ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

11 «ευγενικές» φράσεις που δείχνουν παθητική επιθετικότητα. Judging you

iStock

Όλοι έχουμε συναντήσει ανθρώπους που φαίνεται να έχουν πάντα κάτι να σχολιάσουν, αλλά δεν το κάνουν με ευθύτητα. Αυτοί οι άνθρωποι αποφεύγουν την άμεση κριτική επειδή φοβούνται τη σύγκρουση ή θέλουν να διατηρήσουν την εικόνα του «καλού» παιδιού. Το αποτέλεσμα είναι μια παθητική επιθετικότητα που μας αφήνει με μια αίσθηση σύγχυσης και απογοήτευσης.

Εάν ακούς συχνά τέτοιες φράσεις από κάποι@, να είσαι βέβαι@ ότι δεν προσπαθεί να σε βοηθήσει, αλλά μάλλον να σου δείξει ότι «ξέρει καλύτερα». Παρακάτω θα δούμε 11 χαρακτηριστικές φράσεις, που χρησιμοποιούνται συχνά για να εκφράσουν παθητική επιθετικότητα.

1. «Δεν λέω ότι έχεις άδικο, αλλά…»

Αυτή η φράση είναι μια τυπική περίπτωση υποκριτικής διαφωνίας. Το «αλλά» αναιρεί εντελώς την αρχική δήλωση, δημιουργώντας μια παθητικο-επιθετική ατμόσφαιρα. Εάν κάποιος χρησιμοποιεί αυτή τη φράση συχνά, μπορείς να τ@ ζητήσεις να εκφράσει την άποψή τ@ πιο ξεκάθαρα.

2. «Εγώ θα το έκανα αλλιώς, αλλά οκ»

Αυτό μπορεί να φαίνεται ως μια απλή δήλωση διαφοράς απόψεων, αλλά συχνά κρύβει έναν υπαινιγμό ότι η δική σου μέθοδος είναι λανθασμένη. Η φράση αυτή υποδηλώνει ότι ο/η άλλ@ γνωρίζει μια «καλύτερη» λύση, χωρίς να θέλει να την αναφέρει ανοιχτά.

3. «Είναι κι αυτός ένας τρόπος να το κάνεις»

Αν κάποιος λέει αυτή τη φράση με έναν ειρωνικό τόνο, μπορεί να σημαίνει ότι θεωρεί τον τρόπο σου λανθασμένο ή κατώτερο. Ένας πιο υγιής τρόπος να διαχειριστείς τέτοια σχόλια είναι να ζητήσεις ανοιχτά τη γνώμη του άλλου ατόμου για το πώς θα το έκανε διαφορετικά.

4. «Ό,τι σε βολεύει»

Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν ουδέτερη ή υποστηρικτική δήλωση, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια συγκαλυμμένη κριτική. Ο ομιλητής πιθανότατα διαφωνεί με την επιλογή σου, αλλά αποφεύγει να το πει ξεκάθαρα.

Φράσεις που δείχνουν παθητική επιθετικότητα

5. «Τουλάχιστον προσπάθησες»

Αν και μπορεί να ειπωθεί με καλές προθέσεις, αυτή η φράση συχνά ακούγεται ειρωνική, ειδικά αν ακολουθεί μια αποτυχία. Εάν σε ενοχλεί, μπορείς να πεις: «Εκτιμώ την υποστήριξή σου, αλλά αυτό δεν με βοηθά πραγματικά».

6. «Υποθέτω ότι ο καθένας έχει τη δική του άποψη»

Αντί να ενθαρρύνει έναν υγιή διάλογο, αυτή η φράση συχνά χρησιμοποιείται για να τερματίσει τη συζήτηση με έναν τρόπο που υποτιμά τη γνώμη σου.

7. «Δεν θέλω να φανώ αγενής, αλλά…»

Κάτι σαν το «Δεν είμαι ρατσιστής, αλλά…». Η αλήθεια είναι ότι αν κάποιος ξεκινήσει μια φράση με αυτόν τον τρόπο, πιθανότατα πρόκειται να πει κάτι αγενές. Αντί να αποδεχτείτε το σχόλιο, μπορείς απλά να ρωτήσεις: «Τότε γιατί το λες;».

Φράσεις που δείχνουν παθητική επιθετικότητα

8. «Ενδιαφέρουσα άποψη…»

Αν αυτό ειπωθεί με συγκαταβατικό τόνο, μπορεί να σημαίνει ότι το άτομο δεν παίρνει σοβαρά τη γνώμη σου.

9. «Αν αυτό σε κάνει χαρούμεν@…»

Αυτή η φράση συχνά χρησιμοποιείται με υποτιμητικό τόνο, υπονοώντας ότι η επιλογή σου είναι παράλογη ή κατώτερη.

10. «Δεν είναι και τόσο μεγάλο θέμα»

Όταν κάπο@ χρησιμοποιεί αυτή τη φράση για να υποτιμήσει τα συναισθήματά σου, είναι σημαντικό να διεκδικήσεις το δικαίωμά σου να εκφράζεις τις ανησυχίες σου.

11. «Δεν ήξερα ότι το παίρνεις τόσο σοβαρά»

Μια ακόμα φράση παθητικής επιθετικότητας. Αυτό είναι ένας τρόπος για να υπονομεύσει τα συναισθήματά σου και να σε κάνει να φαίνεσαι υπερβολικοί.