ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Pride: Η Era και η Ανδρομέδα Balls σπάνε τα στερότυπα και σκοπεύουν να κατακτήσουν τον κόσμο

Σύνθεση 24 media

Η εβδομάδα των εορτασμών του Pride μεταφέρθηκε τον Ιούλιο λόγω των περιορισμών, και οι εκδηλώσεις του θα πραγματοποιηθούν κατά βάση στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Από τις 18 έως τις 25 Ιουλίου, το Pride είναι «Αυτό που μάς ενώνει»

Με αφορμή την εβδομάδα του Pride, το οποίο θα κορυφωθεί στις 11 Σεπτεμβρίου (καλώς εχόντων των πραγμάτων) με τη γνωστή μεγάλη παρέλαση στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας, μιλήσαμε με δύο υπέροχους ανθρώπους της LGBTQ+ κοινότητας. Τι είναι αυτό που τους ενώνει; Το ότι είναι unapologetically ο εαυτός τους και γιορτάζουν την ύπαρξή τους. Η Era και η Ανδρομέδα Balls μίλησαν στο Ladylike για το πώς είναι να είσαι trans γυναίκα, αλλά και drag queen στην Αθήνα.

Η Era Bayrak είναι trans από την Τουρκία και ήρθε στην Αθήνα για να κάνει φυλομετάβαση

photo: Panos Panic

«Το όνομά μου είναι Era, είμαι 30 χρονών και μεγάλωσα στην Τουρκία. Πέρασα την παιδική μου ηλικία σε διάφορα χωριά, σε 4 σημεία της Τουρκίας. Σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων και έχω δουλέψει στα Οικονομικά, τη διαφήμιση και τα περιοδικά. Έχω γράψει δύο πολύ γνωστά τραγούδια και τώρα ασχολούμαι με τα social media και τη διαφήμιση μεγάλης εταιρίας. Ταυτόχρονα, ξεκίνησα να εργάζομαι ως μοντέλο». Έτσι μου συστήθηκε η Era, το εντυπωσιακό κορίτσι από την Τουρκία, που επέλεξε να ζει εδώ, ώστε να μπορεί να είναι ο εαυτός της.

Πότε συνειδητοποίησες ότι ζούσες στο λάθος σώμα;

Ήξερα ότι ήμουν κορίτσι από τότε που ήμουν 2 χρονών. Όμως οι πιέσεις από την οικογένεια και την κοινωνία με ανάγκασαν να το κρύβω μέχρι τα 28.

Τελικά σε αποδέχτηκε η οικογένειά σου. Βρήκες στήριξη;

«Όταν αποφάσισα να ξεκινήσω της διαδικασία της μετάβασης, το μοιράστηκα πρώτα με τη μεγάλη μου αδερφή, η οποία είναι καθηγήτρια στον Καναδά, στηρίζει την κοινότητα LGBTQ+ και με κατηύθυνε στους σωστούς ανθρώπους στην Αθήνα. Δεν συνέβη το ίδιο και με τους γονείς μου. Μην γνωρίζοντας πράγματα για την trans κοινότητα, ήταν πολύ επικριτικοί. Δεν το κατάλαβαν ποτέ πραγματικά, αν και η μετάβαση διήρκεσε 2 χρόνια. Η συμπεριφορά τους ήταν αρκετά τραυματική, αν και η μαμά μου έκανε προσπάθειες. Ο πατέρας μου προσπαθούσε να με αποτρέψει και έτσι το πέρασα μόνη μου όλο αυτό».

«Τους έστειλα κάποια ντοκιμαντέρ για trans άτομα προκειμένου να μπουν σε όλο αυτό, αλλά δεν ήθελαν. Έκοψα κάθε σχέση με τη μικρή μου αδερφή, η οποία μου έστελνε μηνύματα γεμάτα μίσος πριν την επέμβαση. Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο μου Serdar που με ενθάρρυνε και με στήριξε τόσο. Χωρίς αυτόν, δεν θα έκανα αυτή την τόσο σημαντική αλλαγή».

photo: Panos Panic

Πώς είναι είσαι trans και να μεγαλώνεις στην Τουρκία;

Το μόνο που θυμάμαι είναι ένα τραύμα. Με κορόιδευαν και με χτυπούσαν συνέχεια τα άλλα παιδιά και το χειρότερο είναι ότι δεν μπορούσα να το πω στους γονείς μου. Μάλλον επειδή οι αντιλήψεις με έκαναν να πιστεύω ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με εμένα. Οι γονείς μου με αντιμετώπιζαν ως πρόβλημα που χρειαζόταν λύση. Ήθελαν να με στείλουν με το ζόρι στο ποδόσφαιρο, δεν με άφηναν να δω τις φίλες μου (λες και αυτό ήταν που με έκανε κορίτσι) και προσπάθησαν να με στείλουν σε στρατιωτικό σχολείο. Εν ολίγοις, ήταν απαίσιο.

