3 λόγοι στους οποίους οφείλονται οι ανεξέλεγκτες λιγούρες σου
- 20 ΜΑΡ 2018
Να ένας σύντομος ορισμός της λιγούρας: «Ξαφνική λύσσα επιθυμία για αλμυρό ή γλυκό σνακ τόσο δυνατή που, αν δεν υπάρχει κάτι στην κουζίνα για να την ικανοποιήσεις, σε στέλνει με τις πιτζάμες στο περίπτερο». Και λέω ξαφνική γιατί δεν είναι ότι θα σε πιάσει όταν έχει περάσει ένα τετράωρο από την τελευταία φορά που έφαγες, αλλά ενώ είσαι χορτάτη και χαλαρώνεις, δουλεύεις, βλέπεις ταινία, χαζεύεις στο κινητό σου.
Νέες έρευνες κάνουν λόγο για παράγοντες που δεν είχαμε φανταστεί και έχουν να κάνουν με το ίδιο το φαγητό και όχι με αυθεντική και συνειδητή παρόρμηση του οργανισμού. Στους παραθέτουμε γιατί μόνο γνωρίζοντας την αιτία, μπορείς να καταπολεμήσεις την συνέπεια.
1. Η υφή των σνακ
Το πώς αισθάνεσαι ένα σνακ όταν το μασάς και το καταπίνεις στο στόμα σου σού δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη λαχτάρα γι’ αυτό. Πώς εξηγείται αυτό; Σκέψου ας πούμε την ευχάριστη αίσθηση που νιώθεις όταν αγγίζεις ένα αφράτο κασκόλ από κασμίρι ή όταν χαϊδεύεις ένα χνουδωτό κουτάβι. «Η γλώσσα, ως ένα από τα πιο ευαίσθητα όργανα του σώματος, αντιδρά με παρόμοιο τρόπο στην αίσθηση της υφής ανιχνεύοντας λεπτομέρειες στην υφή ενός φαγητού», λέει ο Δρ Paul Breslin, καθηγητής διατροφικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Rutgers στις ΗΠΑ. Το ακόμα πιο σοκαριστικό δεν είναι αυτό, αλλά ότι ο εγκέφαλός σου είναι προγραμματισμένος να λατρεύει την αίσθηση που έχει μια λιπαρή τροφή.
Μια μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έδειξε ότι η λιπαρή αίσθηση του λίπους στο στόμα ενεργοποιεί την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τα ευχάριστα συναισθήματα, πράγμα που με τη σειρά του μπορεί να δημιουργήσει την ανάγκη για λιχουδιές.
2. Η σύνθεση και η πυκνότητα ενός φαγητού
Αν οι λιγούρες σου είναι ο λόγος που δυσκολεύεσαι να χάσεις βάρος τότε ίσως πρέπει να αρχίσεις να σκέφτεσαι διπλά πριν γεμίσεις το πιάτο σου. Έρευνα του Πανεπιστημίου Wageningen της Ολλανδίας έδειξε ότι όσο πιο εύκολα ρέει μια τροφή πάνω στη γλώσσα, τόσο πιο εύκολα και γρήγορα καταναλώνεται με αποτέλεσμα ο οργανισμός σου να μην έχει το χρόνο να στείλει το σήμα ότι έχει χόρτασε. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεσαι περισσότερη ποσότητα για να αισθανθείς κορεσμό με αυτό.
Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε από το εξής πείραμα: Σε μια ομάδα ενηλίκων έδωσαν ένα ρόφημα με γιαούρτι και τους ζήτησαν να το πιουν με το καλαμάκι και στην άλλη να το φάνε με το κουτάλι. Η πρώτη ομάδα κατανάλωσε 22% περισσότερη ποσότητα σε σύγκριση με τη δεύτερη. Μια απλή λύση είναι να επιλέγεις πιο παχύρευστα φαγητά τα οποία χρειάζονται περισσότερο χρόνο να καταναλωθούν. Επίσης -σημαντικό!- μην τρως γρήγορα. Αντιθέτως, δώσε χρόνο στον εαυτό σου να νιώσει τη γεύση της τροφής που καταναλώνεις, ακόμα κι αν αυτή είναι ένα αφράτο και ζεστό ρολό κανέλας.
3. Συναισθηματική πείνα
Όλοι έχουμε βρεθεί να μασουλάμε ασυνείδητα το ένα μπισκότο μετά το άλλο μόνο και μόνο επειδή εκείνη τη στιγμή βαριόμαστε, νιώθουμε αμηχανία, άγχος ή θλίψη. Για παράδειγμα «σε περιπτώσεις θυμού, συνήθως, αναζητάμε τραγανά σνακ», λέει η διατροφολόγος Dr Denise Lamothe. «Όταν χρειαζόμαστε παρηγοριά και ανακούφιση ή απλώς όταν βαριόμαστε, θέλουμε κάτι κρεμώδες και απαλό».
Σε αυτό το πλαίσιο, οι λιγούρες σου μπορούν να γίνουν μια καλή αφετηρία να εμβαθύνεις και να ανακαλύψεις τον τρόπο που σκέφτεσαι, αισθάνεσαι και αντιδράς. Αναλογίσου τι είναι αυτό που σε έχει ενοχλήσει τη δεδομένη στιγμή ή κατά τη διάρκεια της ημέρας και είναι ο λόγος που αναζητάς έξτρα φαγητό και επίλεξε να το διαχειριστείς εσωτερικά αντί να αρχίσεις να κάνεις ανασκαφές στα ντουλάπια της κουζίνας.