Στο tearoom «χρονοκάψουλα» της Madame Gâteaux στο Χαλάνδρι
- 15 ΝΟΕ 2022
Αν έχεις βρεθεί πρωί καθημερινής στην Κηφισίας, ξέρεις. Πληκτρολόγησα τη διεύθυνση, 44 λεπτά σε απόχρωση κόκκινη. Τα 44 λεπτά έγιναν μια γεμάτη ώρα πίσω από το τιμόνι με σταμάτα-ξεκίνα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Κι εκεί που λέω φτάσαμε, στρίβοντας για να φτάσω στον προορισμό μου, αντικρίζω μια Ζαν Μωρεάς σκαμμένη έτοιμη να υποδεχθεί οπτικές ίνες στα σπλάχνα της. Παρκάρω και ψάχνω το 72. Το tearoom της Καλλιόπης Αναγνωστή βρίσκεται σε μια νεοκλασική μονοκατοικία του 1960 στο Χαλάνδρι. Κλείνω την πόρτα πίσω μου και μπαίνω στο σύμπαν της Madame Gâteaux.
Η Καλλιόπη Αναγνωστή σπούδασε ζαχαροπλαστική στην ξακουστή σχολή Le Cordon Bleu. Εργάστηκε ως pastry chef σε σημαντικά εστιατόρια και ξενοδοχεία του Λονδίνου, μεταξύ των οποίων το θρυλικό 5 αστέρων ξενοδοχείο Savoy και το υπερπολυτελές πολυκατάστημα Harrods. Λατρεύει τις φίνες γαλλικές τάρτες αλλά και τις πληθωρικές αμερικάνικες πίτες. Και φυσικά το vintage και τις παστέλ αποχρώσεις.
«Ξεκίνησα τις σπουδές στη ζαχαροπλαστική στα 29 μου. Είχα ήδη στο μυαλό μου ότι θα ήθελα κάποια στιγμή να κάνω κάτι δικό μου όπως και ήξερα πολύ συνειδητά ότι πρώτα θα πρέπει να μάθω το επάγγελμα και να δουλέψω σε όσο καλύτερα μέρη μπορώ, να μάθω όσο περισσότερο μπορώ.
Μέχρι τα 29 μου ασχολούμαι με τη μετάφραση. Η ζαχαροπλαστική ήταν πάντα το χόμπι μου. Μέσα στην κρίση είχα κουραστεί πολύ στην Ελλάδα, είχα πιεστεί και αποφάσισα να κάνω μια αλλαγή στη ζωή μου να φύγω στο εξωτερικό και να ακολουθήσω αυτό που αγαπούσα».
«Είχα και έχω πάθος με τη ζαχαροπλαστική»
Η Καλλιόπη φεύγει για την Αγγλία. Κύκλοι ανοίγουν, κύκλοι κλείνουν. Μαθαίνει ό,τι έχει να κάνει με το τσάι και την τελετουργία του. «Μου άρεσε να εξερευνώ τα afternoon tea του Λονδίνου, τις τσαγιερίες» θα μου πει ενώ από την πόρτα την παρακολουθεί ο Dominic, ο σύζυγος και συνέταιρός της.
«Ήμασταν στην Αγγλία και σκεφτόμασταν να κάνουμε κάτι δικό μας. Είχα ασχοληθεί πάρα πολύ με το afternoon tea. Μου άρεσε ως ιδέα να κάνω κάτι σχετικό με αυτό στην Αθήνα που δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο.
Γυρίσαμε το 2015 και αρχές του 2016 ξεκινήσαμε σερβίροντας afternoon tea σε σπίτια και στους χώρους του πελάτη. Στη συνέχεια ανοίξαμε έναν μικρό χώρο που τον λειτουργούσαμε ως tea room για πριβέ afternoon tea, Από το 2019 βρισκόμαστε σε αυτόν εδώ τον χώρο. Στην τραπεζαρία μας μπορούμε να φιλοξενήσουμε από 6-10 άτομα».
