10 μύθοι για τον έρπητα
- 9 ΦΕΒ 2016
Όλοι οι ιοί που δεν μπορούν να ανιχνευθούν και είναι σχετικά δύσκολο να μελετηθούν επιστημονικά έχουν μια παραφιλολογία να τους "κυνηγά". Οι μύθοι γύρω από τον έρπητα είναι πολύ και καμια φορά τρομακτικοί. Μην φοβάσαι πια, το ladylike, φροντίζει να σου λυθούν όλες οι απορίες.
1. Ο έρπης είναι ένας συγκεκριμένος ιός
Αυτό που ισχύει είναι ότι πρόκειται για έναν ιό που άπαξ και κολλήσεις, μένει στο σώμα σου. Στην πραγματικότητα όμως είναι δύο τύποι: ο πρώτος τύπος είναι ο κλασικός έρπης που βγάζουμε στο στόμα. Ο δεύτερος τύπος είναι η πιο συνηθισμένη αιτία της μετάδοσης έρπη κατά τη σεξουαλική επαφή, αν και πλέον βλέπουμε περισσότερο τον τύπο 1 με λοιμώξεις γεννητικών οργάνων. Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος με έρπη 1ου τύπου στο στόμα, μεταδώσει με στοματικό έρωτα στο σύντροφό του τον ιό.
2. Τα προφυλακτικά σε προστατεύουν από τον έρπητα
Η μετάδοση γίνεται εξ επαφής, ειδικά σε περιοχές με υγρασία και υγρά, άρα μπορεί να μεταδοθεί ακόμα κι όταν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό. Καλύτερα όταν εκδηλώνεται ο έρπης, να απέχεις από το σεξ, γιατί τότε είναι πιο μολυσματικός. Απ’ τη στιγμή που το προφυλακτικό δεν καλύπτει όλο το δέρμα που μπορεί να έχει μολυνθεί, δεν είναι και 100% ασφαλές.
3. Μόνο οι “άτακτοι” άνθρωποι κολλάνε έρπη
Περίπου τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού κάτω των 50 χρονών, έχουν τον πρώτο τύπο έρπητα, ενώ 1 στους 6 ανθρώπους από 14 έως 49 χρονών έχουν έρπη γεννητικών οργάνων. Οπότε, ο έρπης κολλάει άσχετα με το πόσοι περνάνε από το κρεβάτι σου.
4. Τα συμπτώματα είναι πάντα εμφανή
Πέρα από το ότι μπορεί να σε τρώει η ευαίσθητη περιοχή ή να είναι στεγνό το στόμα σου, υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα του έρπητα που μπορεί να μην τα συνειδητοποιήσεις: πυρετός, πρησμένοι λεμφαδένες στην ευαίσθητη περιοχή ή πόνος των μυών.
5. Οι άφτρες είναι το ίδιο πράγμα με τον έρπητα
Όχι ακριβώς. Οι άφτρες εμφανίζονται μέσα στο στόμα, ενώ ο έρπης είναι εξωτερικά.
6. Ο έρπης μπορεί να μεταδοθεί μόνο όταν εκδηλώνεται
Aκόμα κι όταν δεν έχει ξεσπάσει, υπάρχει ο κίνδυνος της ασυμπτωματικής απόπτωσης, που σημαίνει αυτό που νομίζεις – ότι ο έρπης μεταδίδεται ακόμα κι όταν δεν τον βλέπεις. Το 84% των ανθρώπων που μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα.
7. Οι γιατροί πάντα σε τσεκάρουν για έρπη
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τεστ που να μπορεί να επιβεβαιώσει ότι έχεις τον ιό. Μπορείς να δεις τα συμπτώματα ή να τσεκάρεις για κάποιες ενδείξεις σε αιματολογικές εξετάσεις, όπως τα αντισώματα του ιού, αλλά και πάλι μπορεί απλά να βρέθηκες εκτεθειμένη στον ιό.
8. Υπάρχουν φάρμακα που σε θεραπεύουν από τον έρπητα
Υπάρχουν αγωγές, ώστε να κάνουν τα συμπτώματα να υποχωρήσουν γρηγορότερα, ή να τον κάνουν λιγότερο επίπονο, δεν μπορείς όμως να ξεφορτωθείς εντελώς τον ιό.
9. Αν έχεις σχέση και συνειδητοποίησες ότι έχεις έρπη, αυτό σημαίνει πως το αγόρι σου σε απατά
Αναπνοές! Δε σε απατά – τουλάχιστον όχι απαραίτητα. Μπορεί να τον είχες για πολύ καιρό και απλά κάποια στιγμή επανενεργοποιήθηκε. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να μοιραστείτε ο ένας με τον άλλον τις διαγνώσεις του παρελθόντος πριν κάνετε σεξ. Σέξι, δε μπορείς να πεις, κατάλληλη κουβέντα για ατμόσφαιρα.
10. Αν έχεις έρπη δε θα ξανακάνεις ποτέ σεξ
Φυσικά αυτό είναι τεράστια βλακεία. Ενημερώσου, μάθε για μεθόδους προφύλαξης, θυμήσου πόσο κοινός είναι αυτός ο ιός και θα ζήσεις μια υπέροχη σεξουαλική ζωή, ακόμα κι αν τον έχεις.