ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: 18 αλήθειες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που πρέπει να διαβάσεις

Είναι γεγονός πως ο νέος κορονοϊός COVID-19 και η παγκόσμια έξαρσή του έχει ως αποτέλεσμα να διαβάζουμε, ακούμε, βλέπουμε χιλιάδες ειδήσεις γύρω από αυτόν σε καθημερινή βάση. Δυστυχώς, πολλά από αυτά αποτελούν fake news γύρω από τον κορονοϊό, στα οποία θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή.

Όπως φροντίζει και τονίζει καθημερινά ο λοιμωξιολόγος κι εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση του κορονοϊού στην Ελλάδα, Σωτήρης Τσιόδρας, η επιδημία της τρομοκρατίας, των fake news και του φόβου είναι πολύ καταστροφική για όλους μας.

Αυτό που εσύ πρέπει να κάνεις είναι να διατηρείς την ψυχραιμία σου, να ενημερώνεσαι από έγκυρες πηγές, να τηρείς κατά γράμμα τους κανόνες υγιεινής και φυσικά να #ΜένειςΣπίτι.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, λοιπόν, στην προσπάθεια περιορισμού της παραπληροφόρησης γύρω από τον νέο κορoνοϊό COVID-19, έδωσε απαντήσεις σε 18 βασικά ερωτήματα που έχουν προκύψει όλο αυτό το διάστημα:

1. Ο νέος κορoνοϊός COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί σε περιοχές με ζεστό και υγρό κλίμα

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο νέος κορoνοϊός  COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί σε όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των ζωνών με ζεστό και υγρό κλίμα. Ανεξάρτητα από το κλίμα, υιοθέτησε προστατευτικά μέτρα αν ζεις ή ταξιδεύεις σε μια περιοχή που έχει πληγεί από τον κορονοϊό . Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείς είναι να καθαρίζεις συχνά τα χέρια σου. Με τον τρόπο αυτό αποβάλλεις τους ιούς που μπορεί να βρίσκονται στα χέρια σου και αποφεύγεις τη μόλυνση που μπορεί να συμβεί όταν αγγίζεις τα μάτια, το στόμα και τη μύτη σου.

2. Ο κρύος καιρός και το χιόνι δεν μπορούν να σκοτώσουν τον νέο κορονοϊό

Δεν υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι ο κρύος καιρός μπορεί να σκοτώσει τον νέο κορονοϊό ή άλλες ασθένειες. Η κανονική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος παραμένει γύρω στους 36,5°C έως 37°C, ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία ή τον καιρό. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευτείς από τον νέο κορονοϊό είναι να απολυμαίνεις συχνά τα χέρια σου τρίβοντάς τα με αντισηπτικό σκεύασμα με βάση το αλκοόλ ή πλένοντάς τα με άφθονο σαπούνι και τρεχούμενο νερό.

3. Το μπάνιο με ζεστό νερό δεν εμποδίζει τον κορονοϊο

Κάνοντας μπάνιο με ζεστό νερό δεν θα εμποδίσεις τον COVID-19. Η κανονική θερμοκρασία του σώματος παραμένει γύρω στους 36,5°C έως 37°C, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του μπάνιου ή του ντους. Στην πραγματικότητα, η λήψη ενός ζεστού λουτρού με εξαιρετικά ζεστό νερό μπορεί να είναι επιβλαβής, καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα.

4. Ο νέος κορονοϊός δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω προϊόντων που κατασκευάζονται στην Κίνα ή σε οποιαδήποτε χώρα όπου έχουν αναφέρει κρούσματα

Παρόλο που ο νέος κορονοϊός μπορεί να παραμείνει σε επιφάνειες για λίγες ώρες ή έως και αρκετές ημέρες (ανάλογα με τον τύπο της επιφάνειας), είναι πολύ απίθανο ο ιός να παραμείνει σε μια επιφάνεια αφού μετακινηθεί, ταξιδέψει και εκτεθεί σε διαφορετικές συνθήκες και θερμοκρασίες. Αν νομίζεις ότι μια επιφάνεια μπορεί να έχει μολυνθεί, καθάρισέ την με ένα απολυμαντικό. Αφού την ακουμπήσεις, καθάρισε αμέσως τα χέρια σου με αντισηπτικό σκεύασμα με βάση το αλκοόλ, ή πλύνε σχολαστικά με σαπούνι και νερό.

