ΥΓΕΙΑ

3 λόγοι που το να κρατάς τα ούρα σου είναι πιο επικίνδυνο από όσο νομίζεις

Pexels

Οκ δεν είναι πάντα εφικτό να βρεις μια τουαλέτα, ή τέλος πάντων τις συνθήκες που θέλεις για να ξελαφρώσεις. Ωστόσο αν πιάνεις τον εαυτό σου να «κρατιέται» συχνά, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις τις συνήθειες σου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το να κρατάς τα ούρα σου, χωρίς να πας τουαλέτα για λίγο δεν είναι επιβλαβές. Ωστόσο, αν αυτό συμβαίνει συχνά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί άθελά σου να καταστρέφεις την υγεία του ουροποιητικού σου συστήματος και να βρεθείς αντιμέτωπη με διάφορα προβλήματα υγείας.

Πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνεις τουαλέτα; 

Ενώ η ανθρώπινη κύστη, έχει χωρητικότητα μεταξύ 1,5 και 2 φλιτζανιών, το πώς ο καθένας μας αντιλαμβάνεται την αίσθηση ότι πρέπει να πάει τουαλέτα, διαφέρει από άτομο σε άτομο. Το πόσο γρήγορα γεμίζει η ουροδόχος κύστη, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, και ως εκ τούτου, δεν υπάρχει ένας αυστηρός κανόνας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να περάσουν 3 έως 4 ώρες μεταξύ των επισκέψεων σου στο μπάνιο.

Φυσικά, αυτό ποικίλλει επίσης ανάλογα με την ποσότητα και τον τύπο του υγρού που πίνει ένα άτομο. Η κατανάλωση πολλών υγρών, σε σύντομο χρονικό διάστημα ή η κατανάλωση ποτών με καφεΐνη, μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη επιθυμία για ούρηση.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί, ότι η παράβλεψη της επιθυμίας για ούρηση για κάποιο χρονικό διάστημα, ορισμένες φορές μπορεί να είναι μέρος μιας διαδικασίας επανεκπαίδευσης της ουροδόχου κύστης. Σε γενικές γραμμές, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αναμονή για τουλάχιστον 15 λεπτά από τη στιγμή που θα έρθει η ανάγκη για ούρηση, προκειμένου να ελεγχθεί αν είναι πραγματικά ανάγκη ή όχι.

3 λόγοι που το να κρατάς τα ούρα σου είναι πιο επικίνδυνο απ’ όσο νομίζεις

Αποδυναμώνει τους μύες της ουροδόχου κύστης

Αν και η προπόνηση της ουροδόχου κύστης είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται για να βοηθήσει όσους πάσχουν από ακράτεια ούρων να χτίσουν δύναμη στην ουροδόχο κύστη τους, το να κρατάς τα ούρα σου για πολύ ώρα, μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει ακράτεια. Αυτό συμβαίνει επειδή κρατώντας τα ούρα για μεγάλες περιόδους, με την πάροδο του χρόνου, καταπονείς τους μύες της ουροδόχου κύστης. Αυτή η συνήθεια, μπορεί επίσης να προκαλέσει πρόβλημα με το πλήρες άδειασμα της ουροδόχου κύστης.

Προκαλεί λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Αν και το να κρατάς τα ούρα σου, δεν προκαλεί άμεσα λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, το να μην αδειάζεις την κύστη σου, μπορεί να επιτρέψει σε βακτήρια να πολλαπλασιαστούν στο εσωτερικό της. Αυτό συμβαίνει επειδή η ούρηση βοηθά στην αποβολή μικροοργανισμών της ουροδόχου κύστης και του υπόλοιπου ουροποιητικού συστήματος.

Αυτό ισχύει επίσης αν δεν πίνεις αρκετό νερό, καθώς δεν θα έχεις αρκετά υγρά στον οργανισμό σου για να περάσουν από το ουροποιητικό σου. Κάτι που επίσης δίνει στα βακτήρια την ευκαιρία να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν μόλυνση.

Αυξάνει τον κίνδυνο για νεφρική νόσο

Ένας ακόμα κίνδυνος, ιδιαίτερα για όσους ζουν με υπάρχουσες παθήσεις υγείας. Στην πραγματικότητα, με το να κρατάς τα ούρα σου για μεγάλες περιόδους μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική νόσο, για άτομα με:

  • Nεφρικές διαταραχές
  • Κατακράτηση ούρων
  • Νευρογενή κύστη

Όταν επιτέλους πας τουαλέτα

Είναι σημαντικό, μόλις έρθει η ώρα να πας στο μπάνιο, να αδειάσεις εντελώς την κύστη σου. Πάρε τον χρόνο σου και περίμενε περίπου ένα επιπλέον λεπτό, αφού έχεις την αίσθηση ότι «τελείωσε». Μπορεί να υπάρχουν ακόμα περισσότερα ούρα στην ουροδόχο κύστη, γεγονός που μπορεί να σε κάνει να επισκεφθείς το μπάνιο ξανά, μετά από λίγο.