ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 πεντανόστιμα νηστίσιμα γλυκά για να απολαύσεις (και) τη Σαρακοστή

Pexels

Η περίοδος της Σαρακοστής, είναι για πολλούς μια περίοδος νηστείας από την οποία εξαιρούνται όλα τα προϊόντα ζωικής προέλευσης. Μπορεί να μιλάμε για μια περίοδο στέρησης και κατάνυξης, ωστόσο, αυτό δεν ότι δε σημαίνει πως δεν κρύβει γευστικές και θρετπτικές επιλογές.

Στην πραγματικότητα οι συνταγές για νηστίσιμα γλυκά και φαγητά, στέκονται συχνά επάξια απέναντι σε γλυκές και αλμυρές δημιουργίες που συνηθίζουμε να τρώμε εκτός Σαρακοστής. Στο πνεύμα των ημερών, λοιπόν, σου βρήκαμε 3 πεντανόστιμες συνταγές* για νηστίσιμα γλυκά που δεν χάνουν με τίποτα σε γεύση, αλλά μόνο σε θερμίδες, καθώς και δεν έχουν γάλα, αυγά ή βούτυρο ζωικής προέλευσης.

Χαλβάς με κάσιους και λεμόνι

Υλικά:

  • 110 γρ.ελαιόλαδο
  • 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 100 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
  • 200 γρ. μέλι
  • 200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 300 γρ. νερό
  • 3 κ.σ κάσιους
  • ξύσμα λεμόνι

Εκτέλεση:

  • Αρχικά ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το μέλι με το χυμό πορτοκαλιού και το νερό. Ανακατεύουμε λίγο να διαλυθεί. Αφού πάρει βράση, το αφήνουμε 1 λεπτό κι αποσύρουμε.
  • Ρίχνουμε σε με μία κατσαρόλα το ελαιόλαδο  με τα δύο είδη σιμιγδάλι σε μέτρια φωτιά για να μην καούν.
  • Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα συνεχώς. Έπειτα από 15-20 λεπτά, ρίχνουμε προσεκτικά το σιρόπι. Λόγω του ότι πετάγεται, μπορούμε από πάνω, με το άλλο χέρι, να κρατάμε το καπάκι της κατσαρόλας.
  • Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για άλλα 8 λεπτά και στο τέλος ρίχνουμε τα κάσιους και το ξύσμα, ανακατεύοντας για 5 λεπτά επιπλέον.
  • Αποσύρουμε τον χαλβά από τη φωτιά και τον μοιράζουμε σε μπολάκια ή σε λαδωμένη φόρμα ή φόρμα σιλικόνης.
  • Τον αφήνουμε να κρυώσει καλά και ξεφορμάρουμε.

Extra tip:

Μπορείς να προσθέσεις φουντούκια αντί για κάσιους.

Τάρτα με χουρμάδες, βρώμη και σοκολάτα

Υλικά:

  • 130 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 180 γρ. φουντούκια
  • 300 γρ. χουρμάδες
  • 5-6 κ.σ νερό
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 400 γρ. κουβερτούρα
  • 200 γρ. νερό
  • σπόρους και αποξηραμένα φρούτα για επικάλυψη

Εκτέλεση:

  • Αφήνουμε τους χουρμάδες σε ένα μπολ με νερό, τουλάχιστον για 30 λεπτά.
  • Τρίβουμε στο μπλέντερ τα φουντούκια μαζί με τις νιφάδες βρώμης. Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  • Αφού μαλακώσουν οι χουρμάδες, τους στραγγίζουμε και τους πολτοποιούμε στο μπλέντερ με τις κουταλιές νερού. Στη συνέχεια προσθέτουμε και το μείγμα φουντουκιών-νιφάδων με το ξύσμα και χτυπάμε τόσο, ώστε να προκύψει ένα ενιαίο μείγμα.
  • Ρίχνουμε αυτό το κολλώδες μείγμα σε μια ταρτιέρα ή ταψάκι με τσέρκι και το βάζουμε στο ψυγείο.
  • Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε πολύ μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε το νερό και μόλις αρχίζει να βράζει, αποσύρουμε και το ρίχνουμε πάνω από την κουβερτούρα.
  • Αφήνουμε 1 λεπτό και ομογενοποιούμε με ένα μπλέντερ χειρός. Αν δεν έχουμε, χρησιμοποιούμε μαρίζ. Ρίχνουμε το μείγμα στη βάση της τάρτας και το αφήνουμε στο ψυγείο να πήξει.
  • Πριν το σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με διάφορα σπόρια και αποξηραμένα φρούτα (προαιρετικά).

Extra tip:

Το μπλέντερ χειρός βοηθάει στην καλύτερη ομογενοποίηση της κρέμας, ώστε να αποκτήσει πιο σωστή υφή. Διαφορετικά, με τη μαρίζ πιθανόν να δεις πολύ μικρά κομμάτια. Μπορείς να μοιράσεις το μείγμα σε μικρές θήκες σιλικόνης και να φτιάξεις ατομικά ταρτάκια.

Μουστοκούλουρα

Υλικά:

  •  250 γρ. πετιμέζι
  • 120 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 150 γρ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. αλεύρι
  • 1 κ.σ σόδα
  • 1 κσ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ κανέλα
  • 1/2 κ.λ γαρίφαλο

Εκτέλεση:

  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά (αλεύρι, αλεύρι ολικής, σόδα, μπέικιν πάουντερ, κανέλα γαρίφαλο).
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το πετιμέζι και το χυμό πορτοκαλιού και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με ένα μεγάλο κουτάλι ή το χέρι.
  • Μόλις η ζύμη ομογενοποιηθεί, παίρνουμε μια ποσότητα σε μέγεθος καρυδιού (ή λίγο μεγαλύτερη0 και πλάθουμε κουλουράκια, είτε στρογγυλά, είτε σε σχήμα κοτσίδας.
  • Ανάβουμε το φούρνο στους 165-170°C, στον αέρα και στρώνουμε λαδόκολλα σε δύο ταψιά.
  • Τοποθετούμε τα κουλουράκια στα ταψιά, με μικρή απόσταση μεταξύ τους και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά.

Extra tip:

  • Μπορούμε να φτιάξουμε τα μουστοκούλουρα εξ ολοκλήρου με αλεύρι ολικής, απλώς θα έχουν λίγο διαφορετική υφή και όψη.
  • Αν τα θέλουμε πιο γλυκά, προσθέτουμε 2-3 κ.γ στέβια λη ζάχαρη καρύδας.
  • Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε σουσάμι πριν τα ψήσουμε.
  • Πρόσθεσε 30 γρ. αλεύρι επιπλέον ώστε να σφίξει η ζύμη και να την ανοίξεις προσεκτικά με πλάστη για να κόψεις τα μπισκότα με κουπ πατ.

*Οι συνταγές είναι από το βιβλίο Γλυκά & Υγιεινά της Αθηνάς Πάνου και τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Exit mobile version