ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Στέλλα Κάσδαγλη, πώς φτάνουν οι γυναίκες στην κορυφή σήμερα; 

Τι πραγματικά εννοούμε όταν μιλάμε για συμπερίληψη και ισότητα στο σύγχρονο εργασιακό τοπίο; Ποιες είναι οι προκλήσεις και με ποιο τρόπο, μπορούν πρακτικά οι σύγχρονες γυναίκες να φτάσουν τους επαγγελματικούς τους στόχους, σε παραδοσιακά ανδροκρατούμενους χώρους; Πώς μπορούν να ξεπεραστούν βασικά εμπόδια στα πρώτα επαγγελματικά βήματα ή πώς επιστρέφει κανείς μετά από καιρό στην αγορά εργασίας; Αυτά και ακόμα περισσότερα θα διαπραγματευτεί η ετήσια Ημερίδα του Women On Top για την Ισότητα & Συμπερίληψη, αλλά και το 2o Career Fair, σε ένα διήμερο που θα μας φέρει πιο κοντά στους επαγγελματικούς μας στόχους.

Το μεγάλο διήμερο event του Women On Top που φέρνει την ισότητα και συμπερίληψη στις επιχειρήσεις και σε προετοιμάζει κατάλληλα για να επιτύχεις τους επαγγελματικούς σου στόχους, έρχεται στις 26 και 27 Ιανουαρίου στο Μηχανουργείο, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Με αφορμή λοιπόν αυτό το event, μιλήσαμε με την Στέλλα Κάσδαγλη, την συνιδρύτρια και πλέον Υπεύθυνη για τα Ερευνητικά Προγράμματα και τις Στρατηγικές Συνεργασίες του οργανισμού, για όλα όσα θα έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε κατά τη διάρκειά του.

– Σε ποιους απευθύνεται το 2ο Women on Top Career Fair και τι να περιμένουμε από τη φετινή διεξαγωγή του;

Το Career Fair του Women On Top απευθύνεται σε άτομα που αναζητούν την πρώτη τους δουλειά, θέλουν να ανελιχθούν στον τομέα τους ή να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας, μετά από ένα μικρό ή μεγαλύτερο διάλειμμα.

«Όλες οι συμμετέχουσες (και, γιατί όχι, οι συμμετέχοντες) θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με εταιρείες και οργανισμούς που επενδύουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη και προώθηση του γυναικείου δυναμικού, όπως το Πλαίσιο, η Deloitte, η ΔΕΗ, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η ΕΥ και πολλές ακόμα επιχειρήσεις».

Επίσης να λάβουν καθοδήγηση για την αναζήτηση εργασίας και τα επόμενα επαγγελματικά τους βήματα από τις career coaches και τις μέντορες του Women On Top, και να γνωρίσουν την ομάδα μας -μαζί με μία δυναμική κοινότητα γυναικών που θέλουν να κάνουν τη δουλειά ένα από τα καλύτερα κομμάτια της ζωής τους.

– Τι έχει να κερδίσει μία γυναίκα επαγγελματίας ή κάποια που βρίσκεται σε αναζήτηση εργασίας από το 2ο WoT Career Fair;

Ανεξάρτητα από την επαγγελματική φάση στην οποία βρίσκεται μία γυναίκα, στις 27/1 θα μπορεί να επισκεφθεί ένα ή περισσότερα από τα Career Clinics μας, που θα την προετοιμάσουν για όλα τα βήματα της εύρεσης εργασίας, αλλά και να μιλήσει με Στελέχη Ανθρώπινου Δυναμικού που θα βρίσκονται εκεί για να απαντήσουν στις πιο δύσκολες ερωτήσεις της.

Θα έχει επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσει συζητήσεις για τη συμπερίληψη στην εργασία και τα προσβάσιμα εργασιακά περιβάλλοντα, να παρακολουθήσει εργαστήρια για να μάθει τα εργασιακά της δικαιώματα, να ενημερωθεί για τις προκαταλήψεις και τα έμφυλα στερεότυπα στην τεχνολογία, αλλά και για να αναγνωρίσεις τις αξίες σου και το επαγγελματικό σου όραμα.

Τέλος, θα έχει τη δυνατότητα να προσεγγίσει εταιρείες και οργανισμούς που την ενδιαφέρουν και να τους γνωρίσει από κοντά, στις σύντομες συνεντεύξεις που θα πραγματοποιηθούν στα interview Stations, με εταιρείες όπως η Accenture, η Lidl, η Coca Cola 3E, η Cepal, η Commit, η Henkel, η P&G, ο όμιλος Sani/Ikos και πολλές ακόμα.

