ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφή για μυαλό «ξυράφι»: 10 τροφές για καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση

iStock

Οι τροφές που είναι καλές για τον εγκέφαλό σου, μπορούν να σε βοηθήσουν να διατηρήσεις αυτό το κρίσιμο όργανο υγιές και μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητά σου για συγκεκριμένες νοητικές εργασίες, όπως η μνήμη και η συγκέντρωση.

Ως κέντρο ελέγχου του σώματος, ο εγκέφαλος, είναι υπεύθυνος για όλες τις λειτουργίες του οργανισμού μας. Από την αναπνοή και τη λειτουργία της καρδιάς, μέχρι την κίνηση και τη σκέψη μας. Αυτός είναι και βασικός λόγος, για τον οποίο η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις τον εγκέφαλό σου σε φόρμα. Συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις τις τροφές με τις οποίες μπορείς να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου, για μυαλό «ξυράφι».

Διατροφή για μυαλό ξυράφι: Οι τροφές που ενισχύουν τη μνήμη Pexels

1. Λιπαρά ψάρια

Όταν μιλάμε για τροφές που ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου, τα λιπαρά ψάρια βρίσκονται συχνά στην κορυφή της λίστας.

Μιλάμε για ψάρια όπως ο σολομός, η πέστροφα, ο τόνος, η ρέγγα και οι σαρδέλες, τα οποία εξασφαλίζουν στη διατροφή σου, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

2. Καφές

Εάν ο καφές δεν λείπει από τη διατροφή σου, τότε έχεις έναν παραπάνω λόγο να πιεις ένα ακόμα φλιτζάνι. Δύο κύρια συστατικά του καφέ – η καφεΐνη και τα αντιοξειδωτικά – μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου. Η καφεΐνη που βρίσκεται στον καφέ έχει μια σειρά από θετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο, όπως:

  • Αυξημένη εγρήγορση
  • Βελτιωμένη διάθεση
  • Αυξημένη συγκέντρωση

Η μακροπρόθεσμη κατανάλωση καφέ συνδέεται επίσης με μειωμένο κίνδυνο νευρολογικών ασθενειών, όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ.

3. Τροφές για γερή μνήμη: Μύρτιλα

Τα μύρτιλα παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που είναι ειδικά για τον εγκέφαλό σας. Τα βατόμουρα και άλλα βαθιά χρωματισμένα μούρα παρέχουν ανθοκυανίνες, μια ομάδα φυτικών ενώσεων με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

Τα αντιοξειδωτικά δρουν τόσο κατά του οξειδωτικού στρες όσο και της φλεγμονής, καταστάσεις που μπορούν να συμβάλουν στη γήρανση του εγκεφάλου και στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Ορισμένα από τα αντιοξειδωτικά στα βατόμουρα έχει βρεθεί ότι συσσωρεύονται στον εγκέφαλο και βοηθούν στη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση 11 μελετών, τα βατόμουρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της μνήμης και ορισμένων γνωστικών διεργασιών σε παιδιά και μεγαλύτερους ενήλικες.

4. Κουρκουμάς

Αυτό το μπαχαρικό χαρίζει μια σειρά από οφέλη για τον εγκέφαλο. Η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό του κουρκουμά, είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης ένωση που έχει συνδεθεί με τα ακόλουθα οφέλη στον εγκέφαλο:

  • Μπορεί να ωφελήσει τη μνήμη
  • Ρυθμίζει τη διάθεση
  • Βοηθά στην ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων

5. Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι γεμάτο με ισχυρές φυτικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών. Είναι επίσης πολύ υψηλό σε βιταμίνη Κ η οποία σύμφωνα με σχετικές έρευνες, συνδέεται με καλύτερη μνήμη και καλύτερη γνωστική κατάσταση. Πέρα από τη βιταμίνη Κ, το μπρόκολο είναι μια πολύ καλή προσθήκη στη διατροφή σου και για έναν ακόμα λόγο.Περιέχει μια σειρά από ενώσεις με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά ιδιότητες, οι οποίες ενισχύουν την προστασία του εγκεφάλου από διάφορες βλάβες.

6. Σπόροι κολοκύθας

Οι σπόροι κολοκύθας, περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το σώμα και τον εγκέφαλο από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου, σιδήρου, ψευδαργύρου και χαλκού. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου, καθώς:

  • Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου, έχει συνδεθεί με πολλές νευρολογικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ, της κατάθλιψης και της νόσου του Πάρκινσον.
  • Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου, συνδέονται με πολλές νευρολογικές ασθένειες, όπως η ημικρανία, η κατάθλιψη και η επιληψία.
  • Τα χαμηλά επίπεδα χαλκού, συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνος νευροεκφυλιστικών διαταραχών, όπως το Αλτσχάιμερ.
  • Η έλλειψη σιδήρου χαρακτηρίζεται συχνά από εγκεφαλική ομίχλη και διαταραχή της εγκεφαλικής λειτουργίας.

7. Τροφές για καλύτερη μνήμη: Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα και η σκόνη κακάο, είναι γεμάτα με μερικές ενώσεις που τονώνουν τον εγκέφαλο, όπως φλαβονοειδή, καφεΐνη και αντιοξειδωτικά. Τα φλαβονοειδή της σοκολάτας συγκεντρώνονται στις περιοχές του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν με τη μάθηση και τη μνήμη. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτές οι ενώσεις μπορεί να ενισχύσουν τη μνήμη και επίσης να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της πνευματικής έκπτωσης, που σχετίζεται με την ηλικία. Η σοκολάτα είναι επίσης μία από τις τροφές που μπορείς να προσθέσεις στη διατροφή σου, για να βελτιώσεις τη διάθεσή σου με φυσικό τρόπο.

8. Ξηροί καρποί

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών, μπορούν να βελτιώσουν τους δείκτες υγείας της καρδιάς, η οποία συνδέεται στενά, με έναν υγιή εγκέφαλο. Αρκετά θρεπτικά συστατικά στους ξηρούς καρπούς, όπως τα καλά λιπαρά, τα αντιοξειδωτικά και η βιταμίνη Ε, δικαιολογούν γιατί είναι η ιδανική προσθήκη στη διατροφή σου, για την υγεία του εγκεφάλου.

9. Πορτοκάλια

Μπορεί ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό να κάνει πέρα, αλλά το ίδιο μάλλον ισχύει και για τα πορτοκάλια. Τα πορτοκάλια, είναι από τις τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, μια εξαιρετικά χρήσιμη βιταμίνη για την υγεία του εγκεφάλου. Σύμφωνα με σχετική μελέτη, τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα, συσχετίστηκαν με βελτιώσεις στη συγκέντρωση, τη μνήμη, την προσοχή και την ταχύτητα λήψης αποφάσεων. Άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C που μπορείς να προσθέσεις στη διατροφή σου, είναι οι πιπεριές, το ακτινίδιο, οι ντομάτες και οι φράουλες.

10. Αυγά

Τροφές όπως τα αυγά είναι μια πολύ καλή προσθήκη για τη διατροφή σου. Ο λόγος; Αποτελούν μια πλούσια πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών που συνδέονται με την υγεία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β6 και Β12, του φυλλικού οξέος και της χολίνης. Η χολίνη είναι ένα σημαντικό μικροθρεπτικό συστατικό που χρησιμοποιεί το σώμα για να δημιουργήσει, έναν νευροδιαβιβαστή που βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης και της μνήμης. Δύο παλαιότερες μελέτες διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη χολίνης συνδέθηκε με καλύτερη μνήμη και πνευματική λειτουργία.