Όταν ήμουν μικρή, δεν είχαμε babysitter. Όταν δούλευαν οι γονείς μου, με πρόσεχε ο 14χρονος ξάδερφός μου, ο οποίος με βίαζε επί σειρά ετών. Όταν βρήκα το κουράγιο να το πω στους γονείς μου, δεν κατάλαβαν τη σοβαρότητα και θεώρησαν ότι υπερβάλω επειδή «δεν γίνεται αφού ήμασταν παιδιά». Αυτό είναι που με πλήγωσε περισσότερο, καθόρισε τη ζωή μου και το πώς βιώνω τον έρωτα.

Πότε μετακόμισες στην Ελλάδα;

Μετά το Πανεπιστήμιο, ήξερα ότι δεν θα μπορούσα να κάνω τη φυλομετάβαση στην Τουρκία. Όταν με είδε ένας φίλος μου, κατάλαβε ότι δεν είμαι καλά, ούτε σωματικά ούτε ψυχικά. Του είπα ότι σκεφτόμουν την αυτοκτονία και ότι έπαιρνα αντικαταθλιπτικά. Έδωσε το βιογραφικό μου σε μία εταιρία στην Αθήνα, ενημερώνοντάς με για το πόσο πιο ανοιχτοί είναι οι άνθρωποι με την trans κοινότητα. Μου ήταν και πολύ πιο εύκολο να μεταναστεύσω στην Ελλάδα.

Δεν έχεις αντιμετωπίσει ποτέ περιστατικά τρανσφοβίας;

Μπορώ να πω με χαρά ότι δεν αντιμετώπισα ποτέ κάποιο περιστατικό, ειδικά σε δημόσιες υπηρεσίες, όπως τα νοσοκομεία. Νομίζω ότι οι αντιδράσεις του κόσμου χωρίζονται σε «προ φυλομετάβασης» και «μετά». Πριν άκουγα ότι είμαι τρανς και τώρα ότι είμαι μία όμορφη γυναίκα. Τουλάχιστον έτσι έχω νιώσει στην Αθήνα, όπου και ζω.

photo: Panos Panic

Πώς νιώθεις για τα φετινά περιστατικά στο Pride της Τουρκίας;

Προφανώς και δεν χαίρομαι με την αστυνομική βία και την αγριότητα ενάντια στην LGBTQ+ κοινότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ερντογάν είναι εξαιρετικά βίαιος και καλεί την κοινότητα να ασκήσει βία και να εκτονωθεί πάνω στην κοινότητά μου. Σκοπεύω να πάω σύντομα στην Τουρκία για να δω την οικογένειά μου, αλλά ανησυχώ πολύ για την ασφάλειά μου. Πρέπει να κρύβομαι και να μην είμαι ο εαυτός μου στην Τουρκία. Για παράδειγμα, δεν θα μπορώ να ντύνομαι όπως εδώ.

Era, τι ονειρεύεσαι για τη ζωή σου;

Είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου ότι θα γιόρταζα τα 30α γενέθλιά μου ως ο πραγματικός μου εαυτός και αυτόν τον στόχο τον πέτυχα. Είμαι η Era πλέον. Επαγγελματικά, θα ήθελα να δουλέψω ως μοντέλο. Έχω ήδη συνεργαστεί με έλληνες φωτογράφους και θα ήθελα να συνεχίσω και στο εξωτερικό.

Αλλά σε βαθύτερο επίπεδο, θέλω να γίνω η trans ακτιβίστρια που βοηθά τα trans παιδιά, τους εφήβους, τους ενήλικες και τις οικογένειές τους. Δεν θέλω να το κάνω μέσα από τα social media, αλλά μέσα από την επαφή και την εκπαίδευση των συγγενών τους. Ποιός ο λόγος να τραυματίζεις ένα 6χρονο παιδί και να το ωθείς σε κατασκευασμένους φυλετικούς ρόλους, όταν ήδη ξέρει μέσα του την ταυτότητά του;

Η Ανδρομέδα Balls είναι 2 μέτρα (και κάτι) drag queen και δεν φοβάται τίποτα

btf

Ονομάζομαι Ανδρομέδα Balls και είμαι 29. Το Balls είναι φόρος τιμής στους χορούς (balls) της underground queer σκηνής που γιόρταζαν έναν τρόπο ζωής που ο υπόλοιπος κόσμος πίστευε πως δεν ήταν άξιος να τον γιορτάσεις. Το Ανδρομέδα βγαίνει από το όνομα που μου δόθηκε από τους γονείς μου, Αλέξανδρος. Εκεί που τελειώνει ο Αλέξανδρος ξεκινάει η Ανδρομέδα. Επιπλέον το δεύτερο συνθετικό μεδω σημαίνει κυβερνώ, προστατεύω, προνοώ και θυμάμαι, πράγματα που χρειάζεται μια ολοκληρωμένη Queen.