– Όταν μιλάμε για ισότητα και συμπερίληψη στις σύγχρονες επιχειρήσεις, τι πραγματικά εννοούμε και ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που συναντάμε σήμερα;

Ιδανικά μιλάμε για τον συνδυασμό πολιτικών, κουλτούρας, εκπαίδευσης και στόχων που βάζουν στο επίκεντρο την κάλυψη των αναγκών διαφορετικών ατόμων, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και τη δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών, τα οποία αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία και του κοινού αλλά και των ομάδων που τα δημιούργησαν.

Η μεγαλύτερη πρόκληση στην προσπάθεια αυτή, σήμερα αλλά και πάντα, είναι η ανθρώπινη αδράνεια.

Δηλαδή, η δυσκολία μας να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και λειτουργούμε, είτε επειδή νιώθουμε ότι απειλούμαστε, είτε επειδή «έτσι κάνουν όλοι, έτσι κάναμε πάντα», είτε επειδή αισθανόμαστε πολύ σπουδαίοι και σπουδαίες για να αφιερώσουμε τον χρόνο να δώσουμε χώρο και σε άλλα άτομα, που δεν μας μοιάζουν.

Αλλάζουμε, όμως, σιγά σιγά -όπως πάντα, έτσι και τώρα, η αλλαγή μπορεί να μην έρχεται τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε, αλλά από την άλλη δεν μπορεί να μην έρθει.

– Πρόσφατα αποφασίστηκε η καθολική εφαρμογή του Σήματος Ισότητας στις επιχειρήσεις. Ποιος ο στόχος του και πώς μπορούν να το αποκτήσουν οι επιχειρήσεις;

Ως Women on Top συμμετείχαμε το 2021 στο έργο SHARE, που αφορούσε μεταξύ άλλων την πιλοτική εφαρμογή του πρώτου Σήματος Ισότητας για επιχειρήσεις στην Ελλάδα, και με μεγάλη χαρά είδαμε τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μια τέτοια πρωτοβουλία στη νοοτροπία και τις πρακτικές των εταιρειών που συμμετέχουν.

Γι’ αυτό αναμένουμε με ανυπομονησία, τους πρώτους μήνες του 2024, το άνοιγμα των αιτήσεων για τον νέο κύκλο απονομής Σήματος Ισότητας, το οποίο θα βρει περισσότερες επιχειρήσεις, πιο ώριμες και συνειδητοποιημένες για να κάνουν μερικά ακόμα βήματα προς την έμφυλη ισότητα και όχι μόνο.

– Πώς μπορούν εταιρείες και οργανισμοί να δημιουργήσουν ουσιαστικά υποστηρικτικές δομές για τις εργαζόμενες γυναίκες με ευθύνες φροντίδας;

Στο Women on Top εργαζόμαστε εδώ και πάνω από 6 χρόνια στη συμβουλευτική και την εκπαίδευση επιχειρήσεων και οργανισμών για το πώς μπορούν να επενδύσουν ουσιαστικά στη γυναικεία ενδυνάμωση και την έμφυλη ισότητα -και η υποστήριξη ατόμων με ευθύνες φροντίδας αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην Ημερίδα μας για την Ισότητα και Συμπερίληψη στις επιχειρήσεις, την Παρασκευή 26/1 στην Τεχνόπολη, θα παρουσιάσουμε, μεταξύ άλλων, τη μεθοδολογία που δημιουργήσαμε, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου FEMIN-ICT για τη δημιουργία τέτοιων δομών υποστήριξης σε εταιρείες και οργανισμούς.

Οι δομές αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν παροχές όπως επιδόματα φύλαξης, επιπλέον άδειες γονεϊκότητας με πλήρεις αποδοχές, ομάδες υποστήριξης γονέων, ευέλικτα ωράρια εργασίας, αλλά και χωροταξικές παρεμβάσεις, όπως δωμάτια θηλασμού, χώρους δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά εργαζομένων και πολλά άλλα.

