Θεοφανία Παπαθωμά: “Η δυσκολία στον θηλασμό είναι η άγνοια”
- 7 ΝΟΕ 2018
Η Θεοφανία Παπαθωμά είναι μια γυναίκα που θέλει να αφουγκράζεται τη φύση και να ακολουθεί τις προσταγές της. Απόδειξη γι' αυτό, το γεγονός ότι το μικρότερο από τα τρία παιδιά της, γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 όχι σε κάποιο μαιευτήριο αλλά στο σπίτι, μετά από σοβαρή σκέψη και σύμφωνα με την επιλογή των γονιών του. Η ηθοποιός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων είχε αποκτήσει λίγα χρόνια νωρίτερα ένα ακόμα παιδί, την Αγάπη με τον σύντροφό της Γρηγόρη Πετράκη. Μητέρα είχε γίνει πρώτη φορά αρκετά χρόνια νωρίτερα, όταν με τον τότε σύζυγό της Πασχάλη Τσαρούχα υποδέχτηκαν στον κόσμο τον γιο τους Αχιλλέα. Η Θεοφανία Παπαθωμά πιστή στα οφέλη του μητρικού θηλασμού προσπάθησε να προσφέρει το γάλα της και στα τρία παιδιά της.
Στην πρώτη περίπτωση, όπως λέει η ίδια στο Ladylike, ο θηλασμός δεν είχε τόσο μεγάλη διάρκεια σε σχέση με το πόσο θήλασε τις κόρες της. «Τον Αχιλλεα δεν κατάφερα πολύ γιατί δεν ήξερα και δεν μου έδειξε κανείς. Και στην οικογένεια κυκλοφορούσε το γνωστό “Α κι εγώ δεν είχα γάλα”. Όχι, εγώ είχα γάλα απλώς δεν ήξερα. Απόδειξη το γεγονός ότι το δεύτερο παιδί μου το θήλασα 3 χρόνια» τονίζει η Θεοφανία Παπαθωμά και συμπληρώνει: «Και το τρίτο το θηλάζω βέβαια ακόμη, είναι μόνο ενός».
Ποια ήταν η μεγαλύτερη της δυσκολία, εκείνη που συνέβαλε στην μικρή διάρκεια του θηλασμού για τον γιο της; Η ίδια απαντά κατηγορηματικά «Η δυσκολία είναι η άγνοια. Ο Αχιλλέας γεννήθηκε 4150 γραμμάρια. Μου τον πήραν τις 2 πρώτες μέρες για εξετάσεις και την τρίτη με έστειλαν στο σπίτι χωρίς να μου δείξει κανείς πώς να θηλάζω. Αυτά τα εγκλήματα που γίνονται στα μαιευτήρια».
Με τον γιο της Αχιλλέα – NDP Photo Agency
Και η συνέχεια αποδεικνύει ότι οι πρακτικές δυσκολίες δεν θα την εμπόδιζαν στον θηλασμό αν ήξερε τι να κάνει, αφού και στο δεύτερο παιδί της, στην Αγάπη, ο θηλασμός δεν ήταν κάτι που ξεκίνησε μαγικά και χωρίς καμία δυσκολία. Εντούτοις εκείνη είχε αποφασίσει να μη σταματήσει να θηλάζει. «Την κόρη μου τη θήλασα 3 χρόνια. Στην αρχή πονούσα πολύ αλλά ούτε που μου πέρασε από το μυαλό να το σταματήσω. Επίσης δυσκολεύτηκα τις πρώτες μέρες αλλά ευτυχως αυτή τη φορά υπήρχε μια ομάδα υποστήριξης στο μαιευτήριο που με βοήθησε», εξηγεί η Θεοφανία Παπαθωμά.
Άλλωστε αν εμπιστευτούμε τα στοιχεία του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και της Εθνικής Μελέτης Εκτίμησης της Συχνότητας και των Προσδιοριστικών Παραγόντων του Μητρικού Θηλασμού της Ελλάδας, το σύνηθες είναι ο μητρικός θηλασμός να ξεκινήσει όχι με ευκολία αλλά με δυσκολίες. Σχεδόν οι 2 στις 5 μητέρες δήλωσαν στην εν λόγω μελέτη ότι αντιμετώπισαν δυσκολίες στην έναρξη θηλασμού, με πιο συχνά τα προβλήματα των θηλών (δυσκολίες σύλληψης και τραυματισμός). Η ανεπαρκής ποσότητα γάλακτος φαίνεται να είναι το επόμενο πιο συχνό πρόβλημα κατά την έναρξη του θηλασμού. Οι μισές περίπου από τις μητέρες που σταμάτησαν να θηλάζουν (45%), ανέφεραν σαν βασικό λόγο διακοπής το «ανεπαρκές γάλα». Ακολουθούν σε συχνότητα τα «προβλήματα με το στήθος» (9%), κούραση/άγχος/κατάθλιψη (9%) και η επιστροφή στην εργασία (8%).
«Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα! Όλες οι γυναίκες μπορούν να θηλάσουν. Αυτές που δε θηλάζουν είναι αυτές που δε θέλουν. Η αγαλλίαση που βλεπω στο προσωπάκι του μωρού είναι η μεγαλύτερη μου χαρά»
Με τα παραπάνω λόγια περιγράφει η ηθοποιός για τα συναισθήματα που της γεννά η διαδικασία του θηλασμού, για τον οποίο όπως λέει: «Συμβάλλει τα μέγιστα στην υγεία των παιδιών φυσική, συναισθηματική και νοητική και σίγουρα οικοδομεί τη σχέση μάνας και παιδιού».
Οι έρευνες των τελευταίων χρόνων συμφωνούν με τα παραπάνω. Άλλωστε όπως αναφέρει μεταξύ άλλων και η μελέτη του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού: Είναι πλέον γνωστό ότι το μητρικό γάλα περιέχει ανοσοκύτταρα (μακροφάγα), αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα που συμμετέχουν στην αναγέννηση και την ανάπλαση καθώς και άλλα βιοενεργά μόρια που συμμετέχουν στην ανοσία. Το μητρικό γάλα δεν είναι μόνο τροφή, πρόκειται για ανοσοπροστατευτικό μηχανισμό. Επιπλέον, η σύσταση του μητρικού γάλακτος δεν είναι σταθερή αλλά εξαρτάται από γενετικούς, γεωγραφικούς, διατροφικούς παράγοντες, την περίοδο γαλακτογένεσης, το προφίλ θρέψης της μητέρας και την ηλικία κύησης του νεογνού. Είναι πλέον γνωστό ότι το μητρικό γάλα περιέχει ανοσοκύτταρα (μακροφάγα), αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα που συμμετέχουν στην αναγέννηση και την ανάπλαση καθώς και άλλα βιοενεργά μόρια που συμμετέχουν στην ανοσία. Το μητρικό γάλα δεν είναι μόνο τροφή, πρόκειται για ανοσοπροστατευτικό μηχανισμό. Επιπλέον, η σύσταση του μητρικού γάλακτος δεν είναι σταθερή αλλά εξαρτάται από γενετικούς, γεωγραφικούς, διατροφικούς παράγοντες, την περίοδο γαλακτογένεσης, το προφίλ θρέψης της μητέρας και την ηλικία κύησης του νεογνού.
Με την κόρη της Αγάπη – NDP Photo Agency
Η Θεοφανία Παπαθωμά είναι υπέρμαχος του δημόσιου θηλασμού και σίγουρα αποτελεί μία από τις ελάχιστες διάσημες Ελληνίδες που έχει απαθανατιστεί από paparazzi την ώρα που θηλάζει. «Θηλάζω δημόσια χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Έχω θηλάσει παντού. Στα πιο απίθανα μέρη. Χειμώνα στο χιόνι έξω με μείον 2 βαθμούς Κελσίου. Ακόμη και σε εκκλησία. Ο θηλασμός είναι ιερός», τονίζει ενώ όταν τη ρωτώ αν έχει βιώσει το ταμπού για τον δημόσιο θηλασμό που ίσως φέρει ακόμα η ελληνική κοινωνία εκείνη απαντά: «Δεν έχω συναντήσει αυτό το ταμπού όχι. Μόνο μια φορά στην εκκλησία είχα ξεχαστεί επειδή ήταν άδεια και θήλαζα χωρίς επιφύλαξη και ξαφνικά εμφανίστηκε ένας παππάς που δεν τον είδα και μου έκανε παρατήρηση».
Όσο για το κεφάλαιο απογαλακτισμός, στον Αχιλλέα ήρθε γρήγορα λόγω συνθηκών. Με την μικρή Αγάπη πότε ήρθε; «Όταν έμεινα έγκυος στο τρίτο και ήμουν 5 μηνών, το στήθος μου πονούσε πολύ κι έτσι σταμάτησα να θηλάζω την 2,5 ετών τότε κόρη μου. Βέβαια μετά που γέννησα επειδή έβλεπε το μωρό να θηλάζει ήθελε κι αυτή. Για 5 μήνες τα θήλαζα και τα δύο και πολλές φορές ταυτόχρονα» σημειώνει η Θεοφανία Παπαθωμά που έχει μόνο μία συμβουλή για κάθε νέα μαμά που δυσκολεύεται με τον θηλασμό: «Να συμβουλευτεί έναν ειδικό στο θέμα. Μια μαία. Και να μην τα παρατήσει ποτέ. Όποιος θέλει θηλάζει!».
Κεντρική φωτογραφία: NDP Photo Agency