Από μικρή ηλικία κατάλαβα πως δεν ταίριαζα με τα υπόλοιπα παιδάκια της ηλικίας μου αλλά δεν καταλάβαινα το γιατί. Μέχρι που το 2013 είδα για πρώτη φορά drag queen. Εκείνη η χρονιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για εμένα καθώς είχε πεθάνει η γιαγιά μου και περνούσα κατάθλιψη. Είχα αφήσει τον εαυτό μου και επί μήνες είχα μείνει στο δωμάτιό μου κάνοντας ουσιαστικά τίποτα. Ένα απόγευμα λοιπόν, έπεσα πάνω σε ένα βίντεο της Willam (drag queen) και μετά από πάρα πολύ καιρό γέλασα. Και εκείνη τη στιγμή γεννήθηκε η Ανδρομέδα.

Πώς είναι να είσαι drag στην Αθήνα; Έχεις ζήσει βία ή σκηνικά ομοφοβίας;

Απολαμβάνω το να είμαι μια drag queen στην Αθήνα. Αυτή τη στιγμή το drag έχει αρχίσει και γίνεται γνωστό σε όλο και περισσότερο κόσμο, άρα όταν κάποιος μαθαίνει το ότι είμαι drag queen αρχικά μου ζητάει το Instagram μου, συμβουλές για μακιγιάζ, και μετά με ρωτάει για όλα τα μαγαζιά και το που θα μπορούσε να δει drag shows στην Αθήνα. Χαίρομαι πάρα πολύ που βλέπω τον κόσμο τόσο ανοιχτό σε αυτή τη μορφή ψυχαγωγίας.

Γενικά όταν βγαίνω έξω προτιμώ να βγαίνω ως Ανδρομέδα. Λατρεύω τη διαδικασία της μεταμόρφωσης, τα ρούχα, τα μαλλιά και ιδιαίτερα το μακιγιάζ. Νιώθω πιο άνετα να βγω έξω έτσι και ξέρω πως δεν θα βαρεθώ όπου και αν πάω. Όσα ομοφοβικά σχόλια έχω ακούσει ως αγόρι έξω, αλλά τόσα δεν έχω προσέξει ως Ανδρομέδα. Τέλος, μόνο κάποιος άνθρωπος χαμηλής νοημοσύνης θα έκανε επίθεση σε κάποιον άλλο για τον τρόπο που ντύνεται, και κάποιος ακόμα πιο εγκεφαλικά νεκρός θα έκανε επίθεση σε μια Queen 2 μέτρων και κάτι με το δικό μου εκτόπισμα.

Πώς είναι η drag σκηνή στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή;

Πιστεύω πως γίνονται αργά αλλά σταθερά βήματα να εδραιωθεί το drag ως μια διάσημη μορφή ψυχαγωγίας. Υπάρχουν ήδη μαγαζιά όπου γίνονται εμφανίσεις από πολλές local queens, είτε σε κλαμπ είτε σε καφετέριες είτε σε brunch μαγαζιά. Χαίρομαι πάρα πολύ για την αντιμετώπιση του κόσμου προς τα εμάς, ειδικά αν σκεφτείς το ποσό πολύ ψάχνουν πολλά άτομα μέσα στην κοινότητα την εχεμύθεια και την αρρενωπότητα. Προσωπικά θεωρώ πως το Rupaul’s Drag Race, το Pose και η τόσο μεγάλη προβολή τους μέσω του Netflix (που υπάρχει πλέον σε κάθε σπίτι) έχουν κάνει τους περισσότερους στη χώρα μας να δουν το drag ως τέχνη, αυτό που την είναι δηλαδή, και να το εκτιμήσουν.

Υπήρξε αποδοχή από την οικογένεια και τους φίλους όταν έκανες coming out;

Έχω την τύχη να ονομάζω φίλους μου μια ομάδα ατόμων με πλήρη κατανόηση και υποστήριξη για ό,τι κάνω. Ενώ οι περισσότεροι δεν ήταν καν μέλη της κοινότητας πριν γνωριστούμε, τώρα είναι όλοι allies και αποδέχονται πράγματα που μέσα στην κοινότητα αντιμετωπίζονται ρατσιστικά. Γιατί δυστυχώς δεν μάς φτάνει ο ρατσισμός που λαμβάνουμε από τον cis κόσμο, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τον εσωτερικό ρατσισμό στην κοινότητα.

