ΔΙΑΤΡΟΦΗ

10 εντυπωσιακά πράγματα που δεν ήξερες για τον καφέ

Unsplash

Η Διεθνής Ημέρα Καφέ, καθιερώθηκε το 2015 από τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ (ICO), που συσπειρώνει τις παραγωγούς και καταναλώτριες χώρες καφέ. Έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου, με σκοπό να προωθηθεί η κατανάλωση καφέ και να τιμηθεί το δημοφιλές αφέψημα, με σειρά εκδηλώσεων.

Η ανθρωπότητα χρησιμοποιεί τον καφέ εδώ και αιώνες, σε διάφορες περιστάσεις και για διαφορετικούς λόγους. Ρόφημα, συστατικό για γλυκά, ακόμα και είδος νομίσματος, η ιστορία του καφέ, είναι γοητευτική και πολυδιάστατη. Ανεξάρτητα από το αγαπημένο σου είδος, μπορεί να σου δώσει ενέργεια, να σε ζεστάνει, ακόμη και να σου χαρίσει οφέλη για την υγεία και την ομορφιά. Συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις 10 εκπληκτικά στοιχεία για ένα από τα παλαιότερα και πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο.

10 εντυπωσιακά πράγματα που δεν ήξερες για τον καφέ

Έχει μακρά ιστορία

Το ακριβές σημείο που ανακαλύφθηκε ο καφές, είναι αβέβαιο. Αλλά η καλύτερη ίσως ιστορία χρονολογείται στο 850 μ.Χ.. Ένας Αιθίοπας βοσκός, παρατήρησε ότι τα ζώα του έγιναν ενεργητικά, αφού τρέφονταν με τα ώριμα μούρα ενός θάμνου. Στη συνέχεια, ο βοσκός, δοκίμασε και ό ίδιος τα μούρα και παρατήρησε ο ίδιος την επίδραση της καφεΐνης.

Eίναι φρούτο

Όταν σκέφτεσαι το αγαπημένο σου ρόφημα, πιθανότατα φαντάζεσαι μια αλεσμένη σκόνη ή καστανούς κόκκους, αλλά η αλήθεια είναι ότι η ζωή του ξεκινά ως φρούτο. Το φυτό του καφέ καλλιεργεί μικρά κόκκινα μούρα. Οι σπόροι μέσα είναι αυτοί που ψήνονται και αλέθονται, και είναι οι γνωστοί μας κόκκοι.

Καλλιεργείται καλύτερα σε μεγάλα υψόμετρα

Όσο πιο ψηλά καλλιεργείται, τόσο το καλύτερο. Ένα δροσερό, υγρό κλίμα σημαίνει ότι ωριμάζει σταδιακά και αναπτύσσει περίπλοκες γεύσεις. Στα 1.500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, δημιουργούν αρωματικές και πικάντικες ποικιλίες. Στα 1.200 μέτρα, οι κόκκοι αναπτύσσουν νότες ξηρών καρπών και σοκολάτας. Τα φυτά που καλλιεργούνται στα 900 μέτρα, τείνουν να έχουν πιο γήινη και ήπια γεύση.

Οι κόκκοι παίρνουν το χαρακτηριστικό χρώμα τους στο καβούρδισμα

Ο ωμός καφές φαίνεται εντελώς διαφορετικός από τον καβουρδισμένο. Όταν οι κόκκοι μαζεύονται είναι πράσινοι. Κατά το καβούρδισμα τα άμυλα διασπώνται σε σάκχαρα τα οποία καραμελώνουν, χαρίζοντας στους κόκκους το χαρακτηριστικό καστανό χρώμα. Είναι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει όταν φρυγανίζεις ψωμί. Επίσης, στο καβούρδισμα, αναπτύσσεται ένα αρωματικό έλαιο που ονομάζεται καφεόλη.

Οι δύο βασικές ποικιλίες είναι ο arabica και ο robusta

Η ποικιλία Canephora (γνωστή και ως robusta) δίνει μεγαλύτερη παραγωγή, είναι πιο ανθεκτική στις ασθένειες και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Η ποικιλία Arabica έχει 50% περισσότερα λιπίδια και σχεδόν διπλάσια σάκχαρα, τα οποία οδηγούν σε υψηλότερη οξύτητα και πιο περίπλοκα αρωματικά γεύσης. Κάθε ένα από αυτά τα είδη κατηγοριοποιείται περαιτέρω σε ποικιλίες, με το bourbon και το typica να είναι τα δύο πιο κοινά από την arabica.

Η κατανάλωση καφέ τιμωρούνταν κάποτε με θάνατο

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, ο Οθωμανός Σουλτάνος ​​Μουράτ Δ’ αντιπαθούσε τα καφενεία, καθώς νόμιζε ότι εκεί οι άνθρωποι συνωμοτούσαν εναντίον του. Το 1633, τιμωρούσε την κατανάλωση καφέ στην Κωνσταντινούπολη, με θάνατο. Δεν ήταν ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος ηγέτης που τον αποδοκίμασε. Μεταξύ του 16ου και του 18ου αιώνα, πολλοί Ευρωπαίοι και ηγεμόνες της Μέσης Ανατολής προσπάθησαν να απαγορεύσουν το δημοφιλές ρόφημα.

Ο cappuccino πήρε το όνομά του από τους μοναχούς Καπουτσίνους

Οι Καπουτσίνοι μοναχοί μπορεί να μην πίνουν πολύ καφέ, αλλά οι αποχρώσεις του cappuccino, θύμιζε τις ρόμπες τους στους Βιεννέζους του 19ου αιώνα. Στη Βιέννη άλλωστε, παρασκευάστηκε για πρώτη φορά ο kapuziner, καφές με γάλα. Ο μοντέρνος cappuccino με αφρώδες γάλα, ήρθε αργότερα και ήταν ιταλική δημιουργία.

Espresso δεν σημαίνει γρήγορος

Ο όρος προέρχεται από το λατινικό ρήμα που σημαίνει «πιέζω προς τα έξω».

Ο στιγμιαίος καφές είναι 250 ετών

Αν και ο στιγμιαίος καφές μπορεί να φαίνεται μια σύγχρονη ευκολία, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1771. Οι μέθοδοι παραγωγής έχουν εξελιχθεί από τότε και ο στιγμιαίος καφές, που θα βρεις στα ράφια του σουπερμάρκετ σήμερα, υπάρχει από τη δεκαετία του 1960.

Ο καφές σε κάνει να τρέχεις πιο γρήγορα

Θέλεις να βελτιώσεις το προσωπικό σου ρεκόρ; Ένας τεράστιος όγκος ερευνών, υποστηρίζει τις θετικές επιδράσεις της καφεΐνης στην άσκηση, συμπεριλαμβανομένου του ότι μπορεί να σε βοηθήσει να τρέξεις πιο γρήγορα. Σε μια μελέτη που συνέκρινε όσους πίνουν συχνά καφέ και όσους πίνουν καφέ χωρίς καφεΐνη, οι αθλητές που κατανάλωναν κανονικό καφέ έτρεξαν 4,2 δευτερόλεπτα γρηγορότερα σε μια απόσταση 1.500 μέτρων.

Exit mobile version