– Σύμφωνα με την επαγγελματική σας εμπειρία, πόσο εμπιστεύονται οι σύγχρονες Ελληνίδες το mentoring και τι μπορούν να κερδίσουν μέσα από αυτό;

Οι γυναίκες στην Ελλάδα εμπιστεύονται όλο και περισσότερο το mentoring ως μια ευκαιρία διά βίου μάθησης, που τους δίνει τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες που θαυμάζουν και να μάθουν από εκείνες πώς μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην εργασία τους. Μέσα στα 12 χρόνια που δημιουργούμε συνεργασίες mentoring, έχουμε δει γυναίκες να βρίσκουν δουλειά, να δημιουργούν επιχειρήσεις, να διεκδικούν με επιτυχία ηγετικές θέσεις, να αλλάζουν επαγγελματικά πεδία και να δικτυώνονται -κι όλα αυτά ξεκινώντας από μία σχέση που έχει τη δυνατότητα να τους ανοίξει νέους ορίζοντες και να τους παρέχει τα πρακτικά αλλά και ηθικά εργαλεία που χρειάζονται για να προχωρήσουν λίγο πιο μακριά.

Στην Ημερίδα μας θα παρουσιάσουμε και τη νέα μεθοδολογία που αναπτύξαμε, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Be My Help, για το πώς εταιρείες και οργανισμοί μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους προγράμματα mentoring ώστε να ενδυναμώσουν ακόμα περισσότερες γυναίκες στην εργασία.

– Ποιες είναι οι ευκαιρίες και ποιες οι προκλήσεις, που παρουσιάζει ο χώρος της πληροφορικής και της τεχνολογίας, για την επίτευξη της ισότητας και συμπερίληψης;

Ο χώρος της πληροφορικής και της τεχνολογίας αποτελεί ένα πεδίο με απεριόριστες ευκαιρίες δημιουργικότητας, ανάπτυξης και οικονομικής ανεξαρτησίας για τις γυναίκες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, τα έμφυλα στερεότυπα που ακόμα επικρατούν στις κοινωνίες μας δημιουργούν 2 βασικά προβλήματα, που δυσκολεύουν την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στις ευκαιρίες αυτές:

«Πρώτον αποθαρρύνουν τα νέα κορίτσια ακόμα και από το να σκεφτούν μια καριέρα στον χώρο της τεχνολογίας και δεύτερον συντηρούν τα ανδροκρατούμενα περιβάλλοντα και τις νοοτροπίες του παρελθόντος, που συχνά ωθούν τις γυναίκες που ήδη βρίσκονται στον χώρο, να αλλάξουν κατεύθυνση».

Μια άλλη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι το έμφυλο χάσμα στις ψηφιακές δεξιότητες: πολλές γυναίκες, ιδιαίτερα μεγαλύτερης ηλικίας, μένουν πίσω επαγγελματικά ή δυσκολεύονται να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, επειδή δεν είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις που έχουν αλλάξει, τα τελευταία χρόνια, τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε. Όλες αυτές οι προκλήσεις χρειάζονται νέες πολιτικές, πρακτικές και επανεκπαίδεση για να αντιμετωπιστούν – τέτοιες προτάσεις θα μοιραστούμε και στις ειδικές ενότητες της Ημερίδας και του Career Fair του Women on Top, που θα αφορούν ειδικά τους χώρους Πληροφορικής και Τεχνολογίας!

– Ποια είναι τα έμφυλα στερεότυπα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε παραδοσιακά ανδροκρατούμενους επαγγελματικούς κλάδους;

Νομίζω πως στη ρίζα όλων των έμφυλων στερεοτύπων που κυριαρχούν ακόμα στην αγορά εργασίας, βρίσκεται το δίπολο φροντίδα/ηγεσία. Οι γυναίκες θεωρείται ότι προορίζονται, βιολογικά, για ρόλους φροντίδας και άρα το στερεότυπο τις θέλει τρυφερές, γλυκές, υποχωρητικές, έτοιμες να καλύψουν πάντα τις όποιες ανάγκες των άλλων, με χαμηλή φιλοδοξία για τον εαυτό τους και διστακτικές απέναντι στο ρίσκο, που μπορεί να βλάψει τα πρόσωπα τα οποία φροντίζουν.

Από αυτό το σύνολο στερεοτύπων πηγάζουν και οι περισσότερες προκαταλήψεις, αλλά και οι διακρίσεις που αντιμετωπίζουν ακόμα και σήμερα οι γυναίκες στην εργασία τους: η υπερσυγκέντρωσή τους σε επαγγέλματα χαμηλής εξειδίκευσης και περιορισμένων προοπτικών, το μισθολογικό χάσμα, η ποινή της μητρότητας, η γυάλινη οροφή, ακόμα και η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία.

Δες το αναλυτικό πρόγραμμα και δήλωσε συμμετοχή, εδώ.

Exit mobile version