ΥΓΕΙΑ

10 απίστευτα facts που δεν ήξερες για την κλειτορίδα

Pexels

Αγνοημένη για αρκετούς αιώνες, η κλειτορίδα αρχίζει σταδιακά να αποκαλύπτεται. Ποιος είναι ο ρόλος της; Γιατί ονομάζεται «όργανο της ηδονής»; Πώς μπορεί να διεγερθεί; Συνέχισε να διαβάζεις για μια «βουτιά» στη γυναικεία σεξουαλικότητα.

10 απίστευτα facts για την κλειτορίδα

10 απίστευτα facts που δεν ήξερες για την κλειτορίδα

Είναι πραγματικά μοναδική

Όταν μιλάμε για γυναικείο οργασμό, η κλειτορίδα είναι πραγματικά, πολύ σημαντική. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο πράγμα που την κάνει ξεχωριστή: Η κλειτορίδα είναι στην πραγματικότητα το μόνο όργανο στο σώμα με μοναδικό σκοπό και λειτουργία να προσφέρει ευχαρίστηση.

Για πολύ καιρό αποτελούσε μυστήριο

Μέχρι το 1998 τα περισσότερα σχολικά βιβλία εικονογραφούσαν μόνο την εξωτερική βάλανο της κλειτορίδας. Τότε ήταν που η Helen O’Connell, μια Αυστραλή ουρολόγος, αποκάλυψε μέσω μιας σειράς μελετών MRI, ότι η κλειτορίδα είναι στην πραγματικότητα ένα πολύπλοκο, ισχυρό σύστημα οργάνων, που αποτελείται από συνολικά 18 μέρη, τα 2/3 των οποίων είναι εσωτερικά.

Η κλειτορίδα είναι πολύ περισσότερα από ό,τι βλέπεις

Όταν οι άνθρωποι μιλούν για την κλειτορίδα, συνήθως μιλούν μόνο για τη βάλανο, το πολύ ευαίσθητο εξωτερικό τμήμα της. Αλλά αυτό που φαίνεται, είναι μόνο η κορυφή ενός παγόβουνου. Το εσωτερικό τμήμα της κλειτορίδας, συνδέεται με τη βάλανο με τα σηραγγώδη σώματα, δύο σπογγώδεις περιοχές στυτικού ιστού. Πιο κάτω, τα σηραγγώδη σώματα διακλαδίζονται σε ένα ζευγάρι φτερών γνωστά ως crura που εκτείνονται στο σώμα και γύρω από το κολπικό κανάλι σαν ψαλιδάκι. Στη συνέχεια, κάτω από το crura βρίσκονται οι προθάλαμοι της κλειτορίδας, ή αιθουσαίοι βολβοί. Όπως μεγάλο μέρος της κλειτορίδας, αυτές οι δομές ιστού που μοιάζουν με σάκο, γεμίζουν με αίμα όταν διεγείρονται.

Έχει πολύ νεύρο

Η κλειτορίδα είναι το πιο πλούσιο σε νεύρα μέρος του αιδοίου. Η βάλανός της, αποτελείται περίπου από 8.000 νευρικές απολήξεις, καθιστώντας την το κέντρο ελέγχου της σεξουαλικής απόλαυσης. Για να καταλάβεις καλύτερα τι σημαίνει αυτό, μιλάμε για τις διπλάσιες νευρικές απολήξεις συγκριτικά με το πέος. Και οι δυνατότητές της δεν σταματούν εκεί. Αυτή η μικροσκοπική ερωτογενής ζώνη μεταδίδει την αίσθηση σε 15.000 άλλα νεύρα στη λεκάνη, γεγονός που εξηγεί γιατί νιώθεις ότι ολόκληρο το σώμα σου καταλαμβάνεται από την O-M-G στιγμή σου.

Η κλειτορίδα σε κάθε γυναίκα είναι διαφορετική

Οι γυναίκες είναι όλες μοναδικές, οπότε το ίδιο ισχύει και για την κλειτορίδα τους. Κάθε γυναίκα, ανάλογα με τη μοναδική βιολογία της, χρειάζεται διαφορετικό είδος διέγερσης για να νιώσει σεξουαλική απόλαυση. Επειδή είναι ευαίσθητη, ωστόσο δεν σημαίνει ότι όλες, θέλουν να διεγείρεται άμεσα. Ορισμένες γυναίκες προτιμούν να τις αγγίζουν κοντά στην κλειτορίδα, αλλά όχι απευθείας σε αυτή.

