ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Project Qoppa: Δύο αδερφές από την Κόρινθο μάς βγάζουν το λάδι και στο εξωτερικό

Στους πρόποδες της Ακροκορίνθου, στη σκιά του αρχαίου κάστρου, σε ένα μικρό χωριό της περιοχής και 500 μέτρα από τη θάλασσα, η Φρόσω και η Φιλιώ Θεοδώρου, οι γυναίκες του Project Qoppa βάζουν το δικό τους λιθαράκι στον αναδυόμενο τομέα του ελαιοτουρισμού και της γευσιγνωσίας ελαιόλαδου. Δύο τομείς που εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς στην Ελλάδα.

Οι δύο αδερφές προέρχονται από μια αγροτική οικογένεια που από το 1960 καλλιεργεί ελιές στον οικογενειακό τους ελαιώνα στον Άσσο Κορινθίας και αξιοποιεί την εύφορη κορινθιακή γη για την παραγωγή ελαιολάδου κορυφαίας ποιότητας.

«Μπλεγμένες» ανάμεσα στα λιόδεντρα από πολύ μικρές, λοιπόν, η Φρόσω και η Φιλιώ είναι η νεότερη γενιά της οικογένειας που τώρα αναλαμβάνει τα ηνία της μικρής οικογενειακής επιχείρησης -που πλέον αρχίζει και παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Οι δυο τους ενώνουν τις δυνάμεις και συνθέτουν το γυναικείο ντουέτο που συνεχίζει -και ταυτόχρονα εξελίσσει- την παράδοση.

Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα σπουδαία πράγματα που συζητήσαμε μαζί τους, συμβαίνουν στο Project Qoppa, όπως ονομάζουν την οικογενειακή τους επιχείρηση με παρουσία σε delicatessen της Ελλάδας και του εξωτερικού. Πρόκειται για ένα όνομα, άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της Αρχαίας Κορίνθου.

Στόχος τους; Το «πάντρεμα» της παράδοσης με τη σύγχρονη τεχνολογία, η ανάδειξη της ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου, η αφοσίωση στη βιολογική καλλιέργεια και ο σεβασμός στο περιβάλλον. Η πορεία τους; Ξεκίνησε από διαγωνισμούς στο Λονδίνο, οι οποίοι ουσιαστικά άνοιξαν την πόρτα των εξαγωγών. Η επιτυχία τους; Μονόδρομος. Αυτό, εξάλλου, αποδεικνύεται τόσο από τα βραβεία όσο και οι διακρίσεις που έχει κερδίσει το ποιοτικό ελαιόλαδό τους.

ελαιόλαδο

– Από πού και πώς ξεκινάει η ιστορία σας;

Φιλιώ: «Ο μπαμπάς μας και η μαμά μας είναι η δεύτερη γενιά. Η μητέρα του, δηλαδή η γιαγιά μας, είχε φυτέψει τις ελιές. Έχουμε πολλές μνήμες και φωτογραφίες μέσα στις ελιές.

«Οι γονείς μας επένδυσαν τα λεφτά τους στα παιδιά τους, πάντα φρόντιζαν για τη μόρφωσή μας».

Θα μπορούσαν να τα έχουν ξοδέψει για πάρτη τους, όμως αποφάσισαν για άλλη μια φορά να τα επενδύσουν πάνω μας. Η μόρφωσή μας, ήταν πάντα γι’ αυτούς το σημαντικότερο. Να φτάσουμε, χωρίς πίεση, μέχρι εκεί που μπορούμε».

Η Φιλιώ σε ηλικία 3 ετών στους ελαιώνες της οικογένειας.

Φρόσω: «Από μικρές μεγαλώσαμε ανάμεσα στα ελαιόδεντρα που φύτεψε η γιαγιά μας και καλλιεργούσαν οι γονείς μας. Αν μιλούσαν τα ελαιόδεντρα θα έλεγαν ατελείωτες ιστορίες. Έχουμε ζήσει όλο τον κόπο, το πάθος , το μεράκι των γονιών μας να βγάλουν το ελαιόλαδο. Μας μετέδωσαν την αγάπη τους γι’ αυτό.

