ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

3 σημάδια ότι είσαι ένα μόνιμα θυμωμένο άτομο

Unsplash

Εάν είσαι το άτομο που θέλει να χαρακτηρίζεται ως ήρεμο, ψύχραιμο και συγκεντρωμένο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είσαι πιο θυμωμένη/-ος από όσο φαντάζεσαι. Επειδή ο θυμός δεν είναι ένα κοινωνικά αποδεκτό συναίσθημα, πολλοί άνθρωποι καταλήγουν να το κρύβουν. Και μερικές φορές κρύβουν τον θυμό τους για τόσο καιρό – και είναι τόσο καλοί σε αυτό – με αποτέλεσμα να ξεχνούν ότι είναι θυμωμένοι.  

Το κύριο θέμα όμως είναι το εξής: Όσο καλά κι αν κρύβεις τον θυμό σου, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα βγει. Ο θυμός δεν είναι κάτι κακό, είναι ένα συναίσθημα, αλλά όσο δεν το παραδέχεσαι και δεν δίνεις βάση στα σημάδια, τότε θα κάνεις κακό σε εσένα, αλλά και στους γύρω σου.

Παρακάτω σου έχουμε 3 σημάδια που αποδεικνύουν ότι είσαι πιο θυμωμένη/-ος από όσο φαντάζεσαι.

3 σημάδια ότι είσαι πιο θυμωμένη από όσο φαντάζεσαι

Έχεις χρόνιο άγχος

Πολλοί άνθρωποι διστάζουν να εμφανίσουν τον θυμό τους προς του άλλους, με αποτέλεσμα να συσσωρεύουν τεράστιο άγχος. Εκ πρώτης όψεως, τα άτομα που έχουν εσωτερικεύσει τόσο καλά αυτό το συναίσθημα, φαίνονται ψύχραιμοι ή ακόμα και απαθείς.

Ο θυμός είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα που όλοι νιώθουμε ως αποτέλεσμα αδικίας ή παραβιάσεων των ορίων.

Η σκέψη ότι δεν θα υπήρχαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αν κάποιος δεν θα εξαγριωνόταν με τη σκλαβιά και τον ρατσισμό και δεν θα υπήρχε δημοκρατία, αν κάποιος δεν θα εναντιωνόταν στους τυράννους και τον φασισμό, είναι αρκετή για να απενοχοποιηθεί το αίσθημα του θυμού.

Μηρυκάζεις

Επειδή δεν θυμώνεις φανερά με άλλους ανθρώπους, δεν σημαίνει ότι δεν είσαι θυμωμένη/-ος. Ο αυτοκατευθυνόμενος θυμός είναι επίσης κάτι πραγματικό – με πολλές καταστροφικές συνέπειες αν αφεθεί ανεξέλεγκτος. Θα σκεφτεί κανείς, πώς είναι αυτό δυνατόν; Ο μηρυκασμός είναι η διανοητική συνήθεια της έντονης αρνητικής και μη παραγωγικής αυτοσυζήτησης για λάθη κυρίως του παρελθόντος.

Για παράδειγμα, ο προϊστάμενός σου σού δίνει αρνητικό feedback για κάποιο έργο σου και εσύ μετά από αυτό, περνάς ώρες σκεπτόμενη/-ος γιατί τα έκανες «μαντάρα» και τι θα μπορούσες να είχες κάνει καλύτερα. Αν παλεύεις με τον μηρυκασμό, την αυτοκριτική ή την τελειομανία, οφείλεις να αποκτήσεις μεγαλύτερη αυτογνωσία σχετικά με τον θυμό, προκειμένου να σπάσεις τον φαύλο κύκλο.

Επικοινωνείς παθητικά και επιθετική  

Όταν οι άνθρωποι είναι παθητικά επιθετικοί σημαίνει ότι ενεργούν επιθετικά για να πάρουν αυτό που θέλουν, αλλά προσπαθούν να το κρύψουν για να αποφύγουν να αναλάβουν την ευθύνη και τις συνέπειες της επιθετικότητάς τους. Για παράδειγμα: Αργούν σε ραντεβού ή συναντήσεις, αλλά έχουν πάντα μία δικαιολογία ή κάνουν κακή δουλειά στο γραφείο, έτσι ώστε κάποιος άλλος να καταλήξει να την κάνει.

Το αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς είναι το άτομο να αποκτά την ταυτότητα του μη αναξιόπιστου και του ανεύθυνου, με αποτέλεσμα να χάνει ανθρώπους από δίπλα του. Με τον καιρό, αποκτά την ίδια γνώμη για τον εαυτό του και έτσι καταστρέφει την αυτοπεποίθησή του και νιώθει ντροπή.

Η μόνη διέξοδος από αυτόν τον κύκλο παθητικής επιθετικότητας είναι να εξασκηθεί στο να είναι πιο διεκδικητικό και θετικό. Αυτό σημαίνει να μάθει ότι πρέπει να αναγνωρίζει τον θυμό και την απογοήτευσή του και να ενεργεί σύμφωνα με αυτό όταν χρειάζεται. Αλλά πάντα με τρόπο που να είναι και ειλικρινής στις επιθυμίες και τις ανάγκες του, αλλά και με σεβασμό προς τις ανάγκες των άλλων.

 


					
Exit mobile version