3 πεντανόστιμες συνταγές για ένα γλυκό πρωινό με λίγες θερμίδες
- 14 ΙΑΝ 2023
Αν είσαι ο τύπος ανθρώπου που πρωινό για εσένα σημαίνει κάτι γλυκό, χωρίς, ωστόσο, να θέλεις να ξεφύγεις από το πρόγραμμα διατροφής σου, οι παρακάτω συνταγές θα γίνουν οι αγαπημένες σου.
Kάτι γλυκό και υγιεινό για πρωινό
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να φάμε κάτι γλυκό είναι το πρωί. Ένα γλυκό, πρωινό γεύμα, προσφέρει μια άμεση καθώς και μια αργή απελευθέρωση γλυκόζης, η οποία με τη σειρά της διατηρεί το σώμα ενεργό καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, η κατανάλωση ενός γλυκού πρωινού παρέχει την απαραίτητη αίσθηση πληρότητας στο σώμα μετά από το βραδινό ύπνο. Αν λοιπόν αναζητάς ιδέες* για ένα γλυκό, αλλά υγιεινό πρωινό με λίγες θερμίδες, συνέχισε να διαβάζεις.
Μπράουνι με ταχίνι
Θερμίδες ανά τεμάχιο: 139
Υλικά
- 130γρ. γάλα αμυγδάλου
- 3 αυγά
- 70 γρ. αλεύρι βρώμης
- 50 γρ. κακάο
- 100 γρ. μέλι
- 100 γρ. ταχίνι
Για την επικάλυψη:
- 2 κ.σ. σταγόνες κουβερτούρας
- 1 κ.σ. ταχίνι
Εκτέλεση:
- Στρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 20 εκ. με λαδόκολλά και ανάβουμε το φούρνο στους 160°C στον αέρα.
- Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το μέλι με το ταχίνι και το γάλα αμυγδάλου.
- Ρίχνουμε τα αυγά και συνεχίσουμε το ανακάτεμα ώσπου να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι βρώμης και το κακάο κοσκινισμένο
- Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψάκι.
- Πασπαλίζουμε με τις σταγόνες κουβερτούρας και ρίχνουμε το ταχίνι διάσπαρτα.
- Ψήνουμε για 20-25
Extra tip:
Διατηρούνται στο ψυγείο και καταναλώνονται κρύα πιο ευχάριστα. Το ταχίνι μπορεί να αντικατασταθεί από φυστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο ή φουντουκοβούτυρο.
Κρέπες
Θερμίδες ανά τεμάχιο: 85
Υλικά:
- 80 γρ. αλεύρι βρώμης
- 2 αυγά
- 220 γρ. γάλα
- 1 κ.σ. αραβοσιτέλαιο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 βανίλια
- ελάχιστο αραβοσιτέλαιο
Εκτέλεση:
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά πολύ καλά.
- Τοποθετούμε το μπολ, σκεπασμένο με μεμβράνη στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά.
- Ρίχνετε 1 κουταλάκι αραβοσιτέλαιο στο τηγάνι, το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά και ρίχνουμε μια ποσότητα χυλού, ίση με 1/4 της κούπας.
- Την απλώνουμε με ένα κουτάλι απαλά. Ψήνουμε περίπου μισό λεπτό και γυρνάμε με μια σπάτουλα από την άλλη πλευρά, για ακόμα μισό λεπτό. Αν ρίξουμε μεγαλύτερη ποσότητα, θα χρειαστούμε παραπάνω χρόνο για το ψήσιμο.
- Βάζουμε την κρέπα σε ένα πιάτο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το υπόλοιπο μείγμα. Δεν θα χρειαστεί να ρίχνουμε λάδι κάθε φορά.
Extra Tip:
Σερβίρουμε με φρούτα και μέλι για να κρατήσουμε χαμηλές τις θερμίδες στο πρωινό.
Μπάρες βρώμης με φυστικοβούτυρο
Θερμίδες ανά τεμάχιο: 276
Υλικά:
220 γρ. νιφάδες βρώμης
180 γρ. φυστικοβούτυρο
- 180 γρ. μέλι
- 1 κ.σ. κανέλα
- 30 γρ. φιστίκια Αιγίνης
- 30 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα
- 1 κ.σ σταφίδες
- 1 κ.σ γκότζι μπέρι
- 2 κ.σ. κολοκυθόσπορους
Εκτέλεση:
- Ανάβουμε το φούρνο στους 160 °C στον αέρα.
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ τις νιφάδες βρώμης, την κανέλα, τα αποξηραμένα βερίκοκα που έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια, τις σταφίδες, τα γκότζι μπέρι και τους κολοκυθόσπορους.
- Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά το μέλι με το φυστικοβούτυρο μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δεν το αφήνουμε πολύ, γιατί θα σφίξει.
- Ρίχνουμε αυτό το μείγμα στο μπολ με τα στερεά και ανακατεύουμε καλά με μαρίζ ή με τα χέρια.
- Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι 20 x 20 εκ. όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Το πατάμε με τη μαρίζ.
- Ψήνουμε για 10-15 λεπτά.
- Το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Αν θέλουμε το τοποθετούμε στο ψυγείο. Στη συνέχεια το κόβουμε σε μπάρες.
Extra Tip:
Τυλίγουμε κάθε μπάρα σε λαδόκολλα με σπάγκο και διατηρούμε στο ψυγείο
*Οι συνταγές είναι από το βιβλίο Γλυκά & Υγιεινά της Αθηνάς Πάνου και τις εκδόσεις Ψυχογιός.