Επίσης, θελουμε πολύ να μεταδώσουμε και εμείς στα παιδιά μας αυτό το συναίσθημα όταν είσαι τόσο κοντά με την φύση, την δημιουργία…είναι μαγικό. Με την Φιλιώ το λέμε συνέχεια: Είναι η ψυχοθεραπεία μας»

– Τι παραπάνω κάνατε για να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας; 

Φρόσω: «Τελειώνω το μεταπτυχιακό μου ΠΜΣ Τεχνολογία και Ποιότητα Επιτραπέζιας Ελιάς και Ελαιόλαδου που προσφέρει το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Πήρα Certification of training in olive oiltasting. Ήταν 3 μήνες εκπαιδευση όπου ουσιαστικά είχα την ευκαιρία και να δοκιμάσω ελαιόλαδα από συναδέλφους μας παραγωγούς από όλο τον κόσμο. Έχω επαγγελματική Πιστοποίηση Purchasing – Procurement – Supply Management από το ελληνικό Ινστιτούτο Προμηθειών που μας έχει βοηθήσει πολύ στο στήσιμο της δικής μας εταιρείας. Διαβάζουμε βιβλία, άρθρα, πάμε σε εκθέσεις, ημερίδες και σεμινάρια. Δεν σταματάμε να μαθαίνουμε για το ελαιόλαδο».

Φιλιώ: «Προσπαθούμε να κρατάμε επαφή με τις εξελίξεις. Τη δεδομένη στιγμή, επενδύουμε ακόμα σε αναλύσεις και γευστικές δοκιμές. Στήνουμε αυτό το κομμάτι γιατί θέλουμε να επικεντρωθούμε στην ποιότητα, να ανταποδώσουμε στον κόσμο που μας στήριξε και μας εμπιστεύτηκε».

– Αντιμετωπίσατε ή αντιμετωπίζετε δυσκολίες και εμπόδια στον δρόμο σας; Και αν ναι, ποια ήταν/είναι αυτά;

Φιλιώ: «Ο Άσσος δεν είναι από τα γνωστά χωριά όπως είναι οι ελαιομάνες, για παράδειγμα η Καλαμάτα που εκεί ανοίγουν αμέσως οι πόρτες. Ακούς Μεσσηνία, ανοίγουν οι πόρτες.

«Είναι πολύ δύσκολο το πρώτο βήμα. Ήμασταν δύο άγνωστες κοπέλες από ένα χωριό που δεν το έχει ο χάρτης της Ελλάδας».

Η Κόρινθος είναι γνωστή για την κορινθιακή σταφίδα και το κρασί Νεμέας, για το λάδι δεν είναι και τόσο γνωστή. Σίγουρα υπάρχει, αλλά δεν έχει χτίσει κάποιο brand γύρω από αυτό. Εδώ στην περιοχή, υπάρχει περισσότερο το οικογενειακό πρότυπο, όσον αφορά τις επιχειρήσεις παραγωγής και πώλησης ελαιόλαδου. Οι πιο νέοι, βέβαια, προέρχονται από μια στόφα επιχειρηματική και απλά το προχωράνε. Εμάς δεν υπήρχε τίποτα από πίσω. Αγρότες ήταν οι γονείς μας. Από το 0 που ξεκινήσαμε και έχουμε φτάσει στο 20-30, είναι όλος ο δρόμος δικός μας -και τα αγκάθια και τα λουλούδια. Δεν είχαμε τίποτα έτοιμο». 

Είμαστε 1000% περήφανες γι’ αυτό. Και για τα σκαμπίλια που έχουμε φάει και για τα χειροκροτήματα που έχουμε εισπράξει. Είναι όλα δικά μας. Και είναι κάτι για το οποίο μιλάω με υπερηφάνεια γιατί είναι όλα δικά μας. Τέλος».

Ποιες είναι οι πιο συχνές δυσκολίες του επαγγέλματος;

Φιλιώ: «Πρώτον, οι προμηθευτές δέχονται ελάχιστη παραγγελία στις φιάλες. Δεν θα σε εξυπηρετήσουν για μικρότερη ποσότητα. Υπάρχουν, επίσης, και κάποιες νομικές προϋποθέσεις. 

Δεύτερον, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει κριτήρια διατηρησιμότητας. 18 με 24 μήνες.Ύστερα, η ποιότητά του υποβαθμίζεται, δεν μπορεί να είναι εξαιρετικά παρθένο. Επομένως, είναι πολύ σύντομο το διάστημα που μπορείς να το διαθέσεις στην αγορά.

Τρίτον, στη δουλειά μας, δεν είναι τίποτα δεδομένο. Ο ελαιώνας δεν είναι μια καλλιέργεια που θα σου αποδώσει με την ίδια σταθερότητα κάθε χρόνο. Αν τη μια χρονιά οι ελιές έχουν πολλούς καρπούς, την επόμενη δεν θα έχουν τόσους. Έτσι είναι η φύση.

