστασης που σκηνοθετεί ο Μάκης Δελαπόρτας.
Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και η Ζέτα Δούκα, μου είχαν μόλις τραγουδήσει «Εγώ είμαι η νέα γυναίκα» και είχαν μιλήσει στην καρδιά μου. Με έναν τρόπο που για τις δυο είναι αυτονόητος και κοινός, όπως μου είπαν λίγες ημέρες αργότερα όταν καθίσαμε οι τρεις μας στον καναπέ του House 24 για μία συνέντευξη που περιλάμβανε την συνεργασία τους στο θέατρο, την ανθρώπινη, ζεστή σχέση τους, το #MeToo κι όσα άλλαξαν από τη στιγμή που και οι ίδιες έγινα πρόσωπά του, τη μητρότητα, τις σχέσεις και τα social media. Οι δυο τους όχι απλά αγαπούν η μία την άλλη, αλλά αποδεικνύουν από τα πρώτα δευτερόλεπτα του video ότι γνωρίζονται πολύ πολύ καλά. Θα το δεις, μαζί με όλα όσα είπαμε, στο video που ακολουθεί. Κι ακόμα περισσότερα, θα διαβάσεις παρακάτω.
Ζέτα Δούκα – Πηνελόπη Αναστασοπούλου: Μία φιλία που ανθίζει στη σκηνή
Οι δυο τους βρίσκονται στο ίδιο καμαρίνι όπου όπως θα πει η Πηνελόπη Αναστασοπούλου συμβαίνει «μία παράσταση πίσω από την παράσταση». Μία σχέση γεμάτη γέλιο, πειράγματα, αλλά και με πολλά, πολύ βασικά, στον πυρήνα τους, κοινά. «Αλληλοσυμπληρωνόμαστε», σημειώνει η Πηνελόπη Αναστασοπούλου.
«Με την Πηνελόπη αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι έχουμε τους ίδιους κώδικες. Είναι πάρα πολύ σπάνιο αυτό να το βρεις και δεν έχει να κάνει με το αν ένας ηθοποιός είναι καλός ή πεπειραμένος. Έχει να κάνει με το τι θέλει και με το πώς αντιλαμβάνεται τον εαυτό του στη σκηνή σε σχέση με το κοινό. Αυτό το οποίο θεωρώ ότι διακρίνει τον κόσμο του θεάματος σε δύο κατηγορίες, του “Είμαι εδώ για σας” ή του “Eίμαι εδώ για να με θαυμάσετε”. Οι δύο εμείς κι είναι κάτι που το απολαμβάνω και το αντιλαμβάνονται και οι θεατές, είμαστε εκεί, στη σκηνή, παρούσες για τον κόσμο. Όχι για να αυτοθαυμαστούμε», μου εξηγεί η Ζέτα Δούκα για το αίσθημα που ένιωσα. Την άποψή της συμμερίζεται και η Πηνελόπη Αναστασοπούλου.
Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου που το βράδυ εκείνης της εξαιρετικής παράστασης, πάλευε να τραγουδήσει το «Δώσε» με ένα φτερό να ξεφεύγει και να μπαίνει στο στόμα της. Της το λέω και γελάμε. «Κάθε βράδυ συμβαίνει κάτι σε αυτό το νούμερο», θα μου πει γελώντας και καταλήγουμε να λέμε πώς το μποά της επιτίθεται. «Δεν θα του περάσει όμως. Τα έχει βάλει με μένα», θα πει, καθώς ετοιμαζόμαστε να μιλήσουμε για όλα.
Δύο δυνατές γυναίκες
Δύο γυναίκες που στα δικά μου μάτια εκπροσωπούν τη δύναμη η καθεμία με τον δικό της τρόπο. Μητέρες, γυναίκες, ηθοποιοί, φίλες, αλλά και «νέες γυναίκες», γυναίκες του σήμερα.
Η συζήτηση μας δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει αυτό το σήμερα, που μήνες αρκετούς μετά την έναρξη του #MeToo δεν ξέρουμε κατά πόσο έχει αλλάξει. Η έμφυλη βία είναι ακόμα εδώ και βασιλεύει στην κοινωνία μας, αλλά στον δικό τους χώρο έχει ξεκινήσει να φαίνεται μία αλλαγή.
«Είναι λίγο πιο προσεκτικά τα πράγματα, ωστόσο έχει ακόμα πολύ δουλειά να γίνει και στον καλλιτεχνικό χώρο. Επίσης αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι πώς οργανώθηκε πολύ καλά το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και το Πειθαρχικό Συμβούλιο, δεν ήταν έτσι», θα σχολιάσει η Ζέτα Δούκα.