Τη ρωτώ αν τη φόβισε η αλλαγή. Η απάντηση είναι ειλικρινής και άμεση, χωρίς ανάγκη ωραιοποίησης. «Εννοείται, πάρα πολύ. Ήταν τρομακτική αλλά και συναρπαστική. Νομίζω πως ό,τι επιχειρώ στη ζωή μου είναι αυτά τα δύο πράγματα ταυτόχρονα. Αλλιώς δεν κάνεις τίποτα. Ένα δίπολο που σε τραβά μια πάνω και μια κάτω μέχρι να βρεις την ισορροπία σου.
Το afternoon tea δεν υπήρχε στην Ελλάδα οπότε σκέφτηκα να το δοκιμάσω. Δεν είναι ακριβώς κοντά στη φιλοσοφία του Έλληνα αλλά μπορεί ως κάτι διαφορετικό να του αρέσει.
«Το concept είναι vintage οπότε θέλαμε να είναι σαν εμπειρία παλιού σπιτιού, μια χρονοκάψουλα»
Αυτό που κάνουμε είναι να προσφέρουμε μια συνολική εμπειρία αλλάζει το μουντ. Θεώρησα ότι μπορεί να υπάρχει χώρος για να δοκιμάσω κάτι τέτοιο. Έτσι κι αλλιώς στους Έλληνες αρέσει πολύ να κάνουν επισκέψεις, να κάνουν συγκεντρώσεις, τους αρέσει το φαγητό οπότε σκέφτηκα ότι το afternoon tea μπορεί να είναι κάτι λίγο διαφορετικό αλλά μπορεί να τους αρέσει.
Ζούμε σε μια χώρα όπου δυστυχώς πολύς κόσμος ακόμα ταυτίζει τη λέξη τσάι με το κρυολόγημα. Πιστεύω πως άνθρωποι που ψάχνονται γαστρονομικά, δοκιμάζουν και ταξιδεύουν. Γνωρίζουν πλέον τι είναι το afternoon tea και δείχνουν ενδιαφέρον να το ζήσουν ως εμπειρία.
Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι η απογευματινή επίσκεψη για τσάι είναι μια συνήθεια που υπήρχε στην Ελλάδα τις παλαιότερες δεκαετίες στα ”καλά σπίτια” όπως έλεγαν τότε. Έχω αναμνήσεις από τις δυο γιαγιάδες μου, την Κική και την Καλλιόπη. Κάθε σαββατοκύριακο είχαν κάλεσμα σε φίλες για τσάι».
Κάθισε αναπαυτικά και απόλαυσε τα γλυκά, τα αλμυρά και το αρωματικό τσάι που θα σερβίρει η Madame Gâteaux σε αυθεντικά vintage σερβίτσια εποχής 1930 ως 1970. H Madame Gâteaux αγαπά ιδιαίτερα τις αγγλικές πορσελάνες και η συλλογή της είναι ανεξάντλητη. Φυσικά κι έχει κρατήσει πολλά από τα σερβίτσια των δύο γιαγιάδων της.
Η Madame Gateaux μεγάλωσε σε μια οικογένεια η οποία αγαπούσε πολύ τις αντίκες. Οι γονείς της είχαν την κουλτούρα της συλλογής αντικειμένων προηγούμενων δεκαετιών από παλαιοπωλεία κι αυτήν κληρονόμησε και η ίδια.
«Δημιουργήσαμε έναν χώρο με vintage έπιπλα και αντικείμενα από τη δεκαετία του ‘40, του ‘50 και του ‘60. Κάποια από αυτά υπάρχουν στην οικογένειά μας από τότε, όπως το αμπαζούρ Capodimonte που είχε δωρίσει στη γιαγιά μου η αδερφή της για τους αρραβώνες της.