Τέταρτον, ένα σημαντικό πρόβλημα που έχουν οι καλλιέργειες, είναι ο δάκος. Είναι ένα έντομο που προσβάλλει την ελιά και την καταστρέφει. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν μπορείς να παράγεις λάδι».

– Ανάμεσα σε αυτά που προσφέρει η οικογενειακή σας επιχείρηση, είναι η γευσιγνωσία λαδιού και ο ελαιοτουρισμός. Κάτι αντίστοιχο με τη γευσιγνωσία κρασιού, που είναι αρκετά πιο διαδεδομένη. Τι γνωρίζει ο κόσμος γι’ αυτό; Υπάρχει ανταπόκριση;

Φιλιώ: «Πρώτη έρχεται η Ισπανία, η Ιταλία και μετά η Ελλάδα δειλά-δειλά. Εμείς είμαστε ακόμα στα πρώτα βήματα. Οι Ισπανοί είναι αιώνες μπροστά στον ελαιοτουρισμό. Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει ο σύγχρονος εξοπλισμός, οι νέες προδιαγραφές και η ανάλογη παραγωγή.

«Όσο πιο πολύ το κυνηγάμε, τόσο πιο πολύ αποδίδει. Ο κόσμος έχει αρχίσει και ενδιαφέρεται για τη γευσιγνωσία ελαιόλαδου, που είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο θεωρώ. Ο ελαιοτουρισμός είναι ένας εξελισσόμενος τομέας γευσιγνωσίας. Το πιστεύω 100%. Ακολουθεί τον δρόμο του κρασιού.

«Μόνο ξένους έχουμε στον ελαιοτουρισμό. Μια φορά φιλοξενήσαμε παρέα Ελλήνων. Οι περισσότεροι έχουν τη φιλοσοφία “εμείς ξέρουμε από λάδι”».

Δεν έχουν μπει ποτέ στη διαδικασία να δοκιμάσουν κάτι άλλο. Και εμείς πριν ασχοληθούμε επαγγελματικά, νομίζαμε ότι μόνο το δικό μας, αυτό που παράγαμε στην οικογένειά μας, είναι το καλύτερο. Καμία σχέση».

– Όπως μου είχατε πει την πρώτη φορά που επικοινωνήσαμε, «τρέχετε» την επιχείρηση παράλληλα με τη δουλειά και την οικογένειά σας. Πόσο δύσκολο είναι αυτό το multitasking;

Φρόσω: «Το αγαπάμε πολύ και όταν αγαπάς και σου αρέσει κάτι πολύ πάντα βρίσκεις χρόνο! Το QOPPA είναι και αυτό παιδί μας!»

Φιλιώ: «Το housekeeping θα μπορούσε να είναι και δουλειά 24ώρου. Ειδικότερα αν έχεις παιδί. Απλά τώρα, κάτι μένει πίσω. Εύκολο δεν είναι. Προσπαθώ να κρατάω ισορροπίες.

«Δεν είμαι από τις γυναίκες που θα σηκωθούν το πρωί και θα πούμε “α, να κατεβάσω τα χαλιά γιατί έρχεται χειμώνας”».

Το μόνο που με νοιάζει είναι να είναι χαρούμενο το παιδί μου και ο σύζυγός μου. Όσον αφορά τη δουλειά μας, προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς. Η ζωή συνεχίζεται με πρόγραμμα».

– Πόσο δύσκολο είναι να μπείτε σε μία αγορά που ήδη έχει μεγάλο ανταγωνισμό τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, όπως αυτή του ελαιόλαδου; Θεωρείτε ότι έχετε πετύχει;

Φρόσω: «Είναι δύσκολο και απαιτεί χρόνο, συνέπεια, αφοσίωση, επαφή με πελάτες, δειγματισμούς, εκθέσεις, διαφήμιση στα social media, διάβασμα και άλλα πολλά… αλλά παράλληλα μάς γεμίζει τόση χαρά όταν για παράδειγμα θα πάμε στον πελάτη μας ή θα του μιλήσουμε και θα μας πει πόσο ικανοποιημένος είναι από τη συνεργασία μας ή θα δούμε στο ράφι ενός καταστήματος το δικό μας προϊόν…Αυτή είναι η επιτυχία μας και η ανταμοιβή μας».