Τουλάχιστον υπάρχει ένας φορέας ώστε μία γυναίκα στην οποία πιθανότατα δεν έχει ακόμα καταλάβει κάποιος πώς πρέπει να φερθεί, να μπορεί να πάει και να πει “συμβαίνει αυτό”. Με αυτή την έννοια νομίζω ότι είναι λίγο πιο προσεχτικά τα θέματα – Ζέτα
«Στην ουσία δεν έχουμε δουλέψει πάρα πολύ για να δούμε κάποια διαφορά», επισημαίνει αναφερόμενη στις συνθήκες της πανδημίας η Πηνελόπη Αναστασοπούλου. «Εμείς δουλεύουμε σε ένα περιβάλλον πολύ προστατευμένο με εξαιρετικούς συναδέλφους και πολύ ωραίους ανθρώπους οπότε δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Θέλω να πιστεύω κι εγώ ότι κάποιος θα το σκεφτεί πάρα πολλές φορές πια πριν κάνει μία λάθος κίνηση», προσθέτει.
«Τα στερεότυπα για τη γυναίκα, τη θέση της, την εμφάνισή της, το δικαίωμα της στον εαυτό της είναι ακόμα προς συζήτηση», σημειώνει η Ζέτα Δούκα και η Πηνελόπη Αναστασοπούλου τονίζει ότι αυτό αφορά όλους τους χώρους. «Ναι και γενικά, το σχόλιο για το πώς είσαι και το πώς πρέπει να είσαι υπάρχει. Θα πάρει πολλά χρόνια να το ξεπεράσουμε αυτό. Ίσως οι κόρες μας να μην το ζουν», θα προσθέσει η Ζέτα Δούκα.
Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και η Ζέτα Δούκα, πάντα νοιάζονταν για τους τρόπους με τους οποίους θα βοηθήσουν. Η πρώτη παιδιόθεν δεν άντεχε την αδικία, όπως θα την ακούσεις να λέει στο video. Η δεύτερη πάντα έψαχνε τρόπο να αφουγκραστεί τις ανάγκες του κόσμου, πράγμα που παλαιότερα την είχε οδηγήσει και στην ίδρυση της Ανάσας. Συνεχίζουν να κάνουν το ίδιο, όπου και με όποιον τρόπο μπορούν.
Οι κόρες τους και η εκπαίδευση που είναι «μία»
Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου είναι μητέρα της Λυδίας και της Ηλέκτρας. Η Ζέτα Δούκα είναι μητέρα της Θάλειας. «Ενώ είμαστε πάρα πολύ φίλες έχουμε πάρα πολύ διαφορετικό τρόπο προσέγγισης σε πάρα πολλά πράγματα. Και τα παιδιά μας έχουν διαφορετικούς χαρακτήρες. Τα δικά μου παιδιά, η μία είναι λίγο “τρομοκράτης” δεν συγκεντρώνεται εύκολα, η άλλη κάθεται με λίγη παραπάνω προσήλωση να ακούσει πράγματα», λέει γελώντας η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, σημειώνοντας ότι η Θάλεια κάθεται να διαβάσει με τη μαμά της.
«Κάθεται, τη βάζω το βράδυ. Το βράδυ διαβάζουμε και την κοιμίζουμε όλοι με βιβλία», εξηγεί η Ζέτα Δούκα. Παραδέχεται ότι «μιλάει πολύ» στη Θάλεια για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας και αφορούν τη γυναίκα. «Για μένα η εκπαίδευση είναι μία. Είτε είχα γιο είτε είχα κόρη, τα ίδια πράγματα θα τους έλεγα. Πρέπει να εκπαιδεύσεις το παιδί σου είτε είναι κορίτσι είτε είναι αγόρι», θα μου πει. Κι ίσως αυτό είναι το κλειδί για να ξεπεράσουμε αυτά τα στερεότυπα.
Αυτή τη δουλειά προσπαθεί να κάνει και μέσα από τα παιδικά βιβλία «Η Έλλα και η Άλλυ» τα οποία υπογράφει. Με τη βοήθεια της εικονογράφησης από τον Θάνο Καρανίκα «βαφιτισιμιός μου, 19 ετών, φοιτητής στην αρχιτεκτονική και παιδί θαύμα», όπως λέει η ίδια, προσπαθεί να μιλήσει για οτιδήποτε απασχολεί και την ίδια κοινωνικά, στα παιδιά και στους μεγάλους που θα αγοράσουν για εκείνα τα βιβλία της.
Τα Social media και τα αρνητικά σχόλια που δέχονται η Ζέτα Δούκα και η Πηνελόπη Αναστασοπούλου
Τα κοινωνικά θέματα είναι κι αυτά που απασχολούν περισσότερο τη Ζέτα Δούκα στην παρουσία της στα social media μέσω της οποίας θέλει να ενημερώνει και να διαδίδει ειδήσεις, ενώ η Πηνελόπη Αναστασοπούλου παραδέχεται ότι ενημερώνεται πολύ από τον τρόπο που χειρίζεται τα social media της η καλή της φίλη.