Για να καταλάβεις το πόση αγάπη λαμβάνω από τους φίλους μου, θα ήθελα απλώς να σου πω πως ένας από τους καλύτερους straight φίλους μου, όταν τον ρώτησα αν θα μπορούσα να παρευρεθώ στον γάμο του ως Ανδρομέδα, με έβρισε που μπήκα στη διαδικασία έστω και να τον ρωτήσω. Το θεωρούσε αυτονόητο πως μπορώ να έρθω όπως θέλω.

Σχετικά με την οικογένειά μου, ο πατέρας μου, όντας παλαιών αρχών και πεποιθήσεων δεν το έχει κάνει δυνατόν για εμένα να του μιλήσω για καμιά πτυχή της ζωής μου. Με τη μητέρα μου, από την άλλη, έκανα πρόσφατα τη συζήτηση του coming out, αρχικά ως γκέι και στη συνέχεια ως drag queen. Προφανώς και το ήξερε, αλλά είχε την πιο περίεργη αντίδραση. Ενώ για το γκέι κομμάτι έκλαιγε και αναρωτιόταν πού έκανε λάθος ως μάνα, για το drag κομμάτι, όχι μόνο δεν αντέδρασε, αλλά μου είπε και πόσο όμορφη είμαι ως κοπέλα. Οπότε είχαμε λίγο ανάμεικτα συναισθήματα. Αλλά ξέρω ότι με αγαπάει και την αγαπώ και εγώ περισσότερο από όσο φαντάζεται.

Πιστεύεις ότι το Pride έχει βοηθήσει την κοινότητα;

Θεωρώ πως υπάρχουν πολλά κομμάτια που γίνονται από τους διοργανωτές του Pride που έχουν σκοπό να βοηθήσουν την κοινότητα, αλλά εκλαμβάνονται με τον λάθος τρόπο από το cis κοινό και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτό οδηγεί στην αποστροφή των ανθρώπων για έναν κόσμο που δεν κατανοούν. Επίσης, οι επιλογές πολλών ατόμων της κοινότητας για το πώς θα συμπεριφερθούν κατά τη διάρκεια του Pride, οδηγεί σε λάθος εικόνες και προσλαμβάνουσες του κοινού έξω από την κοινότητα. Όταν δεν γνωρίζεις ή δεν κατανοείς κάποια references, μπορεί κάτι να σου φαίνεται αισχρό ή χυδαίο, ενώ δεν υπάρχει καμία τέτοια σκοπιμότητα.

Ιδανικά πιστεύω πως ο κόσμος θα έπρεπε αρχικά να εκπαιδευτεί και να μάθει τον λόγο για τον οποίο γίνεται το Pride. Μόνο έτσι θα καταλάβει τη σημασία του στην κοινότητά μας. Και ας μην ξεχνάμε πως ήταν μια drag queen, η Marsha P. Johnson, που πέταξε το πρώτο τούβλο που ξεκίνησε την επανάσταση στο Stonewall, για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της κοινότητάς μας.

Ανδρομέδα, τι ονειρεύεσαι για τον εαυτό σου;

Δύσκολη ερώτηση. Σε προσωπικό επίπεδο ονειρεύομαι πως κάποια στιγμή θα μπορέσουν να με κατανοήσουν όλοι. Δεν θα μιλάω πλέον σε δέσμιους για τον ήλιο, αλλά θα καταφέρω να τους πάρω μαζί μου για να τους τον δείξω. Σε επαγγελματικό επίπεδο ονειρεύομαι να κερδίσω το Drag Race για να μπορέσω μετά να το φέρω και στην Ελλάδα, όπως έκανε και η Brooke Lynn Hytes για τον Καναδά. Η διαφορά είναι πως εγώ θα κερδίσω.

Είναι αλήθεια ότι πλησιάζουν τα πρώτα drag καλλιστεία;

Ω ναι, στις 10 Σεπτεμβρίου θα γίνουν τα πρώτα drag καλλιστεία στο Ρομάντζο, στην Ομόνοια. Έχω ενθουσιαστεί πάρα πολύ καθώς θα είναι η πρώτη επίσημη εμφάνισή μου. Με λίγα λόγια, ο διαγωνισμός αποτελείται από 2 κομμάτια, την πασαρέλα και το talent show. Το πρώτο απαιτεί μια εμφάνιση με βραδινή τουαλέτα που θα επιδεικνύεις την τελειότητα της εικόνας σου όσων αφορά μαλλιά, μακιγιάζ, ρούχα. Στο δεύτερο κομμάτι, έχεις 3 λεπτά περίπου για να ψυχαγωγήσεις και να συνδεθείς με το κοινό. Ο νικητής βγαίνει μετά από ψηφοφορία του κοινού και της κριτικής επιτροπής. Ανυπομονώ γιατί θέλω πάρα πολύ να με γνωρίσει ο κόσμος και να δει τι μπορώ να κάνω.

Exit mobile version