Φιλιώ: «Οι έμποροι λαμβάνουν χιλιάδες e-mails και απορρίπτουν πολύ συχνά. Στείλαμε πολλές φορές δείγματα του ελαιόλαδού μας στο εξωτερικό για να κάνουμε παρουσίαση του προϊόντος μας στον πελάτη. Αν δεν του αρέσει, κλείνει η πόρτα. Αυτό το κάναμε πολλές φορές. Κάποιες πήγε καλά και κερδίσαμε τις συνεργασίες, κάποιες άλλες όχι. Όλα στη ζωή είναι ρίσκο».

– Η κορινθιακή γη παρέχει τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου. Τι συμβαίνει σε περίπτωση που ο καιρός δεν είναι σύμμαχός σας; Υπάρχει περίπτωση να καταστραφεί η συγκομιδή;

Φιλιώ: «Είναι πολύς ο χρόνος που αφιερώνουμε και αυτό είναι που το κάνει σημαντικό για εμάς, συν τα έξοδα που έχουμε για την όλη διαδικασία. Το χαλάζι είναι σίγουρα θάνατος για τη συγκομιδή. Φέτος, υπήρχε σοβαρό πρόβλημα με τη λειψυδρία γιατί δεν έβρεξε. Αν δεις τώρα τις ελιές, έχουν κατσαρώσει. Από την άλλη, η βροχή είναι σημαντικός παράγοντας γιατί το νερό φτάνει στις ρίζες για την ενυδάτωση της ελιάς. Επίσης, θέλουν και τα φύλλα νερό».

– Τελικά, ποιο είναι το κλειδί της επιτυχίας;

Φιλιώ: «Για εμένα, πρώτα πρέπει να εξελίξεις τον εαυτό σου, όσο πιο πολύ μπορείς. Η πιο σημαντική επένδυση είναι ο εαυτός σου. Και φυσικά, να μην σταματάς ποτέ άμα πραγματικά το θέλεις. Να μην αφήνεις τα εμπόδια που θέτουν οι άλλοι για εσένα, να μπαίνουν στον δρόμο σου. Άμα δεν πέσεις, πώς θα σηκωθείς;

Και μετά, τα ρίσκα. Τα ρίσκα σού δίνουν ευκαιρίες και σου ανοίγουν πόρτες. Ζυγίζεις τα δεδομένα και προχωράς. Καθορίζεις εσύ τη συνέχεια, αλλά πρέπει να είσαι συνειδητοποιημένος για την επιλογή σου.

«Όλα πρέπει να είναι πάντα προσωπική σου επιλογή. Μόνο έτσι θα φτάσεις πραγματικά στον προορισμό σου».

Και όταν φτάσεις, θα το καταλάβεις. Αν δεν σου αρέσει, συνεχίζεις. Δεν σταματάει η ζωή. Εδώ ήρθαμε για να προχωράμε. Το θέμα είναι να έχεις κάνει το ταξίδι της ζωής να μετράει για εσένα και τους αγαπημένους σου ανθρώπους. Ό,τι και αν προσπαθήσει ο καθένας, αν το κάνει με αγάπη, συνέπεια και σεβασμό, θα τα καταφέρει. Αυτό είναι το μυστικό».

– Ποιες συμβουλές δίνετε σε μία σύγχρονη γυναίκα που θέλει να ξεκινήσει τη δική της επιχείρηση;

Φιλιώ: «Πρώτον, πρέπει να τα έχει βρει με τον εαυτό της. Να έχει βρει ηρεμία εσωτερικά. Δεύτερον, να ψάξει μέσα της τι την κάνει χαρούμενη.

«Το μυστικό της επιτυχίας είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς σε όλα τα επαγγέλματα».

Τρίτον, θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες αξίες αδιαπραγμάτευτες. Σεβασμός. Να μην δέχεσαι τίποτα λιγότερο. Ο σεβασμός είναι αδιαπραγμάτευτη αξία για εμένα. Συνέπεια. Το να είσαι συνεπής, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Πρέπει να υπάρχει καθαρότητα στον χαρακτήρα. Όλες αυτές οι αξίες, είναι το Α και το Ω για να στήσεις το οτιδήποτε. Πρέπει να είσαι ισορροπημένη.

Ας μην ξεχνάμε τη δια βίου μάθηση, της οποίας είμαι υπέρμαχος. Η μάθηση δεν σταματάει ποτέ και αν αφήσεις τη ζωή να σε ξεπεράσει, τελείωσες».

Exit mobile version