ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

10 πράγματα που δεν ήξερες για το χαμόγελό σου

Pexels

Δεν υπάρχει ίσως μεγαλύτερη αλήθεια από αυτή που κρύβει η φράση «το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο». Γνώριζες όμως ότι ένα απλό χαμόγελο μπορεί να τονώσει τη διάθεσή σου, ακόμη και το ανοσοποιητικό σου σύστημα;

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Μέρα Χαμόγελου βρήκαμε 10 συναρπαστικά επιστημονικά στοιχεία για τα χαμόγελα μας, που θα μας δίνουν 10 καλούς λόγους για να κάνουμε ένα τόσο απλό, αλλά ταυτόχρονα τόσο πολύτιμο δώρο καλοσύνης στον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Ακόμα κι είναι «ψεύτικο» μπορεί να τονώσει τη διάθεσή σου

Ακόμα και όταν νιώθουμε πως δεν έχουμε απολύτως κανένα λόγο για να χαμογελάσουμε, οι επιστήμονες μάς προτρέπουν να το κάνουμε. Οι ψυχολόγοι ανακάλυψαν ότι ακόμα κι αν είσαι σε κακή διάθεση, μπορείς να τη φτιάξεις προσομοιώνοντας ένα γνήσιο χαμόγελο. Fake it till you make it.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Το χαμόγελο μπορεί πραγματικά να βελτιώσει τη σωματική και την ψυχική σου υγεία. Το σώμα σου είναι πιο χαλαρό κάθε φορά που χαμογελάς, γεγονός που συμβάλλει στην καλή υγεία και ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Είναι μεταδοτικά

Δεν είναι απλώς ένα ρητό: Είναι πραγματικά μεταδοτικά λένε οι επιστήμονες. Σε μια μελέτη που διεξήχθη στη Σουηδία, οι άνθρωποι δυσκολεύονταν να συνοφρυωθούν όταν κοιτούσαν άλλα άτομα που χαμογελούσαν και οι μύες του προσώπου τους σχημάτισαν (το μάντεψες) χαμόγελα.

Ανακουφίζουν από το άγχος

Το σώμα απελευθερώνει αμέσως ενδορφίνες όταν χαμογελάς, ακόμα και όταν πιέζεσαι για να το κάνεις. Αυτή η ξαφνική αλλαγή στη διάθεση,  θα σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα και να απελευθερώσεις το άγχος.

Είναι ένα καθολικό σημάδι ευτυχίας

Ενώ οι χειραψίες, οι αγκαλιές και οι υποκλίσεις έχουν διαφορετικές έννοιες μεταξύ πολιτισμών, το χαμόγελο είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο και σε όλους τους πολιτισμούς ως σημάδι ευτυχίας και αποδοχής. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι λαοί χαμογελούν το ίδιο. Στη Ρωσία παραδείγματος χάρη το χαμόγελο δεν είναι ένδειξη σεβασμού ή ευγένειας.

Εξακολουθούμε να χαμογελάμε στη δουλειά

Ενώ χαμογελάμε λιγότερο στη δουλειά από ό,τι στο σπίτι, το 30% των συμμετεχόντων σε μια ερευνητική μελέτη χαμογελούσε 5 έως 20 φορές την ημέρα ενώ την ίδια στιγμή το 28% χαμογελούσε πάνω από 20 φορές την ημέρα στο γραφείο.

Χρησιμοποιούν από 5 έως 53 μύες του προσώπου:

Ένα χαμόγελο μπορεί να απαιτεί από το σώμα σου να χρησιμοποιεί έως και 53 μύες. Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις χρησιμοποιούν μόνο 5 μυϊκές κινήσεις.

Τα μωρά γεννιούνται με την ικανότητα να χαμογελούν:

Τα μωρά μαθαίνουν πολλές συμπεριφορές και ήχους βλέποντας τους ανθρώπους γύρω τους κι ανακαλύπτοντας τον κόσμο καθώς μεγλώνουν. Αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι όλα τα μωρά γεννιούνται με την συγκεκριμένη ικανότητα, αφού ακόμη και τα τυφλά μωρά χαμογελούν.

Είναι η πιο εύκολα αναγνωρίσιμη έκφραση προσώπου:

Οι άνθρωποι μπορούν να αναγνωρίσουν χαμόγελα από απόσταση έως και 91 σχεδόν μέτρα, καθιστώντας την πιο εύκολα αναγνωρίσιμη έκφραση προσώπου.

Υπάρχουν 19 διαφορετικοί τύποι χαμόγελου:

Ο ερευνητής του UC-San Francisco εντόπισε 19 τύπους χαμόγελου και τα χώρισε σε δύο κατηγορίες: Ευγενικά, «κοινωνικά» χαμόγελα που δεσμεύουν λιγότερους μύες και ειλικρινή χαμόγελα «γνήσιας ευτυχίας» που χρησιμοποιούν περισσότερους μύες και στις δύο πλευρές του προσώπου.

Η όχι και τόσο χαρουμένη ιστορία πίσω από την πιο χαμογελαστή μέρα του χρόνου

Harvey Ball AP Photo © 2023 /Paul Connors

Η Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελoυ γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Παρασκευή του Οκτωβρίου με πρωτοβουλία του Αμερικανού γραφίστα Harvey Ross Ball (1921-2001), σχεδιαστή της γνωστής χαμογελαστής φατσούλας (smiley). Τον εορτασμό συνεχίζει και προωθεί, μετά τον θάνατο του εμπνευστή του το ίδρυμα Harvey World Smile Foundation, που δημιουργήθηκε για να τιμήσει την μνήμη του. Το σύνθημα της συγκεκριμένης παγκόσμιας ημέρας είναι: «Κάνε μια πράξη καλοσύνης. Βοήθησε ένα πρόσωπο να χαμογελάσει». Ουσιαστικά δημιουργήθηκε για να δημιουργήσουμε έστω και για μια ημέρα μια πιο ευχάριστη ατμόσφαιρα στον πλανήτη.

Το ιστορικό της γιορτής ξεκινά μια μέρα του 1963, όταν ο Harvey Ross Ball προσλήφθηκε από μια ασφαλιστική εταιρεία της Μασαχουσέτης για φτιάξει ένα σύμβολο που θα ανέβαζε το ηθικό των υπαλλήλων της. Του πήρε μόλις 10 λεπτά για να σχεδιάσει ένα κίτρινο κύκλο με το γνωστό χαμογελαστό προσωπάκι. Ένα όχι και τόσο fun fact: Για τη δημιουργία του  πληρώθηκε μόλις 45 δολάρια.

Το smiley στην πορεία ωστόσο, έγινε ένα από τα πιο διάσημα σύμβολα της pop κουλτούρας. Aπέφερε εκατομμύρια δολάρια, αλλά ο Ball έλαβε μόνο την αρχική αμοιβή του. Ωστόσο, μετά την έκρηξη του ίντερνετ, ο Ball είχε την ιδέα να καθιερώσει την Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου για να υπενθυμίσει στο ευρύ κοινό την αρχική έννοια του smiley και την πρόθεση του δημιουργού του.

Σε κάθε περίπτωση δεν χάνουμε τίποτα, να δοκιμάσουμε.