«Είναι μίας νέας γενιάς τηλεόραση. Εγώ ενημερώνομαι πολύ από αυτά που ανεβάζει η Ζέτα και τα αναπαράγω κιόλας», σημειώνει για τα social media η Πηνελόπη Αναστασοπούλου. «Θέλω το προφίλ μου να το χρησιμοποιώ για ενημέρωση και για διάδοση ειδήσεων που έχουν να κάνουν με τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα», σημειώνει η συνάδελφός της.
Όσο για τα αρνητικά σχόλια, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και η Ζέτα Δούκα δεν τα αφήνουν να τις επηρεάσουν.
Δεν τα κρατάω. Πλέον οτιδήποτε τοξικό μπαίνει σαν σχόλιο μέσα στο προφίλ μου, το αποβάλλω την ίδια στιγμή – Πηνελόπη Αναστασοπούλου.
Η Ζέτα Δούκα έχει αποφασίσει από την άλλη να τα χρησιμοποιεί αρνητικά σχόλια που πιθανόν θα της γίνουν για την εμφάνισή της, για να δείξει στον κόσμο «Μία σαφή θέση δική μου για το πώς τα αντιλαμβάνομαι και πώς πρέπει να σταματήσουν να υπάρχουν. Γιατί εμένα στην ηλικία των 48 ετών πλέον δεν με αγγίζουν αλλά στην ηλικία των 18 με πλήγωναν», σημειώνει.
Ένας σπουδαίος υποστηρικτικός μηχανισμός
Εκτός από τη δύναμη που αμφίδρομα μοιράζονται μέσα από τον σπουδαίο δίαυλο επικοινωνίας που έχουν ανοίξει με τον κόσμο ήδη πριν από την εποχή του #Metoo, η Ζέτα Δούκα και η Πηνελόπη Αναστασοπούλου έχουν υποστηρικτικούς συντρόφους, φίλους κι ένα περιβάλλον δίπλα τους στη χαρά και τη λύπη. Αναρωτιέμαι αν αυτό ήταν σημαντικό για εκείνες την περίοδο των καταγγελιών στις οποίες και οι δύο προχώρησαν.
«Πολύ σημαντικό. Όπως και πολλών ανθρώπων, δεν είναι μόνο ο σύντροφός σου και οι άλλοι να είναι στον κόσμο τους. Εγώ βρήκα στήριξη απ’ όλους τους ανθρώπους που περίμενα ότι θα με στηρίξουν», σημειώνει η Ζέτα Δούκα.
«Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι για τους οποίους είχα έστω και λίγο στο πίσω μέρος του μυαλού μου ένα μικρό ερωτηματικό, μου επιβεβαιώθηκε για ποιον λόγο είχα αυτό το συναίσθημα. Πήρα κάποια στιγμή την απάντηση του τύπου “Όχι βέβαια”, στην ερώτηση “Θα με στηρίξεις αν χρειαστεί”» εξομολογείται η Πηνελόπη Αναστασοπούλου.
«Όταν συνειδητοποίησα ότι αφού οι άνθρωποι που είναι πραγματικά δικοί μου, ο σύζυγός μου, οι γονείς μου, δεν μου είπαν ποτέ “Ξανασκέψου το” και με άφησαν να κάνω αυτό που εγώ θεωρούσα σωστό για το γενικό καλό, ότι ήμουν στον σωστό δρόμο», καταλήγει.
Δύο γυναίκες που αγαπιούνται πολύ
Αυτό που μου μένει από αυτήν την συνάντηση, από την ευτυχία μου ως θεατής που τις παρακολουθούσα, από την θέση της δημοσιογράφου που τις ρωτούσα, από τη θέση μίας γυναίκας που κουβεντιάζει με γυναίκες είναι πως η Ζέτα Δούκα και η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, αγαπιούνται βαθιά. Αγαπιούνται ουσιωδώς και στηρίζουν η μία την άλλη και μαζί κάθε γυναίκα, κάθε αδελφή τους. Και σε αφήνω με μία φράση της Πηνελόπης Αναστασοπούλου που μάλλον πρέπει να κάνουμε μάντρα.
«Αν εμείς όλες οι γυναίκες είμαστε μεταξύ μας υποστηρικτικές και βοηθάμε η μία την άλλη και δίνουμε ευκαιρίες η μία στην άλλη, αυτό είναι η λύση σε όλα», είπε. Και η Ζέτα Δούκα συμφώνησε. Κι όλες συμφωνούμε.
Info: Η Κυρία Επιθεώρηση στο θέατρο Βέμπο, κάθε Τετάρτη στις 7:00, Πέμπτη 8:00, Παρασκευή 9:00, Σάββατο 5:00 και 9.00 και Κυριακή 6:30