Κάποια άλλα έγιναν κομμάτι της συλλογής μας όσο ζούσαμε στο Λονδίνο, όπως το 50ς μπαράκι από φορμάικα, ενώ άλλα αγοράστηκαν ειδικά για να στολίσουν τον χώρο της Madame Gâteaux, όπως ο 40ς καναπές μας, που τον ντύσαμε από την αρχή με μωβ βελούδο.
Οι γονείς μου είναι συλλέκτες έργων τέχνης και μεγάλωσα με τη φιλοσοφία να πηγαίνω σε παζάρια, να βρίσκω αντίκες. Και ο Dominic αγαπά πολύ το vintage και μαζί το τερματίσαμε (γέλια). Και η γιαγιά του μας έχει δώσει πολλά σερβίτσια.
Υπήρχε το reboot της σειράς The Monster μιας σειράς ασπρόμαυρης του ’50, αντίπαλο δέος της Οικογένειας Άνταμς. Ήμουν φανατική όταν ήμουν 7 ετών. Έβλεπα συνέχεια παλιές σειρές και ταινίες ως πιτσιρίκι και μάλλον έτσι την ”άκουσα” με τα 50s. Μου άρεσε πολύ αυτή η αισθητική. Έτσι, η διακόσμηση και το concept της Madame Gâteaux ήρθε αβίαστα γιατί αυτή είμαι εγώ», αναφέρει η Καλλιόπη.
Και μιας και τα λέμε όλα. Ποιες προκλήσεις αντιμετώπισες και αντιμετωπίζεις ως νέα επιχειρηματίας στην Ελλάδα; «Το σύστημα, η γραφειοκρατία. Όλα όσα αντιμετωπίζει κάθε άνθρωπος που θέλει να ξεκινήσει μια επιχείρηση στην Ελλάδα. Είναι πολύ δύσκολο. Είναι όλα τόσο δύσκαμπτα, χωρίς λόγο. Ήρθα συνειδητοποιημένη και αποφασισμένη να μην αφήσω να μην με πτοήσουν.
Είναι δύσκολο για μια επιχείρηση να συνεχίσει να είναι κερδοφόρα όταν τρώει απανωτά χαστούκια. Οικονομική κρίση, πανδημία, ενεργειακή κρίση, πόλεμος. Εμείς τα αντιμετωπίσαμε όλα αυτά προσπαθώντας να επανεφευρίσκουμε τον εαυτό μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Στο ξεκίνημα του covid που σταμάτησαν οι εκδηλώσεις, δώσαμε περισσότερο βάρος στο blog μας το οποίο ήδη πήγαινε πολύ καλά. Σε αυτό το διάστημα ήρθε κι ένα γενικότερο boost στο digital marketing οπότε εστιάσαμε εκεί και επενδύσαμε περισσότερο.
Ανοίγεις πολλά μέτωπα αλλά το να κάνεις σε όλα επαγγελματική δουλειά, είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Είμαστε και οι δύο πολύ απαιτητικοί από τους εαυτούς μας και φροντίζουμε να κρατάμε υψηλό το επίπεδο, πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο όταν είσαι το αφεντικό του εαυτού σου. Κάνουμε συνεχώς ελιγμούς».
Το σύμπαν της Madame Gâteaux μοσχοβολάει τσάι και τα πορσελάνινα πιάτα της είναι γεμάτα με λαχταριστά χειροποίητα αλμυρά και γλυκίσματα.
Η Καλλιόπη Αναγνωστή ερωτεύτηκε τον «θεσμό» του afternoon tea και τόλμησε να καινοτομήσει μη ακολουθώντας επιχειρηματικά την πεπατημένη. Με όραμα και πείσμα μπορεί σήμερα να λέει πως κατάφερε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα.
«Για μερικές ώρες, οι επισκέπτες μας ξεχνιούνται και αφήνονται να νιώσουν πως ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή»
Ραντεβού στη Madame Gâteaux για τσάι και συμπάθεια.