10 σημάδια που μαρτυρούν ότι έχεις πάθει burnout
- 2 ΙΑΝ 2024
Το στρες στη δουλειά- και στη ζωή γενικότερα- είναι κάτι σύνηθες και δύσκολο αρκετές φορές να το διαχειριστείς. Ωστόσο, από ποιο σημείο και μετά το άγχος ξεπερνά τα όρια του φυσιολογικού και πότε μιλάμε για burnout;
Όταν εργάζεσαι και δρας πολύ περισσότερο από αυτό που αντέχει το σώμα και το πνεύμα σου, τότε βιώνεις έντονο άγχος, με αποτέλεσμα να εξαντλείς τον οργανισμό σου. Η εξουθένωση προέρχεται από διάφορες καταστάσεις υγείας, μια εκ των οποίων, είναι και το σύνδρομο burnout.
Τι είναι ακριβώς το burnout;
Το σύνδρομο Burnout είναι μια κατάσταση συναισθηματικής, σωματικής και ψυχικής εξάντλησης, η οποία προκαλείται από υπερβολικό και παρατεταμένο στρες, κυρίως εξαιτίας της εργασίας. Συνήθως, εμφανίζεται όταν κανείς αισθάνεται καταβεβλημένος, συναισθηματικά εξαντλημένος και ανίκανος να ανταποκριθεί στις συνεχείς απαιτήσεις.
Καθώς το άγχος συνεχίζει, αρχίζει να χάνεται το ενδιαφέρον και το κίνητρο που οδήγησε το άτομο να αναλάβει έναν συγκεκριμένο ρόλο στην αρχή. Η εξάντληση αυτή μειώνει την παραγωγικότητα και την ενέργεια, αφήνοντας το άτομο να νιώθει όλο και πιο αβοήθητο, κυνικό ή ακόμα και αγανακτισμένο. Τελικά, μπορεί να νιώθει ότι δεν έχει τίποτα άλλο να δώσει.
Ποια είναι τα σημάδια του burnout;
Το σύνδρομο του burnout εμφανίζεται στον καθένα διαφορετικά και με άλλη ταχύτητα, η οποία επηρεάζεται είτε από την κατάσταση του ανοσοποιητικού μας, είτε από το μέγεθος της πίεσης που αντιμετωπίζουμε. Συνήθη συμπτώματα burnout είναι τα εξής:
1. Συνεχής εξάντληση που δεν μπορεί να εξηγηθεί ιατρικά
2. Αϋπνία
3. Έλλειψη συγκέντρωσης
4. Πονοκέφαλοι
5. Απώλεια όρεξης
6. Πεπτικά προβλήματα
7. Ευερεθιστότητα ή και θυμός
8. Συμπτώματα αγχώδους διαταραχής
9. Συμπτώματα κατάθλιψης
10. Απομόνωση
Πώς αντιμετωπίζεται το burnout;
Πέρα από την εργασία, σε αυτό το σύνδρομο μπορεί να σε φτάσουν οι τάσεις τελειομανίας, η απαισιόδοξη άποψη για τον κόσμο και ο εγωισμός, ο οποίος δεν σου επιτρέπει να ζητάς βοήθεια. Προκειμένου να αντιμετωπίσεις το burnout, παρακάτω σού έχουμε βρει μερικές λύσεις.
- Κάνε μία συζήτηση με τον προϊστάμενό σου (πάνω από όλα είσαι άνθρωπος και χρειάζεσαι την απαραίτητη ενέργεια για να αποδίδεις επαγγελματικά. Επαναπροσδιορίστε μαζί τις αρμοδιότητες)
- Κοιμήσου αρκετά (ιδανικά 8 ώρες)
- Ξεκίνα μία χαλαρωτική δραστηριότητα (ένα χόμπι που αγαπάς)
- Κάνε ασκήσεις Mindfulness (πριν την εργασία σου ή πριν κοιμηθείς)
- Κοινωνικοποιήσου (αν δεν προλαβαίνεις να πας για έναν καφέ, πάρε τηλέφωνο αγαπημένα σου πρόσωπα)
- Περιόρισε την επαφή με αρνητικούς ανθρώπους (Ο κύκλος σου είναι η ενέργειά σου.)
- Αφιέρωσε χρόνο για ξεκούραση και χαλάρωση (απόλαυσε τον χρόνο σου με οποιονδήποτε τρόπο σε ηρεμεί.)ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