ΣΧΕΣΕΙΣ

3 αλήθειες για τις σχέσεις που κανένας δεν σου’ χει πει

Unsplash

Σε όποια εποχή και αν βρισκόμαστε, σε οποιαδήποτε χρονολογία, ένα θέμα συζήτησης που απασχολεί πάντα τους ανθρώπους είναι οι σχέσεις και η αγάπη. Αυτό που αλλάζει όμως με το πέρασμα των χρόνων είναι ο τρόπος που αναπτύσσουμε σχέσεις, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν.  

Η τεχνολογία είναι ένα από αυτά τα δεδομένα, αν σκεφτείς την επίδραση που έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι εφαρμογές γνωριμιών. Και ενώ ο κάθε άνθρωπος – δεδομένου ότι ο καθένας είναι μοναδικός – συμπεριφέρεται στον έρωτα και στις σχέσεις με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, τείνουμε να βλέπουμε ή να συναντάμε ορισμένες συμπεριφορές ή μοτίβα, τα οποία είναι (ως επί το πλείστον) κοινά, μην μπορώντας να δώσουμε εξήγηση σε αυτό. Ποιες είναι άραγε αυτές οι καταστάσεις και οι συμπεριφορές και πώς το εξηγεί η ψυχολογία;

3 αλήθειες για τις σχέσεις με βάση τη ψυχολογία

3 αλήθειες για τις σχέσεις με βάση τη ψυχολογία

Κάποιοι άνθρωποι αλλάζουν διαδοχικά συντρόφους, επειδή δεν αλλάζουν τον εαυτό τους

Το λεγόμενο «σύνδρομο της μαϊμούς». Όσο αστεία κι αν σου φαίνεται η ονομασία του συγκεκριμένου συνδρόμου, η αλήθεια είναι πως όσοι παρουσιάζουν αυτή τη συμπεριφορά, έχουν να αντιμετωπίσουν μια πολύ προβληματική συναισθηματικά ζωή. Όχι μόνο αυτ@ δηλαδή αλλά και ο εκάστοτε σύντροφος.

Όπως ακριβώς οι μαϊμούδες δεν αφήνουν ποτέ από το χέρι τους το κλαδί από το οποίο κρατιούνται χωρίς πρώτα να έχουν πιάσει με το άλλο τους χέρι κάποιο άλλο κλαδί ή κάποια άλλη μαϊμού, έτσι λειτουργούν και αυτοί οι άνθρωποι. Δεν εγκαταλείπουν ποτέ έναν σύντροφο, όσο και να μην τον θέλουν, χωρίς πρώτα να έχουν εξασφαλίσει την ύπαρξη του επόμενου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το συγκεκριμένο σύνδρομο συνδέεται άμεσα με την έλλειψη αυτοπεποίθησης, τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, αλλά και την ανάγκη αυτοπροβολής.

Όταν αρέσεις σε κάποιον, σε μιμείται

Σύμφωνα με το BBC, «Όταν οι άνθρωποι έλκονται ο ένας για τον άλλον, τείνουν να κάθονται ή να στέκονται με τον ίδιο τρόπο και να αντιγράφουν ο ένας τις σωματικές χειρονομίες του άλλου. Αυτό είναι γνωστό ως καθρεφτισμός». Ο καθρεφτισμός των κινήσεων είναι χαρακτηριστικό της αμηχανίας μιας ερωτικής ατμόσφαιρας. Π.χ Αγγίζεις τα μαλλιά σου, τα αγγίζει και αυτός. Είναι ίσως ένας από τους πιο εμφανής τρόπους, για να καταλάβεις αν κάποι@ ενδιαφέρεται για σένα.

Η ενέργεια λειτουργεί σαν «μαγνήτης» στις σχέσεις

Αν είσαι σε ένα δωμάτιο γεμάτο με θετικούς ανθρώπους και έρθει κάποιος με αρνητική ενέργεια, θα το καταλάβεις αμέσως. Σκέψου τώρα το αντίστροφο. Και στις 2 περιπτώσεις αυτές οι ενέργειες δεν μπορούν να συμβαδίσουν μαζί. Άρα αντιλαμβάνεσαι ότι ανάλογα με αυτό που είμαστε, προσεγγίζουμε και την αντίστοιχη κατάσταση ή άνθρωπο. Όταν λοιπόν ξαναβρεθείς σε μια τοξική σχέση και θες να τη διορθώσεις, ξέρεις από που να αρχίσεις.

Exit mobile version