Σοφία Κατρή: «Είναι ούτως ή άλλως δύσκολο να βρεθεί η αγάπη. Ας μην βάζουμε κι άλλα εμπόδια»
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΔΕΚΑ ΕΝΑΤΟΥ 10/09
- 9 ΙΟΥΝ 2023
Πόσο εύκολο είναι αλήθεια να είσαι ο εαυτός σου, όταν παρεκκλίνεις κατάτι από τα παραδοσιακά, πατριαρχικά πρότυπα που κυριαρχούν; Πόσο εύκολο είναι να σπάσεις στερεότυπα και να καταργήσεις κλισέ, απλά και μόνο με την ύπαρξή σου; Η δική μου γνώμη είναι ότι πράγματι, απλά και μόνο κάνοντας κανείς ακριβώς τη ζωή που έχει επιλέξει, χωρίς να δίνει εξηγήσεις και χωρίς να απολογείται, κουνάει ένα μικρό μεν, αλλά καλά βολεμένο λιθαράκι από τα άδικα και ρατσιστικά θεμέλια της κοινωνίας μας. Κάθε λιθαράκι που μετακινείται είναι ένα ακόμα ξεβόλεμα και λίγα βήματα προς εκείνη την κατεύθυνση που θα είμαστε όλοι πια ελεύθεροι.
Ως τότε όμως, Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα πλήττεται ακόμα από πατριαρχικές και ρατσιστικές αντιλήψεις, όσο κι αν τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα σε σχέση με παλαιότερα. Η αποκαρδιωτική έρευνα του catalyst.org, δείχνει ότι δυστυχώς το 53% των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων αισθάνονται την ανάγκη να κρύβουν την ταυτότητά τους στη δουλειά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι 1 στα 2 ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, διστάζουν, καταπιέζονται ή και φοβούνται ακόμα να είναι ο εαυτός τους για περίπου 40 ώρες την εβδομάδα.
Μετά τα παραπάνω δεδομένα, το Pantene συνεχίζει για δεύτερη χρονιά την καμπάνια #HairHasNoGender και επικεντρώνεται τόσο στη δύναμη που έχουν τα μαλλιά στο να εκφράζουν την ταυτότητα του κάθε ανθρώπου, όσο και στο πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη όλων για να μπορούν οι άνθρωποι να αυτοεκφράζονται όπως αυτοί επιθυμούν στο εργασιακό τους περιβάλλον.
Συνάντησα τη Σοφία Κατρή στο διάλειμμά της ανάμεσα στα μαθήματα αγγλικών που κάνει σε παιδιά και ενήλικες. Στα 60 της χρόνια, η Σοφία έχει ζήσει στην Αυστραλία και στην Ελλάδα, αλλά δεν μετανιώνει ποτέ που βρίσκεται τελικά στη χώρα μας. Η κούβεντα μας είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς με τη στάση της, η Σοφία πάει πραγματικά κόντρα στο κατεστημένο, απλά «δεν νιώθω πως είναι μεγάλο θέμα», μου λέει η ίδια.
Η Σοφία δεν σοκάρεται όταν ακούει τα ποσοστά καταπίεσης της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στον χώρο εργασίας. Η ίδια δεν το έχει βιώσει ιδιαίτερα, γεγονός που αποδίδει στον χαρακτήρα της και το ότι δεν ανοίγεται πολύ στη δουλειά της:
«Νομίζω ότι καταλαβαίνουν πράγματα, αλλά δεν νιώθουν την άνεση να μου πουν οτιδήποτε. Εγώ όμως, δεν νιώθω άβολα ποτέ με την επιλογή μου.»
Πόσο εύκολο είναι να δηλώνει ανοιχτά στην παραδοσιακά πατριαρχική και στενόμυαλη Ελλάδα, ότι έχει επιλέξει να μην κάνει παιδιά και να έχει σχέσεις με γυναίκες;
«Είναι θέμα νοοτροπίας. Αν μέσα σου νιώθεις ότι δεν έχεις κανένα πρόβλημα και δεν είναι θέμα συζήτησης ή σχολιασμού αυτό, περνάς το μήνυμα στον άλλον.
Φυσικά και έχει μερίδιο και το περιβάλλον εργασίας. Εγώ όταν δούλευα σε εκδοτικούς οίκους και είχα και συναδέλφους, μπορεί να μην έλεγα “σύντροφό μου”, αλλά θα έλεγα “με τη φίλη μου”, όχι με μια φίλη μου, με ΤΗ φίλη μου. Δεν το έκανα τεράστιο θέμα, δεν το πρόβαλα ειδικά. Και με άντρα να ήμουν, το ίδιο θα έκανα, δεν άλλαξα συμπεριφορά. Νομίζω ότι αυτό το κέρδισα.»
