ΔΙΑΤΡΟΦΗ

10 μικροί τρόποι να τρως πιο υγιεινά (από σήμερα)

Unsplash

Σε μία εποχή όπου κατακλύζεσαι από εκατοντάδες πληροφορίες για το τι είναι σωστή διατροφή, για το αν είναι οκ πλέον να κάνουμε δίαιτες και να ακολουθούμε νέες τάσεις, δεν είναι και πολύ εύκολο να εντοπίσεις τον τρόπο να τρως υγιεινά, έτσι ώστε να κάνεις καλό στον οργανισμό σου αλλά και να μην πεινάς.

Έρχονται όμως οι ειδικοί να σε βγάλουν από αυτήν τη σύγχυση χωρίς να σου προτείνουν πολύ συγκεκριμένες τροφές. Σε προτρέπουν όμως να αποκτήσεις μία καλύτερη σχέση με το φαγητό, να μην λειτουργείς ψυχαναγκαστικά και να το απολαμβάνεις, σκεπτόμενη πρώτα την υγεία σου. Με 10 μικρούς και απλούς τρόπους. Φάε σωστά και υγιεινά.

Βάλε επίθετα στο φαγητό

Έχουμε την τάση να χαρακτηρίζουμε μία τροφή υγιεινή ή ανθυγιεινή. Αυτό είναι τεράστιο λάθος γιατί έτσι καταλήγεις να αποφεύγεις πολλά φαγητά ή να νιώθεις ενοχές όταν τα τρως. Δώσε άλλες περιγραφές και μην δαιμονοποιείς το φαγητό. Μόνο έτσι θα αποκτήσεις καλύτερη σχέση.

Φρόντισε να μην πεινάς

Πολύ σημαντική συμβουλή. Η πολλή δουλειά ή μία καινούρια πε΄ριεργη δίαιτα μπορεί να σε κρατήσει πολλές ώρες μακριά από το φαγητό και να νιώθεις ζαλάδα λόγω της πείνας. «Προσπάθησε να τρως κάθε 3-4 ώρες ώστε να έχεις ενέργεια», επισημαίνει η διατροφολόγος Rachael Hartley.

Μπουκιά κι απόλαυση

Η ιδέα του mindful eating δεν είναι μία τάση, αλλά μία πραγματικότητα. Αν δεν είσαι πραγματικά παρούσα και δεν απολαμβάνεις αυτό που τρως, είναι σαν να μασάς σκέτη τσίχλα. Επίσης, έτσι δεν θα καταλάβεις τι πραγματικά σου αρέσει και τι όχι.

Πρόσθεσε, μην αφαιρείς

Οι κλασικές δίαιτες σου λένε να αποφεύγεις διάφορες διατροφικές ομάδες. Είναι όμως πολύ σημαντικό να κάνεις θρεπτικούς συνδυασμούς, πράγμα που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Αν τρως πίτσα, πρόσθεσε λαχανικά από πάνω. Αν λατρεύεις τα νουντλς, συνδύασε με κοτόπουλο για να πάρεις και πρωτείνη.

Ναι στις φυτικές ίνες

Θέλεις να έχεις ένα έντερο που λειτουργεί στην ώρα του και δεν σε ταλαιπωρεί; Συνέχισε να τρως πολλές φυτικές ίνες, κυρίως από λαχανικά.

Αγαπημένα παραδοσιακά λαχανικά

Λέμε ναι στις υπερτροφές, που έχουν γίνει τάση, αλλά ας μην ξεχνάμε τη θρεπτική αξία αλλά και τη νοστιμιά της πιπεριάς, του κολοκυθιού, του κουνουπιδιού και του σπανακιού που σου δίνει τόση ενέργεια.

Φάε αυτό που λαχταράς

Μην στερείς συνέχεια από τον εαυτό σου αυτά που λιγουρεύεται. Επίτρεψε του να φάει και γλυκό και junk food όταν θέλει. Μόνο έτσι δεν θα το ζητάς συνέχεια.

Να τρως όταν πεινάς

Αυτό που λέγαμε πριν για το ότι δεν πρέπει να μένεις νηστική. Αν πεινάς νωρίτερα από το μεσημεριανό, φάε ένα ελαφρύ σνακ και φάε μικρότερη ποσότητα στο κυρίως. Άκου το σώμα σου.

Βότανα και πάλι βότανα

«Τα έλαια που υπάρχουν στον βασιλικό και τον μαϊντανό είναι και αυτά που δίνουν όλη τη γεύση. Επίσης, δύο κουταλιές βασιλικό σου δίνουν το 25% της βιταμίνης Κ που χρειάζεσαι ημερησίως. Ο μαϊντανός σου δίνει βιταμίνες Α και C και έχεις 2 σε 1», υπενθυμίζει η διατροφολόγος Marisa Moore.

Φτιάξε τις δικές σου διατροφικές παραδόσεις (πάντα υγιεινά)

Το φαγητό συνδέεται με τις αναμνήσεις και την παιδική μας ηλικία. Με ευχάριστα αλλά και δυσάρεστα γεγονότα. Εσύ μπορείς να επέμβεις σε συνταγές και να τις αλλάξεις προσαρμόζοντας στο δικό σου γούστο ή να αλλάξεις γνώμη για ένα φαγητό που δεν συμπάθησες ποτέ. Καλή είναι η παράδοση, αλλά είναι εκεί για να τροποποιείται.