5. Ο νέος κορονοϊός δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω τσιμπήματος κουνουπιών

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πληροφορίες αλλά ούτε και στοιχεία που να δείχνουν ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί από τα κουνούπια. Ο COVID-19 είναι ένας ιός του αναπνευστικού, ο οποίος εξαπλώνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που δημιουργούνται όταν ένα άτομο που έχει μολυνθεί βήχει ή φταρνίζεται ή μέσω σταγονιδίων σάλιου ή εκκρίσεων από τη μύτη. Απόφυγε, λοιπόν, τη στενή επαφή με οποιονδήποτε βήχει ή φταρνίζεται και λάβε όλα τα μέτρα υγιεινής.

6. Είναι αποτελεσματικοί οι στεγνωτήρες χεριών για τη θανάτωσή του;

Όχι. Οι στεγνωτήρες χεριών δεν είναι αποτελεσματικοί για τη θανάτωση του 2019-nCoV. Για να προστατεύσεις τον εαυτό σου από το νέο κορονοϊό, πρέπει συχνά να καθαρίζεις τα χέρια σου με αντισηπτικό με βάση το αλκοόλ ή να τα πλένεις με σαπούνι και νερό, όπως τονίσαμε. Αφού καθαριστούν τα χέρια σου, θα πρέπει να τα στεγνώσεις καλά χρησιμοποιώντας χαρτοπετσέτες ή στεγνωτήρα ζεστού αέρα.

7. Μπορεί μια λυχνία απολύμανσης υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) να τον σκοτώσει;

Οι λυχνίες UV δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αποστείρωση των χεριών ή άλλων περιοχών του δέρματος, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος.

10. Πόσο αποτελεσματικοί είναι οι ανιχνευτές θερμότητας για την ανίχνευση ατόμων που έχουν προσβληθεί από το νέο κορονοϊό;

Οι ανιχνευτές θερμότητας είναι αποτελεσματικοί στην ανίχνευση ατόμων που έχουν αναπτύξει πυρετό (δηλαδή έχουν υψηλότερη από τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος) λόγω μόλυνσης με τον νέο κορονοϊό. Ωστόσο, δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τα άτομα που έχουν μολυνθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη εκδηλώσει πυρετό. Αυτό συμβαίνει επειδή το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί, πριν οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί αρρωστήσουν και αναπτύξουν πυρετό, είναι 2 με 10 ημέρες.

11. Μπορεί ο ψεκασμός αλκοόλ ή χλωρίου σε όλο το σώμα να τον σκοτώσει;

Όχι. Ο ψεκασμός αλκοόλ ή χλωρίου σε όλο το σώμα σου δεν θα σκοτώσει ιούς που έχουν ήδη εισέλθει στον οργανισμό σου. Ο ψεκασμός τέτοιων ουσιών μπορεί να είναι επιβλαβής για τα ρούχα ή τους βλεννογόνους (δηλαδή τα μάτια, το στόμα). Έχε κατά νου πως το αλκοόλ και το χλώριο είναι χρήσιμα για την απολύμανση των επιφανειών, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις κατάλληλες συστάσεις.

12. Μπορούν τα κατοικίδια να μεταδώσουν τον νέο κορονοϊό;

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα ζώα συντροφιάς, όπως τα σκυλιά ή οι γάτες μπορούν να μολυνθούν με τον νέο κορονοϊό. Ωστόσο, είναι πάντα καλό να πλένεις τα χέρια σου με σαπούνι και νερό μετά από επαφή με αυτά. Αυτό σε προστατεύει από διάφορα κοινά βακτηρίδια, όπως το E.coli και η σαλμονέλα.

13. Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας προστατεύουν από το νέο κορονοϊό;

Όχι. Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας, όπως κατά του πνευμονιόκοκκου και το εμβόλιο αιμόφιλου ινφλουέντζας τυπου β (Hib), δεν παρέχουν προστασία έναντι του νέου κορονοϊού. Ο ιός είναι τόσο νέος και διαφορετικός που χρειάζεται το δικό του εμβόλιο. Οι ερευνητές προσπαθούν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά του 2019-nCoV και ο ΠΟΥ υποστηρίζει τις προσπάθειές τους. Αν και αυτά τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά κατά του 2019-nCoV, συνιστάται ιδιαίτερα ο εμβολιασμός κατά των ασθενειών του αναπνευστικού για την προστασία της υγείας σου.

14. Μπορεί η ρινική πλύση με αλατούχο διάλυμα να αποτρέψει τη μόλυνση;

Όχι. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η τακτική ρινική πλύση με αλατούχο διάλυμα προστατεύει τους ανθρώπους από τη μόλυνση. Υπάρχουν κάποιες περιορισμένες ενδείξεις ότι οι ρινικές πλύσεις με αλατούχο διάλυμα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακάμψουν πιο γρήγορα από το κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο, οι τακτικές ρινικές πλύσεις δεν έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζουν τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

15. Μπορεί η κατανάλωση σκόρδου να αποτρέψει τη μόλυνση;

Το σκόρδο είναι μια υγιεινή τροφή που μπορεί να έχει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η κατανάλωσή του έχει προστατεύσει τους ανθρώπους από τον νέο κορονοϊό.

16. Ο νέος κορονοϊός επηρεάζει τους ηλικιωμένους ή είναι ευάλωτοι και οι νέοι;

Άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να μολυνθούν από τον νέο κορονοϊό (2019-nCoV). Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις (όπως το άσθμα, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις) φαίνεται να είναι πιο ευάλωτοι, καθώς ασθενούν σοβαρά. Ο ΠΟΥ συμβουλεύει ανθρώπους όλων των ηλικιών να λαμβάνουν μέτρα για να προστατευθούν από τον ιό, για παράδειγμα, καλή υγιεινή των χεριών και καλή υγιεινή του αναπνευστικού συστήματος.

17. Είναι τα αντιβιοτικά αποτελεσματικά στην πρόληψη και θεραπεία του;

Όχι, τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν ενάντια στους ιούς, αλλά μόνο ενάντια σε βακτήρια. Ο νέος κορονοϊός (2019-nCoV) είναι ιός κι επομένως τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσο πρόληψης ή θεραπείας του. Ωστόσο, εάν νοσηλευτείς για τον 2019-nCoV, μπορεί να σου χορηγηθούν αντιβιοτικά επειδή είναι δυνατή η βακτηριακή συλλοίμωξη.

18. Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για την πρόληψη ή τη θεραπεία του;

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει συγκεκριμένο φάρμακο που συνιστάται για την πρόληψη ή τη θεραπεία του. Ωστόσο, όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό θα πρέπει να λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα για να ανακουφίσουν και να θεραπεύσουν τα συμπτώματα και εκείνοι που πάσχουν από σοβαρή ασθένεια θα πρέπει να λάβουν βελτιστοποιημένη υποστηρικτική φροντίδα. Ορισμένες ειδικές θεραπείες βρίσκονται υπό διερεύνηση και θα δοκιμαστούν μέσω κλινικών δοκιμών. Ο ΠΟΥ συμβάλλει στην επιτάχυνση των προσπαθειών έρευνας και ανάπτυξης με μια σειρά από εταίρους.

Exit mobile version