Πόσο σημαντικό είναι να μην νιώθει κανείς ότι πρέπει να κρύψει το ποιος είναι στη δουλειά του;
«Εννοείται ότι το θεωρώ πολύ σημαντικό. Είναι πολύ άσχημο να υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, αλλά είναι μια αργή διαδικασία πιστεύω – όπως όλ’ αυτά τυα δύσκολα. Το θέμα όμως είναι να γίνεται.»
Πώς μπορούμε να συμβάλλουμε στο να νιώθουν τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ο εαυτός τους όλη μέρα, κάθε μέρα;
«Νομίζω με τη συζήτηση μόνο, ώστε να συνεχίζουν αυτό που κάνουν. Να μην τους παίρνει από κάτω. Εγώ νομίζω ότι γίνονται πολύ σημαντικά βήματα, όπως αυτή η καμπάνια. Το υποστηρίζω 100%. Πρέπει να γίνονται. Δεν είναι σωστό να νιώθουν μειονεκτικά για οτιδήποτε οι άνθρωποι. Είναι η φύση τους.»
Πόσο μάλλον για το ποιον αγαπάνε.
«Ακριβώς. Ψάχνουμε σήμερα την αγάπη και είναι που είναι δύσκολο να βρεθεί, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν και τέτοια εμπόδια.»
Το κλειδί για την ίση αντιμετώπιση βρίσκεται ακριβώς εκεί: στο να κατανοήσουμε πια καθολικά και μια για πάντα, ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός των ανθρώπων δεν αποτελεί κριτήριο της ποιότητας ή της ικανότητάς τους. Και ενώ δεν αποτελεί λύση η απόκρυψη της ταυτότητας κανενός, μήπως τα πράγματα αλλάξουν τη στιγμή που πάψουμε να τα αντιμετωπίζουμε ως διαφορετικά;
Η Σοφία ζει ευτυχισμένη με τη φίλη της και δεν βρίσκει κανέναν λόγο να το συζητήσει ως κάτι ξεχωριστό ή ιδιαίτερο. Το να αγαπάς και να αγαπιέσαι είναι αυτό που εξαίρει την ιστορία καθενός και όχι το ποιος/α/ο σού κρατάει το χέρι. Η σεξουαλική επιλογή δεν εμποδίζει, ούτε επηρεάζει με κανέναν τρόπο την επαγγελματική απόδοσή μας. Γιατί να κρύβουμε κάτι που δεν μπορεί να βλάψει κανέναν;
Η μακροχρόνια δέσμευση του Pantene για τη δημιουργία Great Hair Days για όλους, εκτείνεται πέρα από την επιστήμη των προϊόντων, καθώς τα μαλλιά εκτός από τον αντίκτυπο που έχουν στην εμφάνισή μας, έχουν και μεγάλη επίδραση στο πως αισθανόμαστε. Το Pantene έχει δεσμευτεί για τη διερεύνηση της κοινωνικής, ψυχολογικής και συναισθηματικής δύναμης των μαλλιών και του αντίκτυπού τους στην προσωπική ταυτότητα, την αυτο-εκτίμηση και την αυτοπεποίθηση.
Το 1992, η P&G βρισκόταν ανάμεσα στις πρώτες εταιρίες στον κόσμο που συμπεριέλαβαν τον σεξουαλικό προσανατολισμό στη διακήρυξή τους για τη διαφορετικότητα. Σήμερα, η ομάδα υποστήριξης των ΛΟΑΤΚΙ+ υπαλλήλων εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο εκπροσωπώντας περισσότερους από 5.000 υπαλλήλους σε 39 χώρες. Επίσης, η P&G είναι ένα από τα 12 ιδρυτικά μέλη του πρώτου παγκόσμιου συνασπισμού (Εκστρατεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) που έχει αφοσιωθεί στη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη επί δεκαετίες εσωτερικά και εξωτερικά, προάγοντας την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στους εργασιακούς χώρους παγκοσμίως. Η καμπάνια Hair Has No Gender 2 αποτελεί ένα μόνο παράδειγμα από τα πολλά της συνεχούς δέσμευσής της εταιρείας για συμπερίληψη και διαφορετικότητα.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση και δείξτε την υποστήριξή σας για την καμπάνια Hair Has No Gender με τη χρήση των hashtags #HairHasNoGender #PowerOfHair #PanteneHair