ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Aristide Hotel: Η ιστορία της Jasmin και της Oana συγκίνησε μέχρι και το Hollywood

Η ιστορία πίσω από τη δημιουργία του Aristide Hotel στη Σύρο, θα μπορούσε να διαβαστεί σαν μυθιστόρημα ή να γίνει σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι παραγωγοί του Hollywood, προσέγγισαν την Jasmin και Oana Aristide, με αυτό ακριβώς τον σκοπό.

Η ιστορία τους σίγουρα εμπνέει, συγκινεί και αποτελεί ένα πρώτης τάξεως, τρανταχτό παράδειγμα επιτυχημένης και διεθνώς αναγνωρισμένης, γυναικείας επιχείρησης. Και μάλιστα οικογενειακής. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Jasmin και η Oana Aristide, είναι δύο αδελφές από τη Ρουμανία με μακρινή καταγωγή από την Ελλάδα. Κάποια στιγμή οι δυο τους, αποφασίζουν να αφήσουν τις καριέρες και τη ζωή τους στο εξωτερικό, για μια νέα ζωή στην Ελλάδα και το αγαπημένο τους κυκλαδίτικο νησί, τη Σύρο. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε το ταξίδι για τη δημιουργία του boutique hotel, Aristide.

Όπως οι ίδιες χαρακτηριστικά δηλώνουν:

«Δεν ψάχναμε να ανοίξουμε ξενοδοχείο ή να μπούμε στον χώρο της φιλοξενίας. Απλά έτυχε να ερωτευτούμε τη Σύρο και μετά το συγκεκριμένο σπίτι. Από την στιγμή που αποφασίσαμε ότι θα το «σώσουμε», δεν υπήρχε άλλη οικονομική επιλογή, από το να το μετατρέψουμε σε επιχείρηση».

Η Jasmin εργάζεται και ζει ως γιατρός στη Σουηδία, ωστόσο, επισκέπτεται συχνά το αγαπημένο της νησί. Η Oana από την άλλη, έμενε στο Λονδίνο και εργαζόταν ως οικονομολόγος και δημοσιογράφος, γράφοντας σε έντυπα όπως οι Financial Times. Στη Σύρο, οι δυο τους βρέθηκαν τυχαία για διακοπές και επέστρεψαν στο νησί ως παραθεριστές. Σήμερα, η Oana μένει μόνιμα εκεί.

Το Aristide Hotel στη Σύρο, είναι γυναικεία οικογενειακή υπόθεση

Πώς αποφάσισαν, λοιπόν, να ασχοληθούν με τον ξενοδοχειακό κλάδο, αφού και οι δύο ακολουθούσαν εντελώς διαφορετικούς επαγγελματικούς ορίζοντες;

«Η μόνη δυνατότητα να αναπαλαιώσουμε το κτίριο και να ξαναζωντανέψει, ήταν το ακίνητο να γίνει επιχείρηση. Δεν μπορούσαμε θα μπορούσαμε να αντέξουμε διαφορετικά. Η δημιουργία ενός ξενοδοχείου, ήταν η προφανής επιλογή. Αισθανθήκαμε όμως, ότι έπρεπε να είναι το είδος του ξενοδοχείου, που δεν μπορεί να αδικεί πουθενά, ένα τόσο όμορφο και ιστορικό σπίτι».

Και λένε ιστορικό, γιατί το κτίριο στο οποίο σήμερα στεγάζεται το Aristide Hotel, βρίσκεται στην ιστορική συνοικία Βαπόρια της Σύρου, εκεί που κάποτε βρισκόντουσαν τα παλιά γραφεία της Εφορίας του νησιού.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει το Aristide Hotel ξεχωριστό για τους επισκέπτες του; Για ακόμα μια φορά, ετερόκλητα συστατικά, φαίνεται πως ενώνονται για να δημιουργήσουν μια νέα εμπειρία στην boutique φιλοξενία.

«To Aristide είναι πολυτελές και κοσμοπολίτικο, αλλά ταυτόχρονα χαλαρό και οικείο. Η πτυχή που αναφέρουν περισσότερο οι επισκέπτες είναι η προσοχή στη λεπτομέρεια και ότι το νιώθουν περισσότερο σαν σπίτι, παρά σαν ξενοδοχείο», επισημαίνει η Oana.

Η δυναμική του boutique ξενοδοχείου που δημιούργησαν και εγκαινίασαν εν μέσω lockdown στη Σύρο, προέρχεται σίγουρα και από την αγάπη τους για τηντέχνη. Statement γλυπτά σε νέον χρώματα και μεγάλοι καμβάδες σύγχρονων καλλιτεχνών όπως οι Igor Skaletshy, Christy Lee Rogers, Riccardo Vecchio, ανατρέπουν την κλασική αισθητική του ιστορικού κτιρίου.

Το ξενοδοχείο πολύ γρήγορα ξεχώρισε ως διεθνής προορισμός, αφού βραβεύτηκε ως το καλύτερο boutique ξενοδοχείο στον κόσμο από το National Geographic Traveler και έγινε μέλος των Small Luxury Hotels of the World. Το εστιατόριό του δε, βρίσκεται στον Οδηγό Michelin. Όλα αυτά είναι τεράστιες πρωτιές για τη Σύρο.

Στην επιτυχία του Aristide Hotel, εκτός από την Oana και την Jasmin, ενεργό ρόλο έπαιξε και η μητέρα τους, Simona. Πώς είναι αλήθεια να συνεργάζεσαι επιχειρηματικά με την οικογένεια σου; «Συμπληρώνουμε καλά η μία την άλλη» δηλώνει περήφανα η Oana.

«Υπάρχουν πράγματα που η αδερφή και η μητέρα μου μπορούν να κάνουν και εγώ δεν μπορώ, και το αντίστροφο. Τουλάχιστον όσον αφορά το Aristide Hotel, οι οικογενειακοί δεσμοί, λειτούργησαν προς όφελός μας.

«Δεν ήταν ποτέ απλώς μια επιχείρηση για εμάς, επειδή είχαμε επενδύσει τόσο πολύ κόπο και ψυχή σε αυτό. Οπότε έπρεπε απλώς να δώσουμε το 100% του εαυτού μας».

Με βάση την προσωπική της εμπειρία, ρωτάω την Oana αν διακρίνει διαφορές στον τρόπο με τον οποίο έχει αντιμετωπιστεί ως γυναίκα επαγγελματίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Κάποια πράγματα είναι πιο εύκολα στο εξωτερικό, κάποια πιο δύσκολα. Ήταν απογοητευτικό για παράδειγμα να αντιμετωπίζουμε πολλές δυσκολίες εδώ κατά τη δημιουργία του Aristide Hotel, που θα επιλύονταν εύκολα με κάποια πολιτική βούληση. Αλλά έπρεπε απλώς να συνεχίσουμε με τα πράγματα που μπορούσαμε να αλλάξουμε, αντί να παραπονιόμαστε για ό,τι δεν ήταν στο χέρι μας».

Φυσικά, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, αναγνωρίζει σταθερές δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.

«Το μόνο πράγμα που αποτελεί αντικειμενικό εμπόδιο στις χώρες στις οποίες έχω ζήσει, είναι η εξισορρόπηση για την απόκτηση παιδιών και επαγγελματικής σταδιοδρομίας» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά αι συνεχίζει:

«Είναι κάτι δύσκολο, ανεξάρτητα από το πόσο ικανή ή φιλόδοξη είναι μια γυναίκα και ακόμα κι αν οι σύντροφοί τους επωμίζονται τις ευθύνες τους. Είναι μια πτυχή που παραμένει πιο δύσκολη και πιο απαιτητική για τις γυναίκες».

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα πάντως είναι για την Oana, ένας ορισμός που ίσως ανατροφοδοτεί τις διακρίσεις των φύλων.

«Δεν υπάρχει κανένα επαγγελματικό πλαίσιο στο οποίο να θεωρήσαμε ποτέ τους εαυτούς μας κατώτερους ή μειονεκτούντες με οποιονδήποτε τρόπο.

Η γιαγιά μας ήταν ανώτερος δικαστής και μεγαλώσαμε σε ένα νοικοκυριό όπου μας έμαθαν ότι μπορούμε να ασχοληθούμε με τα πάντα. Εκτός ίσως από τη μουσική. Είμαστε καταστροφικά παράφωνες.

«Απλώς λυπούμαστε τους ανθρώπους που είναι τόσο ανόητοι και θεωρούν τις γυναίκες κατώτερες.»

Αν και υπέρμαχος της προσωπικής πρωτοβουλίας, η Oana πιστεύει ακράδαντα στη δύναμη της συνεργασίας και της ομαδικής δουλειάς.

«Χαίρομαι να αντιμετωπίζω τις προκλήσεις μόνη μου, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχω μάθει πολλά περισσότερα δουλεύοντας σε project που απαιτούν ομαδική εργασία».

Κλείνοντας τη συζήτηση με την Oana, καταλαβαίνω ότι το μέλλον αυτής της νομαδικής οικογενειακής επιχείρησης, φαντάζει το ίδιο συναρπαστικό με την μέχρι σήμερα πορεία της.

«Άμεση προτεραιότητά μας, είναι το εστιατόριο στο Aristide Hotel. Ο στόχος μας είναι να γίνει τόσο καλό όσο και το ξενοδοχείο. Είναι ένα υπέροχα δημιουργικό και συναρπαστικό ταξίδι. Επίσης, συνεχώς αναζητούμε τρόπους, η επιχείρηση να είναι πιο βιώσιμη.

«Οτιδήποτε κάνουμε θα πρέπει να είναι σε μικρή κλίμακα, όπου μπορούμε πραγματικά να δώσουμε προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια και όχι να δημιουργήσουμε ένα ακόμα απρόσωπο ξενοδοχείο».

Exit mobile version