ΔΙΑΤΡΟΦΗ

12 τροφές που ενισχύουν το συκώτι σου με φυσικό τρόπο

iStock

Το συκώτι ή ήπαρ είναι υπεύθυνο για περισσότερες από 500 σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης γλυκόζης, της ρύθμισης της πήξης του αίματος και πολλών άλλων, αλλά η κύρια δουλειά του είναι το «φιλτράρισμα» του αίματος.

Πιο συγκεκριμένα, το συκώτι επεξεργάζεται το αίμα από το πεπτικό σύστημα και το απαλλάσσει από βλαβερές ουσίες όπως αλκοόλ, φάρμακα και άλλες τοξίνες. Ουσιαστικά πρόκειται για το φυσικό σύστημα αποτοξίνωσης του σώματός μας. Το ζωτικό αυτό όργανο, παράγει επίσης χοληστερόλη όταν το σώμα τη χρειάζεται και ρυθμίζει τα επίπεδά της στον οργανισμό. Συμμετέχει επίσης στον μεταβολισμό πρωτεΐνών, υδατανθράκων και λιπαρών. Αν και καμία μεμονωμένη τροφή από μόνη της δεν θα ενισχύσει τη λειτουργία του ήπατος, μια γενικά ισορροπημένη διατροφή, πλούσια με τροφές της παρακάτω λίστας σίγουρα δεν θα το βλάψει.

Tροφές για δυνατό συκώτι

Σταυρανθή λαχανικά

Tροφές για δυνατό συκώτι Pexels

Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, περιέχουν ζωτικής σημασίας φυτοθρεπτικά συστατικά στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν το συκώτι να εξουδετερώσει χημικές και καρκινογόνες ουσίες.

Σκούρα φυλλώδη πράσινα

Η κατανάλωση φυλλωδών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το λάχανο, μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις τον κίνδυνο ορισμένων τύπων ηπατικής νόσου. Αρκετές μελέτες, έχουν βρει ότι η τακτική κατανάλωση φυλλωδών λαχανικών ενισχύει αυτές τις πιθανότητες.

Aμύγδαλα

Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε και ακόρεστα λίπη, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν το συκώτι να απομακρύνει την ανεπιθύμητη χοληστερόλη από το σώμα.

Σκόρδο

Ένα από τα παλαιότερα φαρμακευτικά τρόφιμα στον πλανήτη, το σκόρδο, περιέχει μια ενεργή ένωση με βάση το θείο που ονομάζεται αλισίνη, η οποία δρα ως κρίσιμος υποστηρικτής της αποτοξίνωσης του ήπατος βοηθώντας στην απομάκρυνση των προσθέτων τροφίμων και άλλων παρόμοιων. Το σκόρδο έχει επίσης τεκμηριωθεί ότι βοηθά στην απώλεια βάρους σε άτομα με Μη Αλκοολική Λιπώδη Νόσο Ήπατος (NAFLD).

Κρεμμύδια και πράσα

Σχετική έρευνα πάνω σε διάφορες δίαιτες, διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση κρεμμυδιού μπορεί να αποτρέψει τη NAFLD, ακόμη και με την παρουσία άλλων παραγόντων κινδύνου όπως η παχυσαρκία, η υπερχοληστερολαιμία και η υψηλή πρόσληψη λιπαρών και ζάχαρης.

Αυγά

Τα αυγά παρέχουν μερικές από τις πρωτεΐνες υψηλότερης ποιότητας, που περιέχουν και τα οκτώ απαραίτητα αμινοξέα, τη χοληστερόλη και την απαραίτητη θρεπτική ουσία χολίνη. Η έρευνα δείχνει ότι η ανεπάρκεια χολίνης μπορεί να οδηγήσει σε NAFLD, καθώς τροφοδοτεί ορισμένες από τις διαδικασίες διήθησης του ήπατος, καθώς και τον μεταβολισμό.

Αγκινάρες

Δύο φυτοθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στην αγκινάρα, η κυναρίνη και η σιλυμαρίνη, έχει αποδειχθεί ότι θρέφουν το συκώτι. Η έρευνα δείχνει ότι η σιλυμαρίνη ειδικά μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες και την επακόλουθη κυτταρική βλάβη, προστατεύοντας έτσι τα ηπατικά κύτταρα από βλάβες.

Μανιτάρια

Μελέτες έχουν υποδείξει με συνέπεια ότι τα μανιτάρια μπορούν να ανακουφίσουν την ηπατική νόσο. Έρευνα του 2020, βρήκε ότι η υψηλότερη κατανάλωση μανιταριών σχετίζεται σημαντικά με χαμηλότερο επιπολασμό της NAFLD .

Μούρα

Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, όπως τα βατόμουρα, οι φράουλες και τα σμέουρα, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση κινδύνου NAFLD. Η έρευνα δείχνει ότι οι πολυφαινόλες σε αυτά τα μούρα, μπορούν να βελτιώσουν τις μεταβολικές διαταραχές, οι οποίες προστατεύουν το συκώτι και μπορούν ακόμη και να καταπολεμήσουν τον καρκίνο του ήπατος.

Μήλα

Όπως τα μούρα, τα μήλα περιέχουν ισχυρές, φαινολικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών, που μπορούν να καταπολεμήσουν τις φλεγμονώδεις ασθένειες. Περιέχουν επίσης πηκτίνη, μια πολύτιμη πηγή διαλυτών φυτικών ινών που βοηθά το πεπτικό σύστημα και επομένως, το συκώτι.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι μια τροφή με προβιοτικά που μπορεί να βοηθήσει το συκώτι να διασπάσει τη χοληστερόλη, μειώνοντας τον κίνδυνο NAFLD. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση γιαουρτιού μείωσε τη χοληστερόλη σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και υψηλή χοληστερόλη.