ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

3 αποτελεσματικοί τρόποι για να αντιμετωπίσεις την αϋπνία

Unsplash

Υπάρχουν πολλά φυτικά χάπια, αστεία memes και συζητήσεις γύρω από το θέμα αϋπνία, καθώς αυτή απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Άλλωστε, ποια είναι η καλύτερη ώρα να σκεφτείς εκείνο που σου είχε πει τότε η φίλη σου και σε στεναχώρησε, τις οικονομικές υποχρεώσεις σου και εκείνο το meeting στην δουλειά; Φυσικά και όχι, η ώρα πριν κοιμηθείς.

Αρχικά, η αϋπνία είναι μια διαταραχή του ύπνου, στην οποία οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν. Η αϋπνία ακολουθείται συνήθως από υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, χαμηλή ενέργεια, ευερεθιστότητα και καταθλιπτική διάθεση.

Η συγκέντρωση σε πράγματα που προκαλούν άγχος, μπορεί να αυξήσει την κορτιζόλη (την ορμόνη του στρες) ή την αρτηριακή πίεση. Στην ουσία, όταν ξαπλώνεις και κάνεις αγχωτικές σκέψεις, τότε βάζεις το σώμα σου στη ζώνη, high alert και είναι αδύνατον να ηρεμήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι, οι οποίοι μπορούν να σε βοηθήσουν να την αντιμετωπίσεις.

3 τρόποι για να αντιμετωπίσεις την αϋπνία Pexels

Ανάλυσε το (στο χαρτί)

Αν αγχώνεσαι για πράγματα που έχεις να κάνεις την επόμενη μέρα, γράψ’ τα σε ένα τετράδιο. Με αυτό τον τρόπο θα «βγάλεις» τις έννοιες από το κεφάλι σου και θα μπορέσεις να κοιμηθείς καλύτερα. Όσο δεν σχεδιάζεις και δεν οργανώνεις ένα πρόγραμμα, θα αγχώνεσαι για πράγματα που ίσως έχεις ξεχάσει. Επιπλέον, το να σημειώσεις και να αντικρίσεις όσα έχεις γράψει, μπορεί να σε κάνει να συνειδητοποιήσεις, ότι καθετί που σε ανησυχεί, τελικά δεν είναι τόσο «τρομακτικό» ή ακατόρθωτο.

Μέτρα τα θετικά

Σημείωσε ή θυμήσου πράγματα για τα οποία έχεις και είσαι ευγνώμων. Π.χ η υγεία σου, η εργασία σου, η οικογένειά σου, ο/η σύντροφός σου. Ή αλλιώς θυμήσου κάποιο μικρό επίτευγμα σου ή κάποιο κομπλιμέντο που δέχτηκες μέσα στην μέρα. Με αυτό τον τρόπο, οι αρνητικές σκέψεις θα αντικατασταθούν από τις θετικές, θα χαλαρώσεις πιο εύκολα και θα αντιμετωπίσεις καλύτερα την αϋπνία. Ακόμη, όσοι νιώθουν ευγνώμων για όσα έχουν γενικότερα, έχουν και πιο ποιοτικό ύπνο.

Την προσοχή σου (αλλού) παρακαλώ

Βρες κάτι που θα αποσπάσει την προσοχή σου απ΄ό,τι μπορεί να σε αγχώνει: Μπορείς για παράδειγμα να μετρήσεις από το 100 έως το 0 αντίστροφα. Μια άλλη επιλογή είναι να κάνεις έναν «έλεγχο» του σώματός σου. Δώσε προσοχή στις αισθήσεις (όπως σφίξιμο, μυρμήγκιασμα, ίσως κρύο) σε κάθε περιοχή του σώματος, ξεκινώντας από τις φτέρνες και μετά προς τα πάνω. Άλλη προσέγγιση είναι να σκέφτεσαι τυχαίες, άσχετες λέξεις (όπως γάτα, μπάλα του γκολφ, κλπ) μέχρι να κοιμηθείς. Μπορεί να ακούγονται «περίεργες» τακτικές, αλλά εκείνη τη στιγμή λειτουργούν.