Είναι το πραγματικό σημείο G

Όλοι έχουμε ακούσει για το περίφημο σημείο G: Υπάρχει; Έχουν όλες οι γυναίκες από ένα; Ναι και ναι. Αυτό συμβαίνει επειδή το σημείο G, είναι στην πραγματικότητα η κλειτορίδα. Αυτή η περιβόητη ζώνη ευχαρίστησης, έκανε buzz τη δεκαετία του ’80. Δημιούργησε την ιδέα ότι το σημείο G μέσα στον κόλπο, είναι ο σίγουρος δρόμος για τον γυναικείο οργασμό. Αλλά έκτοτε μάθαμε ότι μερικές γυναίκες μπορεί να διεγείρονται περισσότερο μέσω των εσωτερικών αξόνων του συμπλέγματος της κλειτορίδας (εξ ου και γιατί σε ορισμένες γυναίκες μπορεί να αρέσει η κολπική διείσδυση περισσότερο από άλλες), ενώ άλλες προτιμούν το εξωτερικό άγγιγμα. Ο ένας τρόπος δεν είναι καλύτερος από έναν άλλο τρόπο. Έχει να κάνει πραγματικά με τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για να ανακαλύψεις τι σου αρέσει περισσότερο.

Μοιάζει πολύ με το πέος

Η κλειτορίδα και το πέος είναι κάπως κατοπτρικές εικόνες το ένα του άλλου, απλά οργανωμένες με διαφορετικό τρόπο. Στην πραγματικότητα, μέχρι τις δύο πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, όλα τα έμβρυα φαίνεται να είναι θηλυκά. Μόνο κατά την όγδοη εβδομάδα της κύησης, μπαίνει στην εξίσωση η τεστοστερόνη και αρχίζει να σχηματίζεται το πέος. Κανένα από αυτά τα μέρη δεν εξαφανίζεται, απλώς αναδιατάσσονται. Για παράδειγμα, το εσωτερικό τμήμα της κλειτορίδας, επίσης κατασκευασμένο από στυτικό ιστό, μοιάζει με τη δομή του πέους. Και αν θεωρείς ότι η κλειτορίδα αποτελείται μόνο από τη βαλάνο, τότε είναι σαν να λέμε ότι το μόνο μέρος του πέους, είναι η άκρη του.

Μέχρι και στήσιμο

Όταν μιλάμε για στύση, δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για το πέος. Πρέπει να μιλήσουμε για την κλειτορίδα. Σίγουρα, μπορεί να είναι λιγότερο αισθητό για τις γυναίκες, αλλά μπορεί να παρατηρηθεί και να γίνει απολύτως αντιληπτή. Αυτό συμβαίνει όταν οι αιθουσαίοι βολβοί εμποτίζονται με αίμα κατά τη διέγερση. Το αίμα στη συνέχεια παγιδεύεται εδώ, μέχρι να απελευθερωθεί μέσω οργασμικών σπασμών.

Το μέγεθος δεν έχει σημασία

Όπως οι άνδρες, έτσι και οι γυναίκες μπορούν να συνειδητοποιήσουν τα σέξι μέρη τους. Αλλά μάντεψε. Ακριβώς όπως τα πέη, οι κλειτορίδες βγαίνουν σε διάφορα σχήματα και μεγέθη. Σκέψου το έτσι: Αφού ο εγκέφαλος είναι το κύριο σεξουαλικό όργανο για τους ανθρώπους, τα γεννητικά όργανα είναι απλώς οι υποδοχείς της ευχαρίστησης. Έχει να κάνει με οπτική, απτική και στοματική διέγερση. Έτσι, ενώ η κλειτορίδα μπορεί να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, αυτό δεν πρέπει να επηρεάζει τις δυνατότητες της σεξουαλικής ευχαρίστησης. Αν και αυτονόητο, αξίζει να σημειωθεί ότι το μέγεθος δεν έχει (ή, τουλάχιστον, δεν πρέπει να έχει) σημασία για τους συντρόφους σου.

Η κλειτορίδα μπορεί να μεγαλώσει με την ηλικία

Αν και το μέγεθος της κλειτορίδας δεν επηρεάζει τη σεξουαλική σου ζωή, μην εκπλαγείς αν αλλάξει διαστάσεις κατά τη διάρκεια της ζωής σου. Λόγω αλλαγής στα επίπεδα ορμονών μετά την εμμηνόπαυση, η κλειτορίδα μπορεί να διευρυνθεί για πολλές γυναίκες. Επομένως, εάν παρατηρήσεις κάποιες διαφορές στο μέγεθος της με την πάροδο του χρόνου, μην ανησυχήσεις, είναι απολύτως φυσιολογικές.

Exit mobile version