3 λόγοι που ξυπνάς το πρωί με πονοκέφαλο
- 21 ΟΚΤ 2024
Ένας από τους βασικούς λόγους που μπορεί να ξεκινήσει στραβά η μέρα σου από το πρωί, είναι μία από τις συχνότερες επώδυνες εμπειρίες, ο πονοκέφαλος. Και αν το έχεις βιώσει παραπάνω από μια φορές, θυμάσαι πολύ καλά το συναίσθημα. Αυτή η δυσφορία που σε κάνει να δυσκολεύεσαι να σηκωθείς από το κρεβάτι και να αντικρίσεις τον ήλιο, ενώ κρατάς με τα χέρια σου το κεφάλι σου, ελπίζοντας αυτός ο οξύς πόνος να υποχωρήσει.
Ως σύμπτωμα, ο πόνος στην περιοχή της κεφαλής (κεφαλαλγία) ή του προσώπου (προσωπαλγία), έχει εξαιρετικά ετερογενή αιτιολογία. Υπάρχουν δεκάδες μορφές πονοκεφάλου και ταλανίζουν πολλούς ανθρώπους στην καθημερινότητά τους. Και επειδή η πρόληψη είναι η πιο σημαντική, για να αποφύγεις τον πονοκέφαλο, παρακάτω σου παρουσιάζουμε τους λόγους που ξυπνάς το πρωί με πονοκέφαλο.
3 λόγοι που ξυπνάς το πρωί με πονοκέφαλο
Υπνική άπνοια
Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα, ακούσια διαστήματα διακοπής της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτά τα διαστήματα ονομάζονται επεισόδια άπνοιας και οδηγούν στη μείωση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα και στη διατάραξη του ύπνου. Η σύνδεση μεταξύ άπνοιας ύπνου και πρωινού πονοκεφάλου δεν είναι σαφής. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμη εάν οι πονοκέφαλοι το πρωί «προκαλούνται από χαμηλή οξυγόνωση, υψηλό διοξείδιο του άνθρακα, ή απλώς διαταραγμένο ύπνο».
Όποια κι αν είναι η αιτία, οι πρωινοί πονοκέφαλοι συνήθως εξαφανίζονται μόλις αντιμετωπίσεις την υπνική άπνοια. Αν έχεις πρωινούς πονοκεφάλους, καθώς και συμπτώματα όπως ροχαλητό, πνίξιμο ή αγκομαχητό για αέρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, μη αναπαυτικό ύπνο, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, ή υπερβολικό βάρος, συζήτησε με τον γιατρό σου. Η υπνική άπνοια μπορεί να αυξήσει κατά πολύ τον κίνδυνο για προβλήματα στην καρδιά και εγκεφαλικά επεισόδια.
Η στάση σώματος στον ύπνο σου
Η στάση σώματος στον ύπνο σου μπορεί να ευθύνεται για τον έντονο πονοκέφαλο. «Ο ύπνος σε θέση που ασκεί πίεση στον αυχένα, ειδικά αν έχετε ιστορικό προβλημάτων στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, μπορεί να προκαλέσει κεφαλαλγία τάσης ή μυοσκελετικό πόνο», αναφέρει ειδικός.
Μπορεί επίσης να επιδεινώσει προβλήματα όπως η αυχενική στένωση (όταν ο χώρος γύρω από τον νωτιαίο μυελό γίνεται πολύ στενός) ή η ριζοπάθεια (πίεση στη ρίζα ενός νεύρου), τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πόνο στον αυχένα και στο κεφάλι το πρωί. Ο ύπνος στο πλάι είναι συνήθως η καλύτερη επιλογή, για να διατηρείς τη σπονδυλική στήλη και τον αυχένα σε ευθυγράμμιση. Η καθοδήγηση από ένα φυσιοθεραπευτή θα βοηθήσει πολύ.
Βρουξισμός (τρίξιμο των δοντιών)
Το τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών κατά τον ύπνο μπορεί να προκαλέσει πρωινούς πονοκεφάλους, κυρίως κεφαλαλγίες τάσης, λέει ειδικός. Η ένταση στους μύες της γνάθου, του αυχένα και του προσώπου μπορεί να φτάσει στο κεφάλι και να προκαλέσει πόνο.
Άλλα συμπτώματα βρουξισμού:
- Πόνος ή φθορά στα δόντια.
- Πόνος στη γνάθο.
- Κλικ στην κροταφογναθική άρθρωση (TMJ), που οφείλεται σε δυσλειτουργία της άρθρωσης, σφιγμένους μύες ή τραυματισμούς.
Ο οδοντίατρος μπορεί να προτείνει νάρθηκα, φυσικοθεραπεία ή φάρμακα.
Πώς να προλάβεις έναν πρωινό πονοκέφαλο;
Αν και δεν μπορείς πάντα να αποτρέψεις έναν έντονο πονοκέφαλο το πρωί, μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο με τις εξής επιλογές:
- Δημιούργησε σταθερό πρόγραμμα ύπνου.
- Απόφυγε το αλκοόλ 3-4 ώρες πριν τον ύπνο.
- Φάε ισορροπημένα και μείνε ενυδατωμέν@.
- Ασκήσου τακτικά, αλλά όχι κοντά στην ώρα του ύπνου.
- Μην παραλείπεις γεύματα.
- Διαχειρίσου το άγχος σου.
Η ατομική προσπάθεια και το πρόγραμμα θα βελτιώσουν την κατάσταση, ωστόσο όταν ο πόνος συνεχίζεται, η επίσκεψη σε ένα γιατρό γίνεται απαραίτητη